Maanantai 17.12.2018

"Olisikohan aika kumota tämäkin vanhentunut laki?" - Yksikään kunta ei enää peri 1800-luvulta peräisin olevaa veroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2017 11:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Yksikään kunta Suomessa ei enää peri koiraveroa.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja saman puolueen kansanedustaja Jaana Pelkonen esittävät koiraverolain kumoamista. 

Yksikään Suomen kunta ei enää peri koiraveroa, kun Helsinki ja Tampere päättivät tällä viikolla luopua siitä. Viime vuonna koiravero oli Helsingissä 50 euroa ja Tampereella 34 euroa. Koiraveron kerääminen perustuu koiraverolakiin, jonka mukaan kunnanvaltuusto voi päättää, että kunnassa ei ole suoritettava koiraveroa. Laki koiraverosta on peräisin 1800-luvulta, jolloin pyrittiin estämään rabieksen eli vesikauhun leviäminen.  

–Olisikohan aika kumota tämäkin vanhentunut laki? Viimeisetkin kunnat peruivat. Ajattelin esittää, Petteri Orpo kirjoittaa Twitterissä.

Jaana Pelkonen kuvailee koiraveroa tehottomaksi ja tuotoltaan mitättömäksi.

–Esimerkiksi Helsingissä vain joka neljäs koiranomistaja on maksanut koiraveroa, jolloin verosta saadut tulot ovat olleet niin pienet, ettei sen takia ole ollut kannattavaa suorittaa erillisiä koiraverotarkastuksia. Koiravero on ollut tehoton, surkeasti valvottu ja tuottanut mitättömän verokertymän suhteessa veron aiheuttamaan työhön, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan.

–Nyt kun yksikään kunta ei enää kerää koiraveroa, on hallituksella oivallinen tilaisuus laajentaa norminpurkutalkoita koiraverolakiin. Koiraverolain kumoaminen selkeyttäisi verolainsäädäntöä ja helpottaisi viranomaistyötä. Nykymalli on käytännössä ollut niin toimimaton, että sitä ei voi yhdellekään kunnalle enää tulevaisuudessa suositella, hän jatkaa.

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen huomauttaa, että koira on ainoa kotieläin, jonka omistamisesta ja jonka kanssa harrastamisesta on lain nojalla voitu verottaa.

–Kun kaikissa kunnissa on syntynyt näkemys veron epätarkoituksenmukaisuudesta, olisi toivottavaa, että kansanedustajat olisivat aloitteellisia kumoamaan kuolleeksi kirjaimeksi jääneen lain. Se olisi pitkänäköistä jo sen vuoksi, että tutkittu tieto koiran myönteisistä vaikutuksista ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille lisääntyy jatkuvasti, hän sanoo tiedotteessa.

Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on noin 650 000 koiraa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jaana Pelkonen
Jaana Pelkonen
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Koiria on kohta yhtä paljon kuin ihmisiä ja ne sottaavat ympäristöä, tarvitsevat koirapuistoja ym. Jos vero poistetaan kaikki maksavat näitä oli sitten koiran ystävä tai ei.
Tosin tuolla ehdotuksella saadaan varmasti lisä-ääniä laariin.

Kyuu Eturautti

Juuri näin - tässä on sitä pölhöpopulismia parhaimmillaan.

Koirat olivat vielä ehkäpä puoli vuosisataa sitten ihmisen kumppaneita, koirilla oli oma työnsä myös. Nykyään niistä on tullut pääosalle statussymboleita ja koriste-esineitä, lifestyle-kokemuksen osia. Haitat yhteiskunnalle ovat selvät. On kohtuullista että sitä vasten on myös pieni vero. Jos se olisi tasaisesti jaettu, pienikin summa riittäisi kompensoimaan.

Heikki Lipponen

orpo voisi katsoa veronhallinnon kanssa muitakin lakeja jotka ovat peräisin ennen suomen itsenäistymistä venäjän vallan alla,,,,,tai toisaalta onhan nyt menossa porvareiden halu palata ns.patruuna aikaan jossa myytiin ihmisiä kuin orjia,,,huutolai saikoina,,,,,siltä tämä lakaa näyttämään jos työpaikallakin tehdään palkatonta työtä,,,kiky jne,,leipäjonot ovat kuin ennen toista maailman sotaa jolloin ei ollut sosiaalihuoltoa oli vain köyhäin avustusta kuten amerikassa,,,sitähän orpon kamut haluaa,,,,

Risto Nikander

Heikki Lipponen on oikeassa. Normien purkutalkoot ovat osoittautuneet normien lisäystalkoiksi. ja maksujen korottmais ja lisäs keinoiksi. Esim. pienen yhtiön täytyy alkaa maksaa niin sanottua LEI tunnusta ja maksaa siitä yli € 100 ja vuosimaksu noin € 70. Jos tuoptto on esim. 4%, niin osakkeita pitäisi ostaa lähes € 2000:lla, jotta pelkkä LEI maksu tulisi maksettua. LEI maksuhan on sama suursijoittajalle ja piensijoittajalle. Ja Sipilä itse kuuluu niihin, jotka piilottavat suuret omistuksensa kuoriin maksamatta edes veroa. JA ÖKY rikkaat huijaavat valtiota vielä enemmän.

Risto Nikander

Onpa paljon koiranvihaajia kommentoimassa.
Näiillä taitaa olla myös puutteelliset tiedot verotuksesta, sillä koiria pidetään pääosin todella hyvin. Maksetaan ruoan arvonlisäverot, hoidot lääreillä jne. jne.
Paljon merkittävämpää veronmaksua kuin "koiravero".

Risto Nikander

Raimo Laine. Sattui silmääni tietosi vähäisyys. Lemmikkieläimen laakarimaksuja ei maksa kukaan muu, kuin omistaja. Ja maksaa samalla ALV:n. Ja lääkäri maksaa lisäksi veroa henkilökohtaisesti ja ehkä lisäksi jonkun yrityksen kautta.

Matti Kosola

Kunnon koiravero, joka jannttaa kerätä. Kilojen mukaan ja isoille koirille erityislupa/koirakortti omistajalle.

Veronmaksajien rahoja menee koirille yli 100 Me/v. Koiria on lähes miljoona ja esim. asumistukea saa n. miljoona.