Tiistai 18.6.2019

Näkökulma: Nyt kärsii kokoomus – kumotaanko aktiivimalli?

Luotu: 
3.1.2018 17:22
Päivitetty: 
3.1.2018 17:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työttömyysturvan aktiivimallista tuli alkuvuoden kuuma peruna.
|

Vuoden alusta voimaan astunut työttömien aktivoimiseen tähtäävä laki on jakanut suomalaisia uudella, mutta samalla hyvin perinteisellä tavalla.

”Kannattajat ovat stereotyyppisiä oikeistolaisia ja vastustajat vasemmistolaisia”, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma tiivisti tänään Kauppalehdessä ja Uudessa Suomessa.

Välineenä vastustajilla on lain kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite, joka on kerännyt nopeasti jo lähes 100 000 nimeä. Aloitteen teki yksittäinen työtön, mutta oppositiossa olevien puolueiden nimihahmot omivat sen heti sosiaalisessa mediassa itselleen. Äänessä ovat olleet olleet esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan uhosi jo ennen kansalaisaloitteen kannatusvyöryä, että hän aikoo kumota lain, jos hallitukseen pääsee 2019. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on puhunut muun talousajattelussa vasemmalle kallellaan olevan opposition tavoin ”kyykytyksestä” ja liittynyt sittemmin kansalaisaloitteen allekirjoittajiin.

Työttömyysturvan aktiivimallin arvostelijoiden joukkoon on yhtynyt poliitikkojen lisäksi jonkin verran myös riippumatonta mediaväkeä. Esimerkiksi Suomen Kuvalehden toimittajan kommentissa keskusta-oikeistolaisen Sipilän hallituksen mallia on kutsuttu ”temppujen tempuksi”. Samassa kommentissa arvellaan kansalaisaloitteeseen viitaten, että ”hyvin todennäköisesti laki kumotaan”. Juttu levisi sosiaalisessa mediassa, kun sitä oppositiopoliitikot ja toimittajakollegat aktiivisesti levittivät.

Avainasemassa tämän kevään yhteiskuntaelämän rauhan tai rauhattomuuden suhteen on ammattiyhdistysliike ja siellä erityisesti SAK. Demareita lähellä oleva keskusjärjestön puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi joulukuussa, että ”seuraavan hallituksen tehtävä on purkaa työttömiä kurittava malli”.

Kevään kannalta on ehkä positiivista, että Eloranta on puhunut maltillisesti ”seuraavasta hallituksesta”, mutta SAK:n jättiliitossa Teollisuusliitossa ja muissakin liitoissa on oltu ärhäkämpiä: on puhuttu poliittisesta lakosta. SAK:n hallituksessa asiaa käsitellään tämän kuun puolivälissä.

Tunteet käyvät nyt kuumana, ja lämpöä lisäävät kokoomuslaisten mokailut tai kommentit, jotka tarkoituksellisesti ymmärretään vastapuolella väärin.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen on ollut mallin näkyvä puolustaja ja sitä hän on tehnyt myös tänään radiossa. Vartiainen on ekonomistina ja fiksuna yhteiskunnallisena keskustelijana onnistunut puolustuspuheissaan kohtuullisesti. Toisin on käynyt hänen avustajansa Antti Kirkkalan nimiin menneessä mediakohussa. Kirkkalan kokoomuslaisessa Verkkouutisissa julkaistun jutunotsikossa maalailtiin aktiivimallialoitteen tekijän asuvan ”ökyalueella”, mikä aiheutti somessa ja vähän muuallakin erittäin kovan vastareaktion.

Muutakin epäonnistunutta viestintää on kokoomuksen suunnalta nähty. Sellaisena voi pitää esimerkiksi kokoomuslaisen Keskuskauppakamarin johtoon siirtyvän Juho Romakkaniemen kommenttia, kun hän Twitterissä arveli läppä-emojin saattelemana vastustajien valehtelevan aktiivimallista.

Oman lusikkansa kokoomuslaisista soppaan pani ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, joka sanoi Aamulehdessä sinällään rakentavasti, että: ”Kyllä minä haastan jokaisen adressin allekirjoittajan esittämään, mikä on toinen keino, jolla 5 000–12 000 henkilötyövuoden lisäys työllisyyteen saadaan. Asiantuntijat ovat arvioineet, että sen verran työpaikkoja syntyy, kun ihmisiä aktivoidaan”. 

Juttu oli otsikoitu Aamulehdessä seuraavasti: Ministeri Mykkänen lyttää aktiivimallin vastustajat: Jos kotiseudulta ei löydy mitään työtä tai aktivointipalvelua, täytyy lopulta muuttaa. Sekin näyttää kääntyneen sosiaalisessa mediassa kokoomusta vastaan, vaikka ovat mallin puolustajatkin olleet hereillä.

Kokoomuksen kannatus on viime gallupeissa ollut hieman laskussa ja SDP kolkuttelee sen kantapäillä. Aktiivimallikeskustelu sataa ilmeisesti demareiden ja muun opposition laariin ja syö kokoomusta, mikä kiihottaa demareita lyömään löylyä asian kanssa. Muistissa on, kuinka hallituksen keppinä tarjoamat pakkolait kaatuivat alkuvuodesta 2016 ja syntyi kilpailukykysopimus, jota sitäkin on toki työntekijäpuolella haukuttu.

Pääministeri Juha Sipilän keskusta on katsellut kokoomuksen vuodenvaihteen kärvistelyä sivusta ja myös hallituskumppani sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on ollut korvin kuultavan hiljaa. Poliittisesti ilmeisen viisasta toimintaa heiltä, koska puolueiden kannatusnollasummapelissä keskusta ja sinisetkin voivat olla saamapuolella.

Yhtenä tuloksena aktiivimalli-kiistelystä on pohdinta kansalaisaloitteista ja siitä, miten eduskunnan opposition pitäisi niiden kanssa toimia.

”On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön. Opposition pitäisi käyttää parlamentaarisia keinoja, välikysymystä ja kyselytunteja”, sanoo pääministeripuolue keskustaa lähellä olevan ajatuspaja e2:n johtaja Karina Jutila.

Kaikesta huolimatta voisi pitää aikamoisena ihmeenä, jos aktiivimallista tehty kansalaisaloite ja sen ympärille syntynyt poliittinen aktiivisuus johtaisivat Sipilän hallituksen polvilleen pistämiseen ja lain kumoamiseen tällä vaalikaudella.

Mallin korjaaminen kyllä saattaa olla vielä edessä, mihin suuntaan myös työministeri Jari Lindström (sin.) on täällä Puheenvuorossa vihjannut.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS:

Tutkija julkaisi kartan: Haukuttu aktiivimalli ajaa työttömiä kaupunkeihin – Tampere vetää ylivoimaisesti

Työttömien aktiivimallista kohtalokas myrsky? Tutkijat: Voi johtaa lakkoihin ja murentaa oikeistoa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Hovatov

"Hallituksen urakka jatkuu rivakasti"
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201801022200640296_pk.shtml?fb_acti...

Sipilä sanoo seuraavaa: "Suomen ja suomalaisten menestys riippuu kahdesta asiasta: luottamuksesta ja nälästä".
Sipilä on aivan oikeassa.
Hän ja hänen hallituksensa ovat aiheutaneet nälänhädän Suomeen, missä muualla maailmassa on kilometrien pituiset leipäjonot, ei heti tule minulle ainakaan mieleen toista paikkaa. Sipilä yhdessä hallituksensa kanssa on menettänyt kansalaisten luottamuksen, sen varmisti viimeistään Sipilän Keskustapuolueen ja Petteri Orpon Kokoomus, yhdessä Sinisen tulevaisuuden kanssa, tekemällä niin sanotun työttömien kansalaisten kyykytyslain.

Joten Sipilä on oikeassa. Suomalaisilla on nälkä, eikä rahaa käytössään ja he ovat menettäneet luottamuksensa hallitukseen ja sen jäseniin, joten olisiko Juha Sipilä peiliin katsomisen paikka????

Marja-Liisa Kalkela

Ilmankos talousennusteessa luki että kuluttajien ostovoima hiipuu-18 .
Joten se nousu jää viennin varalle.
Mitä tapahtui -90-luvulla Kepu/kok aikana?
Palkansaajien ja työttömien palkkoja,tukia leikattiin. Samoin eläkkeistä leikattiin. Kulutus pysähtyi kun leikkaukset vei ostovoiman.
65 000 PK-yritystä meni nurin ja työttömyys nousi 534 000 ennätykseen.
Joka leikkaus,joka ilmainen työtunti on pois PK-yritysten kassasta ja samalla edm.työvoimasta.
PK-yrityksethän työllistää eniten työvoimasta .

Pasi Anttila

Te aina jaksatte puhua tosta 90-luvun lamasta ja kuinka ilkeä porvari hallitus leikkasi palkat ja sosiaaliturvat ja ajoi kymmenet tuhannet yrittäjät konkurssiin ja ikuiseen velkakierteeseen ihan vaan ilkeyttään.

Voisit aloittaa sen tarinas 80-luvulta ja kertoa ihmisille kuinka sinipuna ryssi suomen asiat 4 vuodessa. Voit kertoa sen taustan mikä Ahon-Viinasen hallituksella oli, mikä olisi ollut vaihtoehto. Jos et porvaria usko niin usko ainakin demari Sailasta, lue hänen kuvauksiaan siitä ajasta, miten suomi oli päätyä imf:n talutusnuoraan, oli vähällä ettei saatu edes lainaa. Millä niitä etuuksia olis siinä pitäny maksaa.

Mä vihaan älyllistä epärehellisyyttä. Minäkin ajattelen monessa asiassa vasemmistolaisesti mutta en sen itsensä takia.

Väitän että jos demarit ja vasemmistoliitto olisivat olleet 90-luvun alussa hallituksessa tekemässä noita päätöksiä ja pelastamassa suomee niin Kalkela huutais täällä ylistyshymniä vasemmistolle suomen pelastamisesta vaikka työttömyys olisikin kivunnut 550.000 ja velka hivunnut ennätyksiin ja konkurssiaaalto oilisi kaatanut yrityksiä.

Eräille merkitsee vain se kuka tekee. Ja se tekee asiasta älyllisesti epärehellistä.
Ihan niinkuin silloin kun Päivi Lipposen saamaa sopeutuseläkettä täällä käsiteltiin niin Kalkelan mielestä se ei ollut yhtään huono juttu mutt kokoomuslaisten esim Suvi Lindenin tapaus oli moraaliton ja paheksuttava, vasemmistotaustasen Lipposen tapaus ei olllut

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Jos tarkoitat Kekkosen ajan -80 lukua vielä ,niin otappa selvää miten Edm.viitoitti tien EY = EU ja emuun. jo -56 lähtien.
Rahan vapauttaminen Emu-kokeilua varten/Kasino-talous ja miten pankkien luottokupla syntyi.
Nyt väität että yksi vasem.puolue päättää yksin kaiken -90 luvulla?
Oliko Lipposen hallituksessa muitakin? Tuliko meille -95-03 aikana EU käskyt 75%? Lueppa EU/Suomi sopimuksia -95-03.
EU asiakirjat löytyy aina perustamisesta lähtien -40 luvulta aina 4.1-18 ajalta edm.sivuilta.
Minäkin vihaan epäoikedenmukaisuutta.
Ja sitä että annetaan mielikuva että yksi henkilö ministerinä tai yksi puolue eduskunnassa päättää yksin kaiken.
Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa. Eduskunnassa on nytkin9 eri puoluetta . Suurin työ tehdään valiokunnissa ja niihin osallistu myös oppositiosta jäseniä. (Siitäkin löytyy lähemmin Eduskunnan sivuilta :Miten päätökset ja lait syntyy)
Eduskunnan enemmistö päättää ja se on aina hallituspuolueiden eduskuntaryhmät yhdessä.
Eduskunta ei ole Pohjois-Korea missä yksi päättää ja muut on samaa mieltä.

JK.Lipponen Päivi ,Suvi Lindeen=Olisiko pitänyt olla kahdet eri sopeutumisrahat? Porvareille omat ja vasureille omat pienemmät?
Niistäkin on päättänyt 200 kansan vaaleilla valitsemaa kansanedustajaa yhdessä ei kok ei edes sdp yksin.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #24

"Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa. Eduskunnassa on nytkin9 eri puoluetta." Kysymys kuuluukin, moniko siellä niistä asioita päättää ja moniko on vaan nappia painamassa? "Eduskunta ei ole Pohjois-Korea missä yksi päättää ja muut on samaa mieltä." Se ei ole Pohjois-Korea, mutta kyllä siellä valta on muutamien harvojenkäsissä. Sinunkin,kun olet niin kärkäs täällä esittämään lukuja ja väittämiä, luulisi asian ymmärtävän.
Siinä tosin olet oikeassa, että ei yksin yksi vasemmistopuolue, vaan se ja maalaisliitto jakoivat yhteistä hyvää sulle/mulle -periaatteella, eli, kun toisen piti saada joku asia läpi, lupasi setoisselle jotain aarvonnousua ja niin saatiin maa polvilleen ja nyt, kun Kokoomus ysrittää tehdä asian hyväksi jotain, niin te vasemmat pidätte kiinni näistä typeristä "oikeuksistanne" kynsin hampain ja räksytätte kuin rakkikoirat, mutta mitä teillä on tarjota tilalle? Lisää velkaa ja duunarille tuja? Ei se niin voi mennä, sillä alun alaken niiden tulonjakomallien piti turvata heikoimmassa asemassa olevien toimeentulo, mutta te olette nyt jostain syystä käntäneet asian päälaelleen ja tulkitsette, että sen pitää turvata AY-liikkeen juoksupoikien etu.
Tuota historiaa kun aina valikoiden toistelet, niin tutustupa asiaan, niin siseltä se löytyy, jos eivät liiton pojat ole päässeet arkistooihin käsiksi.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

lainaus:
mutta kyllä siellä valta on muutamien harvojenkäsissä

Totta.-15 hallitusneuvotteluissa se valta oli Pääministerillä joka hallitusneuvotteluissa esitti ehdot millä hallitukseen pääsee.
Samoin ehdot jotka Kikyyn ja pakkolakeihin oli tehnyt Sipilä,EK/Eva ja E.Aho erityisavustajana.
Suurimpana takapiruna toimi EU . Jonka kanssa Pm Kivinemi teki maaliskuussa -11 Kilpailukyky (KIKY)-sopimuksen. Julkisenpuolen säästöt .
(esim.sosiaaliturvaan )

Mitä taas tuli Lipposen aikaan ja esim.Urpilaisen VM aikaan tuli niin oliko meillä vielä velkaa tuolloin ? Vai miksi noita säästöjä yhä tehdään?
Kun VM-asiantuntija virkamiehet ynnää velat ja toimet mitä pitäisi tehdä
ei ne lopu yhteen hallituskauteen.Vaan jatkuvat niin kauan kunnes toivottu päämäärä on saavutetan.
Nyt se ennustetaan saavutettavaksi ehkä -25 mennessä. Ellei maailmalla tapahdu mitään yllättävää mikä vaikuttaa asioihin.

JK.Kun Pääministeri Lipponen päätti kaiken (Ei kok rahaministeri) niin miksi Rahaministeri Urpilainen "päätti" kaiken pääministeri Kataisen kokoomuksen hallituksessa?

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #32

Valitettavasti Ay-liikkeellä on edelleen, vaikka eletään kolmannella vuosituhannella ihan liian suuri valta ja sitä käyttäen se pakottaa jäseniskseenmyös niitä, jotka eivät voi sietää sistä ahneuden politiikkaa, mutta muutenhan syhtyy ongelmia työpaikoilla ja nämä ihmiset ovatonneksi sen verranfiksuja, että eivät lähde aiheuttamaan työnantajalleen turhia ongelmia, vaan maksavat kiltisti liiton maksut. Näin tuskin olisi, jos ne eivät olisi vähennyskelpoisi verotuksessa. Luulenpa, että nämä väkisin värvätyt äänestäisivät kyllä silloin kukkarollaan. Ja, kun nyt haastoi minut vastaamaan, niin vastaanpa nyt samalla tuohon aiempaankin kommenttisi, etttä se on taas niin asian vierestä, että en löydä siistä mitään vastausta omaan kommenttiini, vaikka ystäsällisesti olitkinlainannut osan siitä. Pyydänkin, että vastaisuudessa vastaisit siihen,mistä on kyse, että hairahtusi aina esittämään niitä omia manifestejasi.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #24

Et vastannut yhteenkään kysymykseen. Sanot ettei yksi puolue (tarkotat ilmeisesti vasemmisto puolueita) päätä, hallituksessa ja ed.kunnassa useita puolueita. Toki niin on, oli siinä sinipuna (holkerin) hallituksessa toki muitankin. Itse olet aina huutamassa kuinka kok. kesk ja rkp ovat tehneet sitä ja tätä ja vain he, vasemmisto ei teidän mielestä ole koskaan syyllistynyt mihinkään, kaikki paha asuu porvareissa?

Voit toki alottaa emu ja euro salaliittos nuijasodan ajasta ja väittää että tapani ilkka oli työväestön verta imevä porvari jos haluat.

Tosiasia on se että holkerin sinipuna hallitus vapautti (sos.dem valtiovarainministeri) pääomat ja tuki vahvanmarkan politiikkaa presidentti Koiviston vahvalla tuella. Tämä sama puolue teki viimeisenä budjettinaan oikein kaikkien vaalibudjettien äidin, tilanteessa jossa oltiin jo menossa taantumaan. Tää vahvan markan poilitiikka jota Ahon Viinasen hallitus joutui tukemaan, politiikka joka oli osaltaan vaikuttamassa tähän työttömyyskiertees, konkurssiaaltoon, järkyttävään velanottoon oli siis edellisen hallituksen perintönä.

Suomi oli todella lähellä joutua imf:n holhoukseen jo 1992. Jos nyt väität että tää oli Aho-Viinasen hallituksen syytä olet älyllisesti epärehellisempi kuin uskoinkaan. Mikään hallitus ei kykenen vuodessa ryssimään asioita noin pahasti.

Päivi Lipposen ja Suvi Lindenin otin esiin siksi kun te (kun Lipposen asia nousi julkisuuteen) ette tuominnut Lipposen sopeutusrhaa mutta porvari kansanedustajat te ilmoititte moraalisesti rappeutuneiksi. Miksi Lipposen toiminta ei saanut teiltä tuomita samaan malliin kuin porvarit. Siksikö että vasemmistolainen saa toimia moraalittomasti?

Jairi Palonen

Pääongelma Suomessa ei ole työttömät ihmiset- vaan vallitseva suurtyöttömyys.
Mitä on tehty työpaikkojen lisäämiseksi?Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille. Jos koko sopimus- järjestelmä mahdollistaa näin suuren työttömyyden sekä syrjäytymisen-olisi päättäjien syytä katsoa peiliin.

"On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön."

Ruotsinkielen pakollisuudesta tehtiin aikaisemmin Soinin johtaman Perussuomalaisten toimesta kansalaisaloite. Soini Sinisen tulevaisuuden jäsenenä arvosteli kansalaisaloitteita propagandan välineiksi-Miten nyt ?

Jonna Kyylä

Ei aktiivimallia luultavasti kumota ennen kuin seuraavan hallituksen toimesta.
Nyt tärkeintä on kuitenkin tämä keskustelu,jota vihdoin käydään.Huomaa, että toimittajatkin ovat hiukan tippuneet kärrryiltä ja eivät oikein ymmärrä,että nyt äänessä ja allekirjoittajina ovat ihan tavalliset ihmiset,kansalaiset ja huom.äänestäjät.
Toki tämänkin uutisen toimittajan kannattaisi huolehtia oman työnsä jatkumisesta,journalistin ohjeet kun ovat kuitenkin pelisäännöt,eikä saisi ihan puutaheinää kirjoittaa.Tietenkin, jos on Kansallisen Kokoomuksen jäsenkortti taskussa,voi journalistisista ohjeista vähän livetäkin,kuten eräs Iltalehden toimittaja tekee.

Joku oikeudenmukaisuuden raja ylitettiin nyt hallituksen toimesta.Ei siis ole kyse mistään opposition masinoimasta aloitteesta,vaikka vastapuoli yrittää nyt paniikissa saada ihmiset kaikenlaisilla höpölöpöillään lakkaamaan allekirjoittamasta Kansalaisaloitetta.Ikävä kyllä,ei auta,nimiä tippuu edelleen tasaiseen tahtiin.

Karin Jutilan kommentti paljastaa agendan,Jutila näkee tämän opposition salaliittona vaikka oppositiossa ei ole 100 tuhatta jäsentä..Jutila unohtaa myös sopivasti,ettei aktiivimallista käytyjen kyselytuntien aikana ollut hallituspuolueiden edustajia paikalla salissa.Jutila lisäksi ampuu itseään ja ”lähellä olevaa”Keskustapuoluetta jalkaan,kyseenalaistamalla vapaiden kansalaisten oikeuden kansalaisaloitteeseen.

Kaikki tämä osoittaa hyvin miten hallitus halveksii aloitteen allekirjoittaneita.

Myös AY järjestöt joutuvat nyt oikeasti kovan paikan eteen.Niiden on otettava kantaa hallituksen sopimusrikkomukseen ja jos ne eivät tee sitä ihmisten vaatimalla tavalla,voi se koitua niiden kohtaloksi.Niiden toiminta on ollut harvinaisen mitäänsanomatonta jo pitkään.Lieneekö syy ollut halu pitää kynsin hampain kiinni omasta hyväpalkkaisesta työpaikasta ja sulle/mulle kompromissin edut voittaneet aatteen.

Voisi sanoa,että hallitus saa sitä mitä tilaa.Some mahdollistaa nykyään sen,että äänestäjän muisti onkin nykyään pidempi.

Kaksilla rattailla ajamisesta,varsinkin vaalien alla,jää helpommin kiinni,kuten Petteri Orpon keväisistä lausunnoista seuraa.- ”Tarjolla on pienipalkkaista määräaikaistyötä, jota ei kannata ottaa vastaan. En syyllistä työtöntä, joka ei sitä työtä ota. Järjestelmää on muutettava, Orpo sanoo.Orpo vakuuttaa, ettei työttömiltä haluta leikata.”

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/orpo-tampereella-en-syyllista-tyotonta-...

Nyt käytävässä keskustelussa sivuutetaan jatkuvasti se tosiasia,että valtiovallan kuuluu tehdä sellaista politiikkaa,että uusia työpaikkoja syntyy.Nyt viimeiset 14 vuotta oikeistohallitusten harjoittama politiikka ei ole lupauksista huolimatta tuonut työpaikkoja.Muistattehan ,että yhteisöveron alennuksen esim.piti tuoda 100 000 uutta työpaikkaa.Vallassa olijat eivät suostu myöntämään politiikkansa olleen väärää ja kaikki onkin nyt työttömän syytä.Kokoomuslainen taktiikka onkin aikojan alusta ollut se,että jos/kun se ei pysty argumentoimaan ,se hyökkää vastustajan kimppuun vastasyytöksillä ja menee alhaisesti henkilökohtaisuuksiin .
Media valitettavsti myötäilee kiltisti mukana.
Hauska yhteensattuma lisäksi on ,että tämä jakautuminen sattuikin tähän valkoiset vastaan punaiset sisällissodan muistovuoden paikkeille.

Maarit Korhonen

Aivan loistavaa ajatuksenjuoksua ja niin totta Jonna Kyylä! sääli, että näitä kirjoituksia ei voi peukuttaa, ilmeisesti päätoimittajan kirjoitelmien "etuja".

Asiat ovat juuri näin kuin kirjoitat! Iso peukku sinne, tämä lähtee jakoon!

Pasi Anttila

Toki aloite on yksityisen ihmisen mutta lentoon tämä lähti vasta kun "nimekkäämmät" tahot ottivat tähän osaa (Andersson, Niinistö).

Oppositiossa ei ole 100.000 jäsentä. Ei ole ei mutta kyllähän tämä on selvä some ajan hype, johon tietysti mediat tarttuu ja lisää asian julkisuutta.

Sanot että hallituksen täytyy tehdä sellaista politiikkaa että työpaikkoja syntyy. Kannattaa varoa mitä toivoo. Hallitus voi palauttaa opetukseen ja koulutukseen ja tuotekehittelyyn, innovaatioihin leikkaamansa rahat. Tää korjais ainakin jotain ja sais aikaan hyvin palkattua ja korkeeta koulutusta vaativaa työtä. Se ei kuitenkaan suurinta osaa nyky työttömistä hyödyttäisi. Heidän osaamisensa ei niihin työpaikkoihin riitä.

Ja sitten tulee se osio mistä sanoin että pitää varoa mitä toivoo.
Toinen millä hallitus työpaikkoja vois edesauttaa on ne työmarkkinoita vapauttavat toimet jotka ay-liike (se sama ay-liike jota sanot että on toiminut saamattomasti) tyrmäsi jotka sitten korvattiin kiky sopimuksella(jotka luovat työpaikkoja mutta sekään ei kaikille kelpaa). Yleissitovuuden purkaminen, palkkojen ja työehtojen paikallinen sopiminen noin alkuun. Palkkojen alennukset (tai nostot riippuen tuottavuudesta).

Kelpaako noi työpaikkojen luomiseksi?

Tapio Mäkeläinen

Aktiivisuudessa ei ole mitään vikaa. Minä en vaan usko että tuolla mallilla mitään työsuhteita solmitaan.
Ensinnäkin epidemiaksi kasvanut vuokratyö pyörittää työmaita kuin hesburger pikaruokaa ja kokopäiväisen vakihomman sattuminen kohdalle on kuin saisi kutsun lounaalle Lehtovaaraan.
Työnnä sinne sitten itsesi anelemaan duunia , hätätilassa 3 päiväksi. Tai menetät osan tuloistasi. oikeissa töissä olevat mouruavat muutaman minuutin työajan pidennyksestä.
Tässä on myös kyse jostain muusta kuin suhteellisen pienestä työllisyyden noususta.

Pekka Hovatov

Aktiivisuuden todistaminen on tehty vaikeaksi, osittain mahdottomaksi osoittaa. Tuolloin laista muodostuu leikkausautomaatti, joka leikkaa 4,65% suurelta osalta työttömistä. Hallitus siis suoritti työttömyyskorvauksen tasonleikkauksen, eikä hallituksessa olevilta henkilöiltä löydy selkärankaa myöntää asiaa, vaan se piti naamioida "Työttömien aktivoinniksi". Jos oikeasti haluttaisiin aktivoiva, eikö silloin "porkkana" ole parempi vaihtoehto kuin "keppi", jolloin työttömälläkin säilyisi motivaatio.

- Jo, nyt on tilanne jossa euroopan neuvosto pitää Suomen sosiaali-ja työttömyysturvaa riittämättömänä. Suomi "yrittää" peitellä ongelmaa niputtamalla kaikki tuet yhteen. Tosiasia on kuitenkin se, että, ei kaikilla ole lapsia, joten silloin he eivät saa lapsikorotusta, lapsilisää jne. Suomessa perustoimeentulokorvaus ja työttömyyskorvaus on euroopan teollisuusmaiden alhaisin ja on ollut sitä aina, koko olemassaolonsa ajan.

Tuossa on linkit:

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005204547.html
https://www.coe.int/en/web/turin-european-social-charter/-/the-decision-...

Markus Vuorivirta

Mielummin vielä 10 000 ääntä. Täytyy tämän nyt yltää ainakin kaikkien aikojen TOISEKSI suosituimmaksi aloitteeksi... Se vaatii sen 107 000 ääntä. Tsäänssejä tällä tahdilla on kirkkaasti. Kaikkien aikojen suositummaksi tuskin yltäisi. Eikä ainakaan jos otetaan jo helmikuussa pois jakelusta.

Marja-Liisa Kalkela

Työllistämisideat:
Yritykset alkaa ottaa lisää työntekijöitä .Maksaa TES mukaista palkkaa minkä EK/SAK on sopinut ja eduskunta tehnyt laiksi. Jää työttömyyskorvaukset pois.

Tietysti muutama ongelma on tuossa: Yritykset ei ehkä tarvitse lisätyövoimaa .
Taloudellisesti henkilöstökulut pienentää tuottoja,
ja miksi maksaisi työpanoksesta kun sitä hallitus tarjoaa ilmaiseksi verovaroista,työttömiä.
Ei lomakorvauksia,ei sosiaaliturvamaksuja,ei palkkaa ,ei irtisanomisaikoja siksi Aktiivimalli on yrityksille edullisempaa.

Veli-matti Paavilainen

Lähtökohtaisesti Työtön on laiska, työtä vieroksuva ja mukavuuden haluinen. Ja jos Työttömän elämää hankaloitetaan tarpeeksi, vähennetään rahaa ja vapaa-aikaa, niin Työtön hakeutuu töihin, huonompaakin työhön. Tämähän on siis Aktiivimallin ajatus, ei minun.

Erkka Ruotsalainen

Työmarkkinatuki on nettona 510€ kun siitä on otettu 20% veroa. Niin kovaa veroprosenttia työstä minulla ei ole ollut ikinä vaan ne on jotain 9% luokkaa. Siitä se 3 kuukauden työttömyyden leikkaus niin summa lienee noin 480€. Sillä hieman hankalaa maksaa 500€ mutta onneksi on avokätinen 250€ asumistuki. Sillähän jää muihin laskuihin ja ruokaan jo 230€. Toimeentulotuen saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys. Elokuun söin 3€/päivä eli onneksi kokemusta on.

Markus Vuorivirta

Kirjoitit oikein työmarkkinatuen netto-osuuden. Mainitsit myös asumistuen summan, mutta et tosiasiaa, että työmarkkinatuen netosta menee vielä VÄISTÄMÄTTÄ osa osuudesta myös asumiskuluihin. Asumistuki kun ei kata kuin 80% maksimissaan hyväksytyistä asumismenoista. Eli työmarkkinatuen netto pienenee jokaisella, joka jossain asuu ja saa asumistukea. Täten se työmarkkinatuen netto useimmiten ei ole kuin neljänsadan tietämillä. Suomessa kun vuokrataso on jo todella korkea. Tämä on myös se suurin syy, miksi useimmiten tosiaan joutuu toimeentulotukiluukulle vielä vaikka saisikin noita molempia "täysiä tukia". Nyt tuosta vielä nipistetään entisestään pois.

Pertti Vaulasvirta

Tiedoksi niille jotka miettivät yrityksen työllistämisvelvoitteita: Yrityksen tehtävä ei ole työllistää vaan tehdä itsestään kannattava ja omistajilleen voittoa. Työllistäminen tulee jos se kannattaa yritykselle ja tuottaa lisää.
Yhteiskunnan tehtävä on luoda ihmisille edellytykset työn tekemiseen, eli luoda sellaiset olosuhteet että yritysten on kannattavaa ottaa töihin ihmisiä. Vain näin saadaan tuottavia, eli ns. oikeita työpaikkoja.

Maarit Korhonen

Lähetätkö ystävällisesti viestisi hallitukselle ja hallituspuolueiden edustajille, sillä hehän näistä edellytyksistä päättävät, kyllä työttömät tämän oivaltavat, ei tässä tyhmiä olla, mutta koska päättäjät aloittavat katselemaan sinne yrityspuolen suuntaan, sen sijaan, että viattomia kansalaisia syyllistetään työn puutteesta?

Pasi Anttila

Miten selität että Helsingin, kaupungissa missä on parhaat mahdollisuudet työhön ja koulutukseen te-toimiston järjestämiiin tukitoimiin, työharjotteluun ym. aktiivitoimiin, kaikista työttömistä 43%.

Pitkäaikaistyttömäksi "joutumisen" voi estää olemalla hetken työharj. töissä, te-keskuksen tukitoimissa.

Voisiko olla mahdollista että hallituksella on tässä ihan hyväkin tarkoitus. Joskus on ihan hyvä patistaa ihmitä liikkeelle, parantamaan omaa työmarkkinatillannettaan. Ottaen huomioon että työllsityminen vaikeutuu sitä enemmän mitä kauemmin ihminen on työttömänä. Voisiko lain vastustajat edes yrittää löytää tästä jotain positiivista.

Kun katsoo suomen julkisen talouden tilaa niin ymmärrän hallituksen huolen, että tarttis tehrä jotain. Bkt kasvaa yli 3% siitä huolimatta työttömyys (ja sen menot vain kasvaa) ei hirveesti alene. Velkaa otetaan 3,5 mrd€ tänäkin vuonna: Kokonais velka lähemmäs 110 mrd € (jokainen prosentti minkä korot nousee tarkottaa miljardia lisää korkomenoihin). Kaikki sosialimenot kasvat, niin asumistuet kuin toimeentulotuet, työttömyysmenot. Huoltosuhde heikkenee ja terveydenhuolto menot kasvaa kun väestö ikääntyy. Julkiset rakennukset on hirveessä homeongelmissa, korjauksiin menee miljardeja. Investoinneille ja viennille tärkeät tiet on surkeassa kunnossa, korjausvelkaa miljardeja. Kirsikkana pohjalla pitäisi löytää n. 12 mrd hävittäjiin ja sota laivoihin. Suomalaisten koulutustaso heikkenee mikä syö kilpailukykyä ja vähentää suomen vetovoimaa investointikohteena.

Ei hirveen hyvältä näytä. Toivoisinkin hiukan ymmärrystä myös hallitukselle.

Markku Kanninen
Vastaus kommenttiin #41

Selvähän se. Rahaa on vähän. Siksipä ihmettelenkin miksi 61 vuotiasta pompotetaan 45 vuoden työuran jälkeen aktiivimallisokkelossa. Hallituksen hyvää tahtoa en epäile. Tiedän että he toimivat numeeristen faktojen perusteella ja siinä on "hyvä tahto" tuntematon sana. Siksipä kysynkin missä on tämän toiminnan "pihvi" koska tämän ikäistä ei enää töihin oteta, ei edes vaikka olisit työhakutilanteessa kolmestakymmenestä hakijasta paras."Yhtiön hallitus halusi jatkuvuutta". Vastaaviin vastauksiin olenkin jo tottunut..Tämän ikäisen kouluttaminen/kurssittaminen, onko se järkevää. Tämän on haasteellista te-toimistollekin koska he ymmärtävät että kohta 62 vuotias eläköityy parin vuoden sisällä. Kyllä joku nuorempi olisi enemmän tarpeessa näitäkin koulutus rahoja. Valtion kassaa ei paikata jo työuransa tehneitä simputtamalla.

Maarit Korhonen

Päätoimittaja höpöttää, että oppositio on "ominut" aloitteen? Ihan höpö höpöä tällaiset ajatelmat, tokihan puolueiden tehtävä onkin ottaa kantaa näin suureen yhteiskunnalliseen kurjuuttamiseen! Racine kyllä oli vastaamassa A-studiossa ihan omasta puolestaan, mutta kas kummaa, toisella puolella oli Mykkänen, ei suinkaan opposition edustajia? Myös itse työministeri puuttui edustamasta! Tiedoksi päätoimittajalle, että oppositio on hoitanut tämän asian puolesta kyselytuntinsa ja muutkin velvollisuutensa erittäin hyvin, toisin kuin oikeisto, joka ei vaivautunut yöunien menetyksien pelossa edes keskustelemaan yön hiljaisina tunteina, kun oli sen paikka! Paikalla taisi olla 2-3 jaa-nappia myöhemmin painanutta, silloin kyllä oli hyväkin edustus hallituspuolueiden toimesta, kumma, että sitä torkkupeittoa ei tullut jätettyä aiemmin työhuoneeseen, asian voit tarkistaa eduskunnan sivuilta olevista videoista, nimitääin aika,oinen työttömien porukka seurasi käsittelyä ennen lain nuijimista! Vartiaista taas en kehuisi minkään tason asiantuntijaksi, taitaa poliittinen ura olla ohi tämän jälkeen, niin epäselvää ja työttömiä herjaavaa sössötystä on saatu häneltä kuulla, ja kuuluisinhan hän on vertauksestaan "työttömät ovat kuin rikkaruohoja", sorry, nyt vaan, koulutettu mies päästelee tällaisia suustaan omista kansalaisistaan, ei ääntä koskaan!

Mikko Pakka

" ”Kannattajat ovat stereotyyppisiä oikeistolaisia ja vastustajat vasemmistolaisia”, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma tiivisti tänään Kauppalehdessä ja Uudessa Suomessa. "
Täytyy sanoa että aika törkeää väittää että allekirjoittajat olisi automaattisesti vassareita. Itsellä ei kyllä noita punaisia ajatuksia ole tippaakaan, mutta epäoikeudenmukaisuus taas ottaa päähän asioissa

Juha Venäläinen

MITÄ AKTIIVIMALLIN TILALLE?
Kyselytutkimus (Linkki kyselyyn alempana.)

Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt laajaa arvostelua useista puutteistaan johtuen. Ongelmat, joihin hallitus yrittää puuttua, ovat kuitenkin todellisia.
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on uusimmassa raportissaan huolissaan Suomen työllisyysasteesta, joka on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. OECD kehottaa Suomea uudistamaan sosiaaliturva-, ja tukijärjestelmää työhön kannustavammaksi. Toinen huolenaihe rakentuu väestömme ikääntymisestä, joka kasvattaa julkisen sektorin kustannuksia.

Mitä aktiivimallin tilalle? Voisimmeko tehdä työelämään tai yrittäjäksi siirtymisen kannattavammaksi tarjoamalla laajemmat kuluttamisen vapaudet ansiotulojen saamisen seurauksena? Olisiko aktivointipolitiikkaa mahdollista rakentaa digitaaliseen rahaan kytkettävien ominaisuuksien avulla?

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkeat sosiaaliryhmien väliset erot terveydessä ja työkyvyssä. Työttömien joukossa heikkoon terveydentilaan ja päihteidenkäyttöön liittyvät työkyvyn puutteet ovat yleisempiä kuin palkansaajien joukossa, ja etenkin työttömyyden pitkittyessä.

Aktivoisiko sama malli paitsi luomalla taloudellisia kannustinvaikutuksia, myös ohjaamalla terveyttä ja työkykyä tukeviin elämätapavalintoihin?

Toivon mahdollisimman monien suomalaisten osallistuvan laatimaani kyselyyn, jossa pohditaan ja haetaan vastauksia yhteiskuntamme ongelmiin!

Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa sen perusteella.

Kysely:
https://goo.gl/forms/GvcNEBz6OxEccK1r2