Tiistai 18.6.2019

Juha Sipilä miljardisopimuksista: "Pohjimmiltaan kyse on siitä, kenen asialla olemme"

Luotu: 
25.11.2017 12:54
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Sote- ja maakuntauudistus on Juha Sipilän mukaan yksi hallituksen tärkeimmistä uudistuksista.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) seisoo edelleen järkkymättä sote- ja maakuntauudistuksen takana. Hänen mukaansa sote-uudistuksessa jäljellä on enää kaksi vaihtoehtoa: "joko hanke viedään maaliin tai nostetaan kädet pystyyn ja todetaan, että ei tästä tulekaan mitään".

–Edellinen hallitus joutui nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan, että ei tästä mitään tule. Tällä maalla ei ole enää varaa samaan, Sipilä sanoi puheessaan keskustan puoluevaltuustossa lauantaina.

Sote- ja maakuntauudistus on Sipilän mukaan yksi hallituksen tärkeimmistä uudistuksista eivätkä sen perusteet ole hänen mukaansa muuttuneet miksikään siitä, mitä hallitusohjelmassa lähdettiin tavoittelemaan hallitusohjelmassa. 

–Jouduimme lykkäämään uudistuksen aikataulua vuodella tunnetuista syistä. Tämä lykkäys on luonut epävarmuutta maakuntiin ja kuntapäättäjien keskuuteen. Se on antanut suurille terveysyrityksille mahdollisuuden tehdä houkuttelevia ostotarjouksia, joissa luvataan säilyttää palvelut, Sipilä kommentoi.

–Ymmärrän hyvin kuntapäättäjiemme tuskaa. Kumpaan voi luottaa, ison pörssiyrityksen avokätisiin lupauksiin vai tulevan maakunnan päättäjiin tilanteessa, jossa kukaan ei voi vielä tarkasti kertoa, miten juuri minun kuntani asukkaiden palvelut järjestetään? Pohjimmiltaan kyse on siitä, kenen asialla olemme. Näemmekö yhteisen edun? Olemmeko pelastamassa julkisia palveluita? Annammeko pienyrityksille reilusti tilaa maakuntien palvelujen tuottamisessa? Vai olemmeko suurten kansainvälisten yritysten juoksupoikia, hän jatkoi.

Sipilä muistutti, että näihin kysymyksiin joutuu myös jokainen keskustalainen kuntapäättäjä vastaamaan, kun iso terveysyritys tekee ostotarjouksen kunnan terveyskeskuksesta tai vanhusten palvelutalosta.

–Oma vastaukseni on selvä. Tässä asiassa meidän pitää olla järkähtämättömiä. Me viemme tämän uudistuksen maaliin kuten ennen viime vaaleja lupasimme, hän totesi.

Suomessa on puhuttanut erityisesti Länsi-Pohjan keskussairaalan toimintojen ulkoistaminen Mehiläiselle. Kahden alkuvuoden perusteella laskettu sopimuksen arvo on yli 1,1 miljardia euroa. Sopimuksesta tekee valtavan se, että se ulottuu vuoteen 2032.

Tämä kohuttu ulkoistaminen vauhditti uusien kuntia ja kuntayhtymiä koskevien sote-investointien rajoitusten laatimista. Rajoituksista sovittiin viime viikolla. Ne kieltäisivät sote-toimintojen yhtä pitkän ja laajan ulkoistuksen sekä sopimussakot.

Lue myös:

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Mehiläiselle jopa 1,1 mrd. €:n sopimus Lapissa – Kokoomuslainen: ”Sote olisi estänyt”

Li Andersson 1,1 mrd. €:n kohusopimuksesta: "Kokoomus pelaa peliä, jonka se arvioi voittavansa joka tapauksessa"

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Sipilän hallituksen, erityisesti kokoomuksen, tavoite on siirtää verorahoja kansainvälisille suuryrityksille, kotimaan köyhien vaivaisten epäonneksi.

On aika siis nostaa kädet pystyyn ja valittaa ettei onnistunut ja että se on jostain syystä opposition vika ja vie opposition vuoksi Suomen tuhoon.

Timo Virtanen

Kepu on valtapuolue tuolla Meri-Lapissa. Se käytännössä päätti Mehiläisen kanssa ulkoistamisesta. Turha on kokoomusta mukaan vetää. Ja demaritkin olivat pääosin viemässä niitä"verorahoja ulkomaisille suuryrityksille". Kannattaisi pysyä totuudessa.

Mikko Toivonen

On ehdottomasti parempi nostaa kädet pystyyn ja todeta, että nyt esitetyistä sote-maakuntamalleista ei tule mitään.
Niiden sijaan aloitetaan puhtaalta pöydältä tehostamaan terveyden ja vanhustenhuoltoa nojaten asiakkaiden ja asiantuntijoiden näkemyksiin tarpeellisesta. Maakuntahallintohan voidaan muutenkin täysin unohtaa ja lähteä tekemään maasta esimerkiksi 50 kunnan maata.

Kalevi Salonen

Kuntien määrän supistaminen esiintyy kommenteissa kovin usein, vaikka sen perusteleminen sote-uudistuksen kautta on tarpeetonta. Se on ilmeisesti Kataisen aikaisen manipuloinnin tulosta.

Maassa pitäisi olla vahva terveydenhuollon keskusjohto, jonka työrukkasina olisivat sairaanhoitopiirit. Siinä valtion hartiat riittävät. Ei tarvita maakuntia ja byrokratiaa on muutenkin supistettava.

Paikallisdemokratiaa, joka ilmenee kuntien kautta, ei kannata särkeä. Mammuttikunnissa ei voi syntyä sellaista yhteisöllisyyden tunnetta kuin pienissä kunnissa. Ilman terveydenhuoltoakin tehtäviä kyllä riittää. Sinänsä on muutenkin outoa kytkeä terveydenhuolto kuntiin, koska ei kunnan virkamiehillä ja luottamushenkilöillä voi olla kummoistakaan asiantuntemusta terveyden hoitamiseen. Ei se mitään itsehallintoa ole, jos päätetään lähinnä kiinteistöistä ja kaikki muu tapahtuu valtakunnalliseen tapaan.

Pasi Anttila

Tää Sipilän jokapäiväinen vakuuttelu että "viemme tämän maaliin" alkaa kuulostamaan jo Viinasen 90-luvulla jankuttamaa "tämä hallitus ei devalvoi". Ja kuinkas kävi hallitus devalvoi ja sote ei tule pääsemään maaliin. Sitä ei usko enää kukaan. Hallitus kaatuu ja uudet vaalit on pian presidentin vaalien jälkeen.

Harri Tapani

Lainataampa tuolta Uuden Suomen Ministeri Niinistön "vihreät miehet" uutisesta tännekin osa, kun jotkut ihmettelevät että mistä tämä on tullut :p

"uutisen kuvassa on kuvituskuvaa kuinka julkinen terveydenhuolto myyd..korjaan, uudistetaan...

Amerikkalainen McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta. Sopimuksen konsultin kanssa on tehnyt valtioneuvoston kanslia.

https://yle.fi/uutiset/3-5561630

Ja kyseltiinhän sitä ihmeissään kansanedustajankin toikmesta.

"Kuka tätä maata johtaa?

Yleensähän kai ajatellaan, että politiikan perustana on kansan tahto, jota edustaa vaaleissa valittu eduskunta ja sen pohjalta muodostettu hallitus. Eikä siis konsulttifirma....No mitä konsultit sitten Suomelle ehdottivat vuonna 2007?

Alla (linkissä) lopullinen listaus toimintasuosituksista. "

http://voima.fi/blog/arkisto-voima/kuka-tata-maata-johtaa-2/

Markku Nieminen
Vastaus kommenttiin #14

Sipilä näyttää puhuvan ihan sekoja. Tuossa linkissäsi hän kannustaa kuntia tekemään sopimuksia ennen maakuntahallintoa ja nyt paheksuu Meri-Lapin ratkaisua ennenaikaisena???
Kenen juoksupoika siis olet, Herra pääministeri?

Markku Nieminen

Niinpä niin. ! Hyvien veljien asialla" ollaan. Yleensä asia on juuri niin kuin näyttääkin olevan. Hallintarekisteri ym. vastaavat ovat sen jo kiistattomasti osoittaneet!

Onko kommentoijat huomanneet miten Sinisten arvostelu loppui kuin seinään 10.6. jälkeen, julkiselta sanalta? Ei voi olla sattumaa! Selitys on Sinisten siirtyminen hyvä velikerhon jäseneksi niin kuin vahvasti näyttää.

Suomen hyvin tai pahoinvointi riippuu siitä, onko äänestäjillä tahtoa lopettaa järjestelmä? Mitä pitemmälle se pääsee, sitä vaikeampaa sen tuhoaminen on, ja elämä suomessa myös. Presidentin vaali on seuraava koitos. Niinistö jo osoittanut sensuuri vaatimuksillaan, että hänen on aika siirtyä eläkkeelle ja keskittyä vaipanvaihtoon ja lapsenkasvatukseen! Siinä ei voi aiheuttaa suurempaa vahinkoa maalle!

Teijo Myllylä

Terveydenhuollon yksityistäminenkö ei
nyt käykkään. Eikös se ole yksi sotesotkun juttu. Ja sehän on selvä että kustannukset tulevat nousemaan, kun ahneet rahastamaan pääsee. Eikös tätä kepussa tajuta. Kokkareissa kyllä.

Risto Nikander

Sipilällä on kaksikin taka-ajatusta. Pyrkii säilyttämään valtaansa maakuntauudistuksella ja pelaa myös sijoittajien pussiin. Sijoittajien kanssa pelaaminen on yhteistä kokoomuksen kanssa, mutta onkohan potin kerääjien yrityksistä tai henkilöistä eri mielisyyttä kun asia on niin vaikea?!?
Sipilä voi kumminkin unohtaa ainakin henkilökohtaisen vallan jatkumisen tavoittelun. Niin pahasti hän on kurittanut kansaa ja eikä surrut yhtään € 2 miljardin kuluja maahan vyötyneille nuorille seikkailijoilla. Lisää vaan turvallisuus- , oikeus- , vankila ja sopeuettamiskuluja veronmaksajien maksettavaksi.

Juhani Rossi

Juuri näin Sipilä....ihmetyttää miten keskustalainen pääministeri ajaa Kokoomuksen asiaa ja haluaa yksityistää yhteiskunnan (veronmaksajien ) maksamaa toimintaa ja myydä sen sijoittajille. Fortum on malliesimerkki siitä miten siinä käy. Sulla ei Juha sitten ole Mehiläisen osakkeita kun näin otit kantaa asiaan.

Jaakko Niskasaari

Olikohan ensimmäinen järkevä kommentti Sipilältä -koskaan? Kyllä tuo kädet pystyyn ja todetaan että SOTE-uudistus -tuo kokkareiden märkä uni ei todellakaan palvele Suomen kansaa eikä sen terveyttä, vaan pääosin näitä veroparasiitti-suuryhtiöitä joiden lobbarit ovat kovaan tahtiin varsinkin kokoomuksen "neuvonantajina" hyörineet- täytyy torpata ennen kuin on liian myöhäistä.
Sehän on vain suurta sattumaa että kokoomuksesta on huomattavan monia ex-"poliitikkoja", erityisavustajia yms hallituksen sisäpiiriläisiä lähtenyt pyöröovista juuri samojen yhtiöiden johtotehtäviin jotka näistä SOTEn "valinnanvapauksista" yms verovarojen siirrosta yksityisten taskuun hyötyy. Suurin osa asiantuntijoistakin näyttää olevan sitä mieltä etteivät nämä paljon luvatut "säästöt" toteudu vaan homma menee itse asiassa päinvastoin, palvelut huononee ja kallistuu sekä verovaroin ylläpidetty toimiva terveydenhuolto rapautuu entisestään kun pienemmiltä paikkakunnilta viedään terveyskeskuksetkin alta. Entäpä jos kääntäisimme kurssia ja aletaan kouluttaa lisää lääkäreitä omiin tarpeisiin (paitsi että nyt anteeksi, unohdinkin jo #koulutuslupauksen ;), ruuhkat ja lääkärien jo nyt valtavat työmäärät vähenevät, sama juttu hoitohenkilökunnan kanssa. Ehkäpä halvennettaisiin samalla tk-maksuja jotka oikeasti ovat pienituloisille vieläkin suhteellisen suuret.
Jätetään jenkkikonsulttifirmojen ja "pörriäisten" märät toiveunet amerikanmallin terveyden"hoidon" eli ihmisten hengellä rahastuksen tavoittelusta jenkeille ja pidetään Suomen terveydenhuolto kaikkien oikeutena ja saatavilla tilisaldooon katsomatta.
Tottakai varakkaammat voivat yksityisiä firmoja käyttää kuten nytkin mutta minun mielestäni verorahat pitäisi käyttää kansan hyvinvointiin, ei yksityisten multikansallisten kasvottomien korporaatioiden voitontavoitteluun, jo sana "terveysbisnes" saa pientä kuvotusta aikaan itsessäni..
PS. hieman offtopiccina osa tekstistä mutta kun meinaa mennä tunteisiin tämä talouden ehdoilla tapahtuva pelleily nimeltään polittiikka.
PPS. kolme pikaisesti mieleen tullutta ehdotusta "normitalkoisiin"
a) kokeillaan BKT:n ja pelkän talousajattelun sijaan Bhutanin pienen kuningaskunnan metodia BKO eli bruttokansanonni jossa joka vuosi valtio lähettää kyselyn jokaiselle kansalaiselle mihin ovat tyytyväisiä, mihin eivät, mitä valtio voisi tehdä paremmin jotta ihmisillä olisi parempi olla. Simppeliä.
b) Sveitsin kaltaista suoraa demokratiaa moniin asioihin, (kuten SOTE-kysymys, oikeita asiantuntijoita tv-paneeleihin yms kanaviin mistä oikeaa tietoa saadaan (ei twitter) (eikä vain Orpon ja Sipilän valitsemia "asiantuntijoita" heidän agendaansa ajamassa tukusta rahaa) vaan tieteellistä tutkimusta ja puolueettomia eri alojen experttejä kertomassa oikeita faktoja ja näkymiä mahdollisista vaikutuksista) eli enemmän valtaa kansalle, päätetään paikallisista asioista paikallisesti.
c) Lue tämä viimeinen osio pienellä huumorilla ja sarkasmimittari päällä:
Eli tehdään koko Suomesta demilitarisoitu maa, YK: päätöksellä kukaan ei voi sotia Suomessa ja sen maaperällä (hehheh, mut näinhän onkin jo Affenanmaalla), lakkautetaan armeija, jätetään turhat hävittäjät ostamatta, modataan vanhoista panssarivaunuista peltokoneita ja saadaan oma maatalous taas kestävälle polulle ja näin on omavaraisuuskin jo lähempänä, jotkut vapaaehtoiset skapparit voivat jäädä toisiaan simputtamaan jos siitä niin nauttivat. MITKÄ SÄÄSTÖT! Siitä jäisi varat vaikka jatkaa länsimetroa Turkuun (kukaan ei haluaisi mutta MAHDOLLISTA ja toimisi jo ehkä vuonna 2050!) tai paikata ja parantaa nykyistä heikentyvää terveydenhuoltoa sekä koulutusta. Jonkun vuoden kuluessa Suomen esimerkkiä seuraisi joku muukin pieni maa, sitten myöhemmin pari keskikokoista, ja joskus jopa isommatkin tajuaisivat että maailmassa on parempiakin asioita kuin toistensa tappaminen ja sotiminen niiden puolesta jotka sodasta hyötyvät (pankkiirit, sotateollisuus ja muut "aliurakoitsijat" pääasiassa) harvoin normaalikansalaiset koskaan ovat kovin innoissaan toisiaan vastaan sotineet (uskonsotienkin takana yleensä vallan/rahan/alueiden/resurssien saaminen "voittajalle;" ei siis niille rivimiehille jotka sodan voittivat) Tämä jatkuva sodanlietsonta ja pelon ilmapiiri on juuri sitä mitä meille halutaan tuputtaa, vaara vaanii, muka.
Tieteen ja humanismin piirissä ei kansalaisuuksia katsota vaan tehdään yhdessä työtä ihmiskunnan hyväksi (vaikka kuinka USA ja USSR/Venäjä nälvivät vuosien saatossa, silti esim avaruustutkimuksen parissa työskentelevät puhaltavat yhteen hiileen- ihmiskunnan hyväksi) . Yhdessä me ihmiset pystymme uskomattomiin asioihin se on jo nähty, mutta mitä enemmän jakaudumme "meihin ja niihin", sitä helpompi ihmisiä on kontrolloida ja saada toisiaan vastaan eikä kukaan muu siitä hyödy kuin em. alistajat, sotien suunnittelijat, se maailmanlaajuista ponzihuijausta nimeltä "raha ja velka" vetävä 1% joka omistaa kohta kaiken, (absurdi idea...)
"hän joka mielensä pahoittaa, hän ensimmäisen herneen nenäänsä vetäköön" - Jeesus Nasaretilainen ´, n. 35 ja. :D
Nyt odottelemaan ***un hippi- tai venäjän trolli-tyylisiä kommentteja yllättävälläkin innolla.
Rauhaa & Rakkautta
Jaakko