Lauantai 25.5.2019

Professori: ”Irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista - se niistä eurooppalaisista juomatavoista”

Luotu: 
23.12.2017 11:33
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kari Uusikylä sanoo suoraan, että mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään.
|

Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä kommentoi suorin sanoi eduskunnan tiistaina hyväksymää uutta alkoholilakia.

– Samaan aikaan, kun eduskunnassa riemuittiin uudesta alkoholilaista, talosta kuskattiin umpihumalaista sairaalaan ja toinen riehui kännissä, halusi tapella, heitteli juomia lattialle ja yritti suudella väkisin toista kansanedustajaa. Että se niistä eurooppalaisista juomatavoista, joihin vahvemmalla oluella ja limuviinalla totutellaan pian maamme joka kolkassa, Uusikylä kirjoittaa blogissaan, jonka otsikko on ”irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista.”

Uusikylä toteaa karusti, että mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään.

–Mitä vahvempaa väkijuomaa juodaan, sitä nopeammin muun muassa terveyshaitat, alkoholikuolemat ja rattijuoppous lisääntyvät. On ennustettu, että vahvan oluen vapauttaminen Alkosta vähittäiskauppaan laskee hintoja jopa 40 prosenttia. Joka kyläkauppa myy pian kännin ainekset halvalla. Ennustan sivistyneen nautiskelun sijasta lisää sikamaista juopottelua kaikkine lisämausteineen, joista lehdet päivittäin uutisoivat.

Lue myös:

Osa kansanedustajista täysin kypsänä Teuvo Hakkaraiseen – KL: ”Ero olisi hatunnoston arvoinen teko”

Puhemiestä syytettiin Hakkaraisen suojelemisesta – Lohela IL:lle: ”Minä en ole se, jonka pitää tuoda asia julki”

Veera Ruoho syyttää Hakkaraista ahdistelusta – tekee rikosilmoituksen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Eteläeurooppalainen tissuttelu päivittäin on maksasairauksien osalta vahingollisempaa, kuin pohjoisen kova känni ja selvät kaudet lomittain. Maksa pystyy korjaamaan itsensä, jos se saa siihen aikaa ilman viinaa.
Pohjoisessa ei koskaan tulla oppimaan pikkulipittelyä, eikä tarvitsekaan.

Jaakko Aalto

Professori nyt unohtaa tuohtumuksessaan logiika. Ei pääsky tai kaksi kesää tee eikä vie eikä uusi alkoholilaki ole mitenkään vaikuttanut kansanedustajien alkoholin saantiin. Kun tavallinen A-olut maksaa nyt Alkossa suunnilleen 6 euroa/litra, sen hinta vähittäiskaupoissa ei taatusti tule laskemaan tuonne 3,6 euroa/litra tasoon.

Vesa Huhtanen

Janne, näitä Hakkaraisia on joka kylässä ja korttelissa. Ne poloiset eivät saa samaa huomiota kuin kansanedustaja Hakkarainen, mutta ne ovat häiriöksi läheisilleen ja naapureilleen. Poistuvat onneksi muonavahvuudesta aikaisemmin kuin kohtuukäyttäjät. Viina on viisasten juoma Joulunakin.

Pauli Smolander

Mitenkäs niitä nyt jo on näitä hakkaraisia? Lakihan tulee voimaan vasta ensi vuonna? Eli juoppo hankki juomansa, oli laki mikä tahansa. Voihan se käydä niinkin, että nämä kylien hakkaraiset ei vedä kaksin käsin, kun tietää, et sitä saa taas huomenna lähikaupasta. Nythän syrjäkylän hemmot hakee tiukkaa viinaa lastin ja vetää ne naamariin yhteen syssyyn. Alkoholimäärä/viikko voi olla sama, mut haitat ympäristölle pienemmät. Eduskunnassakin pikkujouluna viina on ilmaista, pitää vetää kaksin käsin, et saa "palkanlisää" mahdollisimman paljon.

Pauli Smolander

On valokaapeli ja on kohta 70 v seurattuna Suomen alkoholihyysäystä. Kansa on juonut ja juo vastakin, siinä ei auta kansainväliset tutkimukset eikä virkamiesten kansan kyykytys. Eikä voi olla tutkimuksia suomalaisesta alkoholikäyttäytymisestä lain jälkeen, kun laki ei ole vielä voimassa. Ja tutkimukset tehdään ja tulkitaan kunkin mielipiteen tueksi, niillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa!

Pauli Smolander

On valokaapeli ja on kohta 70 v seurattuna Suomen alkoholihyysäystä. Kansa on juonut ja juo vastakin, siinä ei auta kansainväliset tutkimukset eikä virkamiesten kansan kyykytys. Eikä voi olla tutkimuksia suomalaisesta alkoholikäyttäytymisestä lain jälkeen, kun laki ei ole vielä voimassa. Ja tutkimukset tehdään ja tulkitaan kunkin mielipiteen tueksi, niillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa!

Veli Karimies

Hmm. Tarkastellaanpa hieman emeritusprofessorin kommenttia.

Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, tuplasti avustajia. Otetaan siis vaikka nyt ihan perstuntumalta luku 500, alakanttiin. Professorin otanta on siis 500 ihmistä.

500:sta ihmisestä tiettävästi kaikki eivät olleet päissään, vaikka olisivat saaneet ilmaiseksi täysin rajattoman määrän viinaa.

500:sta ihmisesti tiettävästi muutama törttöili kännissä, yhdet vähän enemmän, toiset vähän vähemmän. Sovitaan näin esimerkin vuoksi, että törttöilijöitä oli viisi (5).

500:lle ihmiselle oli siis tarjolla ilmaista viinaa, niin paljon mitä he vain olisivat jaksaneet vetää. 500:sta ihmisesti silti vain viisi (5), törttöili humalassa. Tämä on 1% koko otannasta. Vähemmän, kuin mitä ongelmakäyttäjien määrä on koko kansasta.

Uusikylä toteaa: "Mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään."

Tyhmä saa olla, muttei emeritusprofessori.

Pauli Smolander

Juuri noin ja onhan se kornia ottaa esimerkkejä vanhan lain seuraamuksista, kun uusi laki tulee voimaan ensi vuonna. Mitä ilmeisimmin on siis syytä kokeilla jotain muuta, kun nykyisen lain seuraamukset (alkoholiongelmat) noin professoria kauhistuttaa!

Aleksi Saarinen

Kyseinen tapaus sattui nykyisen alkoholilainsäädännön alaisuudessa. Sen sijaan esim. Saksassa, jossa on paljon vapaampi lainsäädäntö, ei tälläistä sattunut. Eli saksalainen vapaampi lainsäädäntö on de facto parempi.

Kuinka retardeilla argumenteilla sitä nykypäivänä pääsee lehtien palstoille?

Harri Hietajärvi

Vähän ontuvasta esimerkistä huolimatta pelkään pahoin, että Uusikylä taitaa olla oikeassa. Ryyppäjäisiä tullaan takuulla viettämään lähivuosina todella paljon. Kyllähän tilanne vuosien kuluessa tasaantuu, kunnes tulee taas sekoomushallitus ja pistää uutta vaihdetta silmään.

Jussi Sarén

Kenen leipää syöt ja sitä rataa. Mistä näitä ns. uutisia tupsahtelee? Professorin argumentit ovat kovin ohkaisia. Kenelle tällaiset 'uutiset' on suunnattu? Yrittääkö media kolkutella ihmisten omaatuntoa? Ja miksi? Valtion tehtävä ei ole säännöstellä sitä minkä verran kukin sitä soppaa imee. Toiset eivät ikinä opi. Miksi kohtuukäyttäjien pitää kärsiä muutaman hölmön töppäyksistä?

Marja-Liisa Kalkela

Kannatasko keskittyä johonkin muuhun kuin Valtion Monopoolin valmistamaan Alkoholiin jota myydään kaupassa laillisesti aikuisille yli 18v .

Vai onko hankalaa puuttua:elintarvikejalostamoiden,roskaruokaa tarjoaviin,Käyhyyden syihin miksi leikki ikäiset köyhimmät lapsetkin joutuu syömään epäterveellistä ruokaa lapsesta lähtien leipäjonosta.

."Diabeteksen lisääntyminen on varsinainen pommi Suomessa"!
-Tällä hetkellä noin joka 9 suomalainen sairastaa diabetesta, osa tietämättään siitä. Jos ennusteet toteutuvat, reilun kymmenen vuoden päästä sairastuneita ihmisiä on jo miljoona.
-Tällä hetkellä diabeteksen hoitokulut syövät 15 % koko sairaanhoidon menoista.
Terveys/YLE
1.4.2014
"Pörriäiset" tekee tulevaisuudessa SOTE kunnon "tiliä" verovaroista.

Jussi Sarén

Suomessa on kieltolakia myöten yritetty suitsia alkoholin käyttöä ilman tuloksia. Yksi 0,7 tai vaikka 7 prosenttiyksikön nosto päivittäistavarakaupassa myytävässä oluessa tai muussa juomassa ei vaikuta yhtään mihinkään. Ongelmakäyttäjät ovat silti ongelmakäyttäjiä. Pitää puuttua ongelmaan eikä oireeseen.

Sama kuin usein ampuma-aserikosten yhteydessä aletaan jälkiviisaana kieltää aseiden käyttöä. Useimmiten kuitenkin rikoksissa käytettävät aseet ovat muutenkin laittomia. Mitä hyötyä lakia on siis muuttaa? Paitsi kiusatakseen tavallisia lainkuuliaisia kansalaisia.

Pasi Anttila

Muutaman idiootin takia tässä maassa ei saa käyttää ilotulitteita kuin muutamanaa päivänä vuodessa. Onko valtion tehtävä estää ihmisiä käyttämästä ilotulitteita jos muutama niitä ei osaaa vastuullisesti käyttää! Ja alkoholi sentään tappaa, sen vaikutuksen alaisena tapetaan ihmisiä, hakataan, pahoinpidellään ym muuta ja kustannukset yksilölle ja yhteiskunnalle on mittavat. Siinä aiheutetaan haittaa toiselle, ihan samat perustelut kuin tupakkalaissa. Eli vastaus on kysymykseesi on: Kyllä

Antti Vesala

Uusikylän ote lipsuu. Uudessa alkoholilaissa muutetaan hieman kaupassa myytävien juomien ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä helpotetaan ravintoloiden toimintaa. Eduskuntaryhmien pikkujouluissa on ollut tarjolla ns. ilmaista viinaa kuten minkä tahansa firmojen pikkujouluissa. Uudehkon ja ilmeisesti kokemattoman persuavustajan ylilyönti (kuten ei myöskään edustaja Hakkaraisen syvä alkoholiongelma kaikkine sivuseurauksineen) ei liity uuteen alkoholilakiin yhtään mitenkään.

Heikki Jokinen

Professori Uusikylä, tuo sivistynyt mies ja taitava sanankäyttäjä, on lukenut THL:n tutkimuksen alkoholinkäytön seuraamuksista. Oikeassahan hän on. Alkoholin aiheuttamat haitat tulevat lisääntymään ja alkoholin aiheuttamat kuolemat kasvavat.

Pauli Smolander

Ei ole voitu tutkia suomalaisten uuden lain aikaista alkoholin käyttöä, kun laki tulee voimaan vasta ensi vuonna. Spekulaatioilla on turha ratsastaa ja pelotella. Suurimmassa osassa länsimaista on huomattavasti liberaalimpi alkoholipolitiikka, kuin Suomessa ilman örveltäjiä. Tietty osa kansasta tietty hamstraa vaikka ämpäreitä, tai suolaa jos ilmaiseksi saa, tai hinnankorotus uhkaa.

Jari Korpela

Mielenkiintoista olisi tietää, että kuinka suureen % osuuteen Suomalaisista tämä "Uusikylä toteaa karusti, että mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään." vaikuttaa? Moni tuntemani ihminen juo vain esimerkiksi juhlissa, eikä yksin lainkaan. Alkoholin käyttäjätyyppejä voisi olla hyvä tutkia myös, varmasti toi kommentti pitää paikkansa alkoholin suurkuluttajien kohdalla, mutta nämä taitavat muutenkin hakea ihan viinaa alkosta.

Reijo Helli

Voiko enää tyhmempää kirjoitusta/ulostuloa KASVATUSTIETEEN Emeritus professorilta odottaa....
>>>–Mitä vahvempaa väkijuomaa juodaan, sitä nopeammin muun muassa terveyshaitat, alkoholikuolemat ja rattijuoppous lisääntyvät. On ennustettu, että vahvan oluen vapauttaminen Alkosta vähittäiskauppaan laskee hintoja jopa 40 prosenttia. Joka kyläkauppa myy pian kännin ainekset halvalla. Ennustan sivistyneen nautiskelun sijasta lisää sikamaista juopottelua kaikkine lisämausteineen, joista lehdet päivittäin uutisoivat.<<<

Lisään tähän vain yhden lukuisista muista esimerkeistä:
Esimerkkinä olkoot nyt vaikkapa naapurimme eteläinen Viro... onko siellä tälläistä Professorimme kuvailemaa meininkiä menossa/olemassa vaikka siellä saa vapaasti kaikkia viinoja joka putiikista niin paljon kuin haluaa ilman mitään rajoituksia !!
Jos tuo Professorimme väite tulee tapahtumaan ja toteutuu niin se on sitten kyllä maailman ensimmäinen ihme tällä sektorilla... kaikenlainen ja kaikissa asioissa "Rajoittaminen" vain pahentaa asioita joka tilanteessa.... mutta näitä Professorejahan meidän johtajat kuuntelevatkin ja toimivat JUURI SITEN KUIN EI PITÄISI TOIMIA.

Jos tuo Professorimme väite pitäisi paikkansa niin naapurissamme Virossa olisi kaikki ihmiset aivan sekopäitä.. siis pitäisi olla... en kuitenkaan ole mitään sellaisia merkkejä havainnut siellä paljon oleillessani ja asuessani.!

Reijo Helli

En ymmärtänyt enempää sinun kuin Ilmari Jokisenkaan kommenttia.... miten se/ne liittyy tuohon kirjoittamaani alkoholin käyttöön ja Alko asiaan yleensä "Kännipäissänkö" ne täällä rakentavat ja osallistuvat "Hoevaurioihin".. en ymmärrä teidän ajatuksen juoksuanne asiassa ollenkaan ?!?

Mikko Toivonen

Professori toimii aivan kuin THL eli valitsee itselleen sopivan patologisen tapauksen ja esittää vanhan "J Lallin" senkin hetkisen kännäilyn koko kansaan sovellettvan tuloksen juuri tehdystä lainsäädännöstä-

Tällainen kaksinaismoraali ja harhaan johto kierrättää vatsaa vielä enemmän kuin Trumpin näkeminen televisiossa, saatikka hänen suunsa avaaminen

Ei juurikaan luottamusta tutkijoihin ja korkeasti "oppineisiin" lisää.

Sauli Lahtinen

Rohvessoori puhuu omalla suullaan, omasta ikäryhmästään. Ymmärrän toki ongelman suurissa ikäryhmissä.
Tosiasia on nykynuorten olematon alkoholinkäyttö. Syynä lukuisat tutkimukset joissa alkoholissa olevan formaldehydi todettu syöpää aiheuttavaksi. Lisäksi lukuisat muut nautinnon lähteet nostaneet päätään. Isot ikäyhmät ovat näyttäneet huonon esimerkkinsä. Ei tapahdu muutosta sivistyksen suuntaan ennen näiden proffien kuoppausta.

Juha Salin

Professori Uusikylä edustaa sitä sukupolvea joka on elänyt holhouksenomaisen lainsäädännön yhteiskunnassa ja kokemuksensa vankina näkee että näin pitää olla tulevaisuudessakin. Alkoholia on saatavilla ollut ja on ennen ja jälkeen uuden lain ja 0,7%-yksikön korotus alkoholipitoisuuteen kauppaliikkeiden kautta myytäviin juomiin tuntuu olevan monille maailman loppuun rinnastettava asia. Toki näkemykset ja ymmärrys kapenee iän myötä ja ne vanhat ajat koetaan niiksi hyviksi ajoiksi joita kaivataan. Ehkä olisi paikallaan antaa yhteiskunnan kehittyä nuorempien sukupolvien ehdoilla ja päästää edellisten sukupolvien kehitystä vastustavat ja holhousta kannattavat näkemykset pikkuhiljaa omaan emeritusarvoonsa.

Pauli Smolander

Joillain jää vanhojen aikojen ihannointi päälle. Itse en kaipaa alkon korttia ja tiskin takaa annettuja armopaloja. Piti tietää, mitä halusi ja kun ei tiennyt muita kun Koskenkorvan tai Vodkan, niin niitähän sitä ostettiin ja sit oksennettiin. Nyt kohta 70 vuotiaana saan viinaksia, viinejä ja kaikensortin juomia ihan itse valita, hakea Virosta, kaupasta tai Alkosta. Enkä edes muista koska olen oksentanut, mennyt muisti tai muitakaan alkoholin haittoja kärsinyt, ja maksakin on terve, vaikka huomattavasti vapaammin sitä on saatavissa. En jaksa uskoa että 0,8 % suistaa kansan viinan kiroukseen.

Samy Arling

Tuosta mallinnuksesta unohtui että kysymys oli ilmaisesta viinasta, eli verovaroista varastetusta omaissuerästä jota nautittiin verovapaasti ! Olisin taipuvainen uskomaan ettei Professuuri ymmärtänyt tätä vapauden tunnetta mallinnuksessaan.Eiköhän olisi aika lopettaa kansan tyhmänä pitäminen, täällä maailmalla viina on kaupoissa ja kansalaisten elämään puuhataan helpotuksia, kun Suomessa kaikin tavoin pyritään vaikeuttamaan !

Mika Venäläinen

Ottamatta sen enempää kantaa itse lakiin, niin haluaisin tietää, miten tuo oluen hinta-ale on laskettu. Jos oluen hinnasta on veroa yli 50%, niin miten hinta voi laskea 40%? Ilmaiseksiko sitä kauppaan toimitetaan? Tosin prosenttilasku ei ole ollut ikinä vahvuuksiani...

Mika Venäläinen
Vastaus kommenttiin #69

Ei kysymys ole katteista vaan veroista. Ja nehän nousevat tämän uuden alkoholilakipaketin kylkiäisenä. Valtio varmasti ottaa omansa, tuottaja ja kauppa saavat tapella niistä muutamasta sentistä, mitä se olut ilman veroja maksaa. Yleisellä tasolla voisi todeta, että ei nyt professorimiehen pitäisi ihan mitä tahansa satuilla, vaikka joulu onkin tällainen lasten juhla...

Risto Salonen

Kirjoitus kuvasi sitä henkilöä, jolle yksi on liikaa ja kymmenen liian vähän.
Suurelle suurelle enemmistölle muutoksella ja vähän rajummallakaan muutoksella ei ole mitään väliä.
Ps
Olemme sopineet kaverien kanssa menevämme 1.1. yhdeksän jälkeen kauppaan ostamaan yhden tölkin sitä vahvaa myrkkyä ja nauttimaan sitä hartaudella. Vuoden päästä katsomme, kuinka holisteja olemme.

Taisto Pihlajamaa

Eilen tuossa just ruokakaupassa kävin. Vähän muonaa ja leivinpaperia. Ja litra 7-prosenttista olutta naapurin saunakaljoiksi. Sen oluen hinta oli 3,10 €, merkki Bock.

Sielläkin oli hyllyt pullollaan kaikenlaista, viinaakin, mutta harva pullo sieltä näytti mukaan lähtevän.

Herra Professori on sikäli mutkan kautta oikeassa, että tätä kansaa päättäjät ovat holhonneet kieltolailla nyt noin 100 vuotta. Perustelut ovat olleet valheita, uskontoa, kauhistelua ja tietysti pelkkää nautintoa omasta oikeassa olosta. En ihmettele, jos vielä joissakin ihmisissä elää pitkään tukahdutettu raivo ja luulo siihen että kielletyssä, vahditussa valvotussa ruoka-aineessa on jotakin ylimaallisen ihmeellistä.

Kaapro Manner

Vasemmistolaiset eivät anna yksilölle mahdollisuutta kantaa omaa vastuutaan. Jos joku haluaa juoda itsensä hengiltä, niin ole hyvä anna mennä. Ei oluiden tai viinin hankala saatavuus tai kohtuuton hintataso ole perusteltavissa sillä, että urpot maalaiset kännäävät .

Mikko Toivonen

Jokainen voi tuohon kysymykseen vastata vain henkilökohtaiselta osaltaan.
Minä yhtenä esimerkkinä voin vastata että nyt tehty alkoholilain minimaalinen vapauttaminen ei hölkäsen pöläystä vaikuta minun juomiseeni, kuten ei vaikuttaisi täysimittainen eurooppalaistyylinen vapautuskaan.

En nimittäin lainkaan juo olutta ja muitakin viinoja vain 1 paukku tilaisuudessa, milloin niin tärkeä tilaisuus ilmantuu. Siksi minulla onkin pitkä ja komea rivi erilaisia laatuviinaksi hyllyni koristeena suljetuissa ja sinetöidyissä korkeissa. Paitsi siinä yhdessä avatussa Viskypullossa, ja Toisessa kausi totijuoma rommipullossa. Juuri nyt onkin kurkunsuojelun totikausi ja onkin kulutettu jo kolme totia vuosittaisesta kiintiöstä.

Viinipullojakin hyllyssä on, mutta ovat jo pitkään pysyneet kaikki kiinni lukuunottamatta yhtä valkoviinipulloa mistä jaloa juomaa on käytetty tattirisotton valmistukseen.

Hyvää joulua kaikille kohtuuden ja suhteellisuuden ymmärtäjille ja tavoittelijoille

Kari Lähdesmäki

Kyllä me opimme ajan kanssa juomaan kuten muutkin eurooppalaiset. Eihän siihen tarvita muut kuin riittävän helppo saatavuus ja sehän tälläkin lakiuudistuksella selkeästi paranee. Voi olla, että räyhääminenkin vähenee, kun olutta ja viinejä lipitetään useammin ja kerralla vähemmin prosentein. Lisäksi pienpanimojen saamat entistä laajemmat myyntioikeudet takaavat uuden asiakaskunnan aktiivisen etsinnän. Niin että pian olemme eurooppalaisten tasolla sekä alkoholin kulutuksessa että elimistön rasittumisessakin. Saamme samalla myös eurooppalaisten alkoholin seurauksena sairastumisluvut, jotka ovat esim. Ranskassa olleet noin puolet kaikista sairaalakäynneistä. Tämä tietenkin maksaa yhteiskunnalle jonkin verran enemmän kuin nykyisin. Mitä siitä! Sillä tärkeintä on, ettei rajoitteita ole ja että saamme tuntea olevamme tässäkin tärkeässä asiassa eurooppalaisia.

Tero Simonen

Amsterdamissa maksoi 0,5 tölkki 8% 40c -En havainnut minkäänlaisia ongelmia sen sen suhteen, ja ruokakaupoista sai mitä vaan viinoja ja viinejä. Kyllä se niin on että rajoittaminen ja turha häiriintynyt pulina alkoholista vain häiriinnyttää ja lisää ongelmia. Asioita, monia asioita pitäisi ennemminkin vapauttaa, ja antaa ihmisen kehittyä vastuulliseksi parhaaksi itsekseen. Eikä muuten Amsterdan ole ainoa esimerkki paremmasta päihdepolitiikasta.

Tapio Mäkeläinen

Onko Uusikylä tullut tulokseen että A- olut aiheutti ek ongelman.??????
Se tulee kauppoihin vasta ensi vuonna.
Ihmeellistä että korrelaation ja kausaliteetin sekä normi järjen käsitte voivat vipata tohtoirilla noin paljon.
Miten tämä asia sai näin uskomatomat mittasuhteet?
Asia nyt kuitenkin on niin että 1.1.18 on aika uus!

Jaakko Tuominen

"Uusikylä toteaa karusti, että mitä helpommin alkoholia saa, sitä enemmän sitä käytetään."

Vaikka "hinta & saatavuus" -mantra on ollut iät ja ajat Suomen alkoholipolitiikan "cosa nostran" jargonissa keinovalikoiman keihäänkärkinä kulutuksen vähentämisessä, tämä kansainvälinen vertailu ei ainakaan anna saatavuuden suhteen sille tukea. :)
Suomi on sijalla 16, ja esim. Irlanti sijalla 21, Saksa 23, Viro 37, Yhdysvallat 48 - samalla kokonaiskulutuksella kuin Ruotsi, joka on sijalla 50 ja Italia - sijalla 87.
Alkoholin käytön määrällä ja alkoholin saatavuudella ei ole kansainvälisessä vertailussa korrelaatiota. :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_p...

Pertti Hyppönen

Eiköhän nykyiset kansalaiset ole nykyisen, pitkän aikaa vallinneen alkoholipolitiikan tulosta. Jos halutaan päästä sivistysmaiden tasolle, niin se voi kerran kirpaista ennenkuin tasoittuu ja sivistyneempi sukupolvi kasvaa. Jotkut vaan haluaa ikuisesti pysyä kivikaudella tai ehkä enemmänkin pitää muita ihmisiä alamaisinaan. Päästä käyttämään valtaa arkipäiväisistä asioista alkaen.

Pauli Smolander

Vanhat jäärät nyt vaan haluaa kurmuuttaa kansaa, ihan kuin vanhoina hyvinä aikoina, kansa kun ei itse tiedä, eikä osaa mitään! Oishan se hienoo, kun vieläkin olisi kortti alkoon ja tiskiltä saisi hakea juomansa, jos myyjä totesi ostajan kunnon ja kansalaistaidon riittävän hyväksi. Siinä sitä myyjäkin oli vallan ytimessä, nyt pelkkä palvelija!

Alex Di Tutti

Ravintoloissa on jo kauan myyty sekä keskiolutta että nelosolutta. Ei varmaankaan tarvitse sanoa kumpi on ylivoimaisesti suositumpaa.

En näe syytä miksi tilanne kääntyisi marketeissa päälaelleen. Nelosolut tulee jäämään marginaalituotteeksi niin kuin ravintoloissakin.

Pasi Salmi

Kyllä proffa oikeassa on, sillä jos viina olisi ihmiselle välttämätön ravinne tai ruokaines, niin silloin ymmärtäisin sen, että sitä pitää saada, mutta koska ihmislaji ei sitä tarvitse mihinkään niin silloin sitä ei tarvitsisi edes valmistaa. Sitä olen ihmettelyt miksi tästä on tullut elämää surempi asia! Onko todella niin, että meillä on ihmisiä, jotka todella tarvitsevat alkoholia, kun sitä tekee mieli. Sama linja pitäisi olla kuin tupakan ja huumeidenkin osalta. Kovasti muistuttaa tämä viinan vinkuminen samaa kuin ukot huutavat pitää saada naista ja sitten ottavat vaikka väkisin. kuten yllä olevassa kirjoituksessa mainintaan.

Kaj Nyyssönen

Voisiko Prohvessori valoittaa miltä planeetalta Suomalaiset ovat tulleet kun kerran geenit ovat niin erilaiset Telluksen Homo Sapiens ihmiseen verrattuna?

Portugalin Suomalainen eläkeläinen, sitä ennen 24 vuotta ulkomailla työssä.

Reijo Helli

Koko "PROFESSORI" tasoinen ja tämän tason keskustelun aloittajalle "Proffalle" terveisiä...... JOKAINEN JOKA HALUAA SAA JA ON SAANUT KAUTTA AIKOJEN VIINANSA VAIKKA SITÄ ON HYVIN MONIN TAVOIN YRITETTY RAJOITTAA....
Kaikki viinat mitä vain on saatavilla ja kauppiaat haluaa hyllyssään pitä... tulisi niiden myynti sallia ja lopettaa ihmisten aliarvioiminen... ja "HOLHOAMIEN"... ehkäpä siellä Proffan omissa piireissä on ongelma... mielestäni tavalliset ihmiset ja heidän elämänsä ei muutu miksikään olipa siellä kaupan hyllyssä mitä viinaksia tahansa..... tässä onkin ileisesti kysymys Valtion omista eduista rajoittaa ja pitää monopolia yllä että voi tällä tavoin kerryttää omia tulojaan.... kysymys on pitkälti käsittääkseni juuri tästä.