Torstai 24.1.2019

Veronkorotus söi lonkeron jättialen: Myös IV-oluen hinta noussee pian

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2018 08:20
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmén
    Kuva
    Budjettiriihessä päätettyjen alkoholiveron korotusten arvioidaan lisäävän valtion verotuloja vuositasolla noin 100 miljoonaa euroa.
|

Vahvat lonkerot eivät olekaan ruokakaupassa roimasti halvempia kuin Alkossa, kuten vuosi sitten odotettiin, kertoo Kauppalehti. 5,5-prosenttiset juomat tulivat päivittäistavarakauppoihin maanantaina kovan poliittisen väännön jälkeen.

Vuosi sitten niin S-ryhmästä kuin Ruokakeskosta arvioitiin, että vahvan lonkeron, oluen ja siiderin hinta putoaa muutoksen myötä selvästi. Myös Päivittäistavarakaupan tilaama tutkimus kertoi samaa ja puhui jopa 40 prosentin hinnanalaennuksesta.

Hartwallin suositun Original Long Drink -lokeron osalta näin ei käynyt. Esimerkiksi Prismassa sixpack maksaa vain 1,26 euroa vähemmän kuin Alkossa. Lidlissä hintaero on 0,24 euroa. Citymarketissa hinta on täysin sama kuin Alkossa.

Ruokakeskon Ari Akselin mukaan hinnat eivät laskeneetkaan odotetusti, koska alkoholiveroa korotettiin samanaikaisesti.

– Veronkorotus söi suuremman hinta-alennuksen, hän sanoo Kauppalehdelle.

S-Ryhmän Antti Oksa puolestaan kertoo, että kaupassa olevat tuotteet on ostettu vanhalla verokannalla, joten hintaero pienenee tulevaisuudessa. Hän tosin pitää nykyisiä eroja varsin suurina.

Ylen vertailu osoitti, että tällä hetkellä hintaero Alkoon näkyy eniten oluissa, joka on nyt ruokakaupassa halvempaa kuin Alkossa. Ylekin huomauttaa, että hinnat voivat muuttua, sillä veronkorotus ei välttämättä vielä niissä näy.

Lähde pääosin: Kauppalehti

Lue myös:

Päihdetutkija: Ihmiset lopettavat alkoholin juomisen – ehkä jo 10 vuodessa

Kossupullossa alkoholiveroa pian yli 9€ – Valiokunta pani hallituksen korotukset uusiksi

Viro nostaa alkoholiveroa – A. Le Coqin johtaja hermostui: Hallitus valehteli Suomesta

Satoja uusia juomia kauppoihin, lonkero heti hyllyihin – AL: ”Myynti räjähtää ja hinta romahtaa”

Kaupan oluthyllyillä käynnissä ”valtava säätö” – ”Miten kuluttaja reagoi?”

Professori: ”Irvokas pikanäyttö uuden alkoholilain seurauksista - se niistä eurooppalaisista juomatavoista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Matti Husa

Toimittelijat nielevät ja julkaisevat näköjään kaiken, mitä heille kerrotaan. Olen seurannut alkoholijuomien hinnoista käytävää keskustelua ja uutisointia, ja kyllähän se vähän hämmästyttää miten vahvempien juomien kalleutta kritiikittömästi perustellaan alkoholiveroilla. Kauppa ei tietenkään halua myydä uusia juomia yhtä ohuella katteella kuin "keskiolutta" ja muita käymisteitse valmistettuja juomia.

Jos tarkastellaan 0,33 litran pakkauskokoa, niin voidaan todeta, että alkoholiveroa on 5,5 tilavuusprosentin oluessa 0,65 euroa per tölkki. Se on 0,10 euroa enemmän kuin 4,7 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävässä "keskioluessa", jonka vero on siis 0,55 euroa. Vero nousi vuodenvaihteessa seitsemällä sentillä skaalan vahvemmassa päässä ja viidellä sentillä 4,7-prosenttisen kohdalla.

5,5-prosenttisen long drink -juomasekoituksen vero on tänä vuonna 0,87 euroa tölkiltä kun se viime vuonna oli 0,83 euroa. Ei se veronkorotus siis ihan kokonaan taida asiaa selittää.

Alkoholijuomiin liittyy myös muita veroja, kuten juomapakkausvero ja tietenkin arvonlisävero. Ne ovat käsittääkseni entisen suuruisia.

Lähde:

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/valm...

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/valm...

Raimo Laine

Kun en ole 10 vuoteen maistanut A-olutta ostin purkin Karhu A:ta. Maku oli vain pistävän makea enkä sitä voinut edes olueksi tunnistaa. Eipä taida paljon tulevaisuutta olla tällä sotkulla, jota Eduskuntakin on jo vuoden tarmokkaasti mainostanut, kun ei tärkeämpiä hommia näköjään keksi.

Aki Terentjeff

Suomen juomat kannattaa jättää ostamatta, jos valtio on niin hölmö että kerää YRITYKSEN LAILLA kansan rahat omaan käyttöön vaikka pitäisi ansaita veroja. Nyt rahat jää kiertämättä ja ostovoima heikentyy heikkenemistään. Valtion ei tule toimia kuin yritys vaan tukea yritystoimintaa ja kerätä hyvinvoinnista tulevia veroja, ei kerätä veroja ihmisiltä estääkseen hyvinvointia.