Keskiviikko 24.7.2019

KKO tuomitsi valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen – sakkoa 1700 €

Luotu: 
20.12.2017 09:06
Päivitetty: 
20.12.2017 09:12
  • Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen
    Kuva
    Matti Nissinen on pidätetty aiemmin viralta syytteen vuoksi.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on saanut korkeimmalta oikeudelta (KKO) tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Nissinen tuomitaan 40 päiväsakkoa vastaavaan 1720 euron sakkorangaistukseen. Hänen katsottiin rikkoneen virkavelvollisuuttaan, kun hän osallistui käsittelyyn ja päätöksentekoon eräissä Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) koulutushankinta-asioissa, joiden vastapuoli oli hänen veljensä yritys. Hankinnat oli tehty vuosien 2010-2015 välisenä aikana yrityksestä, ”jossa Nissisen veli toimi keskeisessä asemassa”, KKO perustelee.

KKO:n mukaan Nissisen teko oli tahallinen, koska esteellisyyttä koskevat säännökset eivät olleet tulkinnanvaraisia ja läheissuhteeseen perustuvan esteellisyyden syntyminen oli ollut yksiselitteistä.

- Tekoa ei voitu pitää vähäisenä, kun otettiin huomioon Nissisen asema ja tehtävät sekä ylimmän syyttäjän toiminnan vaikutus koko syyttäjälaitoksen toimintaan ja sitä kohtaan tunnettavaan luottamukseen.

Oikeuden tiedotteen mukaan Nissinen oli itse myöntänyt syyllistyneensä tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen katsoen toimineensa lähinnä huolimattomasti. Hänen mukaansa vaikea elämäntilanne sekä innostus ja aktiivisuus koulutusasioissa olivat hämärtäneet hänen harkintakykyään, eikä hän ollut riittävästi mieltänyt esteellisyyttään tapahtumien hetkellä, oikeus kertoo.

Nissisen veli oli hallituksen puheenjohtaja ja osake-enemmistön omistaja yhtiössä, josta hankintoja tehtiin.

KKO hylkäsi syytteen vanhentuneena siltä osin kuin se koski koulutushankintoja, joiden tekemiseen Nissinen oli osallistunut Itä-Suomen syyttäjänviraston johtavana kihlakunnansyyttäjänä toimiessaan.

Lue myös: Valtakunnansyyttäjä Nissiselle nostettiin syyte

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Uutisen mukaan Nissinen tuomitaan 40 päiväsakkoa vastaavaan 1720 euron sakkorangaistukseen.

Joko uutisessa on virhe tai tuomiossa on virhe. Tuohan tarkoittaisi sitä, että Nissisen tulot ovat 3 000 euroa/kk, mikä ei tunnu alkuunkaan uskottavalta, tai sitä, että annettu rangaistus vastaa hädintuskin rikesakkorajan ylittävästä ylinopeudesta annettavaa sakkoa.

Erkki Joona

Mikä onkaan valtakunnansyyttäjän ammatillinen osaaminen, kun ei lakia tunne? Valtakunnansyyttäjän olisi erottava, jotta kansalaisten usko oikeusvaltioon ei laskisi entisestään. Rehottaako moraalin rappio sekä poliitikkojen, että ylempien virkamiesten joukossa ja vain jatkuuko?

Jyrki Happo

Vuoden 2014 verotiedoissa valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ansaitsi 12200€ brutto vuodessa. Nyt saadun 1720€ sakon perusteella nettoansio kuukaudessa 2835€. Miten kävisi mattimeikäläiselle, jos tulot olisi hyllytyksen takia tilapäisesti alentuneet: Oikeus määräisi sakon normaalitulojen perusteella. Näin valtakunnansyyttäjän kollegat silittivät hänen päätään.

Harri Tapani

Saattaapi olla, YLE:n uutinen oli ehkä hätiköity, muuta tuollaista siellä luki josta osalainaus:

"Raija Toiviaisen mukaan
virkavelvollisuuden rikkomisesta
tuomittu Matti Nissinen palaa töihin
normaalisti jo huomenna torstaina....

Hänen asemansa valtakunnansyttäjänä on
sidottu korkeimman oikeuden
ratkaisunantopäivään."

https://www.yle.fi/tekstitv/txt/P108_01.html

Tosin tuo linkki taitaa vanhentua, kun uutiset vaihtuu.

Jo Juvenalishan kirjoitteli "Quis custodiet ipsos custodes?" kuka valvoo itse valvojia ja päätteli että korpeille annetaan anteeksi, mutta kyyhysiä kiusataan. "Dat veniam corvis vexat sensura columbas" Eli olisiko siis mitään uutta...

Esko Riikonen

Oikeusministeriössä olisi pitänyt varautua Nissisen tuomioon,eri vaihtoehtoihin ja kun tuomio tuli julkiseksi ja KKO:n kanta nähtiin, niin olisi pitänyt olla valmis kanta hänen jatkamiseen tai erottamiseen. On täysin turhaa alkaa nyhveröimään asian kanssa.
Kun ei itse eronnut, niin olisi pitänyt erottaa ja hallituksen osoittaa pääministerin ja oikeusministerin johdolla jämäkkyyttä. Samaa jämäkkyyttä, kuin perussuomalaisten ulosheitossa. Nyt voisi todeta, että pääministeri toimii kuten olemme saaneet todeta Pelimies tv-sketsissä.

Pekka Hovatov

Suomalaiset on kilvan muiden eurooppalaisten kanssa arvostelemassa Puolan oikeusjärjestelmää ja tuomareiden valinta systeemiä. Ei olisi paljon varaa, kun oman maan asiat on tällä mallilla. Poliisia johtaa rikoksesta epäillyt, valtakunnan ylin syyttäjä on tuomittu rikollinen ja oikeuslaitoksessa toimii hyväveli kerho joka pitää muunmuassa lasten raiskaamistuomiot mahdollisimman alhaisena.

Eero Pekonen

Niinpä, tämän jutun syyttäjänä toiminut apulaisoikeuskansleri ei viitsiny pyytää todistajiksi niitä valtakunnansyyttäjän alaisia, jotka nimenomaan olivat häntä varoittaneet näistä koulutushankinnoista. Silti Nissisellä on otsaa saamansa tuomion JÄLKEEN (iltasanomat) ilmoittaa, että hän ei lainkaa tullut ajatelleeksi... Voi pyhä sylvi!

Aki Terentjeff

Otsikko kertoo taas hyvin rakenteellisesta korruptiosta joka Suomessa rehottaa joka tasolla. Onneksi Janitskin tuo päivänvaloon tätä mädätystä kaikilla tasoilla ja on edes joku media joka ei ole "narratiivissa" ja poliittisessa ohjauksessa kuten useimmat suuret valemediat.

Mikko Toivonen

Kuten huomaatte tästä Nissisenkin tapauksesta, Suomessa ei ole virkamiehen tai poliitikon tapana erota ennenkuin pakotetaan eroamaan. Ei mistään syystä. Länsimaissa ei tulisi kysymykseenkään jatkaa virassa tällaisen tuomion saaneena.

Sama koskee Hakkaraisen tapausta. Kyllä olisi ihan itse pyydetty eroa tuollaisen käyttäytymisen sattuessa kohdalle.

Juha Koponen

..suomessa on vallassa moraalittomuus ja korruptio.
Korkea poliisiviranomainen jäi kiinni huumausaineiden kauppaamisesta ja useista rikoksista. Yksikään poliisi johtaja, ministeri,ei eronnut asian vuoksi, vaikka poliisilla kauhea ongelma asiasta. Useita poliiseja ollut asiassa mukana.
Pari vuotta sitten keskustapuolue oli nuorisosäätiön epäselvyyksien takia tutkittavana. Mitään tuomioita ei saatu aikaiseksi-kaikki oli vaan "maan tapaa". Tekijät yhä eduskunnassa ja jopa presidentti ehdokkaana. Toisaalta äänestäjien olisi pitänyt asioihin reagoida.
Useat kansanedustajien, lähinnä perussuomalaisten, törkeilyt kansanedustajan tehtävissä jääneet vaille tuomiota tai vastuuta.
Pikku tyttö murhattiin hirvittävällä tavalla vanhempiensa toimesta. Sosiaaliviranomaiset oliivat saaneet useita varoituksia tai tutkinta pyyntöjä perheen tilanteesta. Yksikään sosiaalijohtaja tai ministeri ei eronnut asian takia.
Helsingin opetustoimessa tiekone porukka kavalsi miljoonia, yksi henkilö joutui johonkin..ei kukaan tiedä mihin ja muut asiaan osallistuneet ovat "ryhtyneet ostamaan lapsille taas koneita". Johtajat eivät saaneet vastuuta, muut mukana olleet eivät potkuja ja koulutuksesta vastaava ministerikään ei edes pieraissust asian suuntaan!
Suomalainen politiikka on arvotonta menoa. Jos ei suoraan saada poliisien toimesta vankilaan, on suomessa "vapaa".
Länsimaissa on useasti käytäntönä esim. ministerien eroaminen , kun hallinto tekee virheitä tai itse jää kiinni paskat housussa! vaikka eihän paskat housussa kävelemisestä nyt vankilaan joudu, mut silti!

Vastuutomus on "maan tapaa". Kansalaiset! äänestäkää vaaleissa paska sakki pois eduskunnasta.Äänestetään vastuullisuutta...

Esko Riikonen

KKO teki sen, mihin syyttäjä ei jostain syystä kyennyt. Totesi, rivien välissä, ettei Nissinen nauti sitä luottamusta, jota korkea virka edellyttää.
Minusta syyttäjän olisi pitänyt esittää viraltapanoa, kun Nissistä oli jopa varoitettu toimistaan veljen firman kanssa. Oliko Nissisellä syytettä kirjoitettaessa vahvoja tukijoita, joiden yli ei uskallettu kävellä.
Jos Nissinen säilyttää virkansa, on turha puhua enää oikeusvaltiosta.