Sunnuntai 26.5.2019

”Omituinen kohu”: 2 päiväkotia korvaa isänpäivän ja äitienpäivän läheisenpäivällä lasten takia

Luotu: 
2.11.2017 11:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kahdessa päiväkodissa Helsingissä vietetään ensi viikolla isänpäivän sijasta läheisenpäivää. Myös äitienpäivä korvataan neutraalimmalla läheisenpäivällä Kulosaaressa ja Yliskylässä, vahvistetaan päiväkodeista Uudelle Suomelle.

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) ihmettelee somessa uutisesta syntynyttä harmitusta. Hän korostaa, että läheisenpäivän vietosta ei ole tehty kaupungin johdon puolelta mitään yleistä linjausta, vaan kyse on kahdesta päiväkodista. Hän kuuli asiasta ensi kertaa tällä viikolla. Pakarisen mukaan useimmat asiat pystytään parhaiten päättämään päiväkodin tasolla ja tämä on yksi niistä.

– Mitään linjausta ei ole tehty, eikä tehdä tästä asiasta, Pakarinen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

– Se on päiväkodin oma päätös. 99,99 prosentissa päiväkodeista vietetään isän- ja äitienpäivää. Ymmärrän vaikkapa tilanteen, jossa jollakulla lapsista on hiljattain kuollut vanhempi – on ihan huomaavaista tehdä tällainen päätös.

Pakarisen mielestä uutisesta näyttää olevan nousemassa ”aivan omituinen kohu” Twitterissä. Etenkin Miesten tasa-arvo ry on kritisoinut linjausta ja katsonut sen heikentävän tasa-arvoa miesten näkökulmasta. Yhdistys on tulkinnut linjauksen koskevan vain isänpäivää, mikä ei siis pidä paikkaansa.

Lapsia jää yksin isän- ja äitienpäivänä

Yliskylän päiväkodin johtajan Mervi Eskelisen mukaan linjaus ei ole niin poissulkeva kuin uutisesta on päätelty.

–Kyllä meillä edelleenkin puhutaan myös isänpäivästä ja äitienpäivästä, mutta se fokus on siirtymässä läheisenpäiväajatteluun. Kuka tietää, vaikka ensi vuonna oltaisiin jo vähän pidemmällä, että puhutaan pelkästään läheisenpäivästä.

Eskelisen mukaan linjaus ei käytännössä näy kovin paljoa päiväkodin arjessa. Ensi viikon sunnuntain isänpäivän kunniaksi päiväkodissa järjestetään viikon päästä perjantaina aamukahvit, joita vietetään nyt siis läheisenpäivän nimellä.

–Meidän kutsu on muotoiltu sillä tavalla, että se jättää perheille enemmän harkinnanvaraa siinä, että kuka tulee. Ainahan ei tule.

Eskelisen mukaan taustalla on uusi opetussuunnitelma, joka korostaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Hän huomauttaa, että päiväkodin henkilökunta on lapsia varten ja nyt on tarkoitus, että yksikään lapsi ei jäisi tällaisen päivän ulkopuolelle. Päiväkoti haluaa, että jokaisella lapsella olisi kiva hetki läheisen aikuisen kanssa, ”oli se sitten isä tai joku muu”.

–Eihän se ole lapsen asia, millaisessa perheessä hän elää. Haluamme sellaiset tilanteet, joihin kaikki lapset kokevat kuuluvansa ja olevansa tervetulleita.

”Kukaan ei harmistunut”

Eskelisen mukaan kyse on toistaiseksi voimassa olevasta kokeilusta, josta saatavaa palautetta kuunnellaan. Hän kertoo, että toistaiseksi palaute on ollut positiivista ja idea on nähty ”raikkaana ja tuoreena”.

– Meidän päiväkodissa ei ole kukaan harmistunut tästä linjauksesta.

Eskelisen mukaan Kulosaaren ja Yliskylän linjaukset eivät liity millään tavalla toisiinsa. Hän ei ole kuullut, että muissa Helsingin päiväkodeissa olisi harkittu vastaavaa. Myös Pakarinen puhuu vain kahdesta päiväkodista, kun Helsingissä on liki 400 päiväkotia.

Kulosaaren päiväkodin johtajan Ria Sotkan mukaan päiväkodilla järjestetään kaksi läheisenpäivän aamupalaa, joista toinen on marraskuussa ja toinen toukokuussa.

–Ketään ei ole tarkoitus sulkea pois, vaan toivottaa tervetulleeksi lapsen kanssa aamupalalle, Sotka sanoo Uudelle Suomelle tekstiviestissä.

Läheisenpäivästä isänpäivän korvaajana kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pirjo Hokkanen

Vanha sanonta kuuluu: "Kun antaa pirulle pikkusormen, se vie koko käden." Siis, tässä on taas kyseessä, että ajetaan näitä ideologioita pikku hiljaa, askel askeleelta eteenpäin, niin saadaan ne salakavalasti vietyä laajemmalle. Siis tämä kohu ei ole ollenkaan omituinen. On todella hyvä, että vanhemmat havahtuvat huomaamaan, mihin tätä maata ollaan ajamassa. Jatkakaa lasten vanhemmat vastustamaan tällaista kehitystä!

Harri Tapani

" pikku hiljaa, askel askeleelta eteenpäin, niin saadaan ne salakavalasti vietyä laajemmalle. "

Noinhan se oli EU:n kanssakin, pienten askelten politiikalla.

"Jean Monnetin mielestä Euroopan liittovaltiota piti rakentaa niin hitaasti ja varovasti, etteivät Euroopan eri maiden kansalaiset käsittäisi Euroopan integraatioprosessin lopullista päämäärää."

https://www.uusisuomi.fi/comment/758489#comment-758489

Kimmo Tallqvist

Eikö tämä seksuaalivähemmistöterrori ikinä lopu.
Olkoon vaikka mikä sukupuolineutraali läheishenkilöpäivä mutta minä prkl.. vietän isänpäivää täysin riippumatta siitä kuka kenenkin kanssa makaa ja minkä sukupuolisen tai sukupuolettoman.

Pekka Hovatov

Sitä saa mitä tilaa. Miksi oleme päästäneet, kaikki vihersuvakkiliemessä kylvetetyt, eri asteisista mielenterveys häiriöistä kärsivät ihmiset päättäviin asemiin eri tehtäviin?? Nyt saamme korjata sitä satoa, mitä me suomalaiset olemme kylväneet. Olisimme voineet torjua näiden mieleltään sairaiden ihmisten "päättömiä" päätöksiä ja toimenpiteitä aikaisemmin helposti, estämällä heidän valintansa tehtäviinsä ja virkoihinsa, nyt se on jo vaikeampaa ja osittain liian myöhäistä. Meillä on Espoon kirjaston hoitaja joka on järjestänyt ihan omaaloitteisesti vieraanvallan uurlähetystön kaupungin (Espoon veronmaksajien omistamiin) tiloihin. Meillä on seinähullu pappi joka riehuu ympäri suomea ja estää viranomaisia suorittamasta virkatehtäviään, jne. Nyt viimeisimpänä olemme saaneet uuden vihapuhepoliisin nettiin, joka on taustaltaan(Yllätys, yllätys) vihervasemmistolainen ja kuuluu vihreään puolueeseen, on ollut ehdokkaana heidän listoillaan. Jos joku tosissaan uskoo, että häneltä tule saamaan objektiivisen ja puolueettoman rikostutkinnan, niin kusee itseään silmään ja kuka noin uskoo, uskoo todennäköisesti myös haltijoihin ja menninkäisiinkin...

Pertti Hyppönen

Käsittääkseni jokaisella lapsella on biologinen isä ja äiti. Vaikka kuinka olisi keinosiemennetty, koeputkessa hedelmöitetty tai kohtua vuokrattu. Näiden aikuisten temppuilujen salaamiseksi lapselta halutaan sitten isänpäivät lopettaa... Aika sairasta.

Panu Saarela

Vaikuttaa siltä, että kommentoijat eivät joko lukeneet uutista tai luetun ymmärtämisessä on suuria vaikeuksia. Keneltäkään ei viedä mitään pois, pyritään vain siihen, että kaikki saavat iloita läheisistään. Mitä tekemistä esimerkiksi lapsen isäpuolella on seksuaalivähemmistöjen (joiden lapset on toki fiksua huomioida heidätkin) kanssa?

Kimmo Tallqvist

Esimerkiksi tapauksissa joissa isäpuoli on bi-seksuaali ja äitikin on saattanut päättää tehdä sukupuolenvaihdoksen.
Parin vuoden päästä päättääkin olla taas nainen ja alkaa vaikka lesboksi.
Kaikki tämähän on nykyisin ihan "normaalia"
Muka.

Pekka Hovatov

Tänä päivänä on homoseksuaalit ja muut ristiinpukeutujat miehittäneet vai pitäisikö sanoa naisittaneet suuren osan lapsien hoitopaikkojen ja koulujen johtopaikoista. Näille perversseille on tärkeämpää tuoda omaa homoseksuaalisuuttaan näkyville ja edistää sitä ja sen "oikeuksia" kuin edistää lasten asemaa ja lasten oikeuksia.Ottakaa vanhemmat lapsenne joukolla pois, noiden perversien "päivähoito" paikoista ja vaatikaa kuntaa järjestämään "homovapaata" päivähoitoa ja koulutusta lapsillenne, tämä sen takia että näillä pervoilla menee jatkuvasti "jauhot ja vellit" sekaisin. He eivät osaa erottaa työtehtäväänsä seksuaalisesta suuntautumisestaan, vaan sitä pitää kokoajan "mainostaa" tavalla tai toisella.