Lauantai 20.7.2019

Nyt loppui ylitöiden tekeminen – 3000 työntekijän lakko ja ”huomattavia häiriöitä” paperiteollisuuteen

Luotu: 
2.1.2018 15:11
Päivitetty: 
2.1.2018 15:26
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Paperiteollisuuden toimihenkilöt aloittivat työtaistelut.
|

Työtaistelutoimet ovat alkaneet paperiteollisuudessa, kertoo Ammattiliitto Pro.

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden ylityökielto alkoi tänään tiistaina kello 14, ja niitä seuraa 17. tammikuuta alkava viikon mittainen lakko. Ylityökielto ja lakko koskevat kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita ja niihin osallistuu Pron mukaan lähes 3 000 toimihenkilöä.

Syynä työtaisteluun ovat liiton mielestä kohtuuttomat heikennysvaatimukset alalla, jonka tuottavuus ja kannattavuus ovat erinomaisia.

Toteutuessaan lakko johtaa huomattaviin häiriöihin paperiteollisuuden työpaikoilla, Pron tiedotteessa kerrotaan. Pron tavoitteena on kaikille maksettava yleiskorotus, jolla turvataan paperiteollisuuden toimihenkilöiden, asiantuntijoiden ja esimiesten palkkakehitys.

– Alalla on eletty erinomaisen tuottavuuden kasvun ja jatkuvasti parantuvan kannattavuuden aikaa. Alan palkansaajille kuuluisi siis itse asiassa suuremmat palkankorotukset kuin muilla aloilla työskenteleville. Tavoitteemme neuvotteluissa ovat kuitenkin olleet kohtuullisia ja yleisen linjan mukaisia, kommentoi paperiteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden toimihenkilöille ehdottama palkkaratkaisu on Ammattiliitto Pron mukaan heikompi kuin työntekijöiden kanssa solmittu sopimus. Lisäksi työnantajapuoli haluaa pienentää kaikille maksettavaa yleiskorotusta sekä poistaa toimihenkilöiltä useita palkanlisiä kokonaan, tiedotteessa kirjoitetaan.

Työnantajapuolta edustava Metsäteollisuus ry puolestaan pitää välttämättömänä, että myös toimihenkilöiden sopimukseen tehdään "työntekijäsopimusta vastaavia tuottavuutta parantavia muutoksia". Metsäteollisuus vaatii Pron ilmoittamien työtaistelutoimien välitöntä perumista.

– On valitettavaa, että Ammattiliitto Pro ei pystynyt tässäkään tapauksessa ratkaisemaan asioita omassa neuvottelupöydässä, vaan siirtää kokonaisuuden valtakunnansovittelijalle. Lakon aloittaminen on vastuutonta juuri nyt, kun vienti on lähtenyt vetämään, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo tiedotteessa.

Lähde osin: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Paperityöläiset ovat olleet ahneita kautta aikain, jos illoin, kun aikoinaan työurani "Guskepissä" aloitin, oli tärkein työelämää koskeva oppi "vedätys". Jos ei homma huvittanut, niin pantiin p....se penkkiin. Oli kiva olla pääluottamusmiehen muijan duunikaveri, kun ei tarvinnut/olisi saanut työllä itseään rasiittaa.

Kari Lappalainen

Sanotko asintuntija Irma miten kommenttisi liittyy tähän Toimihenkilöiden työnseisaukseen ? Mielestäsi Toimihenkilöilläkö ei ole oikeutta yrittää saada edes kohtuullista sopimusta itselleen. Ja milloinka viimeksi Toimihenkilöillä on pe..e heillä ollut penkissä ?

Irma Asikainen

Kuule kyllä ne ihan samasta kupista nekin ammentavat ja muihin toimihenkilöihin verrattuna ovat kyllä hyvin palkattuja. Siinä ne ovat vanavedessä etujaan ajaneet. Eikä paperilaisten kellot kilkata vieläkään, vaikka suuri osa tuotannosta on siirretty ulkomaille, vielä pitää nyhtää ne viimeisetkin tuhkat ja sitten itketään, kun ei ole työtä tarjolla. No, kait se on mukavampaa ansiosidonnaisella elellä, mutta entäs jos ei "kolutusta vastaavaa" senkään aikana tai jälkeen löydy omalata kylältä, niin mitenkäs sitten suu pannaan. Vieläkö tulee liitto tukemaan? ei tule, kun et maksa enää liiton maksuja. tulee varmaan mieleen, että olisi kannattanut aikaisemmin ajatella muitakin kuin itseään, niin olisinyt edes jotain muuta leivän päälle kuin ylähuuli. Että niin kauan sitä voi huudella, kun ei oma sauna pala, mutta mitenkäs sitten, kun sav omasta nurksta tupsahtaa?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #7

lainaus:
Että niin kauan sitä voi huudella, kun ei oma sauna pala, mutta mitenkäs sitten, kun sav omasta nurksta tupsahtaa?

Näköjään. Et ole huomannut kuinka verot ja veroluonteiset maksut on noussut kaikille? Sosiaaliturvaa leikattu?
Se johtuu osin siitä kun tehtaita on viety halpamaihin ja paperimiesten palkoista ei enää tule veroja valtion kirstuun.
Nythän sinäkin maksat työttömien korvauksia ja ilmaistyöstä yrityksille Kelasta "palkkaa" yritysten puolesta. Nyt n.126 700 "palkat".
Esim.Indeksikorotusten jäädyttämisellä eläkkeistä,
terveyspalv.maksujen 27% korotuksella,energiaveron ja kiinteistöveron korotuksella.
Olis ne paperimiesten verot nyt käytössä ei tarvitsisi maksella niitä esim.eläkkeistä valtiolle sosiaaliturvamenoihin ja palveluihin.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #7

Et Irma taida tuntea alaa, etkä sen kustannusrakennetta. Tämä ei ollut kysymys, tämä oli toteamus. Saksassa paperi- ja selluteollisuudessa on työtehtävästä riippuen 30-50 % paremmat palkat ja 25-30 % enemmän työntekijöitä per tuotettu tonni. J akuitenkin siellä tehtaat toimivat.

Mitä paremmat palkat, sitä vähemmän valtio velkaantuu.

Marja-Liisa Kalkela

On juu.Globaali markkinatalous.Tärkein sääntö:Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Hyvin on purrut propakanda . Paperimiesten palkat n.4% yhtiöiden kuluista.
UPM johtaja taas piti veroja liian korkeana,huono raaka-aineen saanti,kallis energia ym.
Nokialla ja Microsoftilla kai myös palkat oli liian isot työntekijöillä kun ne häipyi täältä?
Vai Ellopin palkka oli liian suuri?

JK. Mietippä jos paperimies ei valvoisi sellunkeittoa ja paperintekoa tulisiko se maksamaan maltaita tehtaille jos joku vaihe menisi pieleen ?
Aina voi ryhtyä paperimieheksi kuka tahansa jos haluaa.
On aikoihin menty kun duunarin palkkojakin kadehditaan. Ne muuten maksaa yksityinen puoli ei verovaroista. Paperimiesten palkoista otetut verot taas menee palveluihin ja Kelan etuuksiin kaikille.Mitä isompi palkka sitä suuremmat verot valtion kirstuun.

Kari Hongisto

Ai että paperitehtaan työntekijöillä on postinkantajan tulot ? On se kumma jutta kun kaikilla niillä aloilla jossa iso-osa palkasta muodostuu erillaisista lisistä niin jostain syystä korkeita palkkoja puolustavat " unohtavat " ne lisät ja puhuvat vain perusosasta.

Marja-Liisa Kalkela

Miten se voi olla mahdollista? Meillähän oli palkoissa jo kilpailukyky keväällä -15 ennen Kikyäkin ,Ruotsiin ja Saksaan nähden.
Pitäisikö kaikkien työntekijöiden palkanerotus maksaa Kelasta verovaroista?
Elinkustannukset tällä kun 4 kalleinta EU.
Voisi laskea kyllä veroja ja ALV jäisi käteen enemmän tilistä kulutukseen. Se lisäisi PK-yrityksissä työpaikkoja.

Kari Hongisto

Paperitehtaan työntekijöiden palkka ei vastaa koulutusta tai työn raskautta.
Se tässä on ydinasia. Palkka on saatu tasoaan korkeammalle kiristämällä työnantajaa.
Se että palkka muodostaa vain pienen osan tehtaan kuluista ei voi olla peruste saada lisää palkkaa.
Samaa kiristystä harjoittavat esim: lennonjohtajat ja satamien ahtaajat.
Kyse on samasta asiasta kuin markkinahinnan muodostuminen. Eli tuotteen myyntihinta ei ole tuotteen valmistuskulut + kohtuullinen kate, vaan se korkein hinta minkä asiakas suostuu maksamaan. Ja tässä tapauksessa työnantajan on pakko maksaa, muuten koko tuotanto seisoo. Jos muutkin ammattiryhmät harjoittaisivat samanlaista kiristystä niin se tarkoittaisi esim: kun kutsut palokunnan niin ensimmäinen kysymys on " paljonko maksat jos tulemme " ja vasta seuraava kysymys koskisi osoitetta jossa palaa.