Torstai 18.7.2019

”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman yllätti tv:ssä: ”En ole mikään työtön – tein tämän eteen töitä 13 vuotta”

Luotu: 
16.10.2017 16:02
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kuvituskuva. Esikoiskirjailija Ossi Nyman kertoo olleensa TE-toimiston asiakas vuosikausia.
|

Laajan työttömyyskeskustelun herättänyt Ossi Nyman, 39, tarkensi tilannettaan MTV:n Huomenta Suomessa. Ensimmäisen romaaninsa julkaissut Nyman sanoi, että hän ”ei ole mikään työtön, vaikka joutuu elämään työttömyyskorvauksella”. Nyman pitää itseään pikemminkin kirjailijana.

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina Nymanin haastattelun, jossa tätä kutsuttiin ideologisesti työttömäksi, joka taktikoi itselleen työmarkkinatuen ilman aikeita ottaa töitä oikeasti vastaan. Syntyi laaja keskustelu ja kuultiin harmistuneita puheenvuoroja veronmaksajien kustannuksella elämisestä. Lisäksi Uudenmaan TE-toimisto katkaisi Helsingin Sanomien mukaan Nymanin tuet haastattelun perusteella ja käynnisti selvityksen tämän tilanteesta.

Nyman selvensi elämäntapaansa aamun ohjelmassa.

–En pidä itseäni työttömänä, mutta julkisuudessa minusta on tehty joku valtakunnan virallinen työtön ja työn välttelijä. Pidän itseäni kyllä ihan kirjailijana ja olen tehnyt tämän eteen töitä 13 vuotta ja tuon kirjan kanssa viimeiset kolme vuotta, Nyman sanoi Huomenta Suomessa.

Nymanin syyskuun alussa julkaistu omakohtainen esikoisromaani Röyhkeys kertoo miehestä, joka välttelee töitä. Helsingin Sanomien kriitikko Antti Majander antoi varsin kiittävän arvion ja luonnehti sitä ”oivaksi teokseksi ja työläisromaaniksi, jollaista Suomessa ei aiemmin ole kirjoitettu”.

Nyman kertoi Huomenta Suomessa, ettei ole halunnut ottaa työtä vastaan, koska on halunnut kirjoittaa. Hän sanoi olleensa TE-toimiston asiakkaana vuosikausia, mutta ainuttakaan työpaikkatarjousta ei ole tullut, vaikka harjoitteluihin onkin patistettu.

Nymanin mukaan töiltä välttyy hyvin, jos ilmoittaa työhaastattelussa, että ”työkkäri pakotti minut tänne”. Hän mainitsee, että Suomessa on työttömänä 200 000 työtöntä ja 36 000 avointa työpaikkaa. Hän ei silti koe olevansa kohtaanto-ongelman uhri, sillä hän on tilanteeseensa tyytyväinen toisin kuin moni muu, jonka pää ei kestä.

–En todellakaan jää toimettomaksi, vaan niin kuin sanoin, 13 vuotta olen kirjoittanut ja viimeiset 3 vuotta ihan tosissaan ja tulos on tuossa. Sanoisin, että tuo saattaa hyvinkin olla tärkein romaani, mitä Suomessa on muutamaan vuoteen julkaistu, Nyman sanoo ja tarkentaa, että aihe on ajankohtainen, vaikka siitä ei saa puhua.

Nyman huomauttaa, että veroja maksetaan myös työttömyyskorvauksesta sekä esikoiskirjan myynnistä. Hän ei koe olevansa verojen välttelijä.

–Haluan maksaa veroja, koska niillä tehdään niin paljon hyvää.

Nyman kertoo hakeneensa töitä tänäkin vuonna. Hän sanoo olevansa valmis ottamaan vastaan työtä, jota voi tehdä esimerkiksi aamulla muutaman tunnin, jotta jää aikaan myös kirjoitustöille ja itselle. Nymanilla on työn alla jo seuraava teos, joka käsittelee syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Hän arvioi, että teos valmistuu parissa vuodessa.

Nyman kannattaa kansalaispalkkaa, koska se on tapa antaa ihmiselle ihmisoikeudet, pelkät sanat eivät merkitse mitään. Hän uskoo, että raha riittää tällaiseen, sillä Suomi on rikas valtio. Hän tarkentaa kannattavansa vapautta valita, meneekö töihin vai ei.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Peritäänkö sinulta lapsilisät,kela-korvaukset takaisin?
-Miten vain sinulla on oikeus Kansan sosiaaliturvaan? Se kuuluu kaikille 5,4 kansalaiselle.Myös työttömille Työttömyys-TURVA kk elantoon .
-Sama kirstu.Samoista verovaroista ne maksetaan kuin muutkin Kelasta tulevat lisät,tuet,etuudet ym.
Pitäskö irtisanotun Ex-palkansaajan,veronmaksajan alkaa ryöstää ,varastaa elantonsa? Se on perustuslaissa lailla turvattu.Valtion tehtävä.Ilman työvelvoitteita kaikille. Jos sinäkin joudut työttömäksi.

Asko Telinen

"Peritäänkö sinulta lapsilisät,kela-korvaukset takaisin?2

Jos selviää, että perusteettomasti maksettu niin saletti peritään, ja korkojen kerä!!! Tosin työmarkkinatuki ja lapsilisä eivät ole edes millään tasolla rinnastettavissa...

"-Miten vain sinulla on oikeus Kansan sosiaaliturvaan? Se kuuluu kaikille 5,4 kansalaiselle.Myös työttömille Työttömyys-TURVA kk elantoon .
-Sama kirstu.Samoista verovaroista ne maksetaan kuin muutkin Kelasta tulevat lisät,tuet,etuudet ym.
Pitäskö irtisanotun Ex-palkansaajan,veronmaksajan alkaa ryöstää ,varastaa elantonsa? Se on perustuslaissa lailla turvattu.Valtion tehtävä.Ilman työvelvoitteita kaikille. Jos sinäkin joudut työttömäksi."

Eiköhän näille eri tukien maksamiselle ole myös erilaiset perusteet?? Jos teeskentelet sairasta ja sulle maksetaan sairauspäivärahaa verovaroista niin onko sun mielestä ok??

Marja-Liisa Kalkela

"Työtävieroksuva"?
-Taustalla on virhe Helsingin Sanomien alkuperäisessä artikkelissa.
- Siinä annettiin sellainen käsitys, että kieltäydyn kaikesta työstä enkä hae sitä ollenkaan, mikä ei pidä paikkaansa.
- Olen kyllä hakenut kesänkin aikana töitä.
-Toimittaja jätti kirjoittamatta
-nämä asiat juttuun ja sen takia työkkäri katkaisi tukeni, Nyman sanoo.

Nymanin mukaan hän haki kesällä siivoustöitä. Myös aiemmin hän on omatoimisesti hakenut esimerkiksi pihatöitä.

Nyman korostaa, että koska kyse on ollut omatoimisesta hakemisesta.
Siitä huolimatta hän ei ole tullut valituksi.
IL 16.10-

Asko Telinen

"Nyman kertoi Huomenta Suomessa, ettei OLE HALUNNUT ottaa työtä vastaan, koska on halunnut kirjoittaa."

Mitä mieltä Marja-Liisa on tästä??? Mä voisin kanssa olla vaikkapa 13 vuotta työtön ja aloittaa esim. maalamiseen?

Seppo Tossavainen

Alkuperäisessa uutisessa ei ollut mitään syyllistävää. Siinä on vain työttömän kertomus siitä, että hän huijaa röyhkeästi ja korvauksen ehdoista välittämättä työttömyyskorvauksia.

Rehelliset pysyvät edelleen yhtä rehellisinä typeryksinä ja maksavat huijarin korvaukset omasta pussistaan.

Jaakko Aalto

Ossi Nymanille palkinto taitavasti junaillusta mainoskampanjasta, sillä siitä tässä on kyse. Nimi on näkynyt ja tullut tutuksi, ilmeisesti myös kirjoitettu oikein. Lähes jokaiseen yhteyteen on onnistuttu myös ujuttamaan tieto, että hän on tehnyt kirjan. Hän on onnistunut hankkimaan kosolti ilmaista mainostilaa, maksullisena moinen palstamillimetrimääeä olisi maksanut maltaita. Hän on vielä onnistunut pitkittämään julkisuudessa oloaan tuomalla aina uusia näkökulmia tarinaan. Saammepas nähdä mikä mainostoimisto onnistuu kaappaamaan hänet riveihinsä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
viisas pääsee vähemmällä

-Totta porvaripuolue kepu,kok avittamana esim:
Jos isä on optiomiljonääri saa lapsi lapsilisää 12x vuodessa/17v OP seinään
Koska lisää ei tarvita lapsen elantoon niin sen voi =
Millaisista summista sitten puhutaan? 17 vuoden aikana kuukausittain osakerahastoon säästettynä ja keskimääräistä 8 prosentin tuottoa tehneenä potti olisi lopulta noin 42 000 euroa.

Nythän on niin että kepu,kok leikkasi köyhiltä toimeentulotuesta lapsilisät pois jo-94.
lähde:
HE/Stvm-94
Yle-11
US-15
Mihin köyhä lisää tarvitsisi lapsen elantoon?

Pasi Anttila

Kyllä Nyman on vedättänyt koko mediakenttää...hah. Paitsi, koska hän on kirjoittanut kirjaa työttömyyden aikana ei hän vallitsevien sääntöjen mukaan ole ollut työmarkkinoiden käytettävissä. Tästä voisi vetää johtopäätöksen että hän on saanut kolme vuotta työmarkkinatukea ilman perustetta joten tämä summa pitäisi periä häneltä takaisin. Saa siihen summaan myydä muutamn kirjan:)...joka toiselle kuoppaa kaivaa...ja niin pois päin

Sampo Janatuinen

en kutsuisi häntä kirjailijaksi muuta kuin siitä päivästä lähtien kun ensimmäinen kirja tuli myyntiin. sitä ennen hän vain kotona kirjoitteli vapaa-ajalla, mutta mitään varmuutta ei ollut tuleeko siitä kaupassa myytävää kirjaa. eli ei ole ollut vielä 13 vuotta kirjailija.

Joonas Ranta

13v per kirja. Aika kehno työtahti. Tuista maksettava vero ei ole oikeasti miköön verotulo. Jatko ei ole selvästi ottanut selvää mistä puhuu ja tämä johtuu vieläkin selvemmin laiskuudesta. Tällaiset tulisi karkottaa maasta.

Risto Salonen

Päätalon vastakohta. Kalle kirjoitti työn ohella aika monta kirjaa, muistaakseni neljä kappaletta ennen kokopäiväiseksi ryhtymistään. Samoin Väinö Linna. No silloin piti tulla toimeen omilla ansioilla sekä työelämässä että kirjoittajana.

Aku Ahoniemi

Suomi on valtio missä yksittäisen työttömän 400 - 500 euroa kuussa aiheuttaa someraivoa ja ongelman, mutta menestyvien yritysten veronkierron ja agressiivisen verosuunnittelun takia vuosittain veroparatiiseihin katoavat miljardit eivät aiheuta edes keskustelua.

Suomi on maa missä työtöntä voidaan syyllistää loiseksi, mutta samaan aikaan entinen kansanedustaja voi nostaa satoja tuhansia euroja vuosittain yritystukea omistamalleen menestyvälle firmalle, jonka voitot lasketaan miljoonissa ja samalla hän voi nostaa myös sopeuttamiseläkettä ? - Mutta työtöntä pidetään loisena ?

- Suomi on maa missä voidaan laittaa useita miljardeja veronmaksajien rahoja tappiota tuottavaan Terrafame/Talvivaaraan ja käytännössä pyörittää koko firmaa kansan verorahoilla ja samalla sen johtajat voivat nostaa satojen tuhansien eurojen bonuksia joka kuukausi verorahoista itselleen, vaikka kaivos tuottaa miljoonia euroja tappiota joka vuosi.

Jep, Rikkaat kiertää veroja yli miljardin vuodessa ...
... mutta yksittäisen työttömän kirjailijan 400 -500 euroa kuukaudessa on kansalle ongelma ?

Marja-Liisa Kalkela

Kun Sipilän hallitus aloitti -16 Perustulo-kokeilun 560e/kk puhtaana käteen.
Niin miten se eroaa Ossin saamasta rahasta ?
Jos perustulon saa vielä tulojen päälle verovaroista .Ossi sai vain tuen verran.
Hassua on se että vain työttömälle perustulokin vähennetään toimeentulotuesta jonka saamisen ehto työttömälle on 9e/pv työtä yrityksille?
Hyvätuloiselle perustulokokeilu on tulonsiirto verovaroista. Kuten lapsilisät ym. ei ehtoja etuuksista.

Samy Arling

Työtön jolla on vaikka vain toimimaton yritys nimellään, peritään työttömyyskorvaus korkoineen takaisin.Nimetään kaikki työttömät jotka tekevät jotakin yrittäjiksi ja saamme Suomeen nopeasti paljon ihmisiä joilla ei ole oikeuksia,mutta valtavasti velvollisuuksia.Yhteiskunnan ulkopuolisia, yrittäjiä on sitten mukava sortaa monin keinoin, esim. kirkollisveron yritykset maksavat pakollisesti mukisematta yhteisöverosta, heillä ja heidän perheillään kun ei ole lakko-oikeutta, sanavaltaa,sosiaaliturvaa ja esim. suhteessa veroviranomaisiin heillä on näyttötaakka veroviranomaisen väitteisiin...Puuhaava työtön on yrittäjä ja tässä tarjoilen keinon tappaa heidätkin ! Tietysti heidät voisi eliminoida myös maksamalla pakolaispäivärahan 44€/vrk jos pysyvät pois Suomesta, se ei maksaisi mitään vaan lisättäisiin jälkipolvien velkataakkaan, samoin kun 60% ylisuuren virkamieskunnan palkat, maahanmuutto, 100 kertaa ylisuuri johto.....asiat ratkeavat kun niitä pohtii :)

Marja-Liisa Kalkela

Yks "Ossi".Joten luultavasti sitten kaikki yrittäjätkin kiertää veroja Panamatileille?
Koska yksi Ossi syyllisti kaikki 600 000 työtöntäkin "iilimadoiksi"!

Missä menee raja vihapuheille ? Monenko työttömän veikkaat noista
600 000 itse valinneen säännöllisen palkan sijaan työttömyyskorvaukset ja asettuvan itse hallituksen ja "kansan" kyykytettäväksi.?

Jotain rajaa sentään, veronsa työssä ollessaan maksaneita kohtaan.

Tero Säteri

Valmistuin vuonna 2004 energiainsinööriksi ja käytännössä ollut siitä asti työtön. Lähettelin aikoinaan n.300 hakemusta mutta en päässyt edes haastatteluihin. Lopetin sen homman kun tunsin itseni pelleksi. Tykkään olla työtön. Saan vuokran ja laskut maksettua. Jää vielä vähän ruokarahaakin. Olin kuntouttavassa työtoiminnassa 4-vuotta mutta lopetin senkin hiljakkoin. Elämän-arvoni ovat muussa kuin rahassa ja omistamisessa. Nautin luonnosta ja lukemisesta. Teen luovaa hommaa itsekseni ja voin toteuttaa itseäni. Haluaisin elellä yhtä askeettisesti kuin Pentti Linkola. Ihmiset on ahneita,tylyjä ja itsekkäitä.