Sunnuntai 26.5.2019

Eduskunnassa käytiin tiukka vääntö 100 vuotta sitten: Itsenäisyysjulistus meni läpi äänin 100–88

Luotu: 
6.12.2017 09:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Itsenäisyysjulistuksesta käytiin eduskunnassa 100 vuotta sitten tiukka vääntö, joka muistuttaa osin tämän päivän eduskunnan kinastelua.
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
|

Senaatin esitys itsenäisyysjulistuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 6. joulukuuta 1917 äänin 100–88. Salissa käytiin tiukka vääntö, joka muistuttaa osin tämän päivän eduskunnan kinastelua. Uusi Suomi palaa itsenäisyyspäivänä sadan vuoden takaiseen eduskuntaan.

Suomi itsenäistyi varsin synkissä tunnelmissa, sillä elintarvikepula oli pahentunut ja uhkana oli jopa nälänhätä. Työväen aloittama yleislakko oli repinyt kansan pahasti kahtia marraskuussa 1917. Tunnelma maassa enteili seuraavana vuonna syttyvää sisällissotaa. Myös Suomen itsenäisyysjulistuksessa puhuttiin nälänhädän uhasta.

– Tämä on erityisesti nykyhetkellä sitä välttämättömämpää, kun maan täydellisestä eristäytymisestä aiheutunut vakava asema, nälänhätä ja työttömyys pakottavat Hallitusta asettumaan suoranaisiin väleihin ulkovaltojen kanssa, joiden kiireellinen apu elintarpeiden ja teollisuutta varten välttämättömien tavarain maahantuomiseksi on meidän ainoa pelastuksemme uhkaavasta nälänhädästä ja teollisuuden pysähtymisestä, julistuksessa sanottiin.

Lue myös: ”Vuosisatainen vapaudenkaipuumme on nyt toteutettava” – Suomen itsenäisyysjulistus julki 5.12.1917

Pehr Evind Svinhufvudin johtama senaatti toi Suomen itsenäisyysjulistuksen eduskuntaan jo 4. joulukuuta ohi varsinaisen päiväjärjestyksen. Kolme SDP:n edustajaa reagoi välittömästi vastalauseilla menettelytapaan. Eduskunta hyväksyi julistuksen vasta kaksi päivää myöhemmin. Julistus tuotiin 6. joulukuuta saliin porvariston valtiopäiväaloitteena, jonka ensimmäinen allekirjoittaja oli Maalaisliiton eli nykyisen keskustan perustaja Santeri Alkio. Aloite esitettiin puhemiehelle toimitetussa kirjelmässä näin:

– Pyydämme tilaisuuden saada tämänpäiväisessä täysi-istunnossa esittää Eduskunnan päätettäväksi: Sen johdosta, että hallitus on tehnyt Eduskunnalle esityksen uudeksi hallitusmuodoksi, joka on rakennettu sille pohjalle, että Suomi on riippumaton tasavalta, Eduskunta korkeimman valtiovallan haltijana päättää puolestaan hyväksyä tämän periaatteen ja hyväksyä myös, että hallitus, saattaakseen Suomen valtiollisen itsenäisyyden tunnustetuksi, ryhtyy niihin toimenpiteisiin, jotka hallitus on sitä varten tarpeelliseksi ilmoittanut.

SDP:n Kullervo Manner asettui heti aloitetta vastaan. SDP ei vastustanut itsenäistymistä, vaan itsenäistymisen toteuttamistapaa.

– Puhemiehen äsken lukemaa alotetta ehdotukseksi minä puolestani en voisi kannattaa useastakaan syystä. En kuienkaan tällä kertaa ainakaan vielä tahdo mielipidettäni laajemmin selostella.

Manner teki vastaehdotuksen, jossa hän ehdotti lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa itsenäistymisprosessissa.

– Suomen korkeimman valiovallan haltijana lausuu Suomen eduskunta periaatteen, että Suomi on oleva riippumaton tasavalta. Tämä riippumattomuus on koettava toteuttaa sovinnollista tietä Venäjän kanssa aikaan saatavalla sopimuksella. Siitä ehdotusta tekemään olisi asetettava yhteinen neuvottelukunta, jossa olisi yhtä monta Suomen ja Venäjän edustajaa. Neuvottelukunnan tulisi tehdä myös muita ehdotuksia Suomen ja Venäjän suhteiden järjestämiseksi. Nuo ehdotukset olisivat alistettavat molempien valtioiden täysivaltaisten valtioelinten lopullisesti hyväksyttäviksi. Suomen olisi koetettava saada myös muut valtiot tunnustamaan Suomen riippumaton tasavalta ja tekemään sen kanssa sopimuksia suhteiden järjestämisestä. Edellä mainituita asioita valmistelemaan sekä tekemään niistä ehdotuksia eduskunnanhyväksyttäviksi päättää eduskunta asettaa 17-henkisen valiokunnan.

Vastaehdotusta kannatettiin, joten eduskunta äänesti Alkion ja Mannerin ehdotuksista, joista Alkio voitti äänin 100–88. Eetu Salin (sd.) esitti vastalauseen.

– Tahdon pöytäkirjaan merkittäväksi vastalauseeni porvariston tällaisesta edesvastuuttomasta politiikasta, että näin tärkeissä kysymyksissä esitetään asiapaperi tuollaisena yllätyksenä, ettei siihen eduskunnan suurella enemmistöllä ole ollut edes ennakolta tilaisuutta tutustua, ja että se sitten samanlaisena yllätyksenä naulataan kiinni ilman perusteluja, noin vain yhdellä vasaraniskulla. Pelkään sellaisesta politiikasta Suomen kansalle koituvan tulevaisuudessa aivan raskaita ja vaikeita seurauksia ja vieritän sen vuoksi edesvastuun tästä tämän syyntakeettoman ja edesvastuuttoman porvariston ja sen muodostaman hallituksen niskoille, Salin sanoi.

Edustajat Edvard Hänninen-Walpas (sd.) ja Samuli Häkkinen (sd.) pyysivät merkittäväksi, etteivät ”ole yhtyneet eduskunnan päätökseen”.

Niin Suomen hallitusmuodoksi hyväksyttiin riippumaton tasavalta ja hallitus valtuutettiin ryhtymään toimenpiteisiin valtiollisen itsenäisyyden tunnustamiseksi. Eduskunnassa ei hurrattu koruttomalle päätökselle, eikä se ratkaissut yhteiskunnan kahtiajakautumisen ongelmaa, todetaan eduskunnan sivuilla.

Suomen itsenäisyyttä ryhdyttiin juhlimaan 1919 lähtien joulukuun kuudentena päivänä, mutta yhtä hyviä päiviä voisivat olla 15. marraskuuta, kun eduskunta julistautui korkeimman vallan haltijaksi Suomessa, tai 4. joulukuuta senaatin julistettua Suomen itsenäiseksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Demareilla on ollut aina se periaate, että Suomen kansa tulee asettaa jonkun muun alamaiseksi, oli se sitten Venäjä, Neuvostoliitto tai EU. Nykyisin kaikki arvokas isänmaallisuus leimataan natseiluksi ja fasismiksi. Mistä tuo kansanvastaisuus aina kumpuaa?

Marja-Liisa Kalkela

Oliko tosiaan niin että demarit olisi halunnut Kuninkaan jatkamaan Tsaarin aikaista luokkayhteiskuntaa?
100v sitten oli köyhiä,työttömyyttä,leipäjonoja .
100v sen jälkeen on porvarienemmistö johdossa ja silti on
köyhyyttä,nälkää,työttömyyttä ja leipäjonoja,syrjäytymistä -93 lähtien.
-95 Porvarienemmistö-hallitus ohjasi Suomen EU määräyksien alle.
Maa jolta on viety oma valuutta maa jossa EU lait ohittaa kansallisetlait ei ole "itsenäinen" maa.

JK. Jo Alkiolla oli visio Eurooppa kuten USA liittovaltiot jolla on oma valuutta (euro).
Kekkonen teki siitä totta.Efta,ETY,EY
Ahon hallitus toteutti lopullisesti edm."visiot"!

Ilari Kivi

SDP ja vasemmisto eivät ole koskaan halunneet itsenäisyyttä. Kun Neuvostoliitosta on päästy, nyt haetaan uutta isäntää. Joskus mietityttää mistä tämä ”me ollaan orjia”-mentaliteetti vasemmistolaisuudessa kumpuaa, vieläkin. Ja miksi kukaan haluaisi tällaista aatetta kannattaa?

Tatu Ahponen

Eivätkö täällä huutelijat lukeneet itse artikkelia? Sekä vasemmiston että oikeiston tavoite oli Suomen itsenäisyys, menettelytapa oli vain erilainen. Lopulta Svinhufvud jne. itse asiassa päätyivät toteuttamaan SDP:n ehdottaman mallin, eli neuvottelun bolsevikkien kanssa.

Juhani Kleemola

On luettu artikkeli ja historiaakin. Monien demareiden tavoitteena oli 'itsenäisyys' Leninin kumppanina. Oltaisiin oltu itsenäinen liittovaltio suuren ja mahtavan Neuvostoliiton osana. Ja kun tavoitteeseen ei päästy, aloitettiin laillista eduskuntaa vastaan kapina.

Marja-Liisa Kalkela

Voihan sen noinkin vääntää mutta olikohan siihen joku muukin syy ?

-Porvarit eivät halunneet sitoa Suomen itsenäisyyden toteutumista Neuvosto-Venäjän hyväksyntään, mikä olisi lykännyt sen epämääräiseen tulevaisuuteen; sosiaalidemokraatit taas pitivät yksipuolista irtautumista vaarallisena "seikkailupolitiikkana", sillä Venäjä saattaisi estää sen väkivalloin.
Huom:
Pian ilmeni, että ennen muiden ulkovaltojen tunnustusta Suomen itsenäisyyden oli joka tapauksessa saatava hyväksyntä myös Neuvosto-Venäjän hallitukselta eli kansankomissaarien neuvostolta.

Ja taisi olla niin että vasta kun Lenini (Neuvostoliitto) tunnusti Suomen itsenäisyyden vasta sitten muut valtiot liittyivät mukaan . esim.USA.
Ja edm.maiden tunnustamisjärjestyksellä oli tuskin demareilla mitään tekoa.
Samahan käytäntö on nytkin. Suurvallat seuraavat kumpi osapuoli ensin tunnustaa uuden valtioin itsenäisyden. Poliittista peliä.

Veijo Murtomäki

Nythän kaikki yhteiset Nato-operaatiomme käydään samoin ilman eduskunnan keskustelua ja jopa tiedonantoa, eikä edes Puolustusvoimain ylipäällikölle kerrota kaikkea. Näin irvokkaaksi ja demokratian vastaiseksi oikeistomme militantti siipi on mennyt. Mieleen tulee sodanaikainen kabinetti Mannerheim–Tanner–Ryti-Walldén, joka teki lähes kaikki päätökset keskuudessaan.