Maanantai 17.6.2019

Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

Luotu: 
5.12.2017 14:26
Päivitetty: 
5.12.2017 15:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) soitti poliisille Töölöntorin "tuplabuukkauksesta". Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) kummastelee, miksi poliisi näyttää asettaneen äärioikeiston marssin lastentapahtuman edelle.

Itsenäisyyspäivän lastenjuhlat saadaan sittenkin pidettyä, vaikka tapahtuma joutui siirtymään pois Töölöntorilta. 612-marssi oli varannut tilan aiemmin. Monet ovat ihmetelleet, miksi äärioikeistolaiseksi kutsutun marssin sallitaan ajaa lapset evakkoon Töölöstä.

Lastentapahtumaan oli tulossa myös alpakoita aitauksineen, minkä johdosta jotkut ovat alkaneet kutsua tilannetta alpakkagateksi tai -kohuksi. Asia on saanut somessa suuret mittasuhteet ja siihen ovat ottaneet kantaa muun muassa mediatutkija Anu Koivunen ja vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö Twitterissä. Molemmat ovat ihmetelleet poliisin toimintaa asiassa ja katsoneet, että torilta tulisi siirtää pikemminkin ”äärioikeiston marssi” kuin lastentapahtuma.

– Göteborgin kirjamessujen yhteydessä turvallisuusarviointi tehtiin lopulta toisin: pelkoa herättävät siirrettiin, Koivunen twiittasi viitaten taannoiseen kohuun Ruotsissa.

Lue tarkemmin: Äärioikeiston sallinut kirjamessupomo erosi Ruotsissa – Kjell Westö: Absurdi kokemus

Myös järjestäjät pitävät poliisin toimintaa vääränä ja tekevät asiasta oikaisupyynnön kaupungille.

–Ei ole kohtuullista, että lasten tapahtuma peruttiin turvallisuussyistä. Kaupungin on oltava turvallinen kaikille. Me järjestäjät, alle 20 yksityishenkilöä, keskitymme nyt järjestämään huomiseksi iloisia Suomen 100-vee synttäreitä lapsille, todetaan järjestäjien tiedotteessa.

Poliisi kertoi tänään Twitterissä, että 612-kokoontumisesta on tehty ilmoitus lähes vuosi sitten ja sama tapahtuma on täyttänyt Töölöntorin myös edellisvuosina. Muiden samanaikaisten tapahtumien järjestäminen ei ole turvallisuussyistä mahdollista poliisin mukaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kirjoittaa blogissaan, ettei kaupunki voi neuvoa poliisia toiminnassaan. Hän huomauttaa, että lastenjuhlat tulivat viranomaisten tietoon vasta viime viikolla, kun 612-kulkue teki ilmoituksen jo 7.12.2016.

– Olen keskustellut poliisin kanssa asiasta, kun tuplabuukkaus Töölöntorille kävi ilmi viranomaisille. Kaupungin intressissä on turvata kaupunkirauha ja turvallisuus kaikille kaupunkilaisille ja varmistaa eri tapahtumien rauhanomainen ja kaikille turvallinen eteneminen yhteistyössä poliisin kanssa, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori toteaa, että 612-kulkue ei edusta sellaisia arvoja, jotka hän itse jakaisi, mutta huomauttaa, että erilaisia mielenilmauksia, kokoontumisia ja tapahtumia ”tulee kohdella juridisesti ja hallinnollisesti tasavertaisesti riippumatta siitä, onko niiden agendasta tai mieltään osoittavien mielipiteestä samaa tai eri mieltä”.

–Kaikenlaisia mielenilmauksia tulee suvaita riippumatta siitä, edustavatko ne omaa arvomaailmaa vai eivät – kunhan ne toteutetaan rauhanomaisesti ja poliisia informoiden.

Vapaavuoren mukaan tuplabuukkaus johtuu huonosta tiedonkulusta, joten viranomaisten ja kaupungin välistä tiedonkulkua parannetaan. Pormestarin mukaan kaupunki on tarjonnut lastentapahtumalle useita korvaavia tapahtumapaikkoja.

Yksi järjestäjistä, Aleksi Pahkala, kertoi jo anivarhain tänään Facebookissa, että vaihtoehtoista paikkaa mietitään, mutta totesi jupakan väsyttäneen järjestäjäkaartia ja pohti, saadaanko juhlat kasaan 11 hengen voimin.

– Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että lastentapahtumalla on puhtaat pussissa. Meillä talkoolaiset on hyytyneitä, alpakkatoimittaja sai äärioikeiston niskasnsa, salaliittoteoreetikot bensaa liekkeihinsä ja media teki ”alpakat vs natsit” -vastakkainasettelun, joka on tuonut tunteet pintaan, Pahkala kirjoitti viitaten teorioihin, joiden mukaan anarkistit olisivat puuhamassa lastentapahtumaa 612-kulkueen kiusaksi.

Järjestäjien tiedotteessa kerrotaan, että yön ja aamun aikana on tullut monia hyviä tarjouksia uudeksi juhlapaikaksi. HJK tarjosi Töölön jalkapallostadionia jo yöllä. Samoin Korjaamo tuli apuun.

– Halutessanne tervetuloa lapset Telia 5G -areenalle siihen ihan viereen, meillä on aina teille tilaa ja tarjoamme mielellämme stadionin käyttöönne, HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti twiittasi.

Järjestäjät kertovat valinneensa tapahtumapaikaksi jalkapallostadionin. Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) twiittasi tänään kiitollisuudesta.

– Tänään on kai oltava kiitollinen siitä, että vaikka Helsingin poliisi ei asettanut lasten ja alpakoiden tapahtumaa äärioikeiston edelle, niin iso osa kaupunkilaisista kyllä vaikuttaa ajattelevan toisin, Sinnemäki sanoi Twitterissä.

612-marssi on järjestetty vuodesta 2014 lähtien ja viime vuonna se keräsi arvioiden mukaan yli 2000 osallistujaa. 612 kertoo nettisivuillaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton, eikä marssilla saa näkyä poliittisia tunnuksia. Suojelupoliisi katsoi kuitenkin vuoden 2015 raportissaan, että tapahtuman ”organisoivat maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset toimijat”.

–Anarkistit pyrkivät mielenosoituksellaan häiritsemään kulkuetta ja jopa estämään sen. Tapahtumaan liittyi väkivaltaa ja vahingontekoja, mutta poliisin varautuminen esti yhteenottojen laajenemisen, Supo kertoi raportissaan.

Lue myös:

”Poliisi ei siirrä 612-kokoontumista pois – muita mahdoton järjestää turvallisuussyistä”

 

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Helena Eronen

No olipas siinä nyt kakkaa oikein urakalla. Olisi hän tuossa jutussa voinut kertoa esim. että turvallisuusuhkaa ei muodosta kyseinen poliittisesti sitoutumaton kulkue, vaan kulkuetta kohtaan tehdyt hyökkäykset, joista poliisilla on paljon kokemusta. Olisi voinut paljon muutakin, mm. jättää mv-lehden tasoiset vihjailtu pois ja haastatella edes jotain soihtukulkueen järjestäjää, mutta ei.
Kotimainen media on jälleen näyttänyt kyntensä ja munattomuutensa, että menipä taas vähän maku. Yök.

Harri Salonen

Soihtukulkueesta ei sitten myöskään löytynyt ihmisiä, jolla on poliittista silmää.. Jos tämä kulkue olisi siirretty alkamaan vaikka Oopperatalolta, niin lapset olisivat voineet juhlia rauhassa, kulkue olisi saanut tarvittavaa mediahuomioita ja näyttäytynyt positiivisessa mielessä, kun ajatteli lapsia.
Nyt näitä täysin turhia lastenjuhlia järjestetään tulevaisuudessakin ja ensi kerralla ovat sitten vielä häiritsevämmässä paikassa. Ja vasemmistoaktiivit tuovat niihin omat lapsensa kärsimään uhreina. Olen ollut varmaan viidessä Töölöössä järjestetyssä lastentapahtumassa ja ne on aina olleet 16 aikaan ohitse. Talvella aikaisemmin, kun on pimeää.
Tämä koko lastenjuhla haiskahtaa medianäkyvyyden hakemisena ja mielenosoituksen maalaamisena pahassa valossa. Ja tyhmät mielenosoittajat käveli suoraan tähän ansaan..

Gun-May Arffman

Uhkaa on odotettavissa vain äärivasemmistosta ja ääri Vihreiden suunnalta. Onhan Touko Aaltokin kehottanut laittomuuksien oikeutukseen julkisestikkin. Nämä tahot ilmeisesti aikoivat käyttää lapsia politiikan välikappaleina, joka on äärimmäisen vastenmielistä toimintaa. Valtamedioiden virheellinen, vääristelty kerronta on ala arvoista journalismia. Sekä Ville Niinistön ja Sinnemäen tekopyhyys taas huipussaan.

Risto Nikander

Ville Niinistön, Emma Karin ja Sinnemäen nopeat kommentit antavat aiheen epäillä, että kyseessä on suunniteltu propaganda temppu jolla pyritään mustamaalaamaan isänmaallisten julkisuuskuvaa.
Jos ja kun nämä pitävät suomalaisten puolta suomalaisia syrjivää politiikkaa vastaan, ei kyse ole rasismista. Kyse on sentään € 2 miljardin kuluista. Se on samaa luokkaa kuin suomalaisilta on leikattu ja maksuja kiristetty. Ja taitaa osa mennä lainan lisäyksen puolellekin.

Matti Tamminen

Tää vitsi kertoo oikeesti suomalaisten toimittajien tason .
Aamulehden toimittaja oli lenkillä, näki pari poikaa järven jäällä pelailemassa ja tilanteen jossa irtokoira kävi kiinni toisen pojan punttiin. Kaveri hätisti vihaisen koiran matkoihinsa mailaa hyväksi käyttäen. Toimittaja meni poikien luo, esitteli itsensä ja kysyi josko voisin tehdä jutun..kun näin miten urhoollisesti hätistit koiran kaverisi kimpusta. Pojat suostui jutun tekoon.. ja toimittaja alkoi kirjoittamaan: "Urhoollinen nuori Tapparan kannattaja pelasti kaverinsa vihaisen koiran kynsistä mailaa hyväksi käyttäen.." , kunnes poika sanoi, että muuten ok, mutta en ole Tapparan kannattaja.. jolloin toimittaja korjasi.. -Ok, "Ilveksen kannattaja.." - poika korjasi.. edelleen ; Ei , en ole ilveksenkään kannattaja. - Olen itse asiassa Helsingistä, täällä vain kyläilemässä ja olen oikeasti HIFK:n kannattaja. Aamulehden toimittaja avasi muistivihostaan uuden sivun.. ja aloitti.. " Helsinkiläinen nuorisorikollinen hakkasi puudelin .. "

Jari Rahkonen

No ei ole enää mitään rotia jos suomessa kansanedustajat ja helsingin kaupunginjohtajakin julkisesti ihmettelee että miksi suomessa poliisi noudattaa lakia ja yhteisiä pelisääntöjä. Viheltäkää nyt jo helvetissä joku tämä pelleily poikki ennen kun alkaa oikeasti sattua!

Jaakko Aalto

Pitää varmaan järjestää joku pupu-laama-pehmoeläintapahtuma sinne, missä nämä laitavasemmistolaiset järjestävät seuraavaa mielenosoitustaan. Sinnemäki epäilemättä esittää pöyristymisensä, jos se pupu-laama-pehmoeläintapahtuma ei onnistkaan ajamaan sen mielenosoituksen yli.

Jonne Peto

Sinnemäki ja Niinistö, siinä meillä populistit pahimmasta päästä. Fundamentalistejä joiden ideologiana on tuhota suomi haaliessaan tänne muslimeja, joita kantaväestö ei halua. Kyseessä uusien äänestäjien ostaminen muiden veronmaksajien rahoilla tarjoamalla pöyristyttäviä etuja ohi kantasuomalaisten.

Tapio Meriluoto

Kysymys toimittaja Minna Karkkolalle: Oletko koskaan kuullut sellaisesta asiasta kuin lähdekritiikki?

Jos olet kuullut, niin miksi sitten et noudata sitä? Jo Journalistin ohjeetkin edellyttävät lähdekritiikin noudattamista ja tietojen tarkistamista.

Vai onko teillä Uudessa Suomessa joku oma sisäinen ohjeistus, joka sallii Journalistin ohjeista poikkeamisen silloin, kun on hyvä tilaisuus ajaa vihervasemmiston poliittista agendaa?

Petri Hämäläinen

Ehdoton ei : lasten turvallisuutta ei saa vaarantaa eikä altistaa vasemmistolaiselle / anarkistiselle poliittiselle väkivallalle Suomessa.

Hienoa että Suomessa löytyy lapsille turvallinen paikka jalkapallostadionilta silloin kun vasemmisto ja anarkistit valmistautuvat hyökkäykseen.

Marja-Liisa Kalkela

Ketkä eduskunnassa on enemmistönä tehnyt lait kokoontumisoikeudelle ja mielenilmauksille ?
Porvari-vihreät ?(Vanhase II-porvarihallituksessa) -vai vasemisto? T.Soinin "vihervassareita" ei ole olemassakaan edes puolueena. (paitsi oppositio politikoinnissa PS kilpailijana vihreät ja vasem.puolue.

Juha Kajander

Anarkistitko sitä 612-porukkaa vain uhkaavat? Onhan sinne torille tulossa myös se PVL-porukan marssi. Hehän ovat Suomen itsenäisyyden vastustajia, jotka haluavat perustaa pohjoismaisen natsivaltion. Ettei vain tulisi kaikkien sota kaikkia vastaan.

Jouni Kokkonen

Vihavasemmisto on nyt vedättänyt valemediaa oikein kunnolla, eikä siihen tarvittu kuin pörröisiä alpakoita ja lapsia. Tämä todistaa jälleen, että monikulttuurisuus on tunneajattelevien juttu, ja tunteiden mukana he luopuvat kaikesta järjestä ja kriittisyydestä.

Tuomo Niemelä

Vihreät paljastivat olevansa epäonistuneen vastaoperaation puuhajoukoissa? Ville Niinistö vielä sieltä vaihtopenkiltäkin yrittää populisoida.

Vapaavuorella taas ei ole muutakaan laillista mielipidettä, mutta tekeepähän välttämättömyydestä poliittisen hyveen.