Perjantai 24.5.2019

Orpo avautuu paljastuskirjan jälkeen PS:n puoluekokouksesta: ”2 viikkoa ennen käynnistin prosessin”

Luotu: 
24.10.2017 17:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo Uudelle Suomelle käynnistäneensä omassa puolueessaan prosessin perussuomalaisten puoluekokouksen tulokseen varautumiseksi pari viikkoa ennen puoluekokousta.

–Havahduin silloin siihen, että ”hitto vie, tästähän tulee vaikea”, Orpo toteaa.

Tänään julkaistun Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjan mukaan, kokoomus olisi torjunut jo tammikuussa mahdollisuuden hallitusyhteistyöhön Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

–Se ei pidä ollenkaan paikkaansa, koska meillä ei sellaista päätöstä ollut siitä yksinkertaisesta syystä, että meillä pohdittiin pitkin kevättä, että mitähän perussuomalaisten puoluekokous tuo tullessaan. Ja kun Soini ilmoitti, ettei hän jatka juoksuaan, niin tiedettiin, että kokouksesta tulee kova, Orpo sanoo.

–Vasta paria viikkoa ennen puoluekokousta käynnistin prosessin puoluejohdossa. Meillä oli lukemattomia palavereja niin, että paikalla olivat eduskuntaryhmän ja puolueen johto, puoluehallitus oli koolla sekä fyysisesti että puhelimitse. Myös eduskuntaryhmä käsitteli tilannetta kahteen tai kolmeen otteeseen.

Orpo sanoo, että prosessin tarkoituksena oli saada kokoomuksen puolue-elimet pohtimaan, voiko kokoomus jatkaa hallituksessa perussuomalaisten kanssa, jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Orpon mukaan Halla-ahon mahdollista valintaa pidettiin kokoomuksen kannalta ”haasteellisena”. Päätöstä tai valmiita toimintaskenaarioita ei kuitenkaan Orpon mukaan ollut.

–Sellainen haaste, että voidaanko jatkaa vai ei. Minä halusin saada väen miettimään, mitä me teemme. Meillä oli hyvä valmius viikonloppuun, mutta sitten todella nähtiin, kun sieltä valittiin koko halla-aholainen porukka.

–Sanoin jo silloin, että Halla-ahon valinta aiheuttaa vakavan pohdinnan. Sitten me kävimme vakavan pohdinnan. Siinä päädyimme siihen, että kyllä keskustelu Halla-ahon kanssa täytyy käydä. Siinä kävi sitten selväksi, että tästä ei tule mitään.

Orpo kertoo myös, että kokoomuksessa pidettiin todennäköisenä, että perussuomalaisista irtautuisi loikkareita.

–Sitä pidettiin jopa todennäköisenä, että sieltä lähtee loikkareita muihin puolueisiin. Mutta sitä, että sieltä irtautuu tällainen joukko, niin se ei tullut mieleenkään.

Pohdittiinko, että loikkareita voitaisiin rekrytoida myös kokoomukseen?

–Me lähdimme siitä ja tiesimme sen, että siellä on kuohuntaa ja tiedettiin, että joillakin oli kiinnostusta kokoomukseen. Mutta kunnioitan sellaisia kirjoittamattomia hallitustyöskentelyn pelisääntöjä, ettei käydä koukkimassa toisen hallituspuolueen eduskuntaryhmässä. Se ei kuulu pelin henkeen.

Kun toteat, että ryhmän hajoamista pidettiin jopa todennäköisenä, niin oliko tästä keskustelu myös keskustan kanssa, että ryhmä voisi hajota?

–En muista ihan tarkasti, mutta jotain sellaisia kahvipöytäkeskusteluja hallituspuolueiden kesken varmaan on ollut – siis sillä tasolla, että paineita on perussuomalaisissa.

Keskusteliko myös trio perussuomalaisten mahdollisesta hajoamisesta?

–Ei sen enempää. Yhden ministeriryhmän kokouksen alussa todettiin se, että jos Halla-aho valitaan, tulee kovia haasteita.

–Mutta meillä ei ollut kertaakaan minkäännäköistä hallituksen tai trion – joka taitaa olla se oleellisin – keskustelua aiheesta. Todettiin vain, että puoluekokouksesta tulee, ja sitten pitää miettiä yhdessä. Se oli se, mistä pääministerin kanssa sovimme ja pidimme myöskin tiiviisti yhteyttä puoluekokousviikonlopun aikana.

Orpo painottaa, että keskusteluja käytiin sen vuoksi, että kun kokoomus oli koko viikonlopun valmiudessa ja käsitteli valintoja, myös pääministeripuolue keskustan kanta haluttiin kuulla.

Orpon tavoin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti eduskunnassa sinisten irtautumisen jälkeen, että hallitus olisi varautunut perussuomalaisten hajoamiseen. Sen sijaan Sipilä myönsi, että siitä oli viitteitä, että muutama perussuomalainen kansanedustaja voisi irtautua. 20 kansanedustajan irtautumiseen hän ei sanojensa mukaan uskonut.

Sipilä totesi tiistaina Twitterissä, ettei ”insinöörin mielikuvitus riittänyt etukäteen ennakoimaan PS:n hajoamista kahteen puolueeseen”. Hän täsmensi, että hänen kesäkuinen lausuntonsa pätee yhä.

Oliko harkitsematonta pääministeriltä sanoa, että minkäänlaista varautumista ei ollut?

–En ota tähän kantaa. En kommentoi hänen lausuntojaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Onneksi sentään syöksykierre on saatu katkaistua. Velkaantuminen vähenee kaiken aikaa, kun sekä Vasemmistoliitto että vihreät lähtivät käpälämäkeen hallituksesta ja demarit putosivat käytyjen vaalien tuloksen jperusteella oppositioon oppimaan yhteistyötä muitten puolueitten kanssa. Rinteen ay-räyhälinja sai äänestäjien tuomion.

Risto Salonen

Miten Kokoomuksen saisi hajalle tai ainakin sellaiseksi, että vanhakantainen, oikeamielinen, yhteiskuntavastuullinen oikeistolainen voisi sitä omatunto puhtaana äänestää. Ilman, että olisi pelkoa, mitä taas yksityistetään tai, että soterahat valuvat yhteiskunnalta yksityisten omistajien taskuun.
Saukkonen, Rihtniemi ja miksei Holkerikin, missä olette.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Miten Kokoomuksen saisi hajalle tai ainakin sellaiseksi

1)-ettei muut hallituspuolueet olisi samaa mieltä .
2)-että eroitettaisiin mikä on pääministeripuolue ja mikä on valtionvarainministerin tehtävien ero.
esim. -05 "Heinäluoman" varallisuusveronpoisto EI olisi mennyt läpi ellei Kepu,Rkp eduskuntaryhmät olisi äänestänyt KYLLÄ.
Kok VM eikä sdp VM (eduskuntaryhmillä) yksin ei mikään mene läpi.
Tarvitaan enemmistö joka on aina hallituspuolueet.

Mauno Strandén

Koppanalla ka keppanalla on valikoiva muisti, on käyty kymmeniä kertoja, että vähän täytyy antaa tietoja ei kaikkea, jos häly hiljenisi? Kyllä siellä on palaveerattu, ettei ettei vaan hallitukseen oteta sellaista joka ei taivu kuin lämmin voi palaselle! Soinihan täysin ohjattavissa kuin vauvva, eikä muista mittää mitä lupasi, ennen vaaleja? Nyt persuista siilaantui kovin ydin joka pitää suomalaisten puolia, eu:hun liikkymisen jälkeen on Lipposen perässä painuttu ytimiin ja maksettu kaikki mitä määräävät?

Seppo Simonen

Valtiovarainministeri on myös vannonut ministerivalan joten he vastaavat puheistaan jopa mahdollisesti valtakunnan oikeudessa.
Kirjaansa myyvä toimittajan toimintaa saattaa käsitellä Julkisensanan nevovosto mutta mitkä ovat sanktiot ja kirjan kauppa käy kuin siima.

Marja-Liisa Kalkela

Katsotaan mihin tämänkertainen "lautakasa" johtaa.
Edellisessä päätöksen teki eduskunta.
Tuskin AL lähtee ilman faktoja kokeilemaan paljonko tulisi sakkoja .
Hyvin on uponnut politikkojen media viha . Toimittajat tekevät työtään vallan vahtikoirina! -07 vaalirahasotkut,RAY rahat ym. olisi jäänyt paljastumatta.
Veronmaksajathan ne maksumiehenä on jos politikot "koplaa".

Pekka Hovatov

Petturi Urpo myöntää vihdoinkin valehdelleensa aikaisemmin ja koko "sinisten" eroamisprosessi keväällä olikin pelkkää etukäteen harjoiteltua näytelmää. Kysymys kuuluu, yllättyikö joku Kokoomuslaisten valehtelusta ja selkään puukottamisista??? Petteri Urpo, missä sinun "arvomaailmasi" nyt on, paskahuussin lantakasassako???
Sipilä, Urpo ja Niinistö esittivät koko kevään näytelmää olemattomista "arvoista ja arvomaailmasta, johon Halla-aho ei muka sopinut" ja yrittivät vedättää Halla-ahoa. Kuka oikeasti vielä haluaa Niinistön uudelleen presidentiksi, kokoomuspuolueen ikiomaa torakkaa.

Timo Virtanen

Eihän politiikassa nyt kukaan ole tyhmä ja ymmärtämätön, ettei seuraa tilannetta muissa puolueissa. Erityisesti hallituskumppanien osalta. Voi olla, että perussuomalaiset ovat ? Selvää on, että Orpo jo ennalta pyrki kyselemään oman puolueensa näkökantoja, mikäli suuria muutoksia tapahtuu persuissa. Tosin kovin myöhään, kun vain pari viikkoa ennen persujen hajoamista. Siitä pieni miinus hänelle ! Sipilän asiahan pääministerinä on vastata koko hallituksen kokoonpanosta ja tietenkin hän kuulosteli myös kokoomuksen (Orpon) mielipidettä. Halla-ahohan osoitti valtaan päästyään olevansa poliittinen noviisi, yhden asian mies, joten hänestä ei ollut hallitukseen ja vastuunkantajaksi. Brysselissä mies pärjää ilman vastuutakin.

Pekka Hovatov

Vaalit on tulossa. Ensin Presidentinvaalit 2018, maakuntavaalit 2018, eduskuntavaalit 2019, Europarlamenttivaalit 2020 ja kuntavaalit 2021. Suomen äänestysikäiset, työtä elääkseen tekevät henkilöt, pidetään yhdessä huoli siitä, ettei yksikään näistä nykyisistä "rotista" jotka nyt hallituksessa hääräävät, tule enään ikinä valituksi uudelleen mihinkään luottamustoimeen, ei edes järjestämään lemmikkieläimen syntymäpäiviä. Samalla voimme edellämainituissa vaaleissa varmistaa että keskusta-ja kokoomuspuolue tippuu pois eduskunnasta ja muistakin kokoonpanoista, kokonaan tai ainakin marginaaliseksi ryhmäksi, joita ei kenekään tarvitse ottaa huomioon millään tavalla, missään asiassa. Edellä mainitulla vaalituloksella voimme, vaalien ratkettua irtisanoa kaikki kokoomuslaiset ja keskustalaiset kähmijät ja varkaat valtion palkitsemisviroista jotka, edellämainittujen puolueiden hyväveliverkosto heille on järjestänyt. Lukija, jos olet nyt vielä alaikäinen, eikä sinulla ole mahdollisuutta vielä äänelläsi vaikuttaa, niin malta mielesi ja odota, vaaleja tulee tasaiseen tahtiin ja kun pidät vain mielessäsi että Keskusta-ja Kokoomuspuolue koostuvat pelkästään oppurtunistisistä omanedun tavoittelijoista, varkaista ja muista rikollisista(tuomituista sellaisista, on pormestaria(pahoinpitelytuomio mm.) ja valtakunnan oikeudessa tuomittua , todellista "kansanedustajaa" joka koplasi omat velkansa valtion rahoitukseen. Tässä pari esimerkkiä, elävästä elämästä, edellämainittujen puolueiden "arvoista" joita he arvostavat.

Pekka Hovatov

Ei ole valitettavasti himoa(vallan) moiseen virkaan, jota ei edes ole olemassa Suomessa.
: ). En kait vaan loukannut poliittista näkemystäsi ja siten mahdollista herkkää nahkaa?? Olen pahoillani, mikäli näin pääsi käymään...

Mauno Strandén

Jäätteenmäki sai lemput kun paljasti Lipposen ja Bushin koalitiosopimuksen Irakin sotaan lähdöstä. Lipponenhan paljasti sopimuksen pois tultuaan Vantaan lentokentällä näytettiin uutisissa, sitten videon pätkä katosi lopullisestikko? Jäätteenmäen sanomisa käytiin satoja kertoja sama video läpi, itse asia video pimitettiin?
No koalitio keskeytyi, Suomi pelastui Jäätteenmäki sai lähteä! Jäätteemäelle pitäisi olla mitalli hyvästä paljastuksesta!