Lauantai 25.5.2019

Erikoistuva lastenpsykiatri ärähtää Jari Sinkkosen sukupuolipuheista: ”Ei ole tarkoitus kieltää pippeleiden ja pimppien olemassaoloa”

Luotu: 
13.11.2017 20:00
Päivitetty: 
16.11.2017 12:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jari Sinkkonen tunnetaan ”valtakunnanlastenpsykiatrina”, joka kommentoi usein julkisuudessa mm. lastenkasvatukseen liittyviä asioita. Nyt hänen perinteistä ajattelua edustava kommenttinsa saa kritiikkiä kollegalta.
|

Lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri Jaana Wessman ärähtää kollegansa, lastenpsykiatri Jari Sinkkosen tylystä arviosta liittyen sukupuolen moninaisuuteen. Sinkkonen sanoi Länsiväylälle pitävänsä ilmiötä aikuisten keksintönä. Espoon kaupunginvaltuutettu Wessman (vas.) peräänkuuluttaa lähdekritiikkiä.

Tietokirjailija Sinkkonen ei usko sukupuolten laajaan kirjoon ja kritisoi näkemystä, jonka mukaan sukupuolia olisi periaatteessa loputon määrä.

– Minä en tällaista moninaisuuspuhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä, Sinkkonen sanoi Länsiväylälle.

– Jo pieni lapsi näkee saunareissulla, että isällä on pippeli, mutta äidillä ei. Se ajattelu, että lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi, vaan pelkästään ”lapseksi”, se on pöhkö, Sinkkonen sanoi.

Tutkija Wessman, joka toimii lastenpsykiatrina perheneuvolassa, toi turhautumisensa lausuntoihin ilmi Facebook-päivityksessään. Hän kertoi miettineensä jo jonkun aikaa, että ”valtakunnanlastenpsykiatri” olisi jo aika korvata nuoremmalla. Hän sanoo pidättäytyneensä aiemmin kommentoimasta asiaa, koska on koulutuksensa aikana työskennellyt Sinkkosen ohjauksessa ja tietää hänet kliinisesti taitavaksi lastenpsykiatriksi.

– Mutta tähän vedän rajan. En hyväksy sitä, että lastenpsykiatrin auktoriteetilla esitetään omia mielipiteitä universaaleina totuuksina ja suhtaudutaan halveksuvasti asiaa oikeasti tutkineiden ja siihen perehtyneiden ihmisten käsityksiin, saati ihmisten omaan kokemukseen omasta identiteetistään. Mielipide saa olla jokaisella, mutta kun lääkäri puhuu julkisuudessa asiantuntijana, ”en usko ollenkaan” ja ”olen kuullut kerrottavan” eivät ole riittäviä lähteitä, Wessman sanoi päivityksessään.

Wessman tarkentaa Uudelle Suomelle, että tällainen julkinen keskustelu voi olla jossain määrin haitallista ja ruokkia vääriä käsityksiä. Wessman huomauttaa, että toimittajilla on velvollisuus haastaa asiantuntijan käsityksiä, kysyä perusteluja ja tutkimustietoa ja tuoda esiin myös mahdolliset vastakkaiset näkemykset.

– Sinkkosen sanomiseen puutuin sen takia, että hän on lastenpsykiatri, jota siteerataan julkisuudessa nimenomaan hänen asiantuntija-asemansa vuoksi. Mielestäni kun joku on julkisuudessa nimenomaan asiantuntijana, hänellä on velvollisuus esittää asiat nimenomaan asiantuntijatiedon perusteella, ei (vain) oman käsityksensä tai mielipiteensä mukaan, Wessman sanoo Uudelle Suomelle sähköpostissa.

Wessman huomauttaa, että lasten kasvatusasioista kannattaisi haastatella pikemminkin kasvatustieteilijöitä tai sosiologeja. Hän itse ei ole ammattinsa puolesta perehtynyt psyykkisesti terveiden lasten koti- tai koulukasvatukseen, kuten ei ole myöskään Sinkkonen.

Saako sanoa tyttö ja poika?

Wessmanin mukaan sukupuolisensitiivinen kasvatus ei kuitenkaan tarkoita, että ”peniksensä löytäneelle pikkulapselle teeskennellään, että pippeleitä ja pimppejä ei ole olemassa, eikä sitä, että itseään tytöksi mieltävää lasta ei saisi sanoa tytöksi”. Hänen mukaansa yksittäisten lasten sukupuolesta käytetään nimityksiä, joita he käyttävät itsestään. Tytöksi itseään kutsuvalle voi Wessmanin mukaan hyvin sanoa ”oletpas sinä reipas tyttö”, mutta ideana on, ettei käytetä sukupuolisanoja turhaan tilanteissa, joissa sukupuolella ei ole merkitystä. Näin vältetään ohjaamasta lapsia tavalla, joka ylläpitää stereotyyppisiä käsityksiä.

– Ei siis esimerkiksi sanota ”tytöt ja pojat”, vaan ”oppilaat” tai ”lapset”. Ryhmiä ei pienten lasten kohdalla jaeta sukupuolen mukaan, jottei anneta turhaan kuvaa, että samaa sukupuolta olevien lasten pitäisi leikkiä lähinnä keskenään ja kaikkien pitäisi kuulua tiukasti jompaankumpaan ryhmään.

Sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa ei Wessmanin mukaan ole kyse pelkästään tai ensisijaisesti translasten huomioimisesta, vaan siitä, että pyritään yleisesti tukemaan kasvua pois ahtaista sukupuoliroolikäsityksistä, mistä hyötyvät kaikki lapset sukupuoleen katsomatta.

– Jännää on, että aikuisten kesken sanotaan useammin esimerkiksi ”hyvät kuulijat” kuin ”hyvät naiset ja herrat”. Jos jossain koulutustilaisuudessa sanottaisiin, että ”naiset menevät ensin tähän työpajaan ja miehet tuohon ja sitten vaihdetaan”, sitä pidettäisiin lähinnä outona, mutta kun ehdotetaan lasten kohdalla toimittavaksi samoin, se herättää voimakkaita reaktiota ja ylitulkintoja.

Marginaalista vai ei?

Sinkkonen sanoo Länsiväylälle, että on olemassa pieni joukko ihmisiä, joiden sukupuoli ei ole selkeästi tyttö tai poika. Wessman huomauttaa, että tässä Sinkkonen puhuu intersukupuolisista lapsista, kun taas translasten olemassaolon hän kielsi haastattelussa kokonaan. Intersukupuolisista on vanhastaan käytetty nimitystä hermafrodiitti, joka viittaa tilanteeseen, jossa lapsen sukupuolta ei ole mahdollista määrittää sukuelinten perusteella.

Sinkkosen mielestä yleistä kasvatuskeskustelua ei tulisi hämärtää tämän pienen joukon takia. Wessman huomauttaa, että toistaiseksi ei ole tutkittua tietoa siitä, kuinka yleistä on, että lapsi kokee itsensä transsukupuoliseksi. Hän kuitenkin huomauttaa, että THL:n tuoreessa kouluterveyskyselyssä noin 5 prosenttia oppilaista määritti sukupuolensa muutoin kuin tytöksi tai -pojaksi.

–Viisi prosenttia ei loppujen lopuksi ole kovin marginaalista: se tarkoittaa keskimäärin yhtä nuorta jokaisessa koululuokassa.

– Omasta mielestäni ei myöskään voida ajatella, että lasten tarvitseman tuen huomioiminen riippuu siitä, kuuluvatko he johonkin riittävän isoon kansanryhmään. Ajatus, että yhdenvertaisuudessa olisi kyse enemmistön tarpeista on täysin nurinkurinen. Jos lapsiryhmässä on vaikkapa vain yksi vieraskielinen lapsi, ei voida ajatella että, ihan sama, jos yksi ei ymmärrä, kun melkein kaikki ovat kuitenkin suomenkielisiä, Wessman toteaa.

Päivitys 14.11.: tarkennettu Jaana Wessmanin taustaa: hän on lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri, jonka erikoistuminen on loppusuoralla. Wessman työskentelee perheneuvolan konsultoivana lastenpsykiatrina Vantaalla. Lisätarkennus 16.11.: poistettu virheellinen maininta viransijaisuudesta.

Toinen päivitys 15.11.: korvattu otsikon termi ”lastenpsykiatri” termillä ”erikoistuva lastenpsykiatri. Jutussa kerrottiin jo alun perin, että haastateltava on erikoistumassa, mutta otsikosta tämä tieto on puuttunut. Uusi Suomi tarkisti asian Lääkäriliitosta, ja liiton mukaan erikoistuva-termi on syytä mainita myös otsikossa. Terveydenhuoltoalan ammattinimikkeet ovat suojattuja.

LUE MYÖS:

Ministeriö vastaa isänpäivän liputuksen aiheuttamaan hämminkiin: ”Ei merkitse eroa isien ja äitien arvostamisessa”

Nyt sitä vaaditaan jo eduskunnassa: Läheisenpäivä kalenteriin – isänpäivästäkin virallinen liputuspäivä

Tutkija: ”Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus jäämässä taakse - eikä se tapahdu Nato-jäsenyyden kautta”

Jussi Niinistölle tyrmäys presidenttiehdokkailta – Torvalds: Eroaminen aiheellista

Fiskars kypsyi J. Kärkkäisen toimintaan – lopettaa kaiken yhteistyön

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Pekka Leppänen

Tähän mennessä jos jonkinlaiset "asiantuntijat" ovat saaneet esittää mielipiteitä "faktoina" ja ne ovat meneet läpi kunhan ovat tukeneet sukupuolen moninaisuushömppää. Nyt kun "valtakunnanlastenpsykiatri" ei tukenutkaan sukupuolenmoninaisuus ideologiaa alkoi älinä. Wessman mollaa Sinkkosta mutta ei esitä yhtäkään argumenttia missä Sinkkonen olisi väärässä

Raimo Laine

Voitaisiinhan luopua kokonaan sukupuolisuudesta. Sukupuolta kysyttäessä vastattaisiin vain "olen ihminen, en robotti." Liitteenä voisi olla robottikoe. Lapsille voisi sanoa , että ihmisillä on aina erilaisia elimiä, kuten silmien väri, tukan väri, nenän pituus jne.

Anukatariina Solonen

Näistä sukupuoliksi (sukupuoli-identiteeteiksi) lasken vain miehen ja naisen.

Homo, lesbo ja bi ovat seksuaalisia suuntautumisia.

Transu on hyvin ei-toivottu haukkumasana, jota en soisi US:n sivuilla käytettävän - vastaa "n:u"-muotoa tummaihoisesta ihmisestä.

Se kolmas voisi olla muunsukupuolinen, ei-binääri tai vastaava ja se taas sisältää loputtoman variaation eri identiteettejä.

Intersukupuolisuus on vielä neljäs ulottuvuus sukupuoleen.

Anukatariina Solonen

Asia nyt vaan on niin, että valtakunnanpsykiatri esittää totaalisesti uuden tutkimustiedon vastaisia vanhentuneita käsityksiä, jotka ajan myötä ovat muuttuneet mututiedoksi.

Sukupuolten määrän suhteen voidaan sanoa, että niitä on enemmän kuin kaksi. Osa puheena olevista lapsista identifioituu kahteen perinteiseen odotusten vastaisesti ja osa ei identifioidu kumpaankaan - siitä se "enemmän kuin kaksi". Sukupuoliristiriitaa on väitetty ympäristön tuottamaksi, sitähän Sinkkonenkin tavallaan mutuili.

Kuitenkin asialle on olemassa kovaa faktaa, aivoissa on ominaisuuksia, jotka muistuttavat identiteetin mukaisen sukupuolen aivoja. Edelleen tämän asian löytämisen jälkeen vastaväite oli, että aivot ovat muotoutuneet identiteetin mukaisiksi. Tämä muutos on kuitenkin nyttemmin löytynyt myös lapsilla, jolloin muotoutumisteroria ei voi pitää paikkansa.

https://www.telegraph.co.uk/news/2018/05/22/transgender-brain-scans-prom...

Laajoissa geneettisissä tutkimuksissa on löytynyt 20 ”ehdokasgeeniä”, joilla voi olla yhteys transsukupuolisuuteen. Tämä tilastollinen tulos yksinään osoittaa, että ilmiöllä on biologinen tausta.

https://geneticliteracyproject.org/2018/03/29/heres-what-we-know-about-t...

Aivot sukupuolittuvat erityisellä prosessilla, joka tapahtuu sikiönkehityksessä myöhemmin kuin kehon sukupuolipiirteiden ilmaantuminen.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654067/

Aivojen poikkeava sukupuolittuminen joko (epi)geneettisen alttiuden tai äidin aiheuttaman poikkeuksellisen hormonimyrskyn tai näiden molempien vaikutuksesta on monien tutkijoiden hypoteesi tavallisimmasta poikkeavan sukupuoli-identeetin syntyyn.

http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2016/gender-lines-science-transgender-...

Mistään näistä asioista ei ole syntynyt selkeää ja yksiselitteistä uutta tieteellistä kaanonia ja simppeliä selitysmallia. Se, että sukupuolen moninaisuus on liityksissä biologiseen taustaan, on kuitenkin tieteellinen konsensus 2010-luvun tutkimusta seuranneille: Vaikuttaa siltä, että Sinkkonen ei kuulu tähän uuden tutkimuksen seuraajiin, vaan hän edelleen turvautuu vanhentuneeseen tieteelliseen käsitykseen perustuvaan mutuunsa.

Hannu Mononen

Se, että pätevän viranhaltijan puuttuessa toimii lastenpsykiatrin viransijaisena, ei vielä tee kenestäkään lastenpsykiatria.

Lastenpsykiatri on lääkäri, joka on saanut erikoislääkärin oikeudet tällä lääketieteen erikoisalalla. Jos on vasta erikoistumiskoulutuksessa, ei todellakaan ole sen enempää eikä vähempää kuin lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri.

Sen sijaan otsikossa pelkästään nimeltä mainittu Jari Sinkkonen on ollut lastenpsykiatri eli lastenpsykiatrian erikoislääkäri vuodesta 1985, ja hänellä on sen lisäksi erityispätevyydet lasten ja nuorisopsykoterapiassa sekä musiikkilääketieteessä. Sinkkonen on väitellyt lääketieteen tohtoriksi v. 1994 ja hänen virkanimikkeensä on ylilääkäri. Hän on saanut toiminnastaan (mm. tiedonjulkistamisesta) useita palkintoja ja julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita.

Ilari Kivi

Sinkkosella on sentään vielä normaali järki tallella, kuten 99% suomalaisista. Tämä 1% joka mölyää kansalle oudosta ”trans..blaa..blaa”, joka päivä, elää jossain rinnakkaistodellisuudessa. Tämä Wessman ilmeisesti niche-tutkimustodellisuudessa, jossa jaa pointseja kollegoilta maailmalla kun tutkii tällaista täysin stokastista mielipidetuubaa. Mutta jättäisi edes lapset rauhaan. Valtiovallan pitäisi puuttua tällaiseen lapsen rauhan kajoamiseen. Onneksi Sinkkonen jo puuttui. Fiksu mies!

torsti tuukkanen

Tämän lehden otsikoinnista huolehtivien tulisi tehdä työnsä huolellisemmin.
Wesman on kouluttautumassa,mutta pyrkii kouluttamaan.Hän tulee tekemään
varhaiskasvatuksen saralla vielä suurta vahinkoa,ellei opettele itsekritiikkiä,kun
sitä vailla hän näyttää olevan.

Knippe Jonisson

Olet oikeassa,,,säälin niitä lapsia ja vanhempia jotka joutuvat Wessmannin (vas) manipuloitavaksi! Itse(norm) jos olisin joutunut kouluaikanani vastailemaa ko kyselyyn omasta sukupuolestani niin minun ja suurimman osan kavereistani vastaukset olisivat olleet tyyliä " tule katsomaan" luultavasti nytkin THL sai nasevia vastauksia uteluihinsa.

Pauli Smolander

Ihmisen aamuhämärästä asti on lasten kanssa pärjätty tyttö-poika nimistöllä. Nyt nämä yli"viisaat" ihmeteoreetikot yrittää vääntää lapsistakin jotain ihmefuulaa. Tuskin lastentarhaikäisen seksuaaliset suuntaukset ovat vielä niin voimakkaita, että tyttö/poika nimen käyttö heitä traumatisoi! Huoh!

Markku Nieminen

"Tuskin lastentarhaikäisen seksuaaliset suuntaukset ovat vielä niin voimakkaita, että tyttö/poika nimen käyttö heitä traumatisoi! Huoh!"

Ei varmasti traumatisoi, mutta niiden käytön kieltäminen ja feminismitranshomopropagandan syöttäminen tarhassa ja alakoulussa varmasti sekoittaa lapsen pään. Siihenhän meillä pyritäänkin. Isis kasvattaa lapset samalla metodilla.

Henna Viero

Todella surkeaa, että "valtakunnanpsykiatri" ei ymmärrä minkälaista tuskaa sukupuoliristiriita voi aiheuttaa ja aiheuttaa. Enpä varaisi aikaa ainakaan tuollaiselta kallonkutistajalta. Tietää mitä häneltä saisi, lisää lääkkeitä mitkä eivät kuitenkaa vie sukupuolikokemusta pois, vaikka niitä söisi miten paljon tahansa.

Hannu Virtanen

Olen Wessamin kanssa täysin samoilla linjoilla kahdessa asiassa. En pidä siitä, että joknkun asiantuntijan mielipide esitetään totuutena, joillekin se on kuin Jumalan sana, toisille kuin Suomen laki. Sivistyneeseen yhteiskuntaan kuuluu erilaiset ajatukset ja mielipiteet, sitten on tietenkin vielä tutkimustieto ja ihmisten henkilökohtaiset kokemukset. Itse olen viettänyt 45 vuotta elämästäni onnellista heteronormatiivista perhe-elämää: vaimo, kolme lasta jne. Kolme vuotta sitten tulin kaapista ulos. Vasta tämän kolmen vuoden aikana olen löytänyt itseni ja potentiaalini täysin, olen tajunnut kuinka paljon asioita ja tunteita on ollut piilossa sekä minulta mutta myös lähimmiltäni. Olen nyt enemmän itselleni, lapsilleni, puolisolleni, äidilleni, sisaruksilleni, ystävilleni, tälle maailmalle. Muistan nyt jo päiväkoti-iässä kokeneeni erilaisuutta, jota en osannut selittää. Minun elämäni meni 70-80-lukujen ahtaiden sukupuoiroolitusten mukaan, en uskaltanut, osannut, halunnut poiketa, en halunnut olla erilainen, epätäydellinen. Minunlaisiani on paljon. Toivon ja teen työtä sen puolesta että tänä päivänä lapset ympäri maailman voivat olla sit mitä ovat, mitä tuntevat olevansa. Siitä hyödymme me kaikki. Se tulevaisuus on valoisa, ei uhkaava. Herkkyyttä ja kohtaamisia mahtuu tähän maailmaan lisää eikä se ole keneltäkään pois.

Harri Olavi

Ei tässä ole kysymys homoudesta. Jos sinulla on pippeli mutta tunnet olevasi jotain muuta, ei sitä kukaan kiellä tai estä. Sinunkin tapauksessa valehtelit läheisillesi suurimman osaa koko elämääsi. Mutta koska olemme poikia tai tyttöjä niin näin toimitaan, vai oletko todella sitä mieltä että koko yhteiskunta muutetaan kaikilla sen alueilla vain hyvin pienen ihmismäärän takia. Eli n 90+% ihmisistä joutuisi elämään hyvin vastenmielisissä olosuhteissa vain siksi että teillä olisi helppo olla? Kuinka helppoa kuvittelet että se elämä on meille muille? Jos olet poikkeava, niin sitten olet poikkeava. Hyväksy se jatka eteenpäin. Ei täällä sinun takiasi muuteta koko järjestelmää.

Hannu Virtanen

Mikä tekee elämästäsi pahemman, jos ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti ? Tässä on kyse juuri siitä, että jokainen uskaltaa olla oma itsensä. Minun pointtini oli, että osaksi omasta syystäni mutta myös ulkopuolisista asenteista johtuen en itse uskaltanut sitä olla. Tänä päivänäkin moni kokee ulkopuolisten ja yhteiskunnan asettamat paineet liian suuriksi. Jos sinä koet elämäsi vaikeaksi tästä johtuen, miltä kuvittelet jostain roolinsa tai sukupuolensa vankina olesta tuntuvan? Kenen elämä vaikeutuu ja miten?

Väinö Hirvelä

Olikos tämä "expertti" lastenpsykiatri vai siihen erikoistuva? Toinen juttu minua ei ainakaan vakuuta, että sanotaan: "– Mutta tähän vedän rajan. En hyväksy sitä, että lastenpsykiatrin auktoriteetilla esitetään omia mielipiteitä universaaleina totuuksina ja suhtaudutaan halveksuvasti asiaa oikeasti tutkineiden ja siihen perehtyneiden ihmisten käsityksiin, saati ihmisten omaan kokemukseen omasta identiteetistään. Mielipide saa olla jokaisella, mutta kun lääkäri puhuu julkisuudessa asiantuntijana, ”en usko ollenkaan” ja ”olen kuullut kerrottavan” eivät ole riittäviä lähteitä, Wessman sanoi päivityksessään." MISSÄ JUTUN LÄHTEET?!?!

Knippe Jonisson

"Kouluterveyskyselyssä oppilaiden seksuaalista suuntautuneisuutta on kysytty ainoastaan lukion ja ammattioppilaitosten opiskelijoilta ja näiden vastausten perusteella ainoastaan reilut 10 prosenttia maamme teini-ikäisistä nuorista identifioituu muuksi kuin heteroseksuaaliksi, - pojista noin 7 prosenttia ja tytöistä noin 14 prosenttia. Teini-ikäiset suomalaiset nuoret ovat tämän kyselyn perusteella siis yllättävänkin heteronormatiivisia, sillä ulkomaalaisten tutkimusten mukaan nuorten aikuisten eli ikäryhmän 18...24 vuotiaiden keskuudessa homo- ja biseksuaalisia olisi jo jopa puolet ikäryhmästään ja suomalaisenkin selvityksen perusteella juuri aikuistuneiden keskuudessa seksuaalinen varioituvuus koetaan mutkattomasti omaksi jutuksi..."

Paula Jäntti

Tosi surullista, että ennen niin itsestään selvistä asioista yritetään vääntää väkisin vaikeita ja varsinkin lapsia sekoittavia kummallisuuksia. Mielenterveyshäiriöt lapsilla ja nuorilla tulevat tällaisella höpötyksellä varmasti lisääntymään!
Kaikki kunnia ja pisteet Jari Sinkkoselle, jolla sentään riittää tietoa, kokemusta ja tervettä järkeä puolustaa normaaliutta, toisin kuin liian innokkailla, julkisuushakuisilla nuorilla, joilla nähtävästi puuttuu ainakin iän tuomaa kokemusta asioista.
Tuollaiset lausunnot ainoastaan sekoittavat ja aiheuttavat vielä paljon vahinkoa.

Hannu Virtanen

Mielenterveyshäiriöille ja jopa itsemurhille altistuvat enemmän ne lapset, jotka kokevat olevansa poikkeavia, erilaisia, ovat sitten sitä seksuaalisuutensa tai sukupuolituntemuksensa takia. Sukupuolisensitiivisyydellä suojellaan ja arvostetaan kaikkia lapsia, ei aseteta toisia toisen edelle tai vastaan. Erilaisuus koetaan uhkaksi, erilaisia kiusataan kouluissa. Se on tämän päivän todellisuutta, ei se että lapset olisivat sekaisin tästä keskustelusta.

Erja Kuusela

No ei ole ihme että 5% ei ole ns.varma seksuaalisesta identiteetistään kun tämä vauhkoaminen asian ympärillä lyö kyllä lasten päät sekaisin. Kehittyvä lapsi/nuori on muutenkin "hukassa" oman kehonsa ja sen tuntemusten kanssa! Siihen kun vielä alkaa tuumailla että oonko tyttö/poika/vai mikä , niin ei ihme jos on hieman sekava olo! Toki silloin kun nuori itse alkaa kysellä omista tuntemuksistaan on vanhemman oltava avoin kuuntelija ja keskustelija

Riitta Anttila

Aivan. Nykypäivän lapsilla on muutenkin paljon monimutkaisia asioita jakapäiväisessä elämässä. Virtuaalimaailma, kaikkine peleineen, internetin ikävätkin mahdollisuudet.
Tietotulva on valtava, tässä osin kaoottisesssa maailmassa kun jokainen alkaa miettiä, olenko poika vai tyttö ja mikä onkaan sukupuolinen suuntaukseni.
Ei lasten päitä pidä tällaisilla asioilla sekoittaa, annetaan heidän kasvaa rauhassa.
Näyttää siltä että tulevaisuudessa tarvitaan ainakin psykiatreja ja terapeutteja pilvin pimein.

Jouni Muhonen

On se kumma että ei osata nähdä asioita monitieteellisesti. Biologian/anatomian kannalta Sinkkonen on täysin oikeassa. Ei ole muita sukupuolia kuin mies ja nainen sekä sukupuolettomana syntyneet jolloin kyse on kehityshäiriöstä. Jos sitten ajatellaan asiaa psykiatrian kannalta niin mielipiteitä ja tutkimuksia löytyy joka lähtöön. Se mitä ihminen kokee tai mitä hän haluaa olla ei muuta kuitenkaan biologista totuutta. Lihava voi haluta olla laiha, laiha voi tuntea olevansa lihava mutta kokemus tai halu ei muuta perus biologiaa. Sama pätee myös sukupuoliajattelussa. Miehellä on miehen geenit ja naisella on naisen geenit.

Nita Hillner

Meitä on tyttöjä ja poikia ja myös jonkin verran yksilöitä, jotka ovat epävarmoja sukupuolestaan (trans).

Ihmisen sukupuoli voidaan muuttaa hormoneilla ja leikkauksella, mutta melko usein ihminen myös pettyy tulokseen. En tiedä, onko tutkittu miten pitkäaikainen hormonihoito vaikuttaa terveyteen ja elinikään? Kuinka paljon kyseessä on ns. nosebo-ilmiöstä, mediassa näitä asioita käsitellään miltei päivittäin ja kehittyvät lapset ja nuoret voivat hämmentyä ja tulla epävarmemmaksi sukupuolestaan kuin ovatkaan?

On kuitenkin olemassa myös ihmisiä, jotka syntyvät kahdella sukupuolella, jolloin ei voida olla varmoja kumpi on se oikea. Nykykäsityksen mukaan korjausleikkausta ei pitäisi suorittaa liian varhaisessa vaiheessa, jotta ihminen itse saisi päättää kumpi sukupuoli on se oikea. Vanhemmat ja lääkärit siis voivat vahingossa valita väärin. Nämä taitavat kuitenkin olla melko harvinaisia tapauksia.

Miksi ei vain voida ajatella, että on tyttöjä ja poikia ja muutama prosentti muunsukupuolisia (muunsukupuoliset tuntevat että ovat syntyneet väärään kehoon). Annetaan muunsukupuoliset olla erilaisia ja hyväksyttyjä. Miksi aikuiset tekevät asioista vaikeita? Lapset hyväksyvät kyllä erilaisuutta, mikäli me aikuiset sen teemme.

Nana Sohlman

Kylläpähän tämä Wessman itsekin puhuu ihan mutu-tuntumalla asioista ilman lähteitä. Vai mistä lähteestä on tuo väite että jos luokalla on yksi ulkomaalainen niin se otetaan huomioon tunnilla eikä ajatella että ihan sama kun valtaosa on kuitenkin suomalaisia? Ärsyttää tuollainen kommentointi asiasta mistä ei tiedetä mitään. Itse tulin ulkomaalaisena Suomeen kouluun ja kyllä se niin meni että opetus tapahtui täysin suomeksi eikä minulla siellä mitään tulkkia ollut. Opin suomenkielen tämän takia puolessa vuodessa, koska ei ollut vaihtoehtoja. Äitini kävi kanssani läksyt läpi kotona koska en olisi ymmärtänyt niistä sanaakaan (äitini on siis suomalainen, mutta itse kasvoin saksankielisenä).

anita frisk

Wessman on turhautunut, ja "hän kertoi miettineensä jo jonkun aikaa, että "valtakunnanlastenpsykiatri" olisi jo aika korvata nuoremmalla." Niinkuin hänellä, kalifiksi kalifin paikalle? Sitäpaitsi erittäin tympeää ikärasismia, kokemus, ammattitaito ja yleinen arvostus ei merkitse mitään, nuorissa se viisaus asuu!

Ilkka Soini

”Päivitys 14.11. klo 16.05: tarkennettu Jaana Wessmanin taustaa: hän on lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri, jonka erikoistuminen on loppusuoralla. Hän työskentelee lastenpsykiatrian erikoislääkärinä Vantaan kaupungilla.”

EI VOI työskennellä erikoislääkärinä, jos ei ole erikoislääkäri! Voi kyllä työskennellä lääkärinä omalla erikoistumisalallaan, mutta ei erikoislääkärinä. Voi tuurata erikoislääkäriä olematta itse (vielä) erikoislääkäri.

Tuntuu olevan vaikea asia bonjata.

Outi Mäki

Tieteellisesti asia on näin:
”Ihmisellä on kromosomimäärältään kahdentyyppisiä soluja: sukupuolisoluja ja somaattisia soluja. Sukupuolisoluissa on 22 autosomaalista kromosomia (autosomia) ja yksi sukupuolikromosomi. Sukupuolikromosomeja on kaksi, jotka on nimetty termeillä X- ja Y-kromosomi. Sukupuolisolujen 23 kromosomia määrää yksinkertaisen eli haploidisen kromosomiston. Hedelmöityksessä kahden sukusolun yhdistyessä myös niiden kromosomisto yhdistyy muodostaen kaksinkertaisen eli diploidisen kromosomiston. Hedelmöittyneen munasolun sukupuolikromosomit määräävät kehittyvän yksilön sukupuolen siten, että kaksi X-kromosomia saa aikaan naisen ilmiasun, kun taas X,Y-kromosomisto johtaa miehen ilmiasuun. Hedelmöityksen jälkeen solut alkavat jakaantua mitoosilla siten, että tytärsolujen kromosomimäärä pysyy jakaantumisesta huolimatta ennallaan, ja näin ollen ne saavat saman perintöaineksen.
Sukupuolisolut alkavat kehittyä itusolujen kautta alkionkehityksen 2. kehitysviikolla. Sukusolujen kromosomiston määrän puolittaminen suvullisella jakaantumisella eli meioosilla on välttämätöntä, sillä muuten kahden sukusolun yhdistyessä kromosomisto kahdentuisi jatkuvasti peräkkäisissä yhdistymisissä johtaen eksponentiaaliseen kromosomiston kertymiseen.
Kromosomien tarkka ja virheetön kopiointi ja siirto sukusoluissa on tärkeätä, sillä kromosomien virheellinen määrä aiheuttaa pääsääntöisesti vakavia kehityshäiriöitä. Useimmat kromosomipoikkeamat ovat tappavia ja johtavat raskauden keskeytymiseen, mutta osa poikkeamista mahdollistaa sikiön kehittymisen kehityshäiriöistä huolimatta.”
= Suora lainaus kuuden yliopiston yhteiseltä sivulta. Sinkkonen siis edustaa tiedettä ja Wessman ideologiaa. Tunteet eivät muuta edellä kuvattuja tosiasioita mitenkään.

Tuomo Niemelä

Ei aivan, sillä osa kromosomihäiriöistä, kuten xxy, xyy tms. on elinkelpoisia aikuisiällekin, eivätkä letaaleja. Näinpä Esim. Maria Veitolan kaltaiset yksilöt ovat verrattavissa mihin tahansa muuhun kehityshäiriöön, joka kuitenkin sallii yksilön hengissä säilymisen. CP vammaisuus, Downin syndrooma jne.

Kromosomihäirön mukana näyttää tulevan geneettisenä ominaisuutena aimo annos agressiivisuutta ja jonkinlainen todellisuuden kieltäminen.

Pekka J. Mäkinen

Outi Mäki. Hieno kirjoitus ! Sinkkonen todellakin edustaa tiedettä ja Wessman aikamme muoti-ideologiaa. Ts. esim. homouden taustalla on toisinaan todettu (ei aina) kromosomihäiriö, joten miksi ihmisen lääketieteellisesti todettua häiriötilaa kutsuaan ihmisellä nykyään normaaliksi tilaksi. Nythän homoutta ollaan kovasti normalisoimassa.

Ja todella tyhmä ja loukkaava oli Wessmannin kommentti Sinkkosen iästä. Jo pelkkä yleissivistys näyttää puuttuvan Wessmannillta ja hänen olisikin ehkä syytä tilata aika jollekin keskustelutaitoa, toisten näkemyksen kunnioittamista ja hienotunteisuutta opettavalle kurssille.

Kun kuuntelee aikamme setankaaripiirien aivopesemiä nuoria, tulee mieleen ne hienot kulttuurit joissa arvostettiin vanhojen ihmisten elämäkokemusta, ja sen mukana tuomaa viisautta.

Sen sijaan erittäin fiksu oli Mannerheimin lastensuojeluliiton entinen puheenjohtaja lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen, jolla oli rohkeutta kritisoida aikamme spn-ideologiaa ja hän vetosi nimenomaan tutkimuksiin, eikä mennyt kuin nykyiset päättömät kanat muotiajattelun mukana. Ilmankos hän saikin Setan kunniarotta-palkinnon, jota voidaankin pitää todella arvokkaana ja omilla aivoilla ajattelevan ihmisen tunnustuspalkintoja.

Pekka J. Mäkinen

Sukupuolineutraalin avioliittolain epähedelmät

Kun spn-avioliitot tulivat juridisesti laillisiksi meillä, sen seurauksena on tullut aivan uskomaton määrä yhteiskunnallisia, eri sukupuolten olemassaolon kieltäviä muutoksia, ja sellaisella vauhdilla, että kansalaiset eivät enää pysy perässä.
Miten tässä näin nyt kävi?

Keneltä se on mitään pois, sanottiin ennen, kun homoliittoja puolusteltiin. Nyt näyttää että se on lahes jokaiselta jotain pois, jos katsotaan mihin spn-arvovallankumous on johtanut.

Eräs lievemmistä on sukupuolineutraalit vessat, eli ns. unisex-vessat, joka sai eräässä gallupissa lukijoilta täystyrmäyksen.

Samoin äitiyspakkauksen nimen muutos edustaa tätä ahdasmielistä tasa-arvoa. Onhan se hirveän syrjivää kun vain äiti voi synnyttää ja imettää lastaan, onhan.

Lapsia ei saisi enää kouluissa kutsua tytöiksi ja pojiksi, opastaa opetushallituksemme. Tämäkin saanut eräässä kyselyssä täystyrmäyksen kansalaisilta.

Ammattinimikkeet ovat olleet myös spn-muutostarpeiden kohteena. Kyselyssä lähes 80 % vastusti tätä meneillään olevaa nimenmuutossaivartelua.

Liikennemerkitkin ovat nyt kokemassa spn-ideologian takia muutoksia. Kansalaiset eivät tätäkään ymmärrä.

Nyt vaarassa ovat meillä isänpäivä ja ehkä kohta äitienpäiväkin. Onneksi lapsiasiainvaltuutettumme Tuomas Kurttila on ymmärtänyt vastustaa tätä muutosta jossa isänpäivästä tehtäisiin lähimmäisenpäivä.

Tapetilla on kirkon vihkimiskäytännön muutostarve, josta kiistely jatkuu tälläkin hetkellä. Ikäänkuin yhteiskunnassamme ei saisi missään esiintyä pienintäkään spn-ideologiaa vastustavaa saareketta. Ja tämä kaikki tapahtuu suvaitsevaisuuden nimissä.

Spn-ideologia on johtanut moniin muihinkin kiistanalaisiin ajattelutapoihin ja ideologioihin, kuten esim. genderismiin ja muunsukupuolisuus teorioihin.

Paitsi spn-ideologiaa, niin myös feminisimiä tuodaan setankaaripiirien taholta lapsille kouluihin, Kyselyssä tätä ideologista tuputusta eivät kaikki koulujen rehtorit hyväksy, eivätkä lasten vanhemmat.

Myös sananvapaus ja uskonnonvapaus on jo kaventunut. Enää ei yhteiskunnassa voi aina sanoa että lapselle on parasta elää isän ja äidin kanssa, vaikka se on uudehkon tutkimuksen mukaan kansamme enemmistön kanta. Tai et voi lainata Raamatun lauseita ilman että joudut esim. fb:ssä banniin, tai lehdistö ei julkaise kirjoitustasi.
Tämä tie on tosi vaarallinen, sillä sananvapauden kieltäminen ihmisten loukkaantumisten pelossa on väärä tulkinta sananvapaudesta, ja se loukkaa niitä ihmisiä joita ei kuunnella, ja siten vain kärjistää asioita. Kirkkokin on toisinaan mennyt sananvapauden kieltämis-ansaan keskeyttämällä spn-avioliittolakia kritisoivia puheenvuoroja omissa kokouksissaan.

Summa summarum: Oliskohan syytä palata takaisin lähtöruutuun, ja miettiä näitä asioita vielä kerran uudestaan. Yleisesti ottaen me olemme ja tulemme aina olemaan toisiamme täydentäviä tyttöjä ja poikia, ja naisia ja miehiä, äitejä ja isiä. Yhteiskunnassakaan ei tulisi kieltää yleisiä tosiasioita ja yleisiä normeja vetoamalla joihinkin marginaalisiin poikkeavuuksiin.

Tapio Mäkeläinen

Sinkkosen kanssa 100% samaa mieltä. Yhden tytön ja kaksi poikaa aikuisiksi kohtuullisella tuloksella kasvattaneina, emme vaimoni kanssa koskaan kokeneet ongelmaa tässä asiassa.
Vauvan luonteesta ja käytöksestä huomaa viimeistään 6 kk iässä kumpaa sukupuolta lapsi on ja sen faktan nujertaminen on henkistä väkivaltaa sekä lasta että ympäristöä kohtaan. Toki sen nyt sattuneesta syystä, jotka Sinkkonenkin toteaa, huomaa muutenkin.
Jos tämä jatkuu, niin kätilön pitää sanoa " Se on HÄN!" ja uskontunnustus alkaa
Hän meidän, joka..

Mutta; elämmehän vähemmistöjen diktatuurissa.

Tuomo Niemelä

Karkkola onnistui vaivatta löytämään sen psykiatriharjoittelijan, jolle heteroista puhuminen meni välittömästi ihon alle niin paljon ettei enää hallinut sanojaan ollenkaan.

Tunnustus siitä. Voin toki olla väärässä Uuden Suomen liiketoimintastrategian suhteen, mutta laatuhan täällä tulee crowdsourcaamalla blogien kautta ja näillä henkilökunnan suoltamilla kohu-uutisilla yritetään vetää ihmisiä lukemaan sitä tasokkaampaa materiaalia. Mielenkiintoinen konsepti.

Eino Heikkinen

Tätä on kaivattu, nimittäin järkeä aikuisen oikeasti tähän viimeisimpään pseudotieteelliseen gender ideologiasta peräisin olevaan hulluuteen. Hyvä Jari Sinkkonen ja voimia ,sinua tukee iso joukko vielä meitä joita tämä gender hulluus ei ole vienyt mukanaan! Uskon että helppoa ei tule olemaan , "kivapostia" varmaan riittää ",suvaitsevaiston"taholta! Hyviä kirjoituksia ja kommentteja monilla Sinkkosen edustaman tieteeseen ja siitä vedettäviin talonpoikaisjärjen mukaiseen linjaan. Yhdyntä täysin siihen. Tämä asia ei saa jäädä tähän. Opetushallituksen on lopetettava tämä pseudo tieteellinen gender hömpän tuputtaminen, kerta kaikkiaan, emme tule hyväksymään sitä , ja meitä on paljon, !!!