Keskiviikko 26.6.2019

Näitä toimia Espanjalta odotetaan heti - Suomalaisarvio: ”Itsenäisyysjulistus lisää väkivallan riskiä”

Luotu: 
27.10.2017 18:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Katalonian tilanteen pelätään kärjistyvän väkivaltaiseksi. Itsenäisyyden kannattajat ovat juhlineet Barcelonan kaduilla perjantaina.
|

Espanjan hallituksen odotetaan jäädyttävän Katalonian itsehallinnon mahdollisesti jo perjantai-iltana. Pääministeri Mariano Rajoy on kutsunut hallituksen hätäkokoukseen.

El Pais -lehden mukaan hallituksen hätäkokouksessa tullaan vetoamaan maan perustuslakituomioistuimeen, jotta se hylkäisi itsenäistymisjulistuksen. Lisäksi hallituksen on määrä pitää toinen kokous, jossa päätetään artikla 155:n perusteella Katalonian itsehallinnon peruuttamisesta. Lehti arvioi, että Katalonian istuva aluehallinto erotetaan ennen puoltayötä.

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont ilmoitti illansuussa Twitterissä, että Katalonia on ”vapauden maa”.

–Katalonia on ja tulee olemaan vapauden maa. Ihmisten palveluksessa. Vaikeissa hetkeissä ja juhlan hetkinä. Nyt enemmän kuin koskaan.

Tviitti on vastaus Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, joka aikaisemmin ilmoitti, että EU:n osalta mikään ei ole muuttunut ja Espanja on EU:n ainoa keskustelukumppani.

Tilanne huolestuttaa myös Suomessa. Nordean päästrategi Jan von Gerich varoittaa väkivaltaisuuksista ja tilanteen talousvaikutuksista.

–Katalonian parlamentin itsenäisyysjulistus lisää väkivallan riskiä - ja nostaa myös kiistan taloudellisia kustannuksia, hän kommentoi Twitterissä.

Myös Katalonian julkisuusdiplomatianeuvostossa työskentelevä Janne Riitakorpi ennakoi tilanteen kärjistyvän.

–Historiallinen hetki Kataloniassa. Juhlat eivät kuitenkaan kestä kauaa. Espanjan vastaus tulee olemaan kova, hän tviittaa.

Katalonian alueparlamentti hyväksyi iltapäivällä yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen. Julistus hyväksyttiin äänin 72-10, kaksi edustajaa äänesti tyhjää. Alueparlamentissa on kaikkiaan 135 edustajaa. Katalonian itsenäisyyttä vastustavat oppositiopuolueet poistuivat istuntosalista ennen kuin itsenäisyysjulistuksesta alettiin äänestää.

Vain vajaa tunti myöhemmin Espanjan senaatti hyväksyi atomipommipykäläksi kutsutun perustuslain artiklan 155 käyttöönottamisen Katalonian tilanteen vuoksi äänin 214-47.

–Katalonian parlamentti on hyväksynyt jotakin, joka enemmistön mielestä ei ole vain laitonta, vaan rikollinen toimi, koska kyseessä on mahdottoman asian julistaminen, Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi Bloombergin mukaan.

Bloombergin lähteiden mukaan Katalonian itsenäisyyttä ajavat liikkeet pyrkivät kokoamaan ihmismuurin Katalonian alueparlamentin ympärille estääkseen aluehallinnon erottamisen.

Lisää aiheesta:

Espanja ottaa ”atomipommipykälän” käyttöön: ”Tästä ei tule kaunista”

Katalonia hyväksyi itsenäisyysjulistuksen - Espanjan hallitus hätäkokoukseen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Karki

Nyt on aika Suomen tunnustaa Katalonian itsenäisyys. Jokaisella kansalla on oikeus päättää omista asioistaan ja olla itsenäinen maailman valtioiden keskuudessa, niinkuin Suomenkin 100 vuotta sitten. Me emme tarvitse mitään super-ylivaltoja ja niiden byrokraatteja satojen tai tuhansien kilometrien päässä päättämässä asioista joista he eivät mitään tiedä eikä edes halua ymmärtää. Kataloniasa on enemmän väkeä kuin useimmissa itsenäisissä Pohjoismaissa ja heillä on pitkä historia itsenäisenä alueena.

Pasi Käyhkö

Tässäpä ei Suomen tunnustaminen auta yhtään mitään. Meille ei kuulu muiden maiden sisäiset asiat sentinkään vertaa.
Sata vuotta sitten Suomen tapahtumilla ei ole kovinkaan paljon yhtymäkohtia näiden Espanjan tapahtumien kanssa

Harri Tapani

Se jäi monelta huomaamatta, mutta se tehtiinkin niin ovelasti...

Kyse oli Monnetin pienten askelten politiikasta miten "Euroopan kansoja pitää ohjata kohden supervaltiota niin että kansat eivät ymmärrä, mistä on kysymys. " Kuten Esko Seppänen aikanaan kuvasi blogissaan.

"Jean Monnetin mielestä Euroopan liittovaltiota piti rakentaa niin hitaasti ja varovasti, etteivät Euroopan eri maiden kansalaiset käsittäisi Euroopan integraatioprosessin lopullista päämäärää...strategian mukaan Euroopan maiden pitäisi vähitellen perustaa eri yhteiskunnan ja talouden sektoreille valtaa tehokkaasti yleiseurooppalaiselle tasolle siirtäviä eurooppalaisia instituutioita ja organisaatioita.

Näin päätösvaltaa alkaisi siirtyä hiljalleen pienissä, kansalaisilta huomaamatta jäävissä palasissa kansallisvaltioilta yleiseurooppalaisille toimielimille ja instituutioille. Lopulta kansallisvaltiot olisivat siirtäneet jo niin huomattavan osan päätösvallastaan eurooppalaiselle tasolle, joten kansallisen päätösvallan rippeistä luopuminen kävisi helposti. Monnetin strategian mukaan jokaisen yksittäisen vallansiirron askeleen tulisi olla kuitenkin niin vähäinen ja huomaamaton, ettei se aiheuttaisi vastareaktioita yhdenkään keskeisen jäsenmaan kansalaisten keskuudessa. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/758401#comment-758401

"Kuvaus tästä löytyy Risto Isomäen kirjasta vuodelta 2000: "Kohti vuotta 1929? Vapaakauppa, työttömyys ja ääriliikeiden nousu." sivu. 173, Jean Monnet ja "Funktionalistinen strategia"."

Harri Tapani

Keskustan Kärnä vaatii jo Suomea tunnustamaan Katalonian itsenäisyys ja onnittelee Kataloniaa itsenäisyydestä, juttu on jo levinnyt maailmalle.

"brittilehti Daily Express julkaisi perjantai-iltana netissä melkoisen uutispommin.

Lehti oli otsikoinut juttunsa: "Suomi aikoo vastustaa Espanjaa ja tunnustaa Katalonian itsenäisyyden".[...] koko juttu perustui lappilaisen keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän tviittiin."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201710272200493052_ul.shtml

Harri Tapani

Kärnä pääsi uutisin jo aiemminkin aiheen tiimoilta:

"Suomalaiskansanedustaja kuumensi Espanjan suurlähettilään – katalaanit ottavat ilon irti"

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/231492-suomalaiskansanedustaja-mikko-ka...

Myös EU:n johto on jo tullut haukuttua tässä asiassa.

"Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) pitää puheita häpeällisinä. EU-johtajien löyhiä puheita ovat kritisoineet myös kansanedustajat Eva Biaudet (r.) ja Pertti Salolainen (kok.) sekä jo aiemmin Ville Tavio (ps.)."

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/231913-hapeallista-eun-katalonia-puhee...

Harri Tapani

Laitetaan vielä, että tuon kepulaisen lisäksi Katalonian itsenäisyys saa jo kannatusta mm. Perussuomalaiselta nuorten aktiivilta.

"Suomen on tunnustettava Katalonian itsenäisyys"

http://henriahonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245122-suomen-on-tunnustett...

Ja kommunistiltakin.

"Paljon onnea Katalonia!"

http://raunolintunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245121-paljon-onnea-katalonia

Liberaaliltakin laajaa huomiota (laatublogeja Kataloniasta).

"Katalonian itsenäisyysjulistus – onnistuuko edes neljäs yritys?"

http://timoandersson.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245120-katalonian-itsenais...

Juha Lapveteläinen

Eduskunnassa Katalonian itsenäisyyttä tuki ainoastaan yksi edustaja 200 edustajasta, asiaa voisi jopa pitää itsehallinnollisten alueiden ja eduskunnan välisenä taisteluna, jonka lopullinen tavoite on yksimielisesti hallituksen mukainen, eli poliittisesti yksilön- ja kansalaisoikeuksien vastainen. Katalonian alueparlamentti on yksimielisesti hyväksynyt itsenäisyysjulistuksen äänin 72-10, jos "laillinen" eduskunta hyväksyisi erilliset itsehallinnolliset osavaltiot erillisalueina, asiassa tuskin tarvitsisi mennä näin pitkälle? Euroopan unioni tukee asiassa yksimielisesti Espanjan hallitusta ainoastaan tuon -20% bruttokansantuotteen verotulo menetyksen vuoksi jos Katalonian itsenäisyys EU:ssa hyväksyttäisiin. Yhdysvallat demokraattisena valtiona perustuslakia kunnioittaen puolestaan ei hyväksy täysin itsenäistä valtiota, todennäköisesti he kuitenkin hyväksyisivät osavaltioratkaisun Espanjan tilanteen vakaannuttamiseksi toisin kuin edustaja Timo Soini, asiassa tulisi käyttää yksipuolisesti hallituksen edellyttämää "järkeä" jokaisen meidän isänmaallisen kansalaisen puolesta. Allekirjoittanut tukee Katalonian itsenäisyyttä sen yhden ainoan kansanedustajan puolesta, joka rohkeasti suomalaisena uskalsi ottaa kantaa tähän vakavaan asiaan ja puolustaa Euroopan Unionin eri valtioiden sisällä olevia itsehallinnollisia alueita, puolustaen niiden oikeutta täydelliseen itsenäisyyteen osavaltioiden puuttuessa. Vapauden patsas puuttuu myös Suomesta, näin ollen onnittelen täydestä sydämestäni Kataloniaa, olette kansalaisoikeuksia käyttäen äänestystuloksella nyt itsenäinen valtio Euroopan Unionin alueella, Katalaaneja.

Milli Maja

Täsmälleen samaa mieltä. Hajosihan Tsekkoslovakiakin samoin Jugoslavia. Onhan näitä sattunut. Ja onhan meillä Euroopassa lilliputtivaltioita kuten Luxenburg, Vatikaani eikä nuoAlbaania ja Maltakaan kovin isoja väkiluvultaan ole.

Oiva Luosujarvi

Taistelut itsenäisyydestä alkavat eri tasoilla nyt.

Osa alkaa kansalaistottelemattomuudella, jossa katalonialaiset ei välitä espanjalaisten komennoista.
Vastauksena tulee espanjalaisten taholta koventuvaa väkivaltaa, katalonialaisille poliitikoille vuosikymmenien pituisia vankeustuomioita, jne.
Kunnes tulee väkivaltaa, joissa paljon kuolonuhreja ja sisällis-sota on valmis.

Jokainen voi sitten itse miettiä kenen puolella haluaa olla?
EU on valinnut olevansa diktatuurin puolella ja katalonian kansa saa kärsiä seuraukset, kun asettuu EU:n tukemaa diktatuuria vastaan. Franco ja sorto palaavat Eurooppaan Espanjassa ja uusi kriisi on valmis.
Ukraina oli aikaisemmin ja sen uutisiin on lukijat jo tottuneet.
Sielläkin Krimin asukkaat äänestivät omasta tulevaisuudestaan, mutta EU ja vallankumouksen jälkeinen uusi hallitus halusi sotaa ja sodan saivat aikaan.

Jaakko Paasonen

EU tulee vielä saamaan aikaan ,jos ei aivan sotia,niin ainakin levottomuutta ja väkivaltaa,monessa EU maassa,
pyrkiessään liittovaltioon mieli ja väkivallan avulla,ja juuri komission vaatimusten takia sekä vuoksi.
Niin myös Suomessa,jossa oman maan kansalaisia tuomitaan jo nyt käräjäoikeuksissa ,poliisin ja syyttäjien toimesta, valikoidusti
totuuden puhumisesta.,rikoslakiin ujutettua kiihoituspykälän avulla. Homma alkaa jo muistuttaa toisinajattelijoidrn vainoamista,josta nykyinen suvakkimedia nyt historiallisesti vaikenee, ja on näistä
"oikeudenkäynnistä " tietysti hiljaa. Miksi? No ,tietysti siksi ,että kyse on kansalaisten sananvapaudesta, jonka EUsuvakit ovat omineet itselleen,vain omaan käyttöönsä,ja jossa siis Oikeuksiaan puolustavat, Suomen kansalaiset,pyritään järjestelmällisesti hiljentämään. Eli mielipidettään ei enää saa sanoa esim.€Usta, ja sen liittovaltio pyrkimyksistä...johon selkeästi liittyy myös tämä paperittomien muslimien massa maahantuonti,ja jonka takia ihmiset kotimaassaan Suomessa,ovat jo toisen luokan kansalaisia. Oikeuslaitoksen ja poliisin mielestä he ovatkin jo sitä,varsinkin jos eivät ole hiljaa näkemistään ja kokemistaan vääryyksistä sekä rikoksista..
Siis asioista,joihin ei näköjään edes "arvojohtaja",presidentti Sauli Niinistö puutu.
Tulevissa presidentinvaali keskusteluissa häneltä onkin perusteltua kysyä, että miksi?