Sunnuntai 21.7.2019

Mehiläiselle jopa 1,1 mrd. €:n sopimus Lapissa – Kokoomuslainen: ”Sote olisi estänyt”

Luotu: 
15.11.2017 09:53
  • Kuva: Alma Media arkisto / Mika Ahonen
    Kuva
    Lapissa on kaksi keskussairaalaa, toinen Kemissä (kuvassa) ja toinen Rovaniemellä. Arkistokuva.
|

Uusi sote ja sen osana valinnanvapauslaki olisi estänyt Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja terveyspalveluyritys Mehiläisen sopimuksen Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen ulkoistamisesta, arvioi kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän sote-vastaava Sari Sarkomaa Uudelle Suomelle.

Länsi-Pohjan keskussairaala toimii Kemissä.

–Kyllähän tämä kuvaa sitä, kuinka on todella huono asia meidän sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämiselle, että (tämä) sote-uudistus on viivästynyt ja edellisiltä hallituksilta jäänyt tekemättä, Sarkomaa sanoo. 

Neljä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntaa – Tornio, Kemi, Keminmaa ja Simo – päättivät maanantaina perustaa yhteisen terveysyrityksen Mehiläisen kanssa vain yhden äänen enemmistöllä. Lisäksi Ylitornio ja Tervola tulivat hankkeeseen mukaan erikoissairaanhoidon osalta. Hanketta on perusteltu muun muassa Kemin keskussairaalan toimintojen säilyttämisellä. Kunnissa on ollut pelkoa siitä, että toimintoja siirrettäisiin Rovaniemelle maakunta- ja sote-uudistuksen yhteydessä.

Varsinaista hankintapäätöstä kunnat eivät ole tehneet, mutta tarkoituksena on solmia peräti 15-vuotinen sopimus. Sote-uudistuksesta vastaava peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on Helsingin Sanomien mukaan hyvin huolissaan tilanteesta ja on pyytänyt kunnilta selvitystä päätöksestä.

–Tässä on nyt moni asia, joka on toisin kuin hallituksessa on linjattu sote-uudistuksesta, Sarkomaa sanoo.

–Tietenkin ymmärrän, että alueella halutaan turvata nämä palvelut, mutta en näe, että tämä olisi paras tapa ja on tärkeää, että uudistusta johtava ministeri Saarikko on tiiviissä yhteydessä kenttään. Nyt on viesti siitä, että entistä tiiviimmin yhteistyötä pitää tehdä, jotta luottamus säilyy.

Samalla Sarkomaa katsoo, että hankintapäätös kuvastaa nykyisen terveyspalvelumallin ongelmia. Hän painottaa, että sote-uudistuksen myötä yksityiset monopolit muuttuvat käytännössä mahdottomiksi, kun palveluiden järjestämisestä vastaa julkinen maakunta ja valinnanvapaus perustuu monituottajamalliin.

–Tämähän on nykyjärjestelmän ongelma, että näin tehdään. Kun uusi lainsäädäntö tulee, niin koko sote ja valinnanvapauslaki tehdään sen takia, että saadaan markkinat näppeihin, Sarkomaa toteaa.

–Tämä tapaus minusta puoltaa sitä, että sote-uudistus pitää saada nopeasti voimaan.

Hanke on jakanut Kemin kaupunginvaltuustoa ja Lappia muutoinkin. Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kommentoi Ylelle, että päätöksen johdosta Lappia voi uhata liittäminen toiseen maakuntaan, mikä ”toivottavasti voidaan välttää”. Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila arvioi aiemmin STT:lle, että Lapin maakunta ei pystyisi toimimaan, jos kolmasosa sen rahoituksesta betonoidaan pitkällä sopimuksella.

Talouselämä kertoo, että kahden alkuvuoden perusteella laskettu sopimuksen arvo on yli 1,1 miljardia euroa. Sopimuksesta tekee valtavan se, että se ulottuu vuoteen 2032.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Kansallisomaisuuden ryöstö sairaalaverkon ja terveyskeskusten osalta on reippaassa vauhdissa. Mahtavaa, fantastista! Koskahan rouva Berner saa infraverkkojen (rautatiet, maantiet, vesi-ja viemärilaitokset) ryöstön käyntiin? On toistaiseksi ollut vähän takaiskuja, mutta onhan hän älykäs ja piinkova liikemies, joten eiköhän se siitä...

Harri Tapani

Eikös se nykyaikaan ole epäkorrektia puhua liikemiehestä, oikea termi kai olisi liikehenkilö... :P

Julkiset palvelut tosissaan näytetään romutettavan Zimbabwen malliin (vai EU opein ja ideologioin), ilmeisesti jotkut pitävät nyt jo mahdollisesti syrjäytetyn Zimbabwen Mugaben talousoppeja edelleen arvossa. Sielläkin romutettiin julkinen terveydenhuolto...

Harri Kota-aho

Juuri näin. Mehiläinen vei päättäjiä 10-0. Eivät kyllä tienneet varmaan edes mistä päättivät,olisikohan pitänyt luettaa paperit lakimiehillä ensin. Lisää byrokratiaa hallintoon. Kustannukset sen ,kuin nousee,ja kaikki,vain politiikan vuoksi.

Pasi Käyhkö

Ehkä poliitikot sanovat niin. Mutta tosiasiassa tässä asiassa maakuntahallinto olisi estänyt tämän. Nyt hallituspuolueet eivät mahda kuntapäättäjille mitään eikä myöskään oppositio. Syynä on laki ja sen mukainen kuntien itsemääräämisoikeus.

Harri Tapani

Sote että maakuntauudistus, molemmat ovat huonoja asioita, perusteluita huonouteen ja jopa hommien järjettömyyksiin löytyy löytyy medioissa netti mukaan lukien aivan tarpeeksi. Lopulta tuloksena on hyvin hyvin kallis terveydenhuolto ja sairaanhoito kalliista vanhustenhoidosta puhumattakaan.
Yksityistetty "huostabisnes" kuten sitä sanotaan, maksaa sekin jo liki miljardin vuodessa veronmaksajille eikä ole halpenemassa ainakaan lähitulevaisuudessa, vaan aivan päin vastoin.

Kalevi Salonen

Sekä sote että maakuntauudistus tulevat toteutuessaan olemaan vakava suonenisku kansalaisille. Soten valmistelussa on otettu huomioon vain liiketoiminnan lisääminen eikä muita näkökulmia ole edes haluttu päästää esille. Esimerkiksi Hesari, Lännen media ja Suomen Kuvalehti kieltäytyivät yhteistyöstä tai kirjoituksesta, joka olisi tuonut esille muita näkemyksiä kokonaisratkaisuksi (https://demokraatti.fi/mielipide-uusin-valinnanvapausmalli-sote-uudistuk...). Sen sijaan Suomen Kuvalehti julkaisi hallituksen valinnanvapausuudistusta mainostavan puheenvuoron.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #11

Siellä oli ihan hyvä kirjoitus joskin kovin pitkä kuten jokunen kommentoijakin totesi, mutta paljon hyviä huomioita. Takavuosina seurailin hiukka samoja aiheita ja niistä melko hyvin koottuna alan ammattilaisen blogikoosteet josta löytänet lisää tietoa joskin jo nyt hieman iäkkäämpää, mutta kuitenkin suuntaa antavaa.

http://pekkajnykanen.blogspot.fi/2005/09/suomen-terveydenhuolto.html

Ja

http://pekkajnykanen.blogspot.fi/2005/09/terveydenhuolto-viel-kerran.html

torsti tuukkanen

Onko enää yhtään hallinto virastoa jonka toimintaan voidaan luottaa?Hallitus on demokratian irvikuva,poliisijohto on kaulaansa myöten ns.kusessa,syyttäjälaitos
samoin kun valtakunnan syyttäjä on rikostuomiota odottavana,ym ym.Kaikki
mahdollinen on kai tehty,että Suomen satavuotisjuhlat tulee naurettava ja samalla surullinen tapahtuma.Viitsiikö kukaan enää edes äänestää tulevissa
vaaleissa,kun meno on tällaista.Esimerkkejä vaalien romahduksesta on vaikka kuinka paljon Euroopassakin.

Kalevi Salonen

Olet aivan oikeassa moraalin laajasta romahtamisesta. Tässä asiat menevät ihan samaa uraa kuin peruskoulussa, joka lykkää jo kolmanneksen oppilaista ulos luku-, kirjoitus- ja laskutaidottomina. Samaan aikaan Grahn-Laasonen digitalisoi jossain toisessa maailmassa ja Sipilä sekä Orpo lisäävät bruttokansantuotetta maahanmuuttajilla ja myyvät kaiken Suomen omaisuuden pois. Siis poliitikot, joiden pitäisi vastata maan kehityksestä, todellisuudessa romuttavat sitä.

Raja tulee vastaan, kun korot alkavat selkeästi nousta. Silloin sote-rahoilla luotu liiketoiminta ja kaikki muukin murenee.