Lauantai 25.5.2019

Metsäjätti tuli numeroilla julkisuuteen kesken työehtoriidan: ”Keskimäärin 2 800 euroa per henkilö”

Luotu: 
17.10.2017 17:22
  • Kuva: UPM / Tuomas Uusheimo
    Kuva
    UPM kertoo, että sen tulospalkkausjärjestelmät tuovat paperi- ja sellutehtaiden työntekijöiden vuosiansioon tänä vuonna 5,3 prosentin lisän.
|

Metsäjätti UPM julkaisi tiistaina tietoja henkilöstönsä tulospalkkauksesta kesken käynnissä olevan paperialan työehtoriidan. UPM:n mukaan keskustelu yksinomaan työehtosopimuksen mukaisesta korotusprosentista ei anna täyttä kuvaa ansioiden kehittymisestä.

UPM kertoo, että sen tulospalkkausjärjestelmät tuovat paperi- ja sellutehtaiden työntekijöiden vuosiansioon tänä vuonna 5,3 prosentin lisän.

–Hyvästä tuloksesta maksettavat tulospalkkiot ovat UPM:ssä käytössä kaikissa ammattiryhmissä ja läpi koko organisaation. Lisäksi ansioihin vaikuttavat paikalliset palkkausjärjestelmät, joissa huomioidaan muun muassa ammatillisen osaamisen kehittyminen. Sen vuoksi keskustelu yksinomaan työehtosopimuksen mukaisesta korotusprosentista ei anna täyttä kuvaa ansioiden kehittymisestä. Tämä on syytä ottaa huomioon myös julkisessa keskustelussa. Peruspalkan lisäksi tulisi keskustella kokonaisansioista, UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti kommentoi tiedotteessa

UPM kertoo, että sen koko henkilöstö on kuulunut tulospalkkioiden piiriin jo yli kymmenen vuoden ajan. 

–UPM maksoi tänä vuonna Suomen paperi- ja sellutehtaiden työntekijöille edellisen vuoden hyvästä tuloksesta keskimäärin 5,3 prosentin tulospalkkion vuosiansiosta, eli keskimäärin 2 800 euroa per henkilö. Lisäksi ammattitaidon ja osaamisen kehittäminen nostaa ansioita, vuonna 2016 keskimäärin 0,8 prosenttia, yhtiö sanoo.  

Savonlahti korostaa, että tulospalkkiot voivat tuoda tilipussiin merkittävän lisän. 

Työntekijöitä edustava Paperiliitto moitti aikaisemmin tiistaina työnantajien Metsäteollisuutta haluttomuudesta neuvotella alan työehdoista. Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi STT:lle, että Metsäteollisuus ry ei ole ollut häneen missään yhteydessä sen jälkeen, kun esitti, että työehtosopimusta jatkettaisiin vuodella ilman palkankorotuksia.

Metsäteollisuus on esittänyt, että nykyistä sopimusta jatkettaisiin sellaisenaan vuodella, ja että neuvotteluja tuottavuutta parantavista sopimusmuutoksista voitaisiin jatkaa välittömästi. Metsäteollisuuden tavoitteena on saada samantyyppiset, joustavat työehdot kuin muilla teollisuusaloilla jo on.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puuttui tilanteeseen viime viikolla toteamalla, että nollakorotusten, eli palkankorotuksettomien työehtosopimusten tarjoaminen on kohtuutonta.

Lisää aiheesta:

Ekonomisti varoittaa Suomea: ”Ei tilaa palkkamaltin menetykselle”

Sipilän palkkapuheille tuli lyttäys nyt omilta – ”Poliitikkojen ei syytä osallistua”

Sipilä puuttui sittenkin palkkaneuvotteluihin MTV:llä – ”Kyllä nolla on kohtuuton”

Paperiliitto shokissa 0 %:n korotuksesta: ”Ihme, jos selvitään ilman työtaistelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Niin mitä sitten? UPM voi yksipuolisella ilmoituksella poistaa tuotantopalkkion niin halutessaan. Asialla ei ole kertakaikkiaan mitään tekemistä työehtosopimusneuvottelujen kanssa. Eikä se liity paperintekijöiden palkkakehitykseen mitenkään että yksi konserni on päättänyt jakaa muruja pöydästä.

Juha Kuikka

Se 2800€ oli siis tulospalkkaus vuositasolla keskimäärin henkeä kohden. Ja kun tuo on 5,3% vuosiansiosta, niin perusvuosiansio on siis noin 53.000 vuodessa. Siihen sitten päälle tuo 2800. Kun tuo on keskiansio, niin en tiedä on AY-liikkeellä paljon perustaa vaatia lisää kovilla lakkouhkauksilla.

Juha Hämäläinen

Niin todellakin hosuin, 4.400€ kuussa ja bonusta reilu 200€ päälle kuussa. Netto aika tarkalleen 3.000€ kuussa. Palkkakehitys ollut heikkoa. Hinnat ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin palkat. Kohtuulliselta näyttävä palkka riittää yksinelävälle kohtuulliseen eloon.

Mark Six

No viime vuonna tienasin paperikoneella noin 50 kiloa-verot+muut vähennykset,tosin toisen metsäfirman palveluksessa.Tuotantopalkkioita siitä oli about 1000 euroa..Samalla aikavälillä firma teki kymmenien miljoonien voitot omassa tulosyksikössämme.Kuikka voi olla huutelematta asioista,jotka eivät kuulu hänelle vähääkään,tai joista ei ymmärrä itse yhtään mitään.Kuiik,kuiik.

Markus Marttunen

Jos itse olisin paperimies tällä hetkellä niin katselisin aika ahkerasti uudelleenkoulutusmahdollisuuksia ja pyrkisin opettelemaan jonkin sellaisen uuden ammattitaidon, jossa resurssi on niukka ja jolle on kysyntää myös tulevaisuudessa. Siinä mielessä ei siis kyllä tarvitse kauheasti kadehtia, vaikka paperimiehen tilinauha aika houkuttelevalta näyttääkin.

Ehkä palkkakeskustelussa voisikin kääntyä enemmän katsomaan sitä oikeudenmukaisuusnäkökulmaa ja verrata palkkoja esimerkiksi sen mukaan kuinka paljon koulutusta vaikkapa uusi paperimies työllistyäkseen tarvitsee ja verrata sitä palkkaa samantasoisen koulutuksen vaativiin työtehtäviin sekä niiden palkkaukseen. Miksipä vertailua ei tekisi myös enemmän koulutusta vaativien tehtävien palkkaukseen.

Oiva Luosujarvi

Jos työntekijä saa vajaa 3000 euroa tulospalkkiota ja johtajat saavat miljoonia samasta ajasta.
Onko se oikein, kun johtajat ei voi tehdasta pyörittää yksin.

Kohtuullista olisi katsoa, ettei isoimmat johtajat saa palkkaa, bonuksia, tulospalkkioita, osakkeita kuin korkeintaan 20x suuremman summan kuin matalin palkkaluokan työntekijä saa. Jos joku ahnehtii enemmän ollessaan palkkatyössä eikä omistajana, niin sen voisi työntekijät ampua pois pilaamasta maailmaa ahneudellaan.
Omistajat voi tulouttaa itselleen niin suuren osingon kuin saavat aikaiseksi ja maksettuaan verot omista tuloistaan ensin. Sitten voivat lahjoittaa mieluisille johtajille käteisellä summan, jonka itse haluavat lahjoittaa, koska siitä on lahjavero maksettava myös.
Uskoisin, ettei omistajat halua maksaa ensin veroa tuloistaan lain mukaan ja sitten antaa rahaa omasta lompakostaan, jolloin tulee taas veronmaksu eteen.