Tiistai 22.1.2019

Historioitsija kulki pakolaisreitin ja yllättyi: ”Rajat ovat jo kiinni – tämä johtaa katastrofeihin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.10.2017 14:28
  • Kuva: Serlachius-museot
    Kuva
    Taiteilija Riiko Sakkisen näyttely on Serlachius-museoissa näytteillä. Johtaja Pauli Sivonen on kuraattori. Rajat kiinni -kirja ilmestyi näyttelyn ohessa.
  • Kuva: Alma Talent / Minna Karkkola
    Kuva
    Pauli Sivonen osallistui Helsingin kirjamessuille.
|

Euroopan rajoja on turha vaatia suljettaviksi, sillä ne ovat jo kiinni, sanoo historioitsija Pauli Sivonen. Hän kulki taiteilija Riiko Sakkisen kanssa pakolaisten reitin Euroopassa, mutta pakolaisia oli vaikea löytää.

Serlachius-museoita johtava Sivonen kertoo, että kaksikolla oli koko ajan tunne myöhässä olemisesta. He etsivät pakolaisia leireiltä ja Balkanin reitiltä. Pakolaisvirtoja ei näkynyt. Joillakin moottoriteillä vaelsi yksittäisiä perheitä. Kävi selväksi, että Euroopan rajat olivat jo kiinni.

–Eurooppa siivosi kasvojaan sillä hetkellä, Sivonen sanoo Uudelle Suomelle Helsingin kirjamessuilla.

Kaksikko kävi ensin Marokon rannikolla Espanjalle kuuluvissa kaupungeissa, Ceutassa ja Melillassa, joiden ympärille oli rakennettu moninkertaiset metalliaidat pakolaisten ja siirtolaisten torjumiseksi. Sivosen mukaan vahvasti linnoitetut kaupungit on jaettu Marokon ja Espanjan puoleisiin alueisiin.

–Tällä hetkellä meillä on muureilla jaettuja kaupunkeja, joita ei 5 vuotta sitten olisi uskottu ollenkaan olevan.

Kaksikko etsi pakolaisia Melillan ulkopuolelta. He kysyivät paikallisilta, mistä pakolaisia voisi löytää. Heille kerrottiin, että pakolaiset oleskelevat vuorella metsissä ja rakentavat itselleen tikkaita ja ruuveilla varustettuja kenkiä, joilla he yrittävät päästä aitojen yli.

Kaksikko löysi kuitenkin vain palanutta metsää. Myöhemmin selvisi syykin: Marokko vietti kuninkaansa syntymäpäiviä ja kuninkaalla on seudulla kesäasunto. Niinpä pakolaiset oli siivottu pois.

Pelastusliiveistä tuli vuori

Toisella matkallaan Sivonen ja Riikonen lensivät Lesbokselle ja Balkanin reitille. Lesboksen saarelle oli edelliskesänä tullut satojatuhansia pakolaisia. Kaksikko törmäsi valtavaan vuoreen, jota Sivonen kutsuu pelastusliivien hautausmaaksi. Pakolaisten käyttämät pelastusliivit oli kerätty valtavaan kasaan. Joukossa oli lasten käyttämiä rantaleluja.

–Ymmärsimme, että oikeat konkreettiset lapset tulivat tällaisten kanssa meren yli ja mietimme, kuinkahan moni heistä oli hukkunut.

–Jokainen näistä liiveistä kertoo yhden tarinan yhden ihmisen tulosta Eurooppaan.

Sivosen mukaan pakolaiset valmistavat heikkoja pelastusliivejä itse hikipajoissa Turkin puolella.

–Jos jäät sellaisen kanssa veden varaan, uppoat 10 minuutissa.

Kaksikko tapasi kreikkalaisen kalastajan, joka tapasi viedä turisteja merelle. Hän oli pelastanut paljon pakolaisia merihädästä.

Lesbokselta lähdettyään Sivonen ja Sakkinen kävivät isoilla pakolaisleireillä, jotka olivat kuitenkin tuolloin jo tyhjiä. Jopa Caleis’n viidakoksi kutsuttu paljon julkisuutta saanut valtava leiri oli jyrätty täysin maan tasalle. Siinä vaiheessa tapahtui jo Pariisissa: Stalingradin aukiolta oli viety tuhansia ihmisiä ympäri Ranskaa vastaanottokeskuksiin.

Lopulta kaksikko kohtasi kaikkein kurjimpaan asemaan jääneitä ihmisiä Belgradin kaduilla. He olivat jääneet Balkanin reitille jumiin kahden EU-maan väliin.

–Ne olivat kaikkein surullisimpia tapauksia. Siellä on muukalaisen hyvin vaikea elättää itseään.

”Piikkilangasta tulee aikamme symboli”

Kaksikko törmäsi matkallaan jatkuvasti piikkilankaan, josta on tulossa Sivosen mukaan ”aikamme symboli”. Sitä oli joka puolella Eurooppaa, ei vain Euroopan rajoilla. Jopa Pariisissa törmäsi tähän concertina-piikkilankaan. Sitä valmistava malagalainen yritys on Sivosen mukaan hurjassa kasvussa. Uutiskuvista tuttu kierteinen lanka koostuu veitsenterävistä metallikappaleista.

–Se on hengenvaarallinen laite. Ihmisiä kuolee, kun he yrittävät kiivetä sen yli.

Matkojen jälkeen Sivonen näkee entistä selvemmin, että vaatimus rajojen sulkemisesta on epäinhimillinen.

–Se voi perustua ainoastaan kahteen asiaan: joko rasismiin ja muukalaispelkoon tai itsekkyyteen.

–Ihmiset, jotka sitä kannattavat, eivät oikein itsekään osaa perustella sitä muulla, kuin että emme halua teitä tänne tai että pelkäämme teitä tai että meidän taloudellinen olemassaolomme vaarantuu.

Sivonen huomauttaa, että maailma on globaali ja eurooppalaiset haluavat rajansa monella tavalla auki, esimerkiksi taloudellisesti.

–Haluamme rakentaa hyvinvointia globalisaation hyviin asioihin perustuen. Sitten kun maailma tulee hakemaan meiltä jotain, emme olekaan valmiita.

”Mitä Eurooppa tekee itselleen?”

Sivosen mielestä nykyhallitus noudattaa perussuomalaisten aikanaan hallituksessa määrittelemää maahanmuuttopolitiikkaa. Se lähtee Sivosen mielestä itsekkäistä tarpeista, eikä oikeasti hädässä olevista ihmisistä.

–Se johtaa inhimillisiin katastrofeihin. Jos ei uskalleta itse mennä Irakiin ja Afganistaniin katsomaan, ovatko ne turvallisia maita, miten voimme sanoa, että ne ovat turvallisia.

Sivosen mielestä ääriryhmät eivät todellisuudessa oli kovin isoja, mutta ne saavat paljon huomiota. Näin itsekkäät ajatukset muuttuvat hyväksyttävämmiksi, kun niille tarjotaan tasavertainen keskusteluasema.

–Yleensä kun ihminen kohtaa toisen ihmisen silmästä silmään, on vaikeampi olla niin kova. Kovuus syntyy netin keskustelupalstoilla ja on valitettavasti poliitikoita, jotka tarttuvat siihen.

Suomessa poliittiset äänenpainot ovat entisestään koventuneet Turun sarjapuukotuksen jälkeen ja esimerkiksi sisäministeri Paula Risikon (kok.) tavoite pakolaiskiintiön nostamisesta ei ole edennyt.

Sivosen mukaan kaksikko alkoi taideprojektinsa edetessä vähitellen ymmärtää, mitä he todella ovat tutkimassa. Syntyi näyttely, joka ei käsittele pakolaiskriisiä, vaan Eurooppaa ja sitä, miten Eurooppa suhtautuu pakolaisiin.

–Mitä Eurooppa tekee tällä hetkellä itselleen ja miten eurooppalaisten ihmisten ajattelu muuttuu? Pääsimme juuri eroon Berliinin muurista. Nyt rakennamme uusia Berliinin muureja kaikille Euroopan rajoille. Mitä se kaikki tekee meille eurooppalaisille?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Turpeinen

Pauli Siivonen: "Ihmiset, jotka sitä kannattavat, eivät oikein itsekään osaa perustella sitä muulla, kuin että emme halua teitä tänne tai että pelkäämme teitä tai että meidän taloudellinen olemassaolomme vaarantuu."

Höpö höpö! Afrikka on rikas maanosa, jonka ihmiset voisivat rakentaa sellaiseksi, jossa heillä on hyvä olla. Jos siellä jatketaan perinteitä, jossa vaimoväki hoitaa peltoviljelyn ja miesväki pirttiviljelyn, mikään maapallon alue ei riitä sen väestönkasvun elättämiseen. Kun länsimaiden ultraidealistit vaativat lisäksi luomuviljelyä, geenimanipulaation ja kasvituholaisten myrkyttämisen kieltämistä, ollaan pian tilanteessa, jossa niukoista ruoka- ja vesivarannoista oikeasti tapellaan.
Ei kysymys ole siitä, pelkäämmekö ja haluammeko, vaan siitä, kykeneekö eurooppalaiset elättämään ja keksimään töitä ja elantoa miljoonille ihmisille omien kansalaistensa lisäksi.

Harri Tapani

"Höpö höpö! Afrikka on rikas maanosa, jonka ihmiset voisivat rakentaa sellaiseksi, jossa heillä on hyvä olla. "

Ehkä niinkin, jos heillä olisi valtaa tehdä mitä haluavat, mutta kun se valta taloudessakaan ei ole vuosiin asunut siellä. Samoinhan se on nyt katoilemassa harjoitetun politiikan takia esim. EU-maiden käsistä ja velkataakat EU-maissa kasvavat. Vain yhdenlaista (IMF opastettua) politiikkaa sallitaan, se politiikka pakotettiin Afrikkaan jo paljon ennen EU-maita.

"Jokaista kehitysapueuroa kohden maista katoaa laittomasti noin yhdeksän euroa pääomia etenkin ulkomaisten suuryritysten verojärjestelyjen vuoksi.

Uudet tutkimustulokset ovat kääntäneet päälaelleen tavanomaiset käsitykset kansainvälisten rahavirtojen kulkusuunnasta. Kehitysmaista lähtevän laittoman pääomapaon suuruudeksi arvioidaan nykyisin 680–800 miljardia euroa, kun rikkaiden maiden kehitysmaille maksama virallinen kehitysapu oli viime vuonna reilut 80 miljardia euroa.

"Kehitysmaat tarvitsivat nämä varat oman hyvinvointinsa parantamiseen varsinkin näinä talous-, ruoka- ja ilmastokriisiaikoina. Kyse ei ole vain saamatta jäävistä verotuloista, vaan myös maiden omien yritysten toimintaedellytysten parantamisesta"

http://markok.puheenvuoro.uusisuomi.fi/38173-globaali-vaestonkasvu-pitaa...

No, tuolla on aiempaa keskustelua ja kommentointia aiheesta, kaikki vaikuttaa kaikkeen, asia ei aina ole niin yksinkertainen. Globalisaatiopakolainen olisi ehkä osuvin nimi nykyisille väestövirroille.

Risto Nikander

Totta toinen puoli. Mutta kehitysmaissa on vielä rikollisemmat, itsekkaammat ja ahneemmat politiikot ja johtajat kuin Euroopalla ja Suomella. Siinä se suurin syy kaiketi on mm. rahavirtojen suuntaan. Ja lännessä myös yritysjohtajat jotka osakseen mahdollistavat tämän.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #17

Kuvasit hyvin, mutta kenen tuella ne johtajat siellä kehitysmaisssa pöräävät?

Siitä oli aikanaan jo poistuneessa Erkki Toivaisen blogissa hyvä huomio tähän tapaan:

"Jos on uskomista kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen TOP10 "Pahimmat diktaattorit" -listaukseen, niin maailman pahimmat vallan juoppohullut eivät löydy suinkaan Afrikasta vaan Aasiasta. Afrikan johtajista kymppilistalle pääsivät troikka al-Bashir, Mugabe ja Obiang. Kaikissa näissä valtioissa piskuinen eliitti on riistänyt häikäilemättä kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia minkä ehtii, ja paradoksaalista kyllä OECD-maiden ja USA:n tuella. Onko eurooppalaisten, afrikkalaisten ja amerikkalaisten vallanpitäjien typeryydellä mitään rajaa?

Asiaa kuvattiin toisaalla nimellä:

"Alhaisen intensiteetin demokratiat

"Täsmällisempää olisi puhua 'eliittidemokratioista', joissa sotilasdiktatuurit ovat vetäytyneet taustalle. Ihmisoikeuksien loukkaukset jatkuvat käytännöllisesti katsoen ennallaan."

- konservatiivinen hallitus voi entistä vapaammin harjoittaa tuskallista ja jopa repressiivistä sosiaali- ja talouspolitiikkaa. Kansalaisvastarinta on heikompaa kuin avoimesti autoritaarisen hallituksen ollessa vallassa."

- Siinä sitouduttiin vapaan markkinatalouden politiikkaan. Köyhiä väestönosia auttavan maareformin ja sosiaalipolitiikan sijaan hallitukset turvautuvat "trickle-down" -ajatteluun, joka ei millään tavalla uhkaa taloudellisen vallan rakenteita."

http://www.lausti.com/articles/books/gills.html

Milli Maja

Sihvonen on väärässä....Välimereltä poimitaan joka päivä tuhansia pakolaisia Italiaan. Mitä tapahtuu, jos esimerkiksi Afrikasta tulisi vaikkapa 100 miljoonaa pakolaista, ja heistä esimerkiksi vaikkapa miljoona Suomeen. rikassa on tällä hetkellä yli miljardi asukasta ja vuonna 2050 useampi miljardi. Afrikkalaiset ovat ihan toisella tavalla sikiävää väestöä kuin länsimaalaiset. Saksa kestää hädin tuskin nykyiset miljoona jo tullutta. Jos lisää tulisi parikin miljoonaa, katastrofi olisi valmis. Mikään Euroopan valtio ei taloudellisesti kestä matutulvia. On täysin epärealistista olettaa että voimme ottaa kaikki halukkaat vastaan. Heidän pitää itse saada väestönkasvu kuriin ja kehittää yhteiskuntiaan sotimisen sijasta.

Risto Salonen

Suomessa on n 2.7 miljoonaa kotitaloutta. Jos Suomeen tulee miljoona pakolaista, tulee jokaiseen kotitalouteen vajaa puolikas pakolainen.
Ennen sanottiin, että pankki syö pöydässäsi. Mahtuuko sinne vielä puolikas pakolainen.

Pasi Anttila

Höpö höpö. Sakasa kestää hädin tuskin miljonaa tullutta. Mistähän tuonkin keksit. Jos Saksa olisi natisemassa liitoksistaan ei Merkel olisi vaaleja voittanut. Siellä todennäköisesti sovitaan että tulevina vuosina tulijoiden määrä rajoitetaan "vain" 200.000 pakolaiseen.

Harri Tapani

Älä hätäile, me täällä Suomessa tehdään ja on tehty hiljalleen jo vuosia niitä samoja rakennesopeutusohjelmia joita Afrikassa on tehty jo vuosia sitten. Kyllä mekin kohta...

https://www.uusisuomi.fi/comment/323124#comment-323124

Ja mallimaakin...

"Zimbabwessa samat uudistukset tehtiin jo 80-luvun lopulla, valtionyhtiöt myytiin ja kaikki mahdollinen yksityistettiin, myöhemmin julkiset terveyspalvelut ajettiin alas ja suurin osa julkisista terveysasemista suljettiin, nyt siellä sitten pitäisi olla vähintään fantastista…"

https://www.uusisuomi.fi/comment/284887#comment-284887

Markus Vuorivirta

Niin. Ei noita piikkilanka-aitoja ole VAIN euroopassa. Niitä on ihan joka puolella muuallakin maapallolla. Eurooppaa on ihan turha soimata siitä, että sillä oli rajat levällään kun ne kaikkialla muualla oli tiukasti kiinni. Tällöin KOKO vyöry oli tulossa vain sinne missä rajat on auki - eurooppaan. Ei euroopan kantokyky mitenkään riitä hoitamaan puolen maapallon ongelmia kun tuntuu, ettei euroopalla ole resursseja hoitaa omienkaan ongelmia...

Oiva Luosujarvi

Nyt voisi Suomen hallitus tehdä avauksen pakolaispolitiikassa ja luvata alustavasti kaikille Katalonialaisille turvapaikan Suomesta, jos espanjalaiset alkaa laittamaan heitä vankilaan mielipiteidensä vuoksi.

Mieluusti 50 000 katalonialaista kristittyä pakolaisina Suomeen, kuin 500 muslimia afrikasta tai lähi-idästä.
Katalonilaiset osaavat lukea / kirjoittaa, osaavat käyttäytyä ihmisten joukossa ja naiset saa kulkea ilman huntuja kaikkialla.
Useimmilla on ammatti tai ainakin ovat opiskelleet työtä tekemään.

Ari Salo

Pauli kävi reissussa joka ei avannut hänen silmiä. Miehen jutussa on niin paljon asiavirheitä ja väärinymmärrettyä asiaa ettei nyt tule oikein muuta mieleen kuin että tämä on epätoivonen ns suvakin yritys kääntää lukijan päätä suvaitsemaan kansallinen itsemurha.

Leo Löppönen

Malagan lähellä Concertina- piikkilankaa valmistava tehdas! Veitsenterävä kierteinen piikkilanka sai hyvää mainosta! Paljonkohan maksaisi n. 1500km matkalle pystytettävään tukevaan aitaan...hmmm Kiitos vihjeestä! Kansalaistalkoitten aika ja varmasti halvempi kuin 1930 luvun Suomen suurin rakennusurakka Itärajalla huomattavasti pienemmällä väestöllä joka ymmärsi puolustaa isänmaataan.... 100 vuotta täyttävää Suomea!

Tapani Tuominen

Voi ristus tätä tyhmyyden määrää. Kun oikein kieriskellään "suvaitsevaisuuden" jo edestä ja takaa läpikastuneessa haisevasa vaipassa, niin kyllä edes vähänkin rationaalisesti asiaan suhtautuvat ovat jo sanattomia. Kun kaikki edellä esitetty on jo pelkäksi ihmissalakuljetukseksi ja elintasosurffailuksi osoitettu, niin vielä löytyy pari pässinpäätä punavihreää esittämään tätä meille jo 2015 kerrottua valhetta. Kenen rahoilla mahtoivat matkailla?

Ja Uusi Suomi painaa ja julkaisee. Kyllä on Huuskonkin luotsaama julkaisu niin Alman hajuinen, että pahaa tekee. Huomenna vai jo tänään sitten taas Huuskon tiimi jeesustelee "valemedioista".

Timo Hietanen

Punavihreät voisivat nyt alkuun työllistää esim. Helsingin rautatieasemalla kretsaavat
irakilaiset ja somalit täysipäiväisiin ansiotöihin ! Niin, että maksavat asuntonsa ja muut
juoksevat kulunsa omasta selkänahastaan, kuten pääosa suomalaisista "rasisteista"
yrittää kuukaudesta ja vuodesta toiseen tehdä. Punavihreiden talousosaaminen osaa
vain tulla veronmaksajien pussille joka käänteessä, kaikkiin vaivoihin mitä näiden elin-
tasoshoppareiksi pääosin osoittautuneiden moniosaajien ylläpitoon ja huolehtimiseen
tulee. Olisiko aika ostaa joululahjaksi lapio- ja ämpärisetti hiekkalaatikkoleikkeihin
kaikille punavihreiden puoluekirjaa plärääville lukutaitoisille ?

Mikko Toivonen

EU ulkorajojen on oltava 100% tiiviitä kaikesta laittomasta maahantulosta.
Ylivoimainen valtaosa ns. optiotulijoista ( lue talous shoppailijat ) olisi ohjattava takaisin rakentamaan omia maitaan.
Lisää määräaikaisilla työ- ja oleskeluluvilla tulevia työntekijöitä toki voidaan ottaa paljon enemmän kuin nyt, mutta ei EU ajatuksen ehdoilla, vaan esimerkiksi Singaporen ja GCC maiden tavoin missä kouluttamaton työntekijä saa minimipalkan hallituksen asettamana ja perusolojen turvana osana työnantajan sponsorointipakettia millä hallinto myöntää työluvan ja viisumin.
Kouliintuneella työvoimalla puolestaa täysin vapaa ja yksilöllinen sopimusoikeus omista ehdoistaan työnantajansa kanssa jos hallinto viisumin myöntää.
Kaikki viisumit ovat 3 v. määräaikaisia ja uusittavia.
Näin kyetään hallitusti tuomaan erittäin suuri osa valtakunnan tarvitsemasta työvoimasta ja huoltosuhde potentiaalista ilman ongelmia. Se jonkin verran poikkeaa "eurooppalaisesta" ay liikkeen sanelemasta samanpalkkaisuudesta ja ehtoisuudesta mutta toimii kaikkien eduksi. Erityisesti tulijoiden jotka huonoimmissakin tapauksissa saavat paremmat ansiot tai työtä kuin saisivat kotimaassaan siten kun niitä nyt hallitaan.

Kimmo Tallqvist

Mistähän kirjekurssilta tämä historijoitsija on paperinsa saanut tai sitten tutkintovaatimukset ovat nykyisin olemattomat.
Mihin perustui kansallisvaltioiden synty ?
Itsekkyyteen kyllä ja sitä ei tarvitse hävetä lainkaan,päinvastoin olla ylpeä.
Jokainen valtio on lähtökohtaisesti rasistisen.
Sillä on rajat joista ei tuntemattomia muukalaisia noin vain päästetä paperitta läpi.
Paitsi hölmölandia suomessa jossa munattomat päättäjät vain istuivat suut ja rajat auki kun hallitsematon maahantunkeutuminen 2015 torniossa alkoi.
Nyt niitä hotspotteja pikapikaa rakentamaan EU:n ulkopuolelle laittomien loisijoiden palautuskeskuksineen ennen seuraavaa muukalaistulvaa.
Hyvinvointi perustuu itsekkyyteen ja matu ei mun makkaroita syö.
Suvakit voi jakaa omat rahansa pois jos maailmantuska sillä helpottuu.
Minä en omiani jaa !

Kimmo Tallqvist

Kas kun eivät käyneet torniossa ja torressa kaljalla äimistelemässä että ei näy pakolaisia.
Yhtä idioottimaisen ja epäloogisen johtopäätöksen olisi voinut tehdä jo tornion pubissa ja vähemmällä vaivalla että muka rajat on kiinni.
Kaikki välimeren yli laittomasti tunkevat palautettava lähtösatamaan.
Täällä jo laittomasti loisivat palautettava hotspotteihin EU;n ulkopuolelle.

Jouni Suninen

- Matkojen jälkeen Sivonen näkee entistä selvemmin, että vaatimus rajojen sulkemisesta on epäinhimillinen.
–Se voi perustua ainoastaan kahteen asiaan: joko rasismiin ja muukalaispelkoon tai itsekkyyteen. -

Tai sitten se perustuu siihen, että me eurooppalaiset emme voi jatkuvasti elättää miljoonia maahantulijoita. Meillä on omat köyhämme ja työttömämme, joista huolehtiminen on meidän ensi sijainen velvollisuutemme.

Tulijoille ei ole loppua, koska afrikkalaiset lisääntyvät hillittömästi tästä ikuisuuteen. Ongelmaa ei voi ratkaista Eurooppaan suuntautuvalla siirtolaisuudella, koska se vain siirtää ongelman Eurooppaan.