Maanantai 17.6.2019

Konkaripoliitikko työttömien patistelusta: ”Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan”

Luotu: 
31.12.2017 09:53
Päivitetty: 
31.12.2017 09:59
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Osmo Soininvaara nostaa esimerkiksi Uudenmaan, jossa on kova pula rakennusmiehistä. Samaan aikaan talonrakennusalan työttömyys oli marraskuussa Uudellamaalla 8,4 prosenttia. Hän kertoo saaneensa selitykseksi sen, että palkkataso rakennustöissä on niin matala, että mieluummin on työttömänä.
|

Faktakulma

Aktiivimallin työssäoloehto täyttyy, jos työtön on palkkatyössä 18 tuntia 65 päivän työttömyysetuusjakson aikana.

Palkkatyön vaadittu tuntimäärä voi kertyä esimerkiksi työskentelemällä 3 peräkkäisenä päivänä 6 tuntia kunakin, tai kahtena peräkkäisenä päivänä 9 tuntia kumpanakin. Työtunnit voivat kertyä yhden tai usean työnantajan palveluksessa.

Työttömyysetuus pysyy normaalina myös, mikäli työnhakija:

– ansaitsee yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (65 työttömyysetuuden maksupäivän aikana vähintään 241 euroa) tai

– on 5 päivää työllistymistä edistävässä, työllistymisedellytyksiä parantavassa tai rekrytointia tukevassa toiminnassa.

Jos aktiivisuus ei toteudu, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia 65 päivän ajaksi.

Vihreiden entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soinivaara sanoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus toimisi viisaasti, jos peruuttaisi paljon keskustelua herättäneen aktiivimallin ja ryhtyisi vanhan lain pohjalta aktivoimaan työttömiä ja osoittamaan heille työpaikkoja.

–Hallitus on iskenyt pahasti kirveensä kiveen työttömien aktivointimallinsa kanssa. Se on herättänyt niin laajaa suuttumusta, että sillä voi olla suuri vaikutus tulevien eduskuntavaalien tuloksiin, Soininvaara kirjoittaa blogissaan.

–Ongelma, jota hallitus yrittää korjata, on kuitenkin olemassa. Suomen talous on lopultakin reippaassa nousussa, mutta nousu saattaa tyssätä nopeastikin työvoimapulaan samalla kun yli 300 000 ihmistä on työttömänä, hän jatkaa.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi uudenvuoden puheessaan tänään, että nyt on huolehdittava erityisesti siitä, että yritykset löytävät tekijät avautuviin tehtäviin.

Lue tarkemmin: Juha Sipilä: ”Muutos on ollut jopa nopeampi kuin kukaan osasi ennustaa vielä vuosi sitten”

Soininvaara huomauttaa samalla, että suomalainen työttömyysturvajärjestelmä on todella passivoima, jos sitä vertaa Ruotsiin tai Tanskaan.

–Joku kysyi, mitä järkeä tässä patistelussa on nyt, kun työttömien määrä vähenee itsestään. Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan, hän kommentoi.

Aktiivimalli alentaa työttömyysetuutta 4,65 prosenttia 65 maksupäivän ajaksi, jos työtön ei kykene täyttämään niin sanottua aktiivisuusehtoa. Ehdon voi täyttää tekemällä työtä tai yritystoimintaa tai olemalla työllistymistä edistävässä toiminnassa yhden viikon ajan. Pääsääntöisesti vaaditaan 18 tuntia työtä kalenteriviikon aikana. Kriitikot pitävät kohtuuttomana sitä, että työttömyysturvaa leikataan aktiivimallissa aina kun työnhakijan ponnistukset oman työllisyytensä edistämiseksi eivät tuota tuloksia.

Osmo Soininvaara sanoo suoraan, että Suomessa on aika helppo ”jäädä roikkumaan” työttömyysturvan varaan.

–Tästä asiasta on vähän vaikea puhua, koska kun näin sanoo, syyllistää kaikkia työttömiä, erityisesti niitä, jotka oikeasti yrittävät päästä töihin, mutta eivät pääse. Tällä roikkumisella en tarkoita, että karttaisi työn saamista vaan sitä, että ei näe paljon vaivaa asian eteen ja lopulta luisuu pitkäaikaistyöttömyyteen, josta onkin sitten pitkä matka töihin.

Soininvaara mainitsee esimerkkinä Uudenmaan, jossa on kova pula rakennusmiehistä. Samaan aikaan talonrakennusalan työttömyys oli marraskuussa Uudellamaalla 8,4 prosenttia. Hän kertoo saaneensa selitykseksi sen, että palkkataso rakennustöissä on niin matala, että mieluummin on työttömänä.

–Näin vastanneet ajattelevat työttömyysturvaa perustulona, johon ei sisälly velvollisuutta olla työmarkkinoidenkäytettävissä, Soininvaara vastaa.

Soininvaara linjaa, että työttömiä olisi hyvä ryhtyä ”oikeasti aktivoimaan”. Samalla hän huomauttaa, ettei ihmisiä voi vaatia ”sakon uhalla” osallistumaan aktivointitoimiin, jos sellaisia ei järjestetä.

–Tällainen politikka on tuottanut hyviä tuloksia Ruotsissa ja Tanskassa. Siis paljon enemmän työvoimapoliittista koulutusta, tukitöitä ja kuntoutusta. Se maksaa, mutta kalliiksi tulee sekin, jos orastava nousu törmää työvoimapulaan.

"Nämä toimet kiusaavat työttömiä"

Esimerkiksi kaikki Uudenmaan talonrakennusalan 457 työtöntä tulisi Soininvaaran mukaan kutsua haastatteluun, tehdä mahdollisesti työkyvyn arviointi, osoittaa töitä rakennuksilta niille, joista on rakennusalan töihin, lähettää kuntoutukseen ne, joiden työkyky edellyttää kuntoutusta, kirjoittaa osa eläkkeelle ja osoittaa muun alan töitä niille, joilla ei tosiasiassa ole rakennusalan koulutusta.

–Pohjoismaiden hyvät kokemukset (pakko)aktivoinnista ovat osittain kotoisin juuri siitä, että nämä toimet kiusaavat työttömiä. Hyvä sosiaaliturva olisi muuten liian hyvä vaihtoehto huonopalkkaiselle työlle, joten varastetaan työttömän vapaa-aika. Silloin palkkatyö muuttuu houkuttelevammaksi. Tästä aktivointimallissa on osittain kysymys, vaikka sitä ei haluta sanoa ääneen, hän kommentoi.

Soininvaara moittii aktiivimallia myös kömpelöksi. Hänen mukaansa se sopii työttömien enemmistölle, joka asuu kaupungeissa ja joka voi halutessaan saada pieniä keikkoja tai ansaita yrittäjänä 250 euroa, mutta ei vajaatyökykyisille eikä haja-asutusalueilla asuville.

Työministeri Jari Lindström (sin.) myönsi viikolla, että aktiivimallissa on myös ongelmia.

–Sen hyvä tarkoitus on lisätä työllisyyttä [ja] kannustaa ottamaan vastaan lyhytaikaisia työsuhteita. Sen ongelma on aktiivisuuden näyttämisen kriteeristö. Eli se, miten todistat olleesi aktiivinen, hän sanoi.

Hallituksen esitys on suututtanut työttömiä, työttömien järjestöjä sekä muun muassa oppositiopoliitikkoja ja sen perumiseksi on käynnistetty kansalaisaloite.

–Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa. Tekemättäkään ei voi jättää, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) totesi lauantaina.

Lue lisää:

Kokoomusministeri puolustaa aktiivimallia: ”Ennalta luovuttamisen henki on järkyttävää”

Työministeri myöntää aktiivimallin ongelman: ”Miten todistat olleesi aktiivinen”

Pitkäaikaistyöttömän aloite nimivyöryllä eduskuntaan: ”Typerä laki, joka tekee kipeää hyvin monelle”

Faktakulma

Aktiivimallin työssäoloehto täyttyy, jos työtön on palkkatyössä 18 tuntia 65 päivän työttömyysetuusjakson aikana.

Palkkatyön vaadittu tuntimäärä voi kertyä esimerkiksi työskentelemällä 3 peräkkäisenä päivänä 6 tuntia kunakin, tai kahtena peräkkäisenä päivänä 9 tuntia kumpanakin. Työtunnit voivat kertyä yhden tai usean työnantajan palveluksessa.

Työttömyysetuus pysyy normaalina myös, mikäli työnhakija:

– ansaitsee yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (65 työttömyysetuuden maksupäivän aikana vähintään 241 euroa) tai

– on 5 päivää työllistymistä edistävässä, työllistymisedellytyksiä parantavassa tai rekrytointia tukevassa toiminnassa.

Jos aktiivisuus ei toteudu, työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia 65 päivän ajaksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Ei se SATA-komitean mallikaan toiminut missä myös Soninvaara istui.Paltamokokeilu,tukien 40% leikkaukset ja karenssit ei tuonut yhtään työpaikkaa yrityksille.
Ilmaista työvoimaa kyllä .Nyt 126 700 ja 30 milj.ilmaista työtuntia yrityksille.
-08-17 Mikä on summa yhteensä mitä on käytetty tempputyöllistämiseen ?
Työttömyyskorvaukset,toimeentulotuki,asumistuki,työllistämistuki yrityksille,konsulttifirmojen"pupuleikki" ,työtön,työtön tukihakemusten ja työhakemus kursseista +sakot kunnille työttömien määrästä.
Tulos Nyt n.600 000 työtöntä
86 000 avointa työpaikkaa
126 700 on ilmaistöissä asumistukea ja toimeentulotukea vastaan,veronmaksajien rahoilla.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
–Haastan jokaisen aktiivimallin vastustajan esittämään tilalle toimia, joiden työllisyysvaikutus on vähintään samaa tasoa.

Alakohtainen SAK/EK sopima palkka työstä niin työpaikat ei jää täyttämättä 100% varmasti. Työttömyys vähenee kertaheitolla JOS yrityksillä on tarvetta lisätä työvoimaa .

Pasi Anttila

Paitsi tällä kertaa. Taisi Vartiainen olla oikeassa sen suhteen että 40000 on se osa joka työttömistä on mahdollista työllistää, loppujen koulutus ja osaamien ei riitä. Kyllä tää aika surulliselta vaikuttaa ja kun siihen lisää julkisen sektorian rahoitusalijäämän ja huoltosuhteen heikkenemisen niin ei hyvältä näytä. Nyt on sentään suhdannehuippu menossa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #21

"Hyvä" että patistetaan ja Aktivoidaan tukia leikkaamalla.
Akava
2017/10
Korkeastikoulutetut työttömät
yht: 264 417
Luulisi helposti löytyvän töitä tuolla koulutuksella. Kun pystyy suoriutumaan vähemmän koulutusta vaativistakin työtehävistä helposti.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #16

Tai käy kuten -08 hallitus antoi rahaa julkisten rakennusten saneerauksiin kun rakennusalalla oli paljon työttömiä.
Niinpä esim.Helsingissä halvimman tarjouksen teki Virolaiset rakennusfirmat.
Näin poistui Virosta työttömyyttä ko.alalta.
Mansessa sama meininki.

Marja-Liisa Kalkela

Kakysyä työnantajilta miksi ei ole löytynyt rakennusalalle sopivia työntekijöitä. Eri tehtäviin kun kaikia ei huolita. esim.Raudoittajaksi ei käy muu rakennusalan työntekijä.

Ravitsemusalallakin on avoimia työpaikkoja paljon. Ei ole asuntoja,Ravintolaan ei käy Pizzakokki tai Hesen purilaisen paistaja.

Pasi Anttila

Työvoimapula ja massatyöttömyys voivat vaivata samaan aikaan. Ihan niinkuin nytkin talouskasvaa korot ovat nollassa ja inflaatiota ei ole. Ihmeellisiä asioita.

Tuosta väestönkasvusta ei ole iloa jos ei koulutusta, sellaista työtö mihin heidän taidot ja koulutus antaa mahdollisuuden. On tietysti olemassa keino, halpatyömarkkinat. Matala palkka jota yhteiskunta kompensoi. Kauppojen "ostosten pussittajat", hissipojat ym. Mutta kuka nyt ostoksia pussittaa 2€ tuntipalkalla:)

Tuuli Mukka

Pressan vaali tulossa. Kannattaa muistaa kuka vahvisti työllistämislain aktiivimalleineen.

Myös osa kansansanedustajista näyttäisi tarvitsevan keppiä ja muutenkin he ovat kannustinloukussa hakiessaan työtä mikäli eivät tule uudelleen valituksi. Siksi kannatan heidän sopetumiseläkkeen poistamista.

Kansalaisaloite tästä on jo vireillä ja nyt se voi hyvinkin kerätä allekirjoituksia, ja toivottavasti kerää.

Jaakko Aalto

Tämä oli yksi niitä todella harvoja järkeviä ja asiapitoisia kirjoituksia tästä aktivointimallista. Kannattaa katsoa myös Soininvaaran blogi, johon tässä kirjoituksessa on linkki (siitä plussaa) ja siihen liittyvä keskustelu. Jonkinlaisena tiivistettynä poimintanaolkuun vaikka seuraava: ” Osmo Soininvaara sanoo suoraan, että Suomessa on aika helppo ”jäädä roikkumaan” työttömyysturvan varaan. … Joku kysyi, mitä järkeä tässä patistelussa on nyt, kun työttömien määrä vähenee itsestään. Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan, hän kommentoi”.

Jairi Palonen

Ongelma ei ole työn hakeminen vaan työn saaminen. Eli kysymys maan hallituksella tulisi olla: ”Miksi yritykset eivät palkkaa henkilökuntaa?”

Jos työttömille haluttaisiin saada töitä, tulisi hallituksen edesauttaa yritysten mahdollisuuksia palkata uutta väkeä lisää. Nyt monet pienet ja keskisuuret ja jopa suuret yritykset tuskailevat työpaineiden alla, mutteivät voi palkata yhtään työntekijää lisää valtavien sivukulujen takia.

Jos hallitus haluaisi työllisyyden lisääntyvän, se tiputtaisi saman tien työntekijästä koituvat lakisääteiset maksut puoleen.

Se mahdollistaisi yrityksille henkilökunnan lisäämisen saman tien. Jos hallitus ei tohdi kerralla tehdä näin isoa päätöstä, tehkää se portaittain: Jokainen uusi palkattu työntekijä puolella maksulla, ja tiputetaan saman tien yhdeltä aiemmin palkatulta työntekijältä maksut puoleen.

Yrityksen rekrytointi-into kasvaa, kun saa kahden henkilön työpanoksen yhden työntekijän kulujen hinnalla.

Tämä malli kannustaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä, joka toki ensin vähentää valtion saamia tuloja, mutta ajan myötä vähentää niitä todella runsaasti työttömyyden vähenemisen seurauksena.

Nythän ministeriöissä osataan vain katsoa työttömien määrää, ja nostaa yrityksille koituvia maksuja, että voitaisiin hoitaa työttömyydestä johtuvat kulut.

Istukaa hetki hiljaa, ryhtykää ajattelemaan ja esittäkää kysymys itsellenne.

Älkää kysykö ”Miksi työtön ei mene olemattomiin töihin”, vaan kysykää sen sijasta ”Mikä estää pienten yritysten kasvun ja henkilökunnan palkkauksen”.

Saatatte yllättyä ajattelun suomasta vastauksesta

Harri Kovala

Kun katsoo EU:n tilastoja, niin sieltä ilmenee, että Suomessa palkan sivukulut ovat alhaisimmassa neljänneksessä. Saksassa sivukulut ovat miltei 20 % korkeammat.

Yhteisövero Suomessa on nimellisestikin EU:n toiseksi alhaisin, toteutunut yhteisöveroprosentti 6,8 %. Saksassa nimellinen yhteisövero on 50 % korkeampi kuin Suomessa.

Mikko Toivonen

Eräitä yksittäisiä vaikuttavia seikkoja ilman analyysiä:

-Saksassa on järjestelmä missä tiettyyn rajaan asti työnantaja voi maksaa korvauksia ilman mitään työnantajakuluja ja vastaavasti työntekijä tehdä ilman mitään veroja. Tuo summa on muistaakseni tasoa 690 euroa per kk

- Jokainen työnantaja palkkaisi lisää työntekijöitä, jos saisi heitä palkattua tuottoon nähden siedettävällä palkalla

- Työnantaja työllistäisi aina lisää työntekijöitä jos heillä olisi normaali irtisanomisaika aina sovellettavissa

- Ihmiset kykenisivät muuttamaan työn perässä, jos työllistävällä paikkakunnalla olisi edullisia vuokra asuntoja joita voisi suhteellisella palkalla kustantaa

- Eläkekertymä toimisi lyhyistäkin työsuhteista

- Työttömänä olemista ei olisi tehty liian helpoksi ja "kannattavaksi"

- Edelleenkin julma ja tarpeeton byrokratia, määräykset ja holhoaminen vähennettäisiin kokonaismäärästään ainakin 90%

- Koulutusta muutettaisiin suosimaan määrällisesti tuottavan työnteon osaamista ja oppimista ja akateeminen jätettäisiin vähemmälle osuudelle nykyisestä.

Vientiosaamista merkittävästi parannettaisiin poistamalla pakkoruotsi ja aloittamalla kouluttamaan vientimyyjiä suurten ostajakulttuurien kieliin ja kulttuureihin organisoimalla sitä niissä maissa ja yhteistyössä niiden maiden menestyneiden yhtiöiden kanssa oppisopimus kontrakteilla

Jussi Keskinen

Erikoista on se, että Suomessa ei kunnolla elä työtön, eikä työllinen. Nyt on käynyt niin, että työtä välittävät välistävetofirmat ja työntekijä jää edelleen nuolemaan näppejään tai jopa jotuu hakemaan vuokra- ja toimeentulotukea.

Työ ei enää tarjoa ahdistuksesta vapaata olemassaolon perustaa eli sitä mikä on työnteon suurin ponnin.

Työn motiivina täytyy olla edes jonkinlainenautonomia.

Suomessa on valitettavasti puikoissa talous- ja hallitusmiehiä jotka eivät tajua tekemisiensä aiheuttamien reaktioiden tunnevoimasta, tällä on koko kansaan negatiivinen vaikutus ja ihmettelen suuresti, että tällä hallituksella on yhtään kannattajaa, jos asiaa tarkastelee edellisen pohjalta; mutta asia on toisin niiden kohdalla joille rahasta on tullut uskonto ja joiden kateus nousee ylpeydeksi tehdä mitä vain huvittaa seuraamuksista välittämättä.

Näyttää siltä, että tätä kehitystä ei voi katkaista ja siitä on seurauksena yhä lisääntyvä kaaos. EU ei tarjoa mitään mahdollisuutta oikeudenmukaisiin muutoksiin, koska sen arvopohja on mätä.

Pekka Hovatov

TYÖTTÖMIEN AKTIVOINTILAKI (=LUE KYYKYTYSLAKI) RIKKOO SUOMEN PERUSTUSLAIN 2 LUVUN 6§ JA 9§

Miettikää ihmiset hyvät. Pakolaisilla ja muilla on oikeus valita asuinpaikkansa Suomesta. Työtön voidaan uuden lain mukaan kuitenkin pakottaa muuttamaan pois valitsemastaan asuinpaikasta, kiristämällä häntä taloudellisesti. Ihmettelen sitä, ettei peruslakivaliokunta ole ottanut asiaan kantaa, koska se on perustuslain vastaista. Jokaisella suomalaisella on oikeus valita itse asuinpaikkansa. Mielestäni uusi nyt vuodenvaihteessa voimaan tuleva työttömien aktiivimalli , oikeammin "työttömien kyykytyslaki" rikkoo törkeästi ainakin kahta Suomen perustuslain kohtaa.

Perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

Perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 9 § Liikkumisvapaus

-"Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Suomen perustuslaki, perusoikeudet 2 Luku 6 § Yhdenvertaisuus

-"Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä."

-"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Pakolaisia ja muita ulkomaalaisia ei pakoteta kiristämällä taloudellisesti muuttamaan eri puolille Suomea, mutta työtön suomalainen voidaan pakottaa, kiristämällä häntä taloudellisesti muuttamaan toiselle puolelle Suomea.

Jokainen voi käydä tarkistamassa halutessaan mainitsemani lainkohdat tuolta:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Tämä on hyvä esimerkki miksi ei pidä äänestää Kokoomuksen "koko kansan ehdokasta" Sauli Niinistöä tai Keskustan ehdokasta Matti Vanhasta seuraavaksi Suomen presidentiksi.

Raili Sergejeff

Kyllä on taas klikkiotsikko!

"Osmo Soininvaara työttömien patistelusta: ”Juuri nyt siinä on järkeä, jos koskaan”"

Ihan kuin Soininvaara olisi aktiivimallin takana, mutta eihän hän ole tuon tekstin perusteella.

Näin lukee ihan uutisen alussa:
"Vihreiden entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Osmo Soinivaara sanoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus toimisi viisaasti, jos peruuttaisi paljon keskustelua herättäneen aktiivimallin ja ryhtyisi vanhan lain pohjalta aktivoimaan työttömiä ja osoittamaan heille työpaikkoja."

Nyt sataa Vihreille taas paskaa niskaan ihan tuon klikkiotsikon takia, ihmisethän eivät useinkaan lue varsinaista tekstiä.

Kenen asialla tämä klikkiotsikon tekijä sitten on, sitä kannattaa miettiä.

Vanhojen lakien avulla tätä patistelua voi ihan varmasti tehdä, uutta kyykytyslakia (Aktivointimalli) ei tarvita, sitä mieltähän Soininvaara on, ja niin olen minäkin.

Lakihan on myös perustuslain vastainen, sanotaan, ja työtön ei voi yhtään vaikuttaa siihen, saako työtä vai ei, oli kuinka aktiivinen tahansa.

Jos työtön ei saa työtä, häntä rangaistaan siitä, vaikka olisi lähettänyt miljoona työhakemusta, tai jos olisi yrittänyt moneenkin koulutukseen, joihin ei kuitenkaan pääse/mahdu.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jos peruuttaisi paljon keskustelua herättäneen aktiivimallin ja ryhtyisi vanhan lain pohjalta aktivoimaan työttömiä ja osoittamaan heille työpaikkoja."
Vanhan lain pohjalta?
Vanhasen II-hallituksenko? Jos ilmaistyötä ei ota vastaan tukea leikataan 40% ja 2kk karenssi.
Vai Kataisen hallituksen? Tuon edm.lisäksi Aktiivitoimissa olevia ei koske yhdenvertaisuuslaki työelämässä.
Kummassakin oli Vihreät mukana.

Juha Koponen

moni yli 50v. työnhakija on kiipelissä. Vaikka laitat satoja hakemuksia ei työtä välttämättä tule. Olisi mieluummin valtion pakko työ mahdollisuus. Jokin liikennemerkkien puhdistaja/siivooja/lumenluontia jne. työtä jonka valtio maksaa. ...

Marina Äimä

Jotain positiivista kannattaisi yrittää kehittää, koska nyt on esitetty vain uuden lain mukaisia vähennyksiä työttömyysetuihin. Kannattaisi miettiä, voidaanko säätää myös jotain positiivista "porkkanaa" aktiivisen työnhaun kannustimeksi ja ehkä myös pohtia, voidaanko säätää työnantajapuolelle jotakin etua esim työnantajamaksujen tarkistuksen muodossa siitä, että mm rakennusalan työpaikkoja saadaan täytettyä myös kotimaisilla työnhakijoilla; hassua on, että ulkomaalaisille työpaikat kelpaavat, jopa hyvin kaukaakin tulleille, mutta eivät aina täkäläisille työnhakijoille.
Työnhaun positiivinen kannustin pitäisi saada paremmin esille.

Esa Auramäki

Siis todellinen kohtaanto-ongelma tässä on se, että työnantajat eivät tarjoa riittävästi palkkaa. Miksi pitäisi mennä töihin huonolla palkalla? "Soininvaara mainitsee esimerkkinä Uudenmaan, jossa on kova pula rakennusmiehistä. Samaan aikaan talonrakennusalan työttömyys oli marraskuussa Uudellamaalla 8,4 prosenttia. Hän kertoo saaneensa selitykseksi sen, että palkkataso rakennustöissä on niin matala, että mieluummin on työttömänä."

Pasi Anttila

No sit jos mieluummin ollaan työttömänä niin ei olla ns. työmarkkinoiden käytettävissä ja siitä tulee karenssi. Jos palkka on liian pieni voi tietysti vaihtaa alaa tai pyrkiä ay-liikkeen kauttaa vaikuttamaan palkkakehitykseen. Eihän ne nopeita toimia ole kantavat hedelmää sitten aikanaan

Marja-Liisa Kalkela

Kannatasko keskittyä luomaan yritysten kanssa niitä työpaikkoja?
Mistä maksetaan myös palkkaa työstä. Vai tarvitsiko se hallitus niitä verotuloja yhteiskunnan ylläpitoon ja velkojen maksuun?
Ei niitä veroja tule jos palkat maksetaan Kelasta verovaroista.

126 700 ilmaistyössä olevan ja 240 000 verot palkoista on pois verotuloista,samalla myös ALV 24% kulutuksesta kun ei ole ostovoimaa työttömyyskorvauksilla.

Jari Kaisla

Kyllä valtaosa ihmisistä menisi töihin vaikka pienelläkin palkalla vaan kun niitäkään töitä ei valtaosalle löydy mistään. Mediassa on seksikästä maalailla otsikoita miten henkilö X kieltäytyi töistä kun ei saanut sieltä tarpeeksi palkkaa. Nämä ylilyönnit ja ääritapaukset ovat pieni vähemmistö työnhakijoista, mutta idiootit päättäjät rankaisevat enemmistöä näiden vuoksi.

Hannu Rautomäki

"...Juha Sipilän (kesk.) hallitus toimisi viisaasti, jos peruuttaisi paljon keskustelua herättäneen aktiivimallin ja ryhtyisi vanhan lain pohjalta aktivoimaan työttömiä ja osoittamaan heille työpaikkoja."

Ongelma on siinä, että suurtyöttömyyden Suomessa ei juurikaan ole työpaikkoja, joita osoittaa.
Aktiivimallikaan ei tätä tilannetta muuta mitenkään.

Pekka Hovatov

SAULI "KOKO KANSAN PRESIDENTTI" NIINISTÖ HYVÄKSYI ALLEKIRJOITUKSELLAAN TYÖTTÖMIEN KYYKYTYSLAIN!!!!

TOISINKIN HÄN OLISI VOINUT TOIMIA, JOS HÄNTÄ OIKEASTI KIINNOSTAISI KOKO SUOMEN KANSA.

ÄLKÄÄ ÄÄNESTÄKÖ SAULI NIINISTÖÄ. HÄN EI AJA SINUN TAI SUOMEN ETUA. HÄN AJAA KOKOOMUKSEN ETUA.

Marja-Liisa Kalkela

Eduskunta tekee lait.Eduskunnan enemmistö hyväksyy lait.
Presidentti vain allekirjoitta lain joka astuu voimaan.

Ellei presidentti allekirjoita lakia se palautuu eduskunnantaan ja hyväksytään enemmistön päätöksellä.
Ei lain laatimiset kuulu presidentin tehtäviin.

Satu Järvinen

Konkaripoliitikon lausumasta jää vähän ristiriitaiset tunteet; toisaalta hän kritisoi hallituksen aktiivimallia, mutta seuraavassa lauseessa hän on sitä mieltä, että nykyinen järjestelmä passivoi, koska on liian helppoa jäädä roikkumaan työttömyysturvan varaan. Sen vuoksi hän kannattaakin aktivointia, mutta että ihmisiä ei voi sakon uhalla vaatia osallistumaan aktivointitoimiin, jos sellaisia ei järjestetä. Esimerkkinä hän mainitsee rakennusalan, jolla on pula rakennusmiehistä, joista samaan aikaan on työttömänä 8,4 %. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että rakennusala on yksi niistä aloista joilla käytetään paljon ulkomaista halpatyövoimaa. Vika on silloin varmaankin järjestelmässä, joka ei anna riittäviä kannusteita työntekoon palkkoja alas dumppaamalla. Suomalaisen duunarin kun pitäisi pystyä myös tulemaan toimeen sillä palkallaan, maksamaan veronsa ja asumiskulunsa.

Pekka Hovatov

Niinpä, Virolainen rakennusmies ajaa Viron kilvillä olevalla autolla(ei maksa ajoneuvoveroa ja vakuutukset on jotain 100€/vuosi), vaimo asuu Virossa, suomalaiset lapsilisät +muut tuet menee sinne ja itse rakennusmies on töissä virolaisessa firmassa, joka usein on yhden miehen yritys, joka tekee alihankintatöitä eli urakoitsijan ei tarvitse maksaa sotu+ muita pakollisia maksuja mitä suomalaisesta työntekijästä pitää maksaa. Nyt joku juustopää ihmettelee miksei se suomalainen rakennusmies perusta yritystä ja tee alihankintatöitä. Suomalainen ei pysty. Meillä pitää verottaja siitä huolen, yhden hengen yrityksen koko liikevaihto katsotaan verottajan toimesta yrittäjän henkilökohtaiseksi tuloksi ja sitä verotetaan myös sen mukaisesti. Eli suomalainen yrittäjä on 1 vuoden toiminnan jälkeen loppuikänsä veloissaan, joiden maksamista on turha edes yrittää normaalilla palkkatyöllä. Sillä ei ole mitään merkitystä, perustaako osakeyhtiön, verottaja purkaa koko liikevaihdon henkilökohtaiseksi tuloksi(luit aivan oikein, koko liikevaihdon, ei pelkästään mahdollista tuottoa). Silläkään ei ole merkitystä, että kyseinen toimi on osakeyhtiölain vastainen ja meillä on jo 1990-luvulta korkeimmanoikeuden päätös tapauksesta, jossa todetaan verottajan toimineen tietoisesti lainvastaisesti. Arvatkaa saiko veroviraston kyseinen osastopäälikkö edes nuhteita, ei saanut. Yritysverotuksesta vastaavat veroviranomaiset ovat toistuvasti ilmoittaneet, etteivät he välitä kyseisestä korkeimman oikeuden päätöksestä tai Suomen osakeyhtiölaista. Valtiovarain ministeriö ei ole puuttunut millään lailla veroviranomaisten väärinkäytöksiin ja lainrikkomisiin, eikä ole puuttunut syyttäjälaitoskaan.
Näin Suomessa kannustetaan yrittämään. Tavallisella pulliaisella ei ole mitään mahdollisuutta käydä oikeutta verottajaa vastaan. Vaikka voittaisitkin jutun niin oikeudenkäynnit verottajaa vastaa ovat kestäneet keskimääri 15-vuotta, sellainen tuhoaa jokaisen terveyden ja talouden. Verottaja tarkoituksella viivyttelee ja hidsta oikeusprosessia.
Yritä siinä sitten suomalainen 3,5-vuotisen koulutuksen käynyt rakennusmies kilpailla työpaikasta kun pitäisi saadulla palkalla elääkin.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi palkansaaja maksaa joka tilistä Työttömyysvakuutusmaksua ,työttömyys-Turvaa ja veroja sosiaaliturvaan?
Siksikö kun sillä turvataan elanto kun säännölliset palkkatulot loppuu kun joutuu työttömäksi?
Työttömyys-Turva vaihtuukin etuudeksi jonka eteen on tehtävä ilmaiseksi työtä?

Tapio Angervuori

1)Laitontahan se olisi, jos yksityinen sektori tuota harrastaisi; työstä on palkan lisäksi maksettava ne tunnetut pakolliset työnantajamaksut. Otat jonkun siivoamaan, palkan päälle tulee ne työnantajakulut.

2) Jos työttömyysvakuutusrahastot kävisivät tarpeettomiksi, olisi ne purettava, jolloin niissä makaava pääoma vapautuisi talouden käyttöön. Nyt ainoa tapa purkaa noita rahastoja, on työttömyys. Rahat polttavat kassoissa. Tämä luo tarvetta työttömyydelle.

Veli-Pekka Moisalo

Sipilän hallituksen aikana on leikattu toisen asteen ja työllisyyskoulutusta. Niihin panostamalla saadaan työllisyysastetta nostettua pysyvämmin eikä vain tilastokikkailuilla. Teollisuus-, rakennus ja palvelualat tarvitsevat kipeästi osaajia. Ukin autotehdas ja Turun telakka ovat hyviä esimerkkejä. Aktiivimallilla ei ratkaista ongelmia, vaan luodaan uusia. Päättäjät ovat osoittaneet päätöksissään heikkoa asiantuntemusta.