Torstai 24.1.2019

Varoitus: 60 000 työntekijää siirtyy yksityiselle – historiallinen mullistus vaarantaa päivystyksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.11.2017 11:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaisessa työmarkkinajärjestelmässä ei ole koskaan aiemmin muutettu eri työmarkkinasektoreiden välisiä suhteita näin laajalti, arvioi KT:n Markku Jalonen. Arkistokuva.
|

Noin 60 000 kuntien ja kuntayhtymien työntekijää siirtyy yksityisten työnantajien palvelukseen valinnanvapausjärjestelmän ja muun sote-uudistuksen toteutuessa, arvioi kunta-alan työnantajajärjestö Kuntatyönantajat. Tämä mullistaa työmarkkinat ja voi vaarantaa päivystystoiminnan, toteaa kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Jalonen kirjoittaa asiasta blogissaan.

– Lausunnolla oleva uusi valinnanvapausesitys johtaa toteutuessaan merkittäviin henkilöstö- ja työmarkkinavaikutuksiin. Arviolta noin kolmannes eli 60 000 kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöstä siirtyisi uusien valinnanvapausjärjestelmien, henkilökohtaisen budjetin, suoran valinnan sekä asiakassetelin yhteisvaikutuksesta yksityisen sektorin palvelukseen, Jalonen kirjoittaa.

Uusi Suomi kirjoitti aiheesta marraskuun alussa nostaen esiin sote-tuntijoiden arvion noin 45 000–50 000 työntekijän siirtymästä. Sote-lakiluonnoksessa puolestaan arvioidaan, että yksityisille siirtyisi julkiselta puolelta 6000–60 000 työntekijää riippuen siitä, millaiseksi yksityisen sektorin osuus sote-markkinasta muodostuu. Lue myös: Jopa 45 000 työntekijää siirtyy julkiselta yksityiselle? – Sotesta seuraa valtava irtisanomisten ja työnhaun ketju

Jalosen mukaan suomalaisessa työmarkkinajärjestelmässä ei ole koskaan aiemmin muutettu lainsäädännöllä eri työmarkkinasektoreiden välisiä suhteita näin laajalti. Siirtyvän henkilöstön työehdot määräytyisivät jatkossa yksityisen sektorin työehtosopimusten mukaan.

”Asiakassetelin ulottaminen erikoissairaanhoitoon voi johtaa vakavaan työvoimapulaan erityisesti kriittisissä päivystyksen avaintehtävissä”

Kuitenkin jatkossakin sote-palvelut on tarkoitus rahoittaa pääosin julkisista verovaroista, Jalonen huomauttaa.

– Jotta kokonaiskustannukset eivät kasvaisi, julkista sosiaali- ja terveydenhuoltoa pitäisi sopeuttaa vähintään yksityisen palvelutuotannon kasvavan osuuden verran. Työvoimakustannusten osuus kaikista kustannuksista on noin puolet, jolloin käytännössä sopeuttamista voi tapahtua lähinnä henkilöstökustannuksia supistamalla. Tukipalveluihin voi kohdistua vielä suurempi suhteellinen leikkaustarve, Jalonen kirjoittaa.

Tätä työvoimakustannusten sopeuttamisen tarvetta lieventää jonkin verran uudistuksen asteittainen voimaantulo useamman vuoden aikana, hän jatkaa.

Jalonen varoittaa valinnanvapauden yhden palikan, asiakassetelin, vaikutuksesta. Henkilöstön siirtymä yksityiselle puolelle koskee hänen arvionsa mukaan erityisesti perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen työntekijöitä, mutta asiakasseteli siirtäisi tietyiltä osin myös erikoissairaanhoidon palvelutuotantoa yksityisille terveysyrityksille. Samalla siirtyy työntekijöitä.

– Asiakassetelin ulottaminen erikoissairaanhoitoon voi johtaa vakavaan työvoimapulaan erityisesti kriittisissä päivystyksen avaintehtävissä ja uhata tulevien maakuntien kykyä suoriutua tehtävistään. Julkisen sektorin päivystysvelvoite merkitse sitä, että valmiutta on pidettävä yllä jatkuvasti. Tämä varautuminen edellyttää myös sitä, että kapasiteettiä on jonkin verran ylimääräistä, hän kirjoittaa.

Julkisen puolen päivystysvelvoitteen aiheuttamasta mahdollisesta ”tuplakustannuksesta” on varoitellut myös sote-uudistukseen kriittisesti suhtautuva HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen. Lue lisää: HUS:n ylilääkäri avaa laskelmansa: Näin sotesta tulee tuplakulu – pelaako päivystys vain lentopalloa?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Ei siinä yksityistäminen ole ainoa asia. Julkisia työnantajia on niitäkin ihan riittävästi. Kun väki siirtyy väkisinkeksittyihin maakuntiin vaihtuu työnantaja.
Kun seuraa tätä valitusta yksityisestä sektorista on ihme ettei eduskunnassa ole vasemmistoenemmistöä( ml Virheet) 160-40. Nyt sdp ja was/ kom on about kokoomustasossa.

Harri Tapani

Kaiken lisäksi terveydenhuolto oli oikeastaan ainoa asia jonka valtion WTO-neuvotteluissa salliittin suojata yksityistämiseltä. Edes siitä ei ymmärretty pitää kiinni, vaan haluttiin verorahatkin rahat ylikansallisten yhtiöiden tileille kuten jo liki 20 vuotta sitten jo varoteltiin.

"Jos kansallisvaltiot ja julkinen sektori vastaavat jatkossakin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamisesta Euroopassa, suuret amerikkalaisyritykset menettävät hyvin paljon rahaa."

http://saramo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/05/10/vasemmistolla-on-rahoi...

No sitä saa, mitä äänestää, niinhän sitä sanotaan...