Lauantai 25.5.2019

Alkoholilaki sai vihreän valon eduskunnalta – Nelosolut tulossa ruokakauppaan

Luotu: 
15.12.2017 11:36
Päivitetty: 
15.12.2017 13:36
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Eduskunta on äänestänyt tänään alkoholilaista. Kuvassa keskustan kansanedustajia.
|

Eduskunta on antanut vihreää valoa ruokakauppojen alkoholijuomien prosenttirajan korotukselle. Asia menee kuitenkin vielä suuren valiokunnan käsittelyyn. Äänestys oli jännittävä.

Hallituksen esityksen, eli 5,5 prosentin rajan, kohtalosta äänestettiin kahdesti eli kahden lakipykälän kohdalla. Ratkaiseva ensimmäisen kohdan äänestys päättyi korotuksen kannattajien voittoon äänin 98-94. Toisessa äänestyksessä korotuksen puolesta äänesti 102 kansanedustajaa ja vastaan 89.

Suuren valiokunnan kokous alkaa välittömästi täysistunnon jälkeen. Täysistunto kokoontuu uudelleen heti suuren valiokunnan kokouksen jälkeen valiokunnasta saadun tuloksen pohjalta.

Päivitys: Suuri valiokunta tukee täysistunnon äänestyspäätöstä, lue lisää: Nyt se on varmaa: IV-olut tulee ruokakauppaan

Kyseessä on alkoholilain ensimmäinen käsittely. Lopullinen päätös tehdään lakiesityksen toisessa käsittelyssä, joka voidaan järjestää aikaisintaan kolmen päivän kuluttua. Toisessa käsittelyssä päätetään vain ehtouksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Siinä vaiheessa ei siis enää voi tehdä muutoksia lakiesityksen sisältöön.

Täältä löytyy liveseurantamme äänestyksestä: Lue lisää: Alkoholiratkaisu keräsi kansanedustajat ”ennätyksellisesti” eduskuntaan – ”En muista tällaista”

Asia on jakanut vahvasti kansanedustajia. Torstaina valmistui sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, jonka mukaan tilavuusprosentti pitäisi säilyttää ruokakaupoissa nykyisessä 4,7:ssä. Mietintöön sisältyy kolme eriävää mielipidettä.

Valiokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.), Anneli Kiljunen (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Veronica Rehn-Kivi (r.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) esittävät vastalauseessaan, että limuviinojen myyntiä ruokakaupoissa ei sallittaisi. Valiokunta tuki mietinnössään hallituksen esitystä siinä, että myös juomasekoitteet eli niin sanotut limuviinat tuotaisiin ruokakauppoihin. Prosenttirajan korotuksen lisäksi valmistustapa on kerännyt keskustelussa paljon vastustusta, sillä sen katsotaan houkuttelevan etenkin nuoria käyttämään alkoholia.

Viime hetkellä ennen äänestystä eduskunnassa tehtiin muitakin ehdotuksia. Jani Mäkelä (ps.) ehdotti, että tilavuusprosentti nostetaan ruokakaupoissa peräti 8,5:een. Päivi Räsänen (kd.) puolestaan halusi laskea prosenttia nykyisestä ja ehdotti, että se olisi 3,5. Räsänen vetosi torstaina eduskunnassa Ruotsin malliin ja sanoi, että muutos vähentäisi alkoholin kokonaiskulutusta.

Uusi Suomi ja Talouselämä hankkivat alkuviikosta kaksi toisistaan riippumatonta laskelmaa kansanedustajien äänien jakautumisesta. Ne ennustivat, että prosenttirajan korotus menee äänestyksessä läpi niukalla, noin puolen tusinan äänen erolla.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Hartwallin toimitusjohtaja 5,5%:sta: ”Hieno asia lonkerolle – Voi jopa hillitä kokonaiskulutusta”

Päivi Räsänen: ”Synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On oltava tyytyväinen että edes tämä pienen pieni askel järjen ja parantuvien tapojen suuntaan saatiin otettua, vaikka nihilistiset holhoajat ilmeisesti käyttivät kaikki voimansa sen vähänkin estämiseen.

Nyt pitäisi vaan julkaista lista ketkä äänestivät järjellä ja ketkä ovat potentiaaliset holhoustyrannian kannattajat

Thomas Pälikkö

Tässä annettiin kyllä ääniä holhoamisen puolesta ja sitä vastaan. Körttiläinen alistaminen ja kukkahattusosiaalitätien himoholhoaminen alkaa ahdistaa ja se näkyy tuloksissa.

4,7% versus 5,5% on käytännössä triviaali ero ja kuitenkin valovuosien päässä toisistaan.

Pekka Laaksonen

Holhoaminen voitaisiin lopettaa kokonaan. Kaikki alkoholi vapaaksi ja alkoholivero pois. Samalla voisi siirtää alkoholiperäisten sairauksien, tapaturmien, krapulapäivien, rikosten yms. kulut käyttäjille, kaupalle, panimoille ja muille alkoholin valmistajille. Reilu peli ja pulinat pois!

Pasi Anttila

Samaten kannabis ja tietyt huumaavat lääkkeet. Veikkauksenkin monopoli pois, toivotetaan ulkomaiset peliyritykset suomeen. Kaikki mainonnan rajoitukset ed. mainituilta aloilta pois. Näin aluksi. Holhous pois, samoin yhteiskunnan vastuu huolenpito. Jokainen maksakoon itse ja hoitakoon asiansa. Tämä pätee myös tilaisuukien järjestäjiä, maksakoon poliisien ja muiden valvovien viranomaisten kulut täysimääräisinä. Annetaan ihmisten olla vapaita. Vai annetaanko?

Mikko Toivonen

Tämä oli sen verran hyvä päätös eduskunnalta, että sen kunniaksi taidan tilata automatka lipun Tallinnaan ja hakea ruokakaupasta pullon 6% olutta näytille hyllyyn jouluksi.
Harvoin olen tyytyväinen poliitikkojen aikaansaannoksiin. Nyt olen tästä pienestä askeleesta oikeaan suuntaan kohti täys vapautusta kuten sivistyneessä Euroopassa

Pasi Anttila

No saadaanhan mekin kauppaan lisää työtä niin et jo ny pelottaa miten kereetään tekemään ja mihin ne kaikki uudet litkut saadaan mahtuun. Pitää varmaan pienentää hedelmä ja vihannesosatoa:).

Lapsista puheenollen. Nyt pitäis alkaa tekeen samanlaista lakia kun on tehty tupakasta. Alkoholia ei missään nimessä saisi nauttia paikassa missä on lapsia, ei myöskään kotona jos on alaikäsiä lapsia. Myöskään alkoholin vaikutuksen alaisena ei saisi olla lasten seurassa. Tästä olisi hyvä lähteä. Kait se parveke juopottelunkin vois kieltää:)

Jan Sundberg

Jos tällainen show tarvitaan tuon 0,8% pitoisuuseron takia, niin eikö kannattaisi samalla harkita suomalaisten ulkomaan matkojen kieltäminen kokonaan.

Eihän sellainen sovi, että nähdään miten muualla Euroopassa voi ostaa ruokamarketista kaljan lisäksi myös viinaa ja viinejä yms. Tuosta shokista voisi kehkeytyä tilanteita jossa joku suorastaan kyseenalaistaa maamme päätöstentekijöiden henkisen terveyden.

Kysyn vilpittömästi, ollaanko muualla Euroopassa muka tuon vapaamman alkoholilainsäädännön takia täydellisen dekadenssin ja rappion vallassa - vai onkohan sittenkin niin että siellä on järkeä osattu käyttää hieman paremmin kuin meillä?