Sunnuntai 16.6.2019

SAK:ssa iso hämmennys ay-maksun veroedun purkamisesta – ”Yritysten etu jätetään sanomatta”

Luotu: 
20.10.2017 10:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

SAK:n yhteyspäällikkö Harri Järvinen arvioi blogissaan, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana ammattiyhdistysliikkeen asemaa on haluttu heikentää. Kirjoituksessaan hän nostaa tikunnokkaan erityisesti ammattiliiton jäsenmaksun verovähennysoikeuden ja sen purkamista koskevan keskustelun.

–Mielenkiintoista on, että niin poliitikot kuin mediakin puhuvat yleensä vain ay-jäsenmaksun verovähennysoikeuden poistamisesta tai rajoittamisesta. Ehkä tarkoitushakuisesti jätetään mainitsematta, että myös yrityksillä on verovähennysoikeus työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuista – kuten asiasta on aikanaan yhdessä sovittu, Järvinen toteaa.
 
Hän kertoo, että kun Ruotsissakin porvarihallitus taannoin verovähennysoikeuden työntekijöiden ay-maksuilta poisti, jätti se kuitenkin yritysten jäsenmaksujen veroedun voimaan. Nyt Järvisen mukaan Ruotsin demarihallitus on tuomassa veroetua takaisin.
 
Verovähennykselle on Järvisen mukaan myös ”vankat yhteiskunnalliset perusteet” ja niitä voidaan puolustaa myös työmarkkinoiden toimivuudelle.
 
–Kun järjestäytymisaste pysyy korkeana, se on omiaan vähentämään levottomuuksia työpaikoilla ja työmarkkinoilla yleensä, Järvinen katsoo.
 
Lisäksi hän huomauttaa, että ay-maksujen verovähennysoikeus on pisara veroetujen meressä. Verovähennysoikeuden arvo on Järvisen mukaan yhteensä noin 200 miljoonaa euroa, kun valtio myöntää veroetuja kaikkiaan miltei 27 miljardin euron edestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
että myös yrityksillä on verovähennysoikeus työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksuista – kuten asiasta on aikanaan yhdessä sovittu, Järvinen toteaa.

Aivan. Ja jätetään myös kertomatta AY/VVO että kaikilla yleishyödyllisillä säätiöillä jotka vuokra-asuntoja tarjoavat on myös verovapaus ja samat säännöt kaikilla.
Nuorisosäätiöstä lähtien jonka toimintaa on nyt kyseenalaistettu .
Lähde:
Yle

Marja-Liisa Kalkela

Hassua? Niinhän jotkut "tahot" on aina väittänyt säännöllisin väliajoin.
Kaikki kuulemma on mennyt AY-pomojen taskuihin.

AY-alas ja palkansaajat kyykkyyn?
Ketkähän sitten maksaa verot sosiaaliturvaan ja palveluihin?
Ajetaanko nekin alas? A la USA malli?

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #9

Kepun Nuorisosäätiö toimii verottomasti ja markkinoilla VVO:n sekä muiden vuokra-asuntoja tarjovien kilpailija.

Verot maksavat tällä hetkellä 100 %;sti yksityishenkilöt, palkansaajat sekä pääomatulojen saajat. Sillä yritys- ja maataloustukien suuruus ylittää näiden maksamat verot. Periaatteessa tästä voidaankin todeta, että yksityishenkilöt maksavat yli 100 % veroista.

Tapio Mäkeläinen

Ay-jäsenmaksun purkamiseen ei ole mitään syytä. Työntekijöiden turvaa on jo rokotettu niin paljon, että reilun pelin ilmapiiri on mennyttä kauraa. Liitot voisivat kyllä tsempata juridisessa avussaan myös . Loimaan kassa kyllä hoitaa ansiosidonnaiset hyvin mutta kun tulee juridisia ongelmia niin jäät kyllä tyhjän päälle tai on turvauduttava yhteistoiminta-asiamieheen. Se on hyvin osaava mutta pitkä tie. Moni kiroaa tuossa kohtaa raskaasti muutaman kympin säästöä.
Oli yhteiskuntapoliittisesti mitä mieltä asioista vaan niin ay-jäsenmaksua parempaa vakuutusta palkansaajalla ei tällä hetkellä voi olla. Yhden kk ansiosidonnaisella maksat vuosikausien jäsenmaksut. Näin se nyt vaan on ja tiedän entisenä henkilöstöjohtajana että sen maksun maksavat myös ne, jotka systeemiä virkansa puolesta arvostelevat.
Se on turha vollata sitten kun on lappu kourassa ja Audin avaimet pomon työpöydällä.

Mikael Nygård

Nyt on puurot ja vellit menneet hieman sekaisin. Ei kukaan ole tässä kyseenalaistamassa Ay-maksuja vaan niiden verovähennysoikeutta.

Samalla pöydälle on nostettu ay-liittojen verovapaat omistukset ja tulot niistä.

Koska minä maksan säntillisesti veroni edellytän että kaikki muutkin sen tekevät. Maksan myös solidaarisuusveroa eläkkeestäni ja odotan että ay-liike vapaaehtoisesti tarttuisi sille niin ominaiseen sanaan "solidaarisuus" ja tekisi oma-aloitteisesti ehdotuksen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamiseksi. Mutta epäilen ettei näin tule käymään, sillä saavutettuja etuja ei ay-liikkeissä tunnetusti anneta pois, ellei sitten satu olemaan jonkun toisen saavutetuista eduista, kuten eläkeläiset tai yrittäjät, johtajista puhumattakaan.

Harri Tapani

"Loimaan kassa kyllä hoitaa ansiosidonnaiset hyvin mutta kun tulee juridisia ongelmia niin jäät kyllä tyhjän päälle"

Jep, Loimaan kassa ei kuitenkaan ole ammattiliitto, vaikka jotkut nuoremmista niin ovat luulleetkin. Miten lienee Loimaan kassan tukivalmius työsulun tai lakon aikana. vai koliseeko silloin "loimaalaiset" sossussa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
vaan niin ay-jäsenmaksua parempaa vakuutusta palkansaajalla ei tällä hetkellä voi olla.
Totta.
- Samahan on käytössä myös yrittäjillä.
Yrittäjien työttömyyskassassa.Ansiosidonnainen työttömyysturva.
Palkansaajalle:
Osa yritykseltä
osa liitolta
osa työntekijältä
osa valtiolta (Työmarkkinatuen verran.Jonka se jotuisi muutenkin maksamaan työttömälle+toimeentulotuen)
Ansiosidonnainenhan määräytyy palkan mukaan.
Kuten ansiosidonnaiset Kela-etuudet tulojen mukaan.
Hyvätuloiselle Bemarin verran
Pienituloiselle Ladan verran.
Tulottomalle potkulaudan verran. Osalle 9e/pv työtä vastaan.

Marja-Liisa Kalkela

Samaa mieltä. Heti ensikuun alusta mieluiten:

Ruotsi:
Kuinka suuri työttömyyskorvaus on?

Jos sinulla on oikeus ansiosidonnaiseen korvaukseen, korvauksen taso on 80 % aikaisemmasta ansiotulostasi ensimmäisiltä 200 työttömyyspäivältä.Sen jälkeisiltä korvauspäiviltä korvataan 70 % aikaisemman ansiotulosi määrästä.

Ruotsissa peruspäiväraha on 320 kruunua, eli 36 euroa päivältä.
-Suomessa peruspäiväraha on 31 euroa päivältä.

20pv x 5e= 100e /kk enemmän kuin Suomessa.

Jouni Kiema

Verovirasto pitäisi "valtiollistaa" eli kaikki ylimääräiset kilkkeet mitä palkasta/eläkkeestä/ym muista tulosta pidätetään, mitkä eivät mene valtion tai kunnan kassaan, henkilölle tämä yhdistys ym. lähettäisi oman laskun henkilölle, esim. kirkollisveron maksulapun postiluukusta kotiin (tai e-laskun nettipankkiin). Ay-jäsenmaksun samoin.

Marja-Liisa Kalkela

Ei ole ei.Vaan työrauha säilyy kun AY-jäsennet pitää sovituista sopimuksista kiinni. Sehän ei käy työnantajapuolelle nykyään? Miksi?

Hyökätään AY -jäsenmaksujen ja ansiosidonnaisten päivärahojen kimppuun. P.Lipposen sopeutumiseläkkeeseen.Miksi? Niitä saa n.66 muutakin jotka myös kikkailevat niitä,porsaanreikää ei vain ole haluttu tukkia.Miksi ei? (porvarienemmistö eduskunta vain Sipilän hallituspuolueiden päätös riittää)
-Onko EK/MTK/yrittäjien/YTK jäsenmaksut verollisia? Vai verottomia kuten AY jäsenmaksutkin on? Eikö samat säännöt pädä kaikissa jäsenmaksuissa edm?
Täällä itketään työttömien tuista? Minä seuraan taas kuinka moni yritys taas työntää työntekijöitä korvauksille,osa veronmaksajien piikkiin.
Edellisellä viikolla n.2000 "pääsi" ansiosidonnaisille päivärahoille,irtisanomisien takia.
2000 palkoista tulevat verot on pois sosiaaliturvasta ja palveluista.
Muut maksavat ne veroluonteisilla korotuksilla tai leikkauksilla.

Kansalta haetaan "lupaa" taas leikata työttömyyskorvauksia ensi vuoden alussa. Irtisanomisethan tekee kumpikin AY ja työttömät jotta jäsenet "pääsisivät" työttömäksi , Ja tulot putoaisi 75%-50%.