Sunnuntai 21.7.2019

Poliisi vahvistaa: HS-toimittajan koti ratsattiin kiireellisesti – kellarista takavarikoitiin palanut tietokone

Luotu: 
18.12.2017 12:08
Päivitetty: 
18.12.2017 12:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Poliisi ryhtyi kotietsintään saatuaan tietoonsa, että asunnossa oli mahdollisesti tuhottu todistusaineistoa.
|

Faktakulma

Pakkokeinolain mukaan erityisellä kotietsinnällä tarkoitetaan etsintää sellaisessa tilassa, jossa etsinnän kohteeksi on syytä olettaa joutuvan takavarikkokiellon tai lähdesuojan alaista aineistoa. Erityinen kotietsintä voidaan suorittaa kiireisesti esimerkiksi rikosasian tutkinnanjohtajan päätöksellä, mutta normaalisti siitä päättää tuomioistuin. Erityisessä kotietsinnässä tulee aina olla läsnä etsintävaltuutettu. Lähteet: Finlex ja Wikipedia

Keskusrikospoliisi vahvistaa tiedotteessaan tehneensä kotietsinnän vuototietoja artikkelissaan käyttäneen toimittajan asuntoon. Krp:n mukaan ”erityinen kotietsintä” tehtiin kiireellisesti mahdollisen todistusaineiston turvaamiseksi.

– Keskusrikospoliisi on tehnyt eilisiltana erityisen kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan asuntoon Helsingissä. Etsintä tehtiin pakkokeinolain 8 luvun 15 pykälän tarkoittamalla välttämättömällä kiireellisyysperusteella, Krp kommentoi.

Tiedotteessa todetaan, että ”poliisin tutkinnanjohtajan harkinnan mukaan erityisen kotietsinnän tekemistä ei voinut viivyttää, koska poliisilla oli syytä epäillä, että asuinrakennuksen kellarissa oli jo aiemmin iltapäivällä pyritty ilmeisesti tuhoamaan käynnissä olevaan esitutkintaan mahdollisesti liittyvää aineistoa”. Myös Helsingin Sanomien mukaan toimittaja Laura Halminen oli vasaroinut kovalevyään tuhotakseen aineistoja.

– Asia tuli poliisin tietoon, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. Pelastuslaitoksen työntekijöiden lisäksi paikalle saapui yleisen käytännön mukaisesti myös poliisipartio, joka ilmoitti asiasta ja palopaikalla saamistaan tiedoista eteenpäin ja tämä tieto saatettiin myös Keskusrikospoliisille. Tuossa vaiheessa asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä, poliisi kertoo.

Lue myös: ”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

Erityisen kotietsinnän aikana paikalla oli Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan määräämänä suostumuksensa antanut asianajaja etsintävaltuutettuna, tiedotteessa kerrotaan. Paikalta takavarikoitiin aineistoa esitutkinnan turvaamiseksi. Aineisto on toistaiseksi suljettu sinettipusseihin, eikä poliisi ole tarkastellut sitä.

– Kotietsintä voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi sen vaatimuksesta, jonka luona kotietsintä on suoritettu. Jos etsintävaltuutettu puolestaan vastustaa takavarikointia, tällainen aineisto sinetöidään ja tutkinnanjohtaja saattaa asian tuomioistuimen käsiteltäväksi. Eilisessä erityisessä kotietsinässä tutkinnanjohtaja oli myös itse läsnä ja määräsi takavarikoidun aineiston jo lähtökohtaisesti sinetöitäväksi.

Poliisin mukaan esitutkinta alkoi Puolustusvoimien tekemästä tutkintapyynnöstä, joka liittyi Helsingin Sanomien Puolustusvoimien salaisiin asiakirjoihin perustuneeseen uutisointiin. Epäillyt rikosnimikkeet asiassa ovat turvallisuussalaisuuden paljastaminen ja virkasalaisuuden rikkominen. Esitutkintaa tehdään muun muassa sen osalta, onko sellaisia turvallisuussalaisuuksia, joiden paljastuminen on omiaan aiheuttamaan muun muassa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle ja turvallisuudelle, oikeudettomasti julkistettu tai ilmaistu julkisuudessa.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiasta esitutkintalain mukaisen ilmoituksen Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Lisää aiheesta:

”Todella poikkeuksellinen toimenpide” – HS: Poliisi teki kotietsinnän kovalevyään vasaroineen toimittajan kotiin

”Hämmästyttävää, miten vähän tiedustelusta on julkisesti keskusteltu - Suomen ei pidä ottaa askeltakaan tuolla polulla”

Tiedustelukohu: ”Ainakin hieman heikentää Suomen mainetta” – Sauli Niinistö: ”Juuri tästä on kysymys”

Sauli Niinistö jyrähti sotilastiedustelujutusta: ”Kriittistä turvallisuutemme kannalta – voi aiheuttaa vakavia vaurioita”

Helsingin Sanomien selitys ei vakuuta tiedustelupäällikköä: ”Onneksi tiedustelulainsäädännön perustelumuistioita ei kirjoitettu näin heppoisella argumentaatiolla”

Asiantuntija sotilastiedustelujutusta: ”Liian aikaista sanoa, minkälaisia pitkäaikaiset seuraukset voisivat olla”

Faktakulma

Pakkokeinolain mukaan erityisellä kotietsinnällä tarkoitetaan etsintää sellaisessa tilassa, jossa etsinnän kohteeksi on syytä olettaa joutuvan takavarikkokiellon tai lähdesuojan alaista aineistoa. Erityinen kotietsintä voidaan suorittaa kiireisesti esimerkiksi rikosasian tutkinnanjohtajan päätöksellä, mutta normaalisti siitä päättää tuomioistuin. Erityisessä kotietsinnässä tulee aina olla läsnä etsintävaltuutettu. Lähteet: Finlex ja Wikipedia

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

Kuka ampui informaatiotalvisodan 2017-18 mainilanlaukaukset? Miksi juuri nyt ja kuka vuosi? Lähdesuoja voi jäädä murtamatta tässä tapauksessa kovalevypalon lisäksi siksikin, että HS ei ehkä edes tiedä lähdettä. Salaista aineistoa on useinkin toimitettu julkisuuteen myös nimettömänä tai harhaanjohtaviin vuotajatietoihin viitaten. Ehkä vuodon tekikin ihan suoranaisesti eikä vain välillisesti Venäjä. - Vakoilun harhautusliikkeistä ja infosodan venäläisestä ulottuvuudesta jotain tietävä Alpo Rusi kirjoittaa IL:ssäAlpo Rusi kirjoittaa IL:ssä: Paljastiko ”Hesari-gate” yksittäisiä tietovuotoja vai peräti vieraan vallan suomalaisen operatiivin?
http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200612225_u0.shtml

Harri Tapani

Päätoimittajatkin ovat kovin hämmästelleet rajua tutkintaa...

"Päätoimittajat hämmästelevät Viestikoekeskuksen tietovuotoon liittyvää kotietsintää: "Raju käänne, syytä olla huolissaan"

https://yle.fi/uutiset/3-9981763

Mikä kyllä kertoo siitä, että ainakin osa päätoimittajista on elänyt jonkinlaisessa kuvittelleisesa demokratiakuplassa tajuamatta ollenkaan miten maa on muuttunut ja muuttumassa edelleen ja mihin ollaan menossa, Suomi ei ole enää puolueeton edes nimellisesti...sotasalaisuudet ovat sotasalaisuuksia (joskin netti on ollut kiusalllinen salailijoille) niin salailun oppimestarillamme Yhdysvalloille kuin tietysti Suomessakin .

Kuten aikoinana jo vuosia sitten joku vasemmiston kansanedustaja totesi, että edes eduskunnalle ei voi kertoa paljoakaan puolustus- ja tiedustelualan asioita, sillä kansanedustajilla ei ole Yhdysvaltojen turvaluokitusta.

Orwell oli optimisti sanotaan.

Tapio Meriluoto

Aika lailla haiskahtaa tämä koko tapaus. Ettei vain olisi tyypillinen mediaharhautus, jossa suuren yleisön mielenkiinto halutaan kääntää pois jostain oikeasti kiusallisesta asiasta?

Monethan ovat jo epäilleet tämän liittyvän presidentinvaaleihin; todennäköisesti Ylen viime torstain vaalikeskustelussa Paavo Väyrysen ja Laura Huhtasaaren esiin nostamaan tietoon siitä, että Sauli Niinistö syyllistyi aikoinaan perustuslain rikkomiseen, kun Suomea oltiin liittämässä euroalueeseen.

Niinistön esikunnassa sitten säikähdettiin ja päätettiin, että tämä asia ei saa missään tapauksessa nousta miksikään ykköspuheenaiheeksi. Niinpä junailtiin "yhteistyökumppanien" kanssa kiireesti tällainen mediaoperaatio, jossa valokeilaan nosttiin ihan toisenlainen aihe - ja vieläpä sellaisella tavalla, että siitä varmasti nousee iso kohu.

Kun media sitten vaahtoaa tästä Viestikoekeskus-asiasta ja Hesarin toimittajan kotiin suoritetusta etsinnästä jouluun asti, ei kukaan ehdi noita Niinistön sotkuja enää ajattelemaankaan...

Harri Tapani

Heh, johan noita on epäilty...Uuden Suomen blogeissa on muutenkin yllättävän paljon aiheesta juttua.

"Vuotokohu vauhdittaa tiedustelulain etenemistä"

http://tuulakomsi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247802-teatterikappale-nimelt...

Toki nettikeskusteluun on jo tullut uusi tapa lukea asioita, eli kohun yleensä epäillään olevan tarkoituksellista jonkin asian peitteyä...esim:

"alkoholilaki runtattiin kehiin, ja sekös jos mikä täytti palstatilan näyttävästi. Silloin on helppo tehdä taustalla pieniä päätöksiä, jotka jäävät uutispimentoon, mutta joiden merkitys on silti suuri...Myös tällä kertaa kulisseissa tehtiin merkittävä päätös, josta ei uutisoitu juuri lainkaan. Uutinen – tai tarkemmin ottaen uutisoimatta jätetty asia on se..."

http://findianajones.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247753-luovuttaako-suomi-t...

Harri Tapani

"Vuotokohu vauhdittaa tiedustelulain etenemistä"

Uutinenkin...

" HS:n uutinen viittasi eduskunnan käsittelyyn tulevaan tiedustelulakipakettiin. Hän katsoo, ettei laeista ole julkisuudessa puhuttu riittävästi.

–Suomi tarvitsee nämä lait, mutta niiden sisältö on arvioitava tarkkaan, koska ne puuttuvat kansalaisten perusoikeuksiin ja muun muassa journalistien mahdollisuuksiin tehdä työtään..."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/237603-hsn-tiedusteluvuoto-liittojohtaj...

Orwell...

Tapio Meriluoto

Väärin. Ei pääministeri suinkaan ole yksin vastuussa hallituksensa tekemisistä, vaan hallitus yhteisesti vastaa kaikista tekemistään ratkaisuista. Tästä vastuusta voi yksittäinen ministeri päästä vain, mikäli hän jättää pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiasta. Näin sanoo laki.

Harri Tapani

Pääministeri on aiemmin ollut tuulisella paikalla eikä todellakan ole ollut mikään keisari kuten kuvaat, esim. Pääministeri lähti pienen vuodon takia ja homma jäi lyhytaikaiseksi.

"Jäätteenmäen pääministerikausi jäi lyhyeksi. Jo 68 päivän kuluttua nimityksestä hän päätyi eroamaan virastaan"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Anneli_J%C3%A4%C3%A4tteenm%C3%A4ki

Ja eroaminenhan tapahtui Irak-vuodon takia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Irak-vuoto

Ja kuten Jäätteenmäki jo tuolloin 2003 totesi, että "Suomi on liitetty USA:n rintamaan". Eli ei tässä kovin paljoa uutta taida olla.

Tapio Meriluoto

Tuokin on yksi asia, joka tässä hommassa haiskahtaa: siinä alkuperäisessä Hesarin jutussahan ei ollut mitään kovin ihmeellistä - ei oikeastaan mitään sellaista, jota asioita seuraava kansalainen ei olisi jo ennestäänkin tiennyt tai vähintäänkin ounastellut.

Niinpä tuntuu sangen kummalliselta, että tapauksesta kuitenkin nostettiin näin iso haloo. Ja tätä haloota sitten vielä entisestään paisutetaan omituisilla tarinoilla "savuavista kovalevyistä" ja poliisin suorittamista kotietsinnöistä.

Tulee väistämättä sellainen tunne, että aivan kuin keskeisimpänä tavoitteena olisikin juuri sen ison haloon nostaminen sinänsä.

Juha Koponen

..voi tätä riemujen päivää! toimitttajat saavat osakseen huomiota ja "vääryyksiä" joita inhottava Trump -hallintomme heille tekee! kuin Heat of the night elokuvasta! jossa "sidney Poitier" tulee helsinkiin ja idiootti poliisien ja armeijan vallan hampaisiin!...