Sunnuntai 16.6.2019

”Suomen tunnetuin päättäjä ja syntipukki on aina se joku muu”- HS: Vihreiden ennätyssuosio hiipuu, keskustan alamäki jyrkkenee

Luotu: 
21.10.2017 09:43
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
    Pääministeripuolue keskustan kannatus on nyt 15,4 prosentissa, eli 5,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.
|

Lauantaina julkaistun HS-gallupin mukaan kokoomus on nostanut suosiotaan lähes prosenttiyksikön ja sen kannatus on nyt 21,9 prosenttia. Pääministeripuolue keskustan kannatus on nyt 15,4 prosentissa, eli 5,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska arvioi Lännen Median haastattelussa, että keskustalaiset ovat huolissaan puolueen alkiolaisten arvojen jäämisestä kokoomuslaisen talousretoriikan varjoon. Hän nostaa esiin myös Helsingin kokoomuslaisen pormestarin Jan Vapaavuoren maakuntauudistukseen kohdistaman arvostelun.

–On voimia, jotka yrittävät herättää vastakkainasettelua sillä, että kaupungit ja maaseutu olisivat vastakkain. Meillä on voimakkaasti kavahdettu Jan Vapaavuoren ulostuloja. Toivon, että voimme opettaa ja kertoa hänelle, miten maakuntien perustaminen vähentää hallintoa huomattavasti nykytilanteeseen verrattuna, Ovaska toteaa.

Myös pitkään nosteessa olleiden vihreiden kannatus on kääntynyt laskuun. Puolueen kannatus on nyt 16,1 prosenttia. Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto huomauttaa Facebookissa julkaisemassaan kommentissa, että kannatus on edelleen huippulukemissa.

Aalto kertoo samalla keskustelleensa aiheesta aamujunassa tapaamansa pariskunnan kanssa. 

–Suomen tunnetuin päättäjä ja syntipukki on aina se joku muu. Jonkun muun pitäisi tehdä sitä ja tätä ja aina ikävät asiat ovat jonkun muun vika. Tämä joku muu on myös hyvin tuttu monien meistä arjessa, hän kuvailee keskustelun saldoa.

Aalto nostaa esiin myös suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun.

–Sen sijaan, että kaikki juoksevat kulloisenkin kohun tai keskusteluavauksen perässä, olennaista on miettiä yhteiskuntaa kokonaisuutena ja pitää mielessä pidempi aikaväli. Jos oma pelistrategia on vain hyökätä toisia vastaan sen sijaan, että rakentaa omaa pitkän aikavälin kestävää kokonaisratkaisua, yhteiskunnallinen keskustelu on tempoilevaa teatteria. Se syö uskoa päättäjien kykyyn tehdä päätöksiä ja toteuttaa ne.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–Suomen tunnetuin päättäjä ja syntipukki on aina se joku muu. Jonkun muun pitäisi tehdä sitä ja tätä ja aina ikävät asiat ovat jonkun muun vika.

Suomen tunnetuin päättäjä oli kai Kekkonen .
Silti syyt oli aina SDP ja vasemmiston. (tuon ajan päätöksistä)

syntipukki on aina se joku muu
Etenkin Kepu-hallituksessa.Myös Kok-hallituksessa.
Syy on aina vain SDP VM ei koskaan PM.
Tai kok VM eikä silloinkaan kepun PM.

(Mutta Lipposen aikana syy oli aina sdp Pääministerin yksin)

Pasi Käyhkö

Keskusta / Ovaska yrittää selvittää Vapaavuorelle miten maakuntauudistus keventää hallintoa. Siinäpä onkin tehtävää. Kun ei sitä tajua kukaan muukaan, paitsi keskustalaiset.
Nyt Vapaavuori on jo syyllinen Keskustan ahdinkoonkin. Kepulaisuus tulee pienenemään noin 5%:n tasolle, aivan kuin Ruotsissa tapahtui 1980-1990 luvuilla.
Vahva kaupungistuminen ja evoluutio pitävät kehityksestä huolen.

Seppo Simonen

Vapaavuori haihattelee c21 kaupunkivaltiomallia joopa joo mitenkä nuo taloudellisesti pärjäävät kun sitten ei maaseudulta tule hyvinvointia, eikä pistorasiaan virtaa. Maakuntauudistus vähentää byrokratiaa nyt on 295 kuntaa päättämässä jatkossa 18 maakuntaa päättää samat asiat. Keskustalaiset ne on viisaita kun eivät halua elättää byrokraatteja.
Eipä Ruotsissa olisi "no gou" alueita jos Keskusta olisi vallan kammareissa.
Tuskin te Pasi Käyhkö tätä haluatte.

Pasi Käyhkö

Jos nuo 18 maakuntaa tekee samat asiat kuin n. 300 kuntaa niin lopetetaan kunnat. Meillä on niin vähän väestöä että se olisi silloin oikea määrä hallintoalueita. Ja silloin jäisi 2-tasoinen hallinto mikä riittää tälle väestömäärälle hyvin.

Jari-Jukka Annala
Vastaus kommenttiin #18

Seppo Simonen, älä vielä innostu. Jonkun pitää elättää työttömäksi jäävät viranhaltijat. Se ei olekaan ihan pieni potti, koska jokainen kynnelle kykenevä on liittynyt ammattiliittoon heti kun ensimmäiset huhut halusta tehdä maakuntauudistus tulivat päivänvaloon.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #32

Vapauden valtakunta - verot valtion maksettaviksi

JULKAISTU 26.10.2010 - 09:00. PÄIVITETTY 04.04.2016 - 15:32
JAA:1

27.11.1986
Vapauden valtakunta: verot valtion maksettaviksi!
-Työntekijän taakka kasvaa?

Verouudistusten suunta näyttää dokumentin tekemien tilastojen ja vertailujen valossa selkeältä.
-Kun vielä 1960-luvulla 40 prosenttia verotuloista tuli yrityksiltä,
-1980-luvulla vastaava luku oli alle 10 prosenttia.
-Loput 90 prosenttia jäivät siis kotitalouksien harteille.
Poliittinen hyvä tahto oli selkeästi ollut yritysten ja rikkaiden puolella.
YLE/elävä arkisto

Mikko Toivonen

Minä en ikääntyneempänbä tarkkailijan lainkaan ihmeyttele Kepu kannatuslukuja muulta kuin ikiden edelleenkin suurelta korkeudelta maailman mihin tahansa "agraarikansaan" verrattuna. Suurimmat varsinaisen agraari etupuolueen kannatuslukemat lienevät tasolla 6% muualla maailmassa.

Sen sijaan vihreiden noinkin suurelle gallup kannatukselle ei ole minkäänlaista rationaalista perustetta. Maailman tasolla maksimin on todettu jääneen 10% tienoille, missä yleensäkään vihreä puolue on olemassa. Meillä jo 10% olisi vaarallainen indikaatio jonkin menneen vaikeasti pieleen kansallisessa kokemuksessa tai koulutuksen sisäistämisessa

Tämänhetkisen kokoomusjohdon ja vallitsevan ideologisen linjan kannatus on myös vastoin kansalaisten etuja ja rationaalia järkeä. Tämänhetkinen ja jo noin 10 v edeltävän valitun linjan ajatus on neoliberaalinen ja tavallaan supremasistinen siinä että kaikki raha yritetään ottaa pörssiyhtiöiden käyttöön ja pois sekä kansan yhteisen edun, että verottajan käytöstä. Tästä karmein esimerkki on meneillään oleva terveys kaappaus vapaavalinta ideologiaa valheellisesti kampena käyttäen.

Nyt kansa näyttää ostaneen väärä't argumentiot ja antaa vedättää itseään oikein urakalla kokoomuksen toimesta, menettäen lopulta nekin edut mitkä on pitkällä kehityksellä onnistutttu luomaan. Sellaista oli muunmuassa Yhteiskunnan hallussa ollut sittemmin erilaisten Hähämiehien paloittelema ja kavereille jakama perusteollisuus kuten Kemira.

Kokoomuksen olisi palattava ajassa taaksepäin yhteiskuntavastuun osalta Ilaskiven aikoihin ansaitakseen esimerkiksi minun arvostukseni äänestäjä muodossa. Se meni Suomisen jälkeen eikä merkkejä paluun mahdollisuudesta ole ilmassa vaan päinvastoin. Vieraantumisen väli kasvaa koko ajan nykyjohdon toimien vuoksi.

Oiva Luosujarvi

Paljon puhutaan uutisissa erilaisista tuista, joita yhteiskunta antaa eri tahoille.
Ne tuet on kuin jonkun puolueen aikaansaannosta ja puolueen kannatus on sidoksissa eri tukien määriin.

On asumistuet olleet otsikoissa. Suurimpina asumistuen ja muiden tukien saajina on pakolaiset ja pakolaistaustaiset, joista kertyy veronmaksajille maksettavaa pari miljardia vuosittain. Alkoholistit, narkkarit, vammaiset, sotaveteraanit ei saa niin paljoa tukia vuosittain kuin pakolaisille ja ex-pakolaiset saavat.

On maataloustuet otsikoissa ja ne on keskustan murheenkryyni uutisissa.
Kukapa muistaisi Björn Walhroosia, joka ei varmasti kuulu keskustan kannattajiin, vaikka saakin maataloustukia ja eu-tukia 3 miljoonaa vuosittain sen maatiloille. Kukapa muistaisi muita maanviljelijöitä tai karjankasvattajia, joille samoin maksetaan satoja tuhansia / miljoonia tukina vuosittain?

Yritystuet on kuitenkin yhdistetty kokoomukseen ja niiden tukien arvo onkin veronmaksajille nyt noin 30 miljardia euroa vuosittain.

Olisi jo aika ajatella lopettaa kerralla kaikki tuet, paitsi vammaisilta ja sotaveteraaneilta Suomessa.
Alkoholistit, narkkarit on usein asunnottomia ja siihen ryhmään saisi liittää pakolaiset ja ex-pakolaiset lopettamalla erilaiset asumisen tuet kokonaan.
Asuntojen tyhjentyessä vuokralaisista olisi vuokranantajien mietittävä kumman valitsisi tyhjän asunnon vai sellaisen vuokratason, jonka vuokralaiset voisi maksaa ilman yhteiskunnan tukia asumiseen.
Yritykset, jotka tarvitsisi yhteiskunnan tukia voisi lopettaa kannattamattomina ja vain elinvoimaiset yritykset jäisi jäljelle.
Maatalous menisi suurelta osin konkurssiin, mutta uusia syntyisi kuitenkin, koska ilman ruokaa ei ihminen elä. Kotimaassa valmistettu ruoka on aina terveellisempää ja parempaa kuin maailmalta tuotu geenimanipuloitu moska.

Yhdistykset ja muut toimijat, jotka tarvitsee toimintansa ylläpitämiseen joutuisivat miettimään uudestaan rahoitustaan, kun valtio lopettaisi yhdessä muiden virallisten rahoittajien kanssa kaikenlaisien tukien myöntämisen.

Säästöä tulisi vuosittain monta monta miljardia euroa.

Risto Salonen

Hyviä ajatuksia, mutta liian vaikeita toteuttaa. Yritys- ja asumistukien lopettaminen tietäisi niin suurta muutosta, että siinä menisi konkurssiin iso määrä asunnonomistajia ja sitä myöten asunto-osakeyhtiöitä, kun konkurssiin menneet osakkaat jättäisivät vastikkeensa maksamatta. Yrityksiä kaatuisi, työntekijöitä joutuisi työttömiksi. Pankkijärjestelmä huojuisi ellei kaatuisi asuntovarallisuuden arvon romahtaessa ja velkojen kasvaessa liian suuriksi vakuuksiin nähden.
Mutta jostain pitäisi aloittaa hämähäkin verkon purkaminen. Siihen kyllä tarvittaisiin esim kokkareiden, demareiden ja vihreiden yksituumainen hallitus, jolla olisi sellainen 66%:n osuus edustajista.

Pasi Anttila

Taas tuo 2 mrd € joka on täysin hatusta vedetty, edes vuonna 2015 ei pakolaisiin mennyt niin paljon rahaa. Yritystuet on 4mrd, ei 30 mrd.

Säästöjä ei tulisi tolla ohjelmalla yhtään. Maa olisi anarkiassa ja silloin katsoisimme jopa Venezuelaa kadehtien....

Mikko Toivonen

"Minä en ikääntyneempänbä tarkkailijan lainkaan ihmeyttele Kepu kannatuslukuja muulta kuin ikiden edelleenkin suurelta korkeudelta maailman mihin tahansa "agraarikansaan" verrattuna. Suurimmat varsinaisen agraari etupuolueen kannatuslukemat lienevät tasolla 6% muualla maailmassa"

Tuon piti lukea: Minä en ikääntyneempänä tarkkailijana................ muulta, kuin niiden....

Nämä käytetyt kiipparit kirjoittavat välillä ihan muuta mitä on siihen "takonut" ja virheet huomaa vasta kun on painanut lähetä paininta.

Per-ole Stenman

Eri hallitukset ovat aina puhunut paljonko tule säästöjä varsinkin aina keskustalaisia ja Sipilä ja aina säästetään 100 miljoonista miljardeihiin mutta minä kysyn missä ne säästöt ovat vaikka kuinka he säästävät niin aina on puutetta rahoista voiko se olla niin että säästeyt rahat politiikot jakavat ne hyville kaverille velille ja sukulaisille ja uskon kaverille vai minne rahat häviävät?

Matti Hemmi

Sipilä aloitti hallitusneuvottelunsaa hyvin taitamattomasti. Kaikki muu on tähän saakka mennyt hyvin. Vain kokoomuksen valinta ihan alusta saakka on mennyt pahasti pöpelikköön, varsinkin Orpoa on ohjailtu takaa hävyttömän ylimielisesti.
Sipilän olisi tullut käyttää oikeita isännän otteita.
Alun perin kokoomus olisi pitänyt vaihtaa demareihin, asiat olisivat hyvin monilta osin kääntyneet parhain päin. Vapaavuori on typerin tulukuttaja mitä kokoomukselta löytyy.
Tulette näkemään miten Vapaavuori päästelee hallitusvankkurit väkisin ojanpohjalle.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Yritystuet on kuitenkin yhdistetty kokoomukseen ja niiden tukien arvo onkin veronmaksajille nyt noin 30 miljardia euroa vuosittain.

Noinko on ? Metkaa kun aina Kepu unohtuu noista pois? Kok on ollut 2 hallitusta Kekkosen jälkeen.
Kekkonen,kepu,MSP -87 asti.
Sen jälkeen Kepu 4 kautta ,16 vuotta.
Mille pääministerikausille osuu:
Pääomatulot eriytettiin ansiotuloista?-93
Varallisuusvero poistettiin?-05
Perintöveroa poistettiin vaihdon yhteydessä?-06
Kelamaksun poisto?-10
Metsäveron poisto?-10
Perintöveron poisto?-15

Kenen ex-johtajia oli Anne Berner,Matti Vanhanen?

Marja-Liisa Kalkela

Sipilän olisi tullut käyttää oikeita isännän otteita.
Alun perin kokoomus olisi pitänyt vaihtaa demareihin

Vai Kepu vaihtaa SDP ja KOK?
-95-03
Ylijäämää 3 Mrd
Yhtään vero-alea ei tippunut millekkään taholle koska velkaa oli -95
201 Mrd,Alijäämää 65 Mrd.
Entä nyt?

Erkki Laitinen

"Toivon, että voimme opettaa ja kertoa hänelle, miten maakuntien perustaminen vähentää hallintoa huomattavasti nykytilanteeseen verrattuna, Ovaska toteaa."

Se on totta, että maakuntien perustaminen vähentää hallintoa. Kun taloudellista valtaa siirretään kunnilta maakunnille, tietää se reunakuntien lähtölaskennan alkamista. Maakunnilla ei ole mitään intressiä huolehtia heikommista kunnista, vaan toimintoja keskitetään kiihtyvällä vauhdilla maakunta- ja alakeskuksiin. Hallinto kevenee kuntien vähetessä. Keskusta on ottanut ohjelmaansa kokoomuksen Henna Virkkusen 70 kunnan suunnitelman.

Risto Salonen

Taloyselämä-lehdessä oli pari numeroa sitten ihan etusivulla hehkutus Terveystalon arvonnoususta 1 087 miljoonalla eurolla. Soteuudistus valuu sijoittajien mielestä yksityisten terveysyritysten pussiin kiitos kokoomuksen ajaman politiikan. Tarkoittaako tämä sitä, että vajaa 22% suomalaisista omistaa Terveystaloa vai onko Kokoomus osannut peittää ajamansa sotekannan vaikutuksen. Niin Terveystalohan on vain yksi toimija, muitakin pörssiin menijöitä on.
Tuo arvonnousuhan tarkoittaa, että sijoittajat uskovat saavansa jollakin aikavälillä rahansa pois. Se siis on pois varsinaisesta terveydenhoidosta, koska ei yksityistäminen sentään noin tehokasta ole nykyiseen verrattuna.

Risto Mäkinen

Keskustan kannatus on hiipunut, koska talouden kääntyminen nousuun ei näy kansalaiselle vielä mitenkään. Ei kenenkään yksityisen henkilön elintaso ala nousta kun lyhentää velkojaan. Ongelma on siinä, että on vaikea selkokielellä kertoa, että talouskasvu ei heti näy omassa elämässä. Jo nyt on kova halu palkkaneuvotteluissa tuhota KIKY:n tuoma luottamus yritysten tulevaisuuskuvissa ja samalla kilpailukyky viennissä. Sipilä pyrkii ajamaan maan talouden kuntoon ja siinä ei paljoa paina oman puolueen alamäki. Näin teki Esko Aho ja sai mennä ja haukut päälle. Mitä tulee Vapaavuoreen niin hän tahallisesti unohtaa, että vienti on talouden kulmakivi ja esim. Helsingissä työpaikoista on vain 11 % jalostuksessa. Jalostus on edelleen viennin kulmakivi, vaikka palvelut kasvavatkin. Jos SOTE-ajetaan nyt kiville niin menee 20 vuotta ennen kuin joku uskaltaa yrittää uudelleen sitä. Eli kellä on kanttia romuttaa vuosien työ loppusuoralla.

Veijo Murtomäki

Pääministerimme (nimeä mainitsematta) on lähes pahinta mitä Suomelle on tapahtunut kymmeniin vuosiin: rikkaille kaikki, köyhät kyykkyyn ja avustukset pois, "koska he saavat tuetkin, joten heiltä voi leikatakin" (lähes aito sitaatti), omat rahat jemmassa, julkisen sektorin valtavat leikkaukset (koulutus, perheet, sairaanhoito, sosiaalihuolto, infra), koska Suomi ainoa Euroopan maa, jolla tosin on ennätyksellisen alhainen ulkomaanvelka, mutta jonne on saatu rummutettua konsensus-kriisitietoisuus, jonka varjolla kansallisomaisuuttamme ryöstetään ja hyvinvointivaltion perusteita romutetaan. Mistä tämä liikenne- ja viestintäministerimmekin (nimeä mainitsematta) keksittiin likaisen työn tekijäksi?

Kepu on hylännyt alkiolaisuuden ja joutaa jo romukoppaan, myös Kokoomus sote-puhalluksensa myötä, ja Siniset, jotka ovat kääntäneet takkinsa niin monta kertaa, ettei jaksa edes laskea, ja joita siedetään hallituksessa prosentin kannatuksesta huolimatta siksi, koska he ovat sodanjälkeisen Suomen oikeistolaisimman hallituksen takuumiehiä ja -naisia. Onkohan meillä mitään toivoa, sillä kansa saadaan kyllä median avulla äänestämään jälleen samat tuholaiset valtaan? Vaalilupauksethan ovat vain sanoja, jotka voi syödä heti kun hallitusvalta on taas saatu.

Irja Röntynen

Vastuun kantaja on AINA se, joka maksaa kannatuksessaan tehdyt ikävät päätökset. Ainoastaan hyvinä aikoina on joku
Matti Vanhanen tai muu, valittu uudelleen pääministeriksi!
Jos olen väärässä, sitten luetteloa puolueista ja pääministeristä. Huvittavaa, että oppositio olisi voinut tehdä niin OIKEIN ja HALVALLA jo viime vaalikaudella! Mutta eihän teistä siihen ollut:):):)

Marja-Liisa Kalkela

Ja sitä edellinen oli Kepun II-porvarihallitus .Josta jatkoi kepun Vm pääministerinä kok+rkp,vihr.
Helmikuussa-11 tekemäänsä leikkauslistaa-11-15.
lähde:
Savonsan.helmikuu-11
"Leikkauslista"!
Velat aloitti Vanhasen II .-08-10
Samoin Kreikan viit-18 asti.

Pasi Anttila

Kalluppeja tulee ja menee...kannatusluvut ovat milloin mitäkin. Keskustastakin on puhuttu auringolaskunpuolueena jo kymmeniä vuosia mutta niin vain porskuttaa, aina se kannatus jostain löytyy. Ei näihin kannata kiinnittää mitään huomiota. Vois kieltää lailla täysin turhina ja haitallisina.