Maanantai 21.1.2019

Vaatimus Juha Sipilän hallitukselle aktiivimallista luopumisesta: ”Kuvastaa liiankin hyvin jääkylmää ja epäinhimillistä linjaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.12.2017 18:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Koko oppositio vastustaa aktiivimallia kiivaasti.
|

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii hallitusta vetämään esityksensä työttömyysturvan aktiivimallista pois eduskunnasta ennen sen ratkaisevaa käsittelyä. 

–Kymmenet tuhannet suomalaiset työttömät joutuvat kärsimään rajusti, jos työttömyysturvan aktiivimalli tulee voimaan. Pienituloiselle muutaman kympin menetys kuukaudessa on todella iso raha, vaikka ei kenties ministerin lompakossa juuri tunnukaan. Malli kuvastaa liiankin hyvin hallituksen jääkylmää ja epäinhimillistä linjaa, eduskuntaryhmä toteaa tiedotteessaan.

Työministeri Jari Lindström (sin.) totesi torstaina Huomenta Suomen haastattelussa, että hallitus saattaa vielä joutua korjaamaan aktiivimallia.

–Työttömän on onnistuttava työnhaussa säilyttääkseen työttömyyskorvauksensa entisellä tasolla. Muuten leikkuri iskee. Työministeri myöntää itsekin, ettei malli ole loppuun asti harkittu. Tämä kuulostaa perin juurin omituiselta, mutta sellaista hallituksen logiikka näemmä on, perussuomalaisten eduskuntaryhmä ihmettelee.

Perussuomalaiset tarjoavat työllisyydenhoidon lääkkeiksi kannusteita, koulutusta ja erityisesti pienimpien yritysten toimintaedellytysten parantamista.

–Työttömille on tarjottava lisäkoulutusta aloille, joilla työvoimaa tarvitaan. Myös kohtuulliset tuloveronalennukset edistävät työllistymistä. Olemme lisäksi esittäneet kokeilua Viron yritysveromallin käytöstä lisähenkilökuntaa palkkaavissa pk-yrityksissä. Onneksi massatyöttömyys ei ole mikään luonnonlaki. Tavoitteena tulee olla työttömyyden nujertaminen, ei työttömien, eduskuntaryhmä toteaa.

Koko oppositio on vastustanut aktiivimallia kiivaasti. Myös sosiaali- ja terveysvaliokunta sekä perustuslakivaliokunta katsoivat lausunnoissaan, että esitykseen liittyy alueiden työpaikkatarjonnan ja työnhakijoiden työllistymisedellytyksien erilaisuudesta johtuvia yleisiä ongelmia. 

Lue myös:

”Ei kuulosta kovin paljolta” – Kokoomuslainen puolustaa työttömiä suututtanutta aktiivimallia

Passiivinen työtön menettämässä yli 30€/kk – Haukuttu aktiivimalli tänään käsittelyssä

”Järkyttävää” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli salin käsittelyssä, koko hallitus poissa

Juha Sipilän hallituksen aktiivimalli suututtaa: ”Aivan pöyristyttävän julmaa ajattelua”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–Työttömän on onnistuttava työnhaussa säilyttääkseen työttömyyskorvauksensa entisellä tasolla. Muuten leikkuri iskee.

1) Onko yritykset luvannut palkata työttömiä palkkatyöhön kun verovaroista maksettavaa työttömyysturvaa leikataan?
2) Miksi palkoista on pidätetty työttömyysvakuutusmaksuja joka tilistä?
3) Miksi työmarkkinatuki ja ansiosidonnaisesta päivärahasta käytetään
työttömyys-TURVA nimeä?
4) Pitäisikö sen turvata riittävä elanto kuukaudeksi ,kun säännölliset ansiotulot on työttömyyden takia loppuneet?
5) Kun 487e/kk leikataan 40% 3kk ajalta+ vielä 30e -ALV 24%
Voisiko VM ja TEM virkamiehet laskea helmitaululla paljon elantoon jää?

6)-Riittääkö se myös työttömän perheen lapsien elantoon ,kun he eivät saa edes 12x vuodessa lapsilisiä.Kuten tuloja saavat saa.

JK. Miksi maksetaan sairaspäivärahoja?
Siksikö että kun tulot putoaa niin se korvataan sairaspäivärahalla ?
Eikö tuo ole juuri perustuslain/Kansan sosiaaliturvan tarkoitus? Taata eri elämäntilanteiden aikana riittävä elanto kaikille.
Myös irtisanotulle ex-palkansaajalle ja nuorille jotka ei enää saa lapsilisiä .
"Kaikista pidetään huolta" paitsi työttömistä jolle näköjään ei kuulu edes sosiaaliturva Kelan etuudetkaan -94 jälkeen.

Harri Kota-aho

Ansiosidonnaista päivärahaa sai vuonna 2016 noin 337 000 henkilöä, peruspäivärahaa sai noin 81 600 henkilöä ja työmarkkinatukea noin 306 500 henkilöä. Yhteensä 725100 ,että tämmöistä stm sivuilta poimittua. Onhan selvää, että meillä ole työyttömyys mikään ongelma.

Marja-Liisa Kalkela

Mutta onneksi edes tässä on duunari ja Ex-johtaja yhdenvertaisessa asemassa. Kumpikin 9e/pv ilmaistöissä "harjoittelemassa" työntekoa.
-Alkaa "työhalut" purra pakkotöissä. Yhdenvertaisesti duunarityöttömien kanssa,

Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia".
Kovapalkkaisissa johtotehtävissä toiminut 62-vuotias espoolaismies tyrmistyi työttömäksi jäätyään te-toimiston lähettämistä ehdotuksista.
IS
JK.Tais vaihtaa puoluetta tuon jälkeen?

Merja Mynttinen

Miten pitkäaikaistyötön tuon työssäoloehdon täyttää? Jos on 3-4 vuotta hakenut töitä ilman tulosta (satoja hakemuksia), miten se nyt edes muutamaksi päiväksi onnistuu? Työnantaja ei pitkäaikaistyötöntä palkkaa, olipa työttömäksi jäämisen syy mikä tahansa. TE-toimistoko paikkoja järjestää vai laittaa kerran kolmessa kuukaudessa turhalle kurssille? Turhien kurssien järjestämiselläkö valtionhallinto säästää - tosiasiassa vain yksityiset kouluttajat rikastuvat. Hallituksella ei ole minkäänlaista ymmärrystä työttömän arjesta; ilmeisesti kuvittelevat että muutaman satasen työmarkkinatuestakin riittää vielä leikattavaksi! Tämä touhu alkaa olla kerta kaikkiaan käsittämätöntä - ettenkö sanoisi sairasta!!!