Keskiviikko 17.7.2019

Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri"

Luotu: 
6.12.2017 10:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump aikoo siirtää Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin, jota hän pitää Israelin pääkaupunkina. Arkistokuvassa Trump Itkumuurilla Jerusalemissa viime toukokuussa.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aikomus julistaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja siirtää USA:n suurlähetystö sinne saattaa johtaa uusiin väkivaltaisuuksiin alueella. Näin arvioi kaksi Yhdysvaltoja Lähi-idän rauhanneuvotteluissa edustanutta asiantuntijaa.

–Jerusalem on ruutitynnyri, joka odottaa yhteenottoa, rauhanneuvottelija Lähi-idässä toiminut David Miller kommentoi CNN:lle.

Kolmen eri amerikkalaispresidentin hallinnossa Lähi-idän rauhanneuvottelijana toiminut Dennis Ross puolestaan sanoo, että arabimaille olisi pitänyt antaa neuvottelumahdollisuus asiassa.

–Lähes kaikki osapuolet tunnustavat, että läntinen Jerusalem on Israelin hallinnassa, mutta tällainen päätös tekee mahdottomaksi rauhan edistämisen ja se, mitä kaikki pelkäävät ovat väkivaltaiset reaktiot. Arabimaille täytyy antaa tilaisuus sanoa, että Jerusalemin asemasta päätetään neuvotteluissa, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan Bloombergin mukaan.

BBC:n mukaan Jordanian kuningas Abdullah II on jo varoittanut, että Trumpin päätös vaarantaa Lähi-idän rauhanprosessin, turvallisuuden ja vakauden. Palestiinalaisjärjestö Hamas puolestaan ilmoitti, etteivät palestiinalaiset tule hyväksymään asiaa.

Donald Trumpin on määrä kertoa asiasta virallisesti myöhemmin tänään Valkoisessa talossa. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Kotilainen

Totta virkat,totuusmedioiden "asiantuntija" professooritkin tuomitsevat ja varoittavat Trumpia aukaisemaan suunsa.
Nythän on näin,ettei Trump mitään julista,vaan hyväksyy Usan virallisena kantana,Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.Ensimmäisenä ulkovaltana.
Suurlähetystönsä sinne siirtämistä pitää kuitenkin odottaa,kunnes ählämit ovat,ihan itse toisensa hävittäneet,kaupunkialueelta,noin sadan kilsan päähän.
Trumpin päätös edesauttaa,ja nopeuttaa loistavasti rauhan saamista tähänkin hyenapesään.
Mitä tekemistä muslimeilla on Jerusalemissa,ei muuta kuin itse keksimänsä oikeuden nojalla rakennella moskeitojaan,minareettejaan, toisten jo vuosituhansien vanhojen synagoogien ja kirkkojen päälle.
Mutta muslimin oikeuskäytäntöhän perustuu röyhkeyteen.
Ainakin muualla pohjoismaissa,juutalaisyhteisöt ovat ottaneet sanoman ilolla vastaan,ja täälläpäin mediat heidän mielipiteetkin julkaisee.
Suomessa ei lienee mahdollista,koska on polpo valvomassa.