Torstai 23.5.2019

Entisen Nato-pomon varoitus "Putinin ansasta" liittyy myös Fortumin jättikauppaan: "Kaasu ei ole ainoa asia, mikä putkien kautta virtaa"

Luotu: 
3.12.2017 18:56
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kuvailee Nord Stream 2 -kaasuputkihanketta Venäjän presidentin Vladimir Putinin asettamaksi ansaksi.
|

Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen varoittaa erityisesti Saksaa kiistellystä Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta (NS2), jota hän pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin asettamana ansana. 

NS2-hanke liittyy vahvasti myös Suomeen, sillä valtio-omisteinen energiayhtö Fortum on ostamassa vajaan 47 prosentin omistusosuuden saksalaisesta Uniperista, joka on yksi NS2-hankkeen rahoittajista. Uniper on sijoittanut kaasuputkihankkeeseen noin 950 miljoonaa euroa. Näin ollen myös Fortumista tulee kaupan jälkeen välillisesti kaasuputkihankkeen rahoittaja.

–Se (NS2) on Putinin ansa, johon Saksa on astumassa aiheuttaen samalla vakavia seurauksia eurooppalaisille naapureilleen. NS2 on lippulaiva Venäjän hankkeessa, jonka tarkoituksena on pitää Eurooppa riippuvaisena venäläisestä kaasusta, lujittaa Venäjän vaikutusvaltaa EU:n ytimessä ja viedä Ukrainalta kaasutulot, joita se tarvitsee tullakseen eurooppalaiseksi valtioksi, Fogh Rasmussen kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle.

Fogh Rasmussen kommentoi erikseen juuri Uniperin ja toisen NS2:n saksalaisen rahoittajan Wintershallin tilannetta.

–Yhtiöt ovat tehneet nämä sijoitukset täysin tietoisina riskeistä. Näiden yhtiöiden huolestuneiden asiakkaiden pitäisi kysyä, miksi ne osallistut kaasuputkihankkeeseen, jota ne eivät oikeasti tarvitse. Vain miellyttääkseen Moskovaa? Kaasu ei ole ainoa asia, joka putkien kautta virtaa, siellä virtaa myös Venäjän vaikutusvaltaa, hän toteaa.

Tanskan parlamentti hyväksyi torstaina uuden lain, joka mahdollistaa sen, ettei NS2-putkea rakenneta Tanskan aluevesien läpi. Lain mukaan hanke voitaisiin hylätä myösturvallisuuspoliittisten syiden takia.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel puolestaan ilmaisi jälleen tukensa hankkeelle vierailleessaan Pietarissa viime keskiviikkona. Hän totesi Bildin mukaan Saksan haluavan saada putken valmiiksi. Sen on määrä valmistua vuonna 2019.

Fogh Rasmussenin mukaan Venäjälle lähetetään nyt ristiriitaista viestiä. Hän viittaa Ukrainan tilanteeseen ja sen vuoksi asetettuihin pakotteisiin sekä väitteisiin Venäjän vaikuttamisyrityksistä eri vaaleissa.

–Haluan nähdä, että Venäjän ja Euroopan suhteet paranevat, mutta se voi tapahtua vain, kun Venäjä lopettaa itsenäisten valtioiden häiritsemisen ja puuttumisen meidän vaaleihimme tai poliittisiin prosesseihimme. Jos protestoimme näitä asioita yhtenä päivänä, mutta sitten jatkamme Venäjän valtion omistamien energiayhtiöiden tukemista toisena päivänä, millaisen viestin lähetämme, hän kysyy.

Suomessa Fortumin Uniper-kauppaa ovat arvostelleet muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ja Anders Adlercreutz (r.), jotka molemmat ovat nostaneet esiin myös turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden.

Lepomäki on sanonut suoraan, että NS2 ei ole "mikä tahansa energiahanke, vaan se on poliittisesti erittäin kiistanalainen Itämeren nykyisin rauhattomassa turvallisuuspoliittisessa ilmastossa".

Adlercreutz puolestaan on nostanut esiin sen, että Suomen valtio on enemmistöosakkuus Fortumissa. 

–Siinä tilanteessa on syytä olla huolissaan jos Fortum ostaa yhtiön joka sijoittaa Nord Stream 2 -putkeen, hankkeeseen jolla on selvät turvallisuuspoliittiset ulottuvuudet, hän on kommentoinut.

Venäläismediassa arvioitiin jo kaupan julkistamisen jälkeen, että Fortumin Uniper-kauppa helpottaa NS2-hankkeen toteuttamista

Fortumin tekemä tarjous Uniperin osakkeista päättyy 16. tammikuuta 2018. Uniperin nykyisen suuromistajan E.ONin talousjohtaja Marc Spieker sanoi noin kuukausi sitten, ettei varsinaista päätöstä Uniper-osakkeiden myynnistä Fortumille ei ole tehty. Spiekerin mukaan päätöksiä tehdään vasta tammikuussa.

Venäläisen Gazpromin pääomistamassa Nord Stream 2-hankkeessa rakennetaan kaksi maakaasuputkea Venäjältä Saksaan Itämeren poikki. Reitin on määrä kulkea Venäjällä sijaitsevasta rantautumispaikasta Suomen, Ruotsin ja Tanskan vesien kautta rantautumispaikalle Saksaan. 

Lisää aiheesta:

Tanskassa läpi uusi laki – Voi torpata Nord Stream 2 -putken

Elina Lepomäki älähtää: Fortum vie Suomen mukaan ”Euroopan edun vastaiseen” kaasuputkeen – Miksi valtio on mukana?

Fortumin kohukauppa huolestuttaa: ”Vipuvarsi, jolla voidaan kangeta Suomea Venäjän haluamaan suuntaan”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Rasmus nalle sarjakuvista,toteaa,ette te kaasua tarvitse euroopassa.Sehän on vaarallista,eikä sitä mitenkään voi Saksalle antaa,johtuen vanhoista ikävistä kokemuksista.
Rasmus nalle kuitenkin on valmis myymään tätä samaa kaasua,Venäjältä tuotettua,jos vain pääsisi sitä hallitsemaan.Ja aivan varmaan korkemmalla hinnalla.
On mennyt vähän mönkään kaikki nämä yritykset,vanhan itäplokin,ja nykyisen Venäjänkin kaasu-ja öljyvarantojen saattaminen länsimaisen "kulttuurin" valvontaan.
Ja niistä hyötymään,ei suinkaan ainakaan tavallisen ihmisen elinehtoihin,vaan juurikin globalisen pankkimafian eduksi.Idioottimaiset ulosannit näyttää olevan nykyinen sodan lietsomisen ainoa vaihtoehto,jotta
sota saadaan aikaiseksi.Toinenhan olisi ns.mainilan laukaisut,mihin jenkit yrittää,Suomea saada,ja osa suomalaisistakin hartaasti tähän osallistuu.
En vain tajua mitä he sillä voittaisivat,Suomen laittamiselle,kahden ydinasevaltion taistelukentäksi.
Vaikka toisaalta ,mitä Suomen mediaa lukee,enkä itsekkään enää Suomessa ole asunut 45 vuoteen,enkä edes käynyt 17 vuoteen,ymmärrän miksi politiikot Suomesta pyrkivät pois.
Te ette Suomessa tajua,eikä teille informoida,koska ei ole vapaata mediaa,mistä muutoksista maailmalla on kysymys,tällä hetkellä.
Ei,teidän media suoltaa täyttä sontaa,kaikesta mahdollisesta utopiasta,miten hienoa Suomessa on,kaikki otetaan huostaan,rahaa on niin ettei paskalle taivu.
Täälläistä suoltaa suurinpiirtein kaikki Suomen mediat,ja me täällä ulkomailla nauretaan.
Suomessa on kahden taistelu kansalaisista,Media,vastaan Hallitus,kolmentena edustajat,jotka kiipivät ruokapyötään,rottina.
No,kyllä siitä hyvä tulee,kun syötte toisenne.
Onnea vaan "100-vuotis itsenäisyydelle",minkä alkaa vasta nyt 6.12..17.

Antero Kuortti

Olipa paljon vääriä johtopäätöksiä. Tyypillistä ulkosuomalaisille.
---
"Toinenhan olisi ns.mainilan laukaisut,mihin jenkit yrittää,Suomea saada,ja osa suomalaisistakin hartaasti tähän osallistuu."
--
Mutta tuon Mainilan laukausjutun kyllä korjaan pian. Ne on ne venäläiset kun Mainilan laukauksia täräyttelee suomalaisten kiusaksi. Ovat panneet konstinsa korvan taakse. Hiljattain paljastui, että Venäjällä on vielä nykyäänkin tuomittavaa tunnustaa Mainilan laukausten oikea täräyttelijä.

Sitten on liuta suomalaisia, etunenässä Johan Bakman ja hänen kaverinsa, tarjoamassa kranaatteja Putinin tykistölle.

Sekä Suomi-Venäjä-seuran jäsenet ja H.Talvitie.

Tuomas Sikander

", lujittaa Venäjän vaikutusvaltaa EU:n ytimessä ja viedä Ukrainalta kaasutulot, joita se tarvitsee tullakseen eurooppalaiseksi valtioksi, Fogh Rasmussen kommentoi saksalaiselle Bild-lehdelle."
Hetkinen, siis kypsytellään korruption mätä kukko venäläisellä kaasulla eurooppalaiseksi valtioksi?
Selevä!
._.

Jouni Borgman

USA:n rekrytoimat lobbarit haluavat jarruttaa Venäjän pääsyä omiin liuskekaasuvarantoihinsa mm. pakotteiden avulla ja haluavat ehkäistä tulevan kilpailijan pääsyä markkinoille pyrkimällä torppaamaan kaasuputkien rakentamista Eurooppaan. Jokainen vuosi, jonka kilpailijan voi pitää pois markkinoilta, tuo US kaasufirmoille lisää markkinaosuuksia ja parantaa katteita.

Risto Jääskeläinen

Outoa, että Ukrainaa pitäisi rahoittaa sillä, että se perii maksua Venäjän kaasusta. Eihän Rasmussen ole Nato-trolli?
Baltianmeren pohjassa oleva kaasuputki antaa toki Venäjälle "oikeuden" huseerata alueella enemmän kuin ennen. Mutta ei se toinen putki siellä enää tee tässä mitään isoa muutosta.

Aki Terentjeff

Kaasukaupassa ja putkissa on kysymys rahan mahdollistamasta voimasta ja taloudellisesta voimasta varustautua. Rasmusseen pelkää sitä ja on USA trolli ja puhuu USA:n puolesta koko rahan edestä, kuten näkyy. kaasukauppa on haluttua tavaraa ja se harmittaa kun venäjällä on millä mällätä.