Keskiviikko 17.7.2019

Alpakkagate: Marssiko lähes 3000 suomalaista äärioikeiston riveissä? – Näin vastaa Supo

Luotu: 
7.12.2017 19:19
  • Kuva: Helsingin poliisi / Kuvakaappaus Twitteristä
    Kuva
    Kuvakaappaus Helsingin poliisin Twitter-tililtä. Kuvassa Töölöntorille kokoontuneita marssijoita itsenäisyyspäivänä.
|

Itsenäisyyspäivän ympärillä kohistiin tuplabuukkauksesta, jonka johdosta moni tulkitsi äärioikeistolaisen kulkueen syrjäyttäneen lastenjuhlan Helsingissä Töölöntorilta. Onko 612-kulkue todella äärioikeistolainen? Uusi Suomi kysyi Suojelupoliisilta (Supo).

Niin sanottu alpakkagate sai valtavat mittasuhteet somessa ja mediassa. Monen mielestä tuplabuukkauksen johdosta Töölöntorilta olisi pitänyt häätää äärioikeistolaiseksi kutsuttu 612-kulkue, eikä töölöläisten puuhaama lastenjuhla alpakoineen. Poliisi kuitenkin selitti, että kulkue oli varannut tilan jo vuotta aiemmin ja pormestari Jan Vapaavuori (kok.) painotti turvallisuutta ja sitä, ettei kaupunki voi neuvoa asiassa poliisia. Lastenjuhla järjestettiin lopulta Töölön jalkapallostadionilla.

Lue tarkemmin: Sinnemäki hämmästyi: Poliisi valitsi äärioikeiston eikä lapset – Lastenjuhlat tarttui Aki Riihilahden tarjoukseen

612-kulkue keräsi tänä vuonna yhteensä 2800 osallistujaa ja viime vuonna yli 2000. Puolustajien mukaan kulkue ei ole äärioikeistolainen, ja moni on kritisoinut mediaa virheellisestä uutisoinnista. 612-kulkueen järjestäjiin kuuluva Timo Hännikäinen selvensi Facebookissa, ettei kyseessä ole ”äärioikeistolainen eikä edes nationalistinen tai kansallismielinen kulkue”, vaan ainoastaan isänmaallinen. Kulkuetta ovat puolustaneet myös muun muassa perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari, jonka mukaan kyseessä on ”hieno kulkue”, sekä puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– Töölön Tärähtäneistö näyttää käyvän aika kuumana, kun laillisen ja rauhanomaisen itsenäisyyspäiväkulkueen sabotointi alpakoilla ja lapsilla ratsastaen ei onnistunut. Huomautettakoon taas tietämättömille, että 612-kulkueeseen on osallistunut ja osallistuu tälläkin kertaa täysin kunniallisia ihmisiä, jotka eivät öyhötä eivätkä möykkää eivätkä varsinkaan ole natseja. Sitten on erikseen niitä natsikulkueita, kuten PVL:n marssi, joilla ei ole mitään tekemistä 612:n kanssa, Halla-aho sanoi Facebookissa ja lisäsi, ettei kulkue ole vastuussa liepeilleen pyrkivistä tai anarkistien hyökkäilyistä.

Vuodesta 2014 lähtien järjestetty 612-kulkue kertoo nettisivuillaan, että tapahtuma on poliittisesti sitoutumaton, eikä marssilla saa näkyä poliittisia tunnuksia. Suojelupoliisi katsoi kuitenkin vuoden 2015 vuosikirjassaan, että tapahtuman ”organisoivat maahanmuuttovastaiset ja äärioikeistolaiset toimijat”. Supon vuoden 2016 vuosikirjassa tai vuoden 2014 vuosikertomuksessa 612-marssia ei kuitenkaan mainita. Suposta kerrotaan Uudelle Suomelle, että syynä tähän on Supon rooli keskittyä kansallisiin turvallisuusuhkiin. Vuosikirjaan kootaan vuoden aikana tapahtuneet keskeiset tapahtumat.

Vuonna 2015 marssi nousi esiin turvallisuusuhkan näkökulmasta, mutta muina järjestämisvuosina ei. Supo huomauttikin vuosikirjassaan, että itsenäisyyspäivänä 2015 tapahtumaan liittyi väkivaltaa ja vahingontekoja, kun anarkistit pyrkivät häiritsemään 612-kulkuetta ja jopa estämään sen. Supon mukaan poliisin varautuminen esti tuolloin yhteenottojen laajenemisen.

Supon viestintäasiantuntija Verna Leinonen huomauttaa, että Suomessa on kaikenlaisia ryhmittymiä, joiden arvot ja agendat vaihtelevat. Hänen mukaansa Supon intresseissä ei ole määritellä, onko 612-kulkue äärioikeistolainen vai ei, koska sitä ei tällä hetkellä nähdä turvallisuusuhaksi.

612-kulkueen mukana on nähty vuosittain marssivan myös hiljattain kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) uusnatseja. Kuuluuko PVL:n jäseniä 612-kulkueen aktiiveihin ja seuraako Supo 612-kulkueen aktiiveja?

–Tähän voin vastata ainoastaan, että Supo seuraa kaikenlaisia ryhmiä itsenäisyyspäivänä, Leinonen sanoo.

612-organisaattori Hännikäisen mukaan PVL ei ole kulkueen järjestäjä eikä ole koskaan ollutkaan, vaan puolueista ja järjestöistä riippumaton 612.fi-yhdistys on vastannut järjestelyistä alusta asti.

– Niin isoon joukkoon kuin 612-kulkue mahtuu tietenkin monenlaista väkeä. Joitakin uusnatseja on myös osallistunut kulkueeseen. Järjestäjiltä onkin monesti vaadittu, että tämän tai tuon ryhmän osallistuminen pitäisi kieltää. Olen vastustanut näitä vaatimuksia johdonmukaisesti. Niin kuin sananvapauskin kuuluu joko kaikille tai ei kenellekään, myös kulkue on avoin kaikille, eikä siihen tehdä poikkeuksia. Porttikiellon tilaisuuteen saa vain rupeamalla hulinoimaan tai yrittämällä kaapata tilaisuus omiin tarkoitusperiinsä, Hännikäinen sanoi Facebookissa.

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

612-kulkue nettisivuillaan ilmoittaa kulkueen luonteen. Samoin medioille on 612:n järjestäjät ilmoittaneet oikaisuvaatimuksia väärästä uutisoinnista. Tästä huolimatta mediat YLE, MTV, IL jne. uutisoi edelleen päiviäkin myöhemmin kulkuetta äärioikeistolaiseksi. Voi hyvin kysyä: Kenen intressejä tällainen valeuutisointi palvelee?
Iltalehti meni valheessaan jopa niin pitkälle, että muun vääristelyn lisäksi valehteli luvun 400:aan, kun videoista oli jokaisen nähtävissä että mukana oli tuhansia. Valtamedioiden uskottavuus sen kuin rapisee, niistä on tullut valevaltamdioita.

Hyvä että useat ovat tehneet rikosilmoituksia nimittelystä natseiksi ja äärioikeistolaisiksi. Tämä on vastenmielistä toimintaa niitä ihmisiä kohtaan ja loukkaavaa, joilla on aito halu muistella niitä uhrauksia, joita sotiemme veteraanit ovat maallemme antaneet ja olla mukana tällaisessa juhlakulkueessa.

Pontus Söderblom

Tämä on ollut vihervasemmiston ja anarkistien tapa jo muutaman vuoden. Natsirasisti huudoilla hämätä kansaa, osasn se on uponnutkin. Onneksi iso osa kansasta on herännyt ja heräilee, tähän mikä on tapahtumassa. Ehdimmekö estää tämän globalistieliitin ja hörhöjen nousun, ennen tuhoa? Toivon niin, minulla kun on jälkeläisiä joiden tulevaisuutta ajattelen.

Jussi Laine

Valtamedian klikkijournalismi saa valehdella niin paljon kuin haluaa. Toimittajat ajavat omaa ideologista agendaansa ja eivät välitä totuudesta. Ilmoitetaanko marssijoita olleen 1000 vai 4000, niin ei väliä mutta suurin häviäjä tässä on totuus ja mediat jotka eivät kykene raportoimaan totuudenmukaisesti. Miksi ostaa lehtiä jotka ovat valheita täynnä.

Risto Nikander

On syytä epäillä, että koko juttu lasten tilaisuus oli alunperin suunniteltu tälle paikalle ja samaan aikaan nimenomaan propaganda mielessä.
Ville Niinistö, Emma Kari, Sinnemäki ja vastaavat tulivat heti, välittömästi, isolla kohulle esiin asiasa ja järjestivat ison shown sosiaalisessa mediassa. Vähintään heidäm olisi tullut tarkistaa "miksi poliisi valitsi kuten valitsi":

Todellisia populisteja ja rikollisesti tai ainakin epämoraalisesti käyttäytyviä ovat vihervassurit, Ville Niinistö, Emma Kari, Li Andersson jne.

Mikko Toivonen

"Todellisia populisteja ja rikollisesti tai ainakin epämoraalisesti käyttäytyviä ovat vihervassurit, Ville Niinistö, Emma Kari, Li Andersson jne."

En kykene asiallisesti olemaan eri mieltä tuon summauksen kanssa. Lisäisin tuohon lainaukseen vielä Sinnemäen joka taitaa olla se huippu manipulaattori vihervasemmistolaisten väännöissä ja käännöissä.

Ainakin on täysin selvää ja selviää jopa artikkelistakin, että todelliset häiriköijät ja agitaattorit tulevat poikkeuksetta anarkistien ja viherstalinistien puolelta ja heitä on merkittävästi enemmän kuin impulssihaitallisia tai väkivaltaisia äärioikeistolaisia tai äärinationalisteja, joita objektiivisen analyysin perusteella on vain muutamia ja koko PVL porukkaakin Suomessa vain pari bussilastillista eli lopulta täysin merkityksetön määrä.

Jari-Pekka Vuorela

Huvittavaa, että äärioikeistolaisen ja äärinationalistisen Hännikäisen lausunto otetaan vakavasti: kyseessä ei ole ”äärioikeistolainen eikä edes nationalistinen tai kansallismielinen kulkue".

Hännikäinen siis puolustautuu sillä, että on onnistunut höynäyttämään mukaan muunlaisiakin.

Matti Villikari

Koska kansalaiset eivät tiedä mitä eroa on kulkueella ja mielenosoituksella, siitä pitää säätää laki. Lisäksi pitäisi säätää, että itsenäisyyspäivänä ei sallita muita yleisötilaisuuksia kuin niitä, jotka liittyvät Suomen itsenäisyyden kunnioittamiseen. Mallia voisi ottaa vaikka Turun joulurauhan julistuksesta; "se, joka tätä rauhaa rikkoo jollakin sopimattomalla tavalla jne...

J I

Soihdut 2.200 kpl loppuivat kesken ja noin joka kolmannella oli soihtu.
Siitä sitten arvioimaan uudelleen osallistujamäärä, joka oli huomattavasti suurempi kuin 2016, jolloin marssijoita oli n. 3.000.

Reino Toivanen

Niinpä se. 612-kulkueen lukumäärä oli jokaisen viimevuotisen nähneen arvioitavissa. Poliisikin totesi heitä olleen reilusti viime vuotista enemmän.
Viime vuonna heitä sanottiin olleen 3000. Nyt 2017 arvioisin heitä olleen 3000-5000. Luultavimmin noin 4000 marssijaa.

Eikä se määrä, vaan se laatu. Hiljainen kulkue, jossa 99 % oli ns. tavallisia ihmisiä.

Tämä kohu johtuu "valtamedian" ja vasemmiston pyrkimyksistä vääristellä totuuden väärentämisellä vähätellä 612-kulkueen merkitystä.
,

Tuomas Sikander

Epäilen että ne lapsetkin oli varta vasten salakuljetettu Töölöön häiritsemään Suomen isänmaallisimpia ihmisiä ja sankareiden unta.
"Vihervassareiden kakaroita joilla on kotona opetettu väkivaltaisuus jo geeneissä", kuten erittäin hyvin syönyt Trumpin ihailija näilläkin sivuilla kerran niin nokkelasti ilmaisi.
._.

Miikka Lahti

Timo Hännikäisen teksteihin voi tutustua täällä:
http://timohannikainen.blogspot.fi/

Katkelma:
"Toisen fantasian rekvisiittaa on kuoppa, jonka pohjalle on isketty ulosteeseen kastettuja teräviä seipäitä. Sen ylle panisin rekin. Minua vastaan väsymättä kampanjoinut toimittaja Pontus Purokuru, äveriään perheen vasemmistoradikaali poika, saisi vetää siinä leukoja ja laulaa samalla "Jumala onpi linnamme", kunnes uupuisi ja putoaisi. Hänen aisaparinsa Veikka Lahtisen teloittaisin pudottamalla kerrostalon katolta hänen päälleen Kaarina Hazardin ruhon."

Jos tällainen henkilö on "tolkun ihminen" tai "normaali suomalainen", viitsiikö joku näyttää aidon äärioikeistolaisen?

Raili Sergejeff

Hännikäiselä tulee kunnon tekstiä:

Naistenlinjalle: "vetäkää vittu päähänne. ja syvälle. panen teitä perseeseen."
Naisasialiitto Unioni: "olen pannut tyttäriänne perseeseen. minulle mikään ei ole pyhää."

Normaali suomalainen ja tolkun ihminen totta tosiaan. Ihan sairasta tekstiä sieltä tulee.

Pertti Aaltonen

Sinänsä kaupungin taholta hieman huonosti suunniteltu tilanvarausensin Töölöntorille. Töölöntorin pinta-ala on Googlesta mitattuna n. 5000 m2. Siis jokaista henkilöä kohti tilaa olisi ollut n. yksi neliömetri, siis metri kertaa metrin tila. Jos oikein muistan, niin Töölöntorilla ei ole WC-tiloja 5.000 hengelle. Kun kysymys on lapsiperheistä, niin pienille lapsille olisi tarvittu tiloja myös mm. vaippojen vaihtoon. Miten siis kaupunki voi ajatella, että pieni tori voidaan varata isolle massatapahtumalle, varsinkin kun mukana on pieniä lapsia?

Nyt sentään tapahtuma järjestettiin Telia 5 G Areenalla. Sen pinta-ala lienee yli 8000 m2. Tuon vapaan kenttätilan lisäksi siellä on n. 10.000 istumapaikkaa katsomossa. Varmaan siellä on myös asianmukaiset WC- ym. tilat yleisön tarpeita varten.

Teemu Salminen

612 on isänmaallinen vuosittainen tempaus. Se ei ole juutalaisvastainen Hitleriä ihannoiva kulukue. Suuri osa mediaa on vinksallaan ja ajaa punavihreää agendaa vääristäen uutisointia ja ihmiset ovat jo oppineet havaitsemaan sen.