Torstai 27.6.2019

Kristillisdemokraatti hämmensi kyselytunnilla: ”Voisiko Suomikin liittyä Trumpin linjaukseen?”

Luotu: 
7.12.2017 18:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman halusi tietää, voisiko Suomi lähteä Donald Trumpin linjoille. Trump herätti kuohuntaa tunnustettuaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Arkistokuva.
|

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) herätti tänään hämmennystä eduskunnan kyselytunnilla. Hän nosti esiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kuohuttaneen linjauksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Östman tiedusteli Suomen kantaa asiaan.

Trump ilmoitti myös, että maan suurlähetystö siirretään Jerusalemiin. Päätöksen on arvioitu vaarantavan Lähi-idän rauhanprosessin ja turvallisuuden. Ainakin 16 ihmisen kerrotaankin loukkaantuneen päätöksestä alkaneissa mielenosoituksissa Gazassa ja Länsirannalla. Hamasin johtaja, palestiinalaisten pääministeri Ismail Haniyyah sanoi, että tulossa voi olla uusi intifada eli palestiinalaisten kansannousu.

YK:n turvaneuvosto linjasi jo vuonna 1980 antamassaan päätöslauselmassa, ettei se tunnusta Jerusalemia pääkaupungiksi ja vetosi kaikkiin maihin, jotta ne vetäisivät lähetystönsä kaupungista. Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä turvaneuvostossa.

Östman sanoi eduskunnassa, että Jerusalem tuli Israelin pääkaupungiksi jo 3000 vuotta sitten. Östman sanoi, että arabeilla on alueella ”21 valtiota pääkaupunkeineen, luonnonrikkauksia ja öljyä ja juutalaisilla on vain yksi valtio, jonka pinta-ala on 1 prosenttia arabialueista”.

–Yhdysvaltojen presidentti Trump haluaa siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin ja samalla hän tunnusti Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina. Kysyn, että miten Suomen hallitus on varautunut tähän muuttuneeseen tilanteeseen? Voisiko ajatella, että Suomikin liittyisi tähän linjaukseen, Östman kysyi eduskunnassa.

Kysymykseen vastasi pääministeri juha Sipilä (kesk.), joka totesi, että Suomen linja on asian suhteen muuttumaton. Hänen mukaansa Suomi lähtee siitä, että alueelle neuvotellaan kahden valtion ratkaisu, ja samoilla linjoilla on myös EU. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministerikokouksessa oleva ulkoministeri Timo Soini (sin.) kommentoi asiaa aiemmin Twitterissä.

–Jerusalemin asemasta Israelin ja Palestiinan pääkaupunkina voidaan sopia vasta osana tulevaa rauhaa. Kahden valtion malli ainoa realistinen, Soini twiittasi.

Kyselytunnilla sallittiin poikkeuksellisesti edustajien kysymykset vapaassa järjestyksessä.

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Huru-Ukolla on yleiseen kd-tapaan jalat harvinaisen tukevasti irti maasta.
Ilmestyskirja pitäisi näiden östjakkien toiveiden mukaan saada heti voimaan kun ei valmiiksi tuomioasentoon kyyristyneellä Peterillä olisi enää malttia odottaa.
._.

Reko Kauranen

Miksi Lontoo on Englannin pääkaupunki. Englantia ei vielä ollutkaan kun Jerusalem oli Israelin pääkaupunki 1000 E.kr. Samoin taitaa olla laita muidenkin Euroopan pääkaupunkien. Se ettei Jerusalemia hyväksytä pääkaupungiksi on muslimien ja arabien painostoimien johdosta. Aikoinaan öljyvaltiot kiristivät länsimaita öljyn saannin loppumisella, öljykriisi 1973 jälkeen, kun arabit jälleen kerran olivat epäonnistuneet Israelin tuhoamisessa, Juutalaisilla on täydelliset kansainvälisen lain suomat oikeudet Jerusalemiin. Kansainliito 1922 antoi Englannille mandaatin jonka perusteella Englannin piti varmistaa että tuolle alueelle perustetaan juutalaisvaltio, mutta Englanti arabien uhkailun johdosta ei sitä tehnyt. Englanti jopa esti juutalaisia muuttamasta alueelle, kun natsien juutalaisvainot alkoivat. Englanti on vastuussa ehkä 1-2 miljoonan juutalisen kuolemasta holokaustin aikana. Yk vahvisti tuon Kansainliiton päätöksen. Vuoden 1947 Yk:n suositus alueen jakamiseksi kahdeksi valtioksi, ei onnistunut koska arabit eivät suostuneet ja se jäi näin kuolleeksi kirjaimeksi. Jos Yk on tämän jälkeen tehnyt joitakin vastakkaisia päätöksi
, niillä ei kansainvälisen lain mukaan ole perusteita. Ruma politikointi YK:ssa ja muualla arabien ja muslimien toimesta on johtanut tähän perverssiin tilanteeseen. Ja valitettavasti tähöän on Suomi EU:n jäsenenä osallistunut ja langettanut kirouksen päälleen. Se on jo normaalin opikeustajun mukaan pelkurimaista ja erityisesti Raamatun perusteella se tuo kirouksen Suomelle ja EU:lle ja on jo tuonut. Talousongelmat, brexit, islamilainen invaasio. Englanti menetti valtaasemansa 1948, kun imperiumi sen jälkeen rupesi hajoamaan, ja montako miljoonaa englantilaista kuoli II maailmansodassa.

Tapio Ukkola

Aivan oikein Jouni! Mikään ei muutu tässä kahden valtion politiikassa, koska arabien ainut motiivi on Israelin ahdistaminen palestiinalaisten kautta. On siellä maata palestiinalaisille ihan riittävästi, vaikkeivat Siionin vuorelle tungekaan.

Jouni Suninen

Yhdysvaltain kongressi tunnusti jo vuonna 1995 Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Jerusalem Embassy Act hyväksyttiin senaatissa (93–5) ja edustajainhuoneessa (374–37). Trump vahvistanee lain. Tähän ehkä vaikuttaa se, että Jerusalem ei ole koskaan ollut muiden valtioiden kuin Israelin pääkaupunki. Valloitettu se välillä on ollut.

Hieman ennen nykyisen ajanlaskumme alkua Jerusalem joutui roomalaisvallan alaiseksi. Roomalaisten menetettyä otteensa Palestiinassa, Jerusalem joutui monenlaisten miehittäjien haltuun. Ottomaanien Turkki valloitti Palestiinan vuosiksi 1517 - 1917. Iso-Britannia valtasi Palestiinan v.1917 ja teki siitä mandaatin jonka Kansainliitto vahvisti. Mandaatti perustettiin juutalaisten ”kansalliseksi kodiksi”. Jerusalem sisältyi siihen jakamattomana. Samaan aikaan Lähi-idän arabiheimot saivat omat mandaattinsa, joista syntyivät Libanonin, Syyrian, Irakin ja Jordanian valtiot.
Vuonna 1948 Israelin valtio syntyi uudestaan historialliselle paikalleen. Mandaatin muut osat jäivät juridisesti ennalleen.

Ainoat Palestiinan jakoa koskevat juridisesti velvoittavat kansainväliset sopimukset ovat vuoden 1920 San Remon konventio ja Palestiinan vuoden 1922 mandaatti. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia. Turvallisuusneuvoston päätökset taas eivät voi kumota Kansainliiton aikoinaan vahvistamia sopimuksia, ellei YK:n peruskirjaa muuteta. Palestiinan mandaatin määräykset vahvistetaan YK:n peruskirjan artiklassa 80.

Vuoden 1947 YK:n yleiskokouksen päätöslauselma 181 sisälsi esityksen Jerusalemin muuttamisesta YK:n erityishallintoalueeksi. Vuonna 1948 Jordania kuitenkin valloitti Jerusalemin itäosan ja miehitti sitä vuoteen 1967. Erityishallintoaluetta siitä ei siis koskaan tullut. Vuonna 1967 Israel ajoi Jordanian pois ja teki vuonna 1980 Jerusalemista pääkaupunkinsa.

Historian sivuilta ei löydy Palestiinan arabikansaa, joka nyt vaatii Jerusalemin itäosaa itselleen. Sen kansan Arabiliitto keksi vuonna 1967 vaatimaan ”muinaisuudesta asti hallitsemaansa Palestiinaa jonka juutalaiset ryöstivät.” Mandaattiaikana britit nimittivät kaikkia Palestiinan mandaatin asukkaita palestiinalaisiksi riippumatta heidän etnisyydestään, uskonnostaan tai alkuperämaastaan.

Palestiinassa asuvat arabit eivät muodostaneet kansaa ennen vuotta 1967, ja senkin jälkeen heidän kansallistunteensa on rakentunut lähinnä haaveelle saada Israel tuhottua. Oikeastaan Palestiinan kansasta puhuvatkin vain palestiinalaisten johtajat ja muut islamistipomot. Tavalliselle Palestiinan arabille on yhdentekevää mihin kansaan arabijohto sanoo hänen kuuluvan. Hän on islamisteille pelinappula joka joutaa uhrattavaksi "pyhässä" sodassa Israelin hävittämiseksi.

Juha Koponen

..olisi tärkeää EU:n voimin tukea rauhaa. Vain lopettamalla uskonsota jonka muslimit ovat käänistäneet "palestiinalaisasialla", sadaan rauha aikaiseksi.
Moni ottomaanien alueella asunut muslimi on saanut Israelin valtion alueelta kodin ja toimeentulon. Ja he haluavat elää yhteiskunnassa, jossa ovat säännöt ja lait turvana, myös heille.
Pitää muistaa realiteetit; Muslimit ovat pyrkineet tuhiamaan useilla sodillla Israelin valtion ja ihmiset. Israel on valloittanut sodiassa alueita itsellleen. Jerusalem vallattiin 1967 ja silloin olisi pitänyt heti tyhjentää kaupunki ihmisistä, jotka eivät halua elää Israellissa.
EU:n "puolueettomuus" on hävytöntä ja koko ajan terrorismia tukevaa. NYT meidän pitää olla Rauhan ja kehityksen asialla ja olla mukana tunnustamassa Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi...