Keskiviikko 19.6.2019

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Luotu: 
4.1.2018 12:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi, että toimeentulotukimenot voivat kasvaa aktiivimallin seurauksena.
|

Kela valmistautuu lähettämään yksilöidyn ohjekirjeen kaikille aktiivimallin piiriin kuuluville tuensaajille aktiivimallin tuomista muutoksista ja ilmoitusmenettelystä. Pääjohtaja Elli Aaltonen kertoo, että ohjekirje on tarkoitus lähettää helmikuussa.

Kotiin lähetettävien kirjeiden lisäksi Kela on laatimassa uusia verkkosivua aktiivimallin neuvontaa varten. Kela maksaa työttömyysetuuksista peruspäivärahaa sekä työmarkkinatukea, jonka vuoksi aktiivisuuden seuranta tulee myös Kelan tehtäviin. Näitä tuensaajia on joka kuukausi noin 200 000.

Uuden Suomen haastattelussa Aaltonen arvioi, että aktiivimallin myötä toimeentulotuen sekä asumistuen tarve voi kasvaa ja toivoo, että aktiivisuutta voisi tulevaisuudessa osoittaa myös vapaaehtoistyöllä.

Aktiivimalliin Kela joutuu varautumaan kiireellä, sillä heti vuoden alussa voimaan astunut laki säädettiin vasta joulukuun lopussa. Aaltonen arvosteleekin, kuinka eduskunta säätää viime tingassa näin laajan uudistuksen.

–Tämä on aina meille hankala, kun vuoden lopussa tehdään kiireellinen lainvalmistelu ja laki tulee voimaan 1. tammikuuta. Tässä nyt on onneksi se helpotus, että seurantajakso on 65 päivää, eikä uusi työ napsahtanut vuoden ensimmäisenä päivänä, Aaltonen toteaa.

Kela joutui kovaan julkiseen ryöpytykseen toimeentulotukien maksun siirryttyä sille kunnilta. Tukien maksaminen viivästyi heti viime vuoden alussa ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan laittoman paljon. Aaltonen ei usko, että nyt aktiivimallin toteutuksessa on samanlaista riskiä. Hänen mukaansa aktiivisuuden seuranta ja maksatus tulevat osaksi työttömyysetuuksien ratkaisutyötä.

Uudet tehtävät vaativat kuitenkin uusia tekijöitä.

Aktiivimallin lakiesityksessä ja alkuvaiheen arvioissa Kelan työntekijätarpeen oli laskettu olevan jopa 130–260. Nyt Aaltonen kertoo, että lopullinen luku on selvästi pienempi. Hän väläyttää lukua 20 mutta korostaa, että lopullinen arvio tehdään ensi viikon alussa. Takaraja rekrytoinneille on 1. huhtikuuta, kun ensimmäiset aktiivisuusilmoitukset tulevat käsittelyyn.

Syynä aiempaa arviota merkittävästi alhaisempaan lisähenkilöstötarpeeseen ovat tietojärjestelmät. Aaltosen mukaan lainvalmistelun edetessä selvisi, että monet aktiivisuusilmaisimet kyetään lisäämään Kelan nykyisiin järjestelmiin.

Huolissaan Aaltonen on kuitenkin siitä, millaisia heijastevaikutuksia aktiivimallilla voi olla. Heijastevaikutuksilla Aaltonen viittaa siihen, miten aktiivimallin leikkuri vaikuttaa muiden tukien tarpeeseen. Tämä asettaa kysymysmerkin henkilöstötarveluvun perään.

–Eli lisääntyykö viimesijaisen taloudellisen tuen tarve aktiivimallin seurauksena? Sanoisin, että kyllä varmaan jossain määrin. Ja sekin resurssitarve meidän pitää nähdä, Aaltonen toteaa.

–Jos ihmisen ensisijaisen tuen taso heikkenee, hän tietysti katsoo, onko hänellä sen jälkeen niin vähäiset tulot, että hänellä on mahdollisuus viimesijaiseen toimeentulotukeen. Meillä on jo tällä hetkellä työmarkkinatuen saajia viimesijaisella toimeentulotuella – ja on myös pitkään.

–Viimeksi tarkastin nuorten määrää ja siellä yli 20 000 alle 25-vuotiaita, jotka ovat olleet jo yli puoli vuotta meidän toimeentulotuen listoilla. Eikä tämä saa olla se seuraus, että aktiivimalli viekin viimesijaiseen passiivisuuteen.

Kelan pääjohtaja toivookin, että aktiivisuutta voisi osoittaa myös muilla tavoin kuin työllä tai työvoimahallinnon kurssilla tai valmennuksella. Hän pitää hyvinä lakiin jo kuuluvien omaehtoisen opiskelun ja työpajatoiminnan muotoja.

Aaltonen tunnustautuukin osallistavan sosiaaliturvan kannattajaksi. Hän toivoo, että aktiivisuuspisteitä voisi saada esimerkiksi vapaaehtoistyössä tai muuta palkatonta työtä tekemällä.

–Se saattaisi olla juuri se, millä saataisiin nuoria tai pitkään työttömänä olleita osallistumaan. Silloin sillä voisi olla vahvempi syrjäytymistä ehkäisevä vaikutus. Nythän voi olla, että ne jotka eivät yhtään aktivoidu lain osoittamalla tavalla, eivät vain aktivoidu. Silloin tehdään vain mekaanisia siirtoja perustoimeentulon asiakkaaksi.

–Pitäisi luoda myös osallisuuden aktivointielementtiä osalle ihmisiä.

Julkinen keskustelu aktiivimallista on voimakkaan polarisoitunutta väittelyä puolesta ja vastaan. Kelan pääjohtaja toivoo, että aktiivimallin yksisilmäisestä tarkastelusta päästäisiin eroon.

–Tämä uudistus ei ole joko hyvä tai huono. Tässä on paljon elementtejä, jotka voivat olla yksittäisen asiakkaan kannalta hyviä. Mutta sitten voi olla sellaista, joka myös lisää byrokraattisia elementtejä, jolloin hän joutuu hakemaan täydentäviä tukimuotoja elämäänsä. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Tätä sotkua kuvaa sitten se, kun on epätietoisuus mitä ohjeita ansiosidonnaisella päivärahalla olevat seuraavat? Hehän eivät saa rahaa Kelasta. Vääntävätkö sitten jokainen työttömyyskassa jokainen omia päällekkäisiä ohjeitaan?

Marja-Liisa Kalkela

Vuoden 2018 työttömyysvakuutusmaksut on vahvistettu
Hallituksen esitys ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksuista on hyväksytty eduskunnassa.

Maksuprosentit ovat vuonna 2018 seuraavat:
Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on 1,90 prosenttia palkasta.
4.12-17
Päälle palkasta veroja n.30% + Alv 24% =54% veroja sosiaaliturvaa ja palveluita varten?
Onko nuo maksut kaikille samat jotka Kelasta saa etuuksia?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #8

Siten että irti sanotut ex-palkansaajat on maksanut työssäollessaan jo etukäteen maksuja työajaksi.
Kuten esim.Kotivakuutuksen ottava mahdollisten vahinkojen varalle.

Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluisi kaikille.
KL-15
Jokaiselta pidätetään palkasta maksut siihen.

Helena Adel

Mitään "hyvää" tässä mallissa ei ole. Ainut hyvä, mitä työtön tarvitsee, on yksiselitteisesti työpaikka. Niitä malli ei luo ensimmäistäkään eikä edes ole tarkoitus - päinvastoin vähentää halukkuutta tehdä vapaaehtoistyötä tai opiskella. Mallin tavoite on leikata työttömyysturva ja luoda Suomeen sellainen ilmapiiri, jossa hyväksytään Suomen muuttaminen matalan elintason banaanivaltioksi.

Marja-Liisa Kalkela

Tuleeko Kelan kirjeessä myös osoite mistä se työpaikkaa löytyy ja mistä päin Suomea?
Vai mutu tuntumaltako Kela alkaa leikata työttömien itse maksamiaan työttömyysvakuutusmaksuja ,työttömyys-turvana maksettuja rahoja joka tilistä pidätettyjä maksuja.

Ilmari Jäppinen

Sitten on vielä toinen kiristysmomentti kuten Konnevedellä: työttömän työllistämiseen myönnetään kuntalisää, 8 kk ajaksi. Sen päätyttyä pitää olla 1 vuosi työttömänä saadakseen uuden kuntalisäjakson. Tällöin menettää automaattisesti 5% työttömyysturvasta kun oma aktiivisuus on kielletty. Toimeentulotukimenot kasvavat.

Marja-Liisa Kalkela

Sanos muuta.Maaseudulla on kulkeminen hankalaa.Linja-autot kulkee miten sattuu tai kiertää kyliä moottoriteiden kautta.Junat ei pysähdy enää joka asemalla.
Omaa autoa ei korvauksilla ole varaa pitää . Mutta eihän se edes ole käynyt päättäjien mielessä miten työpaikkaan edes päästään työaikoina.
Kaikilla kun ei ole ilmaisia matkoja eikä kulukorvaukset ole samat kuin päättäjillä on.

Timo Nenonen

Marja-Liisa on tässä asiassa täysin oikeassa. Vaikka itasun U, ei tästä kylästä käytännössä Uusimaalla, ei täältä pääse julkisilla käytännössä minnekään, jos asiaa ajattelee työpaikkojen kannalta. viimeiset 10-15 vuotta bussivuororot on vähennetty niin minimiin, että jo kaupassakäynti voipi viedä melkei koko päivän.Ja jos jonnekin suuntaan amulla päsee ei takaisin pääsekään. Kyllä hatuttaisi talsia 20-30 kilsaa talvella himaan. Ja kuten Kalkela totesi, ei monellakaan työttömällä ole varaa enää pitää autoa.

Erkki Malinen

Hallitus on keksinyt hienon työllistämismallin kelalle reilu 200 uutta työpaikkaa, poliisille satoja uusia vakansseja alkoholilain muutoksesta, maakuntiin ties kuinka paljon. Kyllä kohta taas kehutaan miten hallitus on työllistäny, se että velka kasvaa hällä väliä.

Gun-May Arffman

Mites tuo Kelan johtaja aikoo aktivoida kaikki ne vakuutusoikeuden hylkäämät sairaat työkyvyttömät, jotka roikkuvat TE-keskuksessa "työtön" statuksella? Näitä roikkuu kaiketi noin 60 000. Suomi ei ole enää oikeus- ja sivistysvaltio.

Jukka Uhlgren

Verottajan mukaan 687 232 henkilöä verotettiin v. 2016 verotuksessa työttömyyskorvauksen perusteella. Jos näiden kaikkien paperit pitää erikseen tarkistaa 4 kertaa vuodessa, niin eihän tuo ole kuin vajaat 2,75 miljoonaa tarkistuskertaa. Äkkiäkös sen 20 henkilöä tekaisee, eihän se ole kuin 137 000 tarkastusta per työntekijä. Onhan noita työpäiviäkin vuodessa joku 230 tms, eli kun vajaat 600 henkilön asiapaperit päivässä tarkistaa, niin hyvä tulee.

Ehkä KELA:lla lasketaan, että vain verottajan työttömäksi luokittelemien 338 272 henkilön paperit tarkistellaan neljä kertaa vuodessa, silloin työntekijöiden tarvitsee alle 300 henkilön laput tarkistaa joka päivä. Ja onhan toki osa työttömistä vielä toistaiseksi ansiosidonnaisella päivärahalla, joten ihan kaikkien ihmisten tietoja ei KELA:n tarvitse yksin selvitellä. Onhan siinä välissä vielä työvoimaviranomaisia, joiden työaikaa kulutetaan tähän täydellisen turhaan työtehtävään.

Joka tapauksessa jotenkin epäilen, ettei KELA:n pääjohtaja taida olla tilanteen tasolla tämänkään muutoksen suhteen. Saattaa olla, että matematiikan opiskelusta voisi olla hyötyä myös tästä päättäville poliitikoille.

Jospa ne KELA:n uudet virkailijat - on niitä sitten 20 kpl - tai 500 kuten itse epäilen palkattaisiin pitkäaikaistyöttömien parista - eikä KELA:n henkilökunnan sukulaisten ommaisten joukosta. Silloin tällä aktiivimallilla voisi olla edes jotakin vaikutusta työllisyyteen.

Muutenhan tässä tulee lähinnä sama summa maksettua toimeentulotuen nimellä mikä "säästetään" työmarkkinatuesta / päivärahoista.

Kenties saamme jokusen kaveri syrjäytettyä pysyvästi toimeentulotuelle ja mahdollisesti jopa lisättyä rikollisuutta. Sehän toki lisää sitten poliisien, oikeuslaitoksen työntekijöiden ja erinäisten vakuutusyhtiöiden työtä. Onko byrokratian lisääminen tai henkilöiden tahallinen syrjäyttäminen sitten järkevää - se onkin kokonaan toinen tarina.

Ja tietysti posti saa mukavan potin rahaa kun pitää erilaisia lippuslappusia postitella. Sitä vartenhan valtio voi ottaa vähän lisää velkaa.

Kati Kontio

Se onkin saatanan-kiva, kun ensin viedään ihmisiltä Maa, ja seuraavaksi halutaan ihmisten elävän vieläkin enemmän "kädestä suuhun". - Lisätään opintolainoja ja huijataan ostamaan joitain osa-omistus-kiinteistöjä (Idiooteille)..
Noille noidille paniikkihäiriöisetkin ovat "pummeja", joiden pitäisi mennä töihin, varsinkin kun saadaan heidät ensin odottamaan aikaa hoitajalle, ja seuraavaksi myönnetään, ettei lääkkeitä tule NYKYÄÄN kenellekään - ja lääkärille ei aikoja tipu ( edes vuoden jälkeen - saati kroonisena aiemmin). - Eikös KAIKKI kidutettu Veri ole Saatanalle maittavampaa, koska se on sille täyttä HUUMETTA?

Eikö tuo Maan Riisto ja ihmisten laittaminen parakkeihin jo kerro motiiveista, että ihminen tulee erottaa ryhmästään, erottaa maastaan/Itsenäisyydestään - kuten myös lapsistaan ja suvun vanhimmista..