Tiistai 22.1.2019

Väyrynen sättii Huhtasaarta: ”Totuuskomissio” jää puolitiehen – Eurohalut syynä lamaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.1.2018 12:00
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
|

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) ehdotus erillisen ”totuuskomission” perustamisesta 1990-luvun laman tapahtumien selvittämiseksi ei ole riittävä, arvioi hänen kilpakumppaninsa Paavo Väyrynen (kp.).

–Laura Huhtasaaren ehdotus jää puolitiehen myös siinä mielessä, että hän ei vaadi pankkikriisiin johtaneen laman syiden selvittämistä. Hän ei esitä myöskään selvitettäviksi syitä vuoden 2008 jälkeen kokemaamme lamaan, joka on synnyttänyt uusia velkaongelmia, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Huhtasaari esitti omassa uudenvuodenpuheessaan, että presidenttinä hän perustaisi totuuskomission selvittämään pankkikriisin tapahtumat. Huhtasaari luonnehti 1990-luvun pankkikriisin horjuttaneen suomalaisten luottamusta yhteiskuntaan ja hän pitää sitä järkyttävimpänä tapahtumana sitten sotien. Huhtasaari katsoo, että pankkikriisissä kärsineillä yrittäjillä ja muilla velallisilla sekä heidän jälkeläisillään on oikeus korvauksiin.

Väyrynen liittää 1990-luvun laman sekä vuonna 2008 alkaneen talouskriisin syyt euroon. Hän väittää, että syyllisiä lamaan olivat sekä presidentti Mauno Koivisto että pääministeri Harri Holkeri, sillä ”he yrittivät ajaa Suomea ’vahvan markan’ politiikalla eurokuntoon”.

–1990-luvun alun kokemusten perusteella Suomen ei olisi missään tapauksessa pitänyt mennä euroalueeseen, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen kritisoi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puhetta, jossa tämä nosti esiin Suomen talouden ”hukatun vuosikymmenen”, kun bruttokansantuote ei vielä ole palautunut vuoden 2008 tasolle.

–Niinistö ei maininnut, että laman ja velkaantumiskierteen pääasiallinen syy on hänen läpiajamansa Suomen jäsenyys euroalueessa. Ruotsin talous on kasvanut samaan aikaan noin neljänneksellä, Väyrynen arvostelee.

Väyrynen ei presidenttiehdokkaana julkaissut omaa uudenvuodenpuhettaan Huhtasaaren ja vihreiden Pekka Haaviston tavoin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Väyrysellä taitaa olla huono muisti niiltä ajoilta?
Ahon perintö
Esko Ahon pääministerikausi 1991-95 sattui aikaan, jolloin kansainvälinen poliittinen ja taloudellinen toimintaympäristö koki täydellisen mullistuksen. Suomen asemointia hankaloitti rauhanajan syvin talouslama.
Jos Ahon hallituksen talouspolitiikassa jokin meni pieleen, se oli hallituskauden alussa takertuminen hetkeksi Holkerin hallituksen ajamaan vahvan markan politiikkaan.

Professori Pertti Kukkonen on tutkimuksissaan arvioinut, että markan yliarvostuksen ripeämpi ja hallittu purkaminen olisi voinut säästää jopa 100 000 työpaikkaa.
Toisaalta ilman markan devalvaatioita ja kellutusta 1991-92 kansantuote olisi romahtanut 23 prosenttia 13 sijasta ja työttömyys olisi noussut 30 prosenttiin.
Ilkka-lehti 13.2.2002

Raimo Laine

Väyrynen on tapansa mukaan aivan oikeassa. Eurovapailla mailla on mennyt meitä paremmin ja ilmeisesti tulee edelleen menemään. Eikä EU-jäsenyyskään onnea suo.
Vrt. Sveitsi, Norja, Islanti, Ruotsi, Tanska, Britannia.

Totuuskomissiota ei kannata enää perustaa, kun kaikki toimijat puolin ja toisin 25v sitten, eivät toimi enää tässä maailmassa. Ottakaamme vain opiksi, ettemme töppäile tuolla tavoin.

Milli Maja

Eiköhän paras ratkaisu olisi erota siitä eurosta ja ottaa markka käyttöön....sitten devalvaatiolla hoidetaan homma...ulkomaiden tuotteet tietty kallistuu mutta kuka nyt kiinalaista krääsää muutenkaan tarviii...kotimaisuus kunniaan..

Marja-Liisa Kalkela

Suomen tasavallassa oli valta tasan ja kaikki hyvin, mutta kuka päätti aloittaa laman, alentaa tuotantoa ja tehdä 340 000 työtöntä?
- 1990-luvun laman taustoja vaihe vaiheelta.

Heino käsittelee Suomen hallitusten talouspolitiikkaa, ecu-päätöstä, devalvaatiota ja verouudistusta, sekä kysyy, mikseivät suomalaiset poliitikot ja johtajat eroa vaikka kaikki menisi pieleen. - Poliitikkojen lausuntoja on koottu otteina 1980-luvun lopulta asti.

Mitä devalvaation jälkeen tapahtui. Seurauksena olivat verotuksen kiristyminen, työttömyyden kasvu ja valtiovelan lisääntyminen.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/03/31/laman-kuva-valta-voima-ja-markk...

Markus Weyland

Huhtasaari ja Väyrynen ovat ainoat ehdokkaat, jotka kannattavat itsenäistä Suomea, muut ehdokkaat haluavat, että Suomi jatkaa EU:n nuoleskelua ja sen sääntelyn alaisuudessa. Parempi olla Euroopassa, eurooppalaisena ja yhteistyössä muiden eurooppalaisten kanssa itsenäisenä valtiona ilman unionin orjuuttavia sitoumuksia.

Ilkka Tikkanen

Huhtasaari esttää asian yleisesti huomioitavaksi ja tarkasteltavaksi . Väyrynen sensijaan pelaa polttolinjalla eli haluaa tuomita henkilöitä paavo junnaa
vanhoissa asemissa, tuon seikan takia lopputulos on miinuksella. Paavo ei päse ulos vanhoista kiemuroistaan. Ystävät auttakaa häntä.

Markku Nieminen

Kyllä tuo Koiviston konklaavin manööveri oli niin törkeästi oikeuden ja, jopa perustuslain vastainen, että selvitettävä se on juuriaan myöten!
Sitä paitsi, sama laittomuus jatkuu yhä edelleen. Olkoon osan asianomistajista jo edesmenneen, mutta jälkeläisiä ja jälkipolvia ajatellen kaikki rikokset on tutkittava ja tuomittava.

Marja-Liisa Kalkela

Mitähän tarkoitat neronleimauksella?
Sitäkö että eduskunta ei ole duuma eikä eduskunta toimi kuten Pohjois-Koreassa . Eduskunnassa kaikki 200 osallistuu päätöksen tekoon ei vain yksi henkilö.
Jos niin on käynyt on kansanedustajat toiminut vastoin perustuslakia
koska edm.laki vaatii päätöksiin aina eduskunnan enemmistön hyväksynnän .
Myös oikeusasiamies ja tuolloinen eduskunnanpuhemies on lyönyt törkeästi tehtäviään valvoa eduskunnan päätöksentekoa .
(vai oliko porvaripuolueet kepu,kok,rkp,krst .sopinut keskenään että nyt tehdäänkin näin,ohi eduskunnan?)

Markku Nieminen

PS. Paavo; Huhtasaari vain esitti asian avaamista. Ei hän vielä määritellyt mitä kaikkea totuuskomissio tutkisi, mutta oletan että tarkoitus oli tuoda päivänvaloon kaikki siihen johtaneet ja vaikuttaneet syyt ja henkilöt. Jopa teidän roolinne pelissä herra Väyrynen.

Tapio Mäkeläinen

Mikä ihmeen totuuskomissio?
Lopettakaa nyt se jauhaminen paluusta kekkoslovakiaan ja devalvaatioon nr 26..
Markkaa voi katsella kuvista ja sen paluu on epätodennäköisempää kuin Suomen voitto potkupallon MM-kisoissa. Sehän tapahtuu sekunttia ennen kuin maapallon lämpötila laskee absoluuttiseen -213,15 celsiukseen.
Suomessa on erilaisia yhdistyksiä mm Minipossut R.y ja Markkuliito Ry. Mukaan mahtuu varmaan Euroon Totutuskomissio Ry.
:-)

Marja-Liisa Kalkela

PeVM 10/1994 - HE 318/1994
Perustuslakivaliokunnan mietintö n:o 10 hallituksen esityksestä Euroopan unionin jäsenyyden vuoksi tehtävistä muutoksista valtiopäiväjärjestykseen ja valtioneuvostosta annettuun lakiin

Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 1994
Asian ratkaisevaan käsittelyyn valiokunnassa ovat ottaneet osaa
-puheenjohtaja Niinistö,
- varapuheenjohtaja Alho,
jäsenet
Jansson, Kaarilahti, Koskinen,
Laine, M.Laukkanen, J. Leppänen,
Moilanen, Mölsä, Nikula,
Viljanen, Vuoristo, Vähänäkki ja Väistö sekä
varajäsenet Helle (osittain) ja Saastamoinen

Ja PJ Niinistö päätti "yksin" ? Jäsenet rikkoi lakia kun antoivt sen "tapahtua"!