Torstai 18.7.2019

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Luotu: 
5.1.2018 17:10
  • Kuva: Liisa Valonen / STTK
    Kuva
    Tämä ei ole kauhean solidaarinen malli, myöntää STTK:n pääekonomisti Ralf Sund. Hän oli mukana työryhmässä, joka valmisteli mallia.
|

Entinen vasemmistopoliitikko, nykyinen toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund kannattaa työttömyysturvan aktiivimallia. Hän myöntää, että mallissa on miinuksensa, mutta hänen mukaansa plussat painavat enemmän.

Vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Sund oli mukana aktiivimallia valmistelleessa työryhmässä. Hänen mukaansa juuri STTK otti aktiivisuusperiaatteen työryhmässä esille. Alkujaan työryhmä pohti vain työttömyysturvan porrastusta eli leikkaamista työttömyyden keston perusteella. Sundin mukaan STTK ehdotti, ettei leikkaus tulisi automaattisesti, vaan se olisi mahdollista estää omalla aktiivisuudella, minkä pohjalta syntyi lopulta vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli. Hän ei havainnut prosessin aikana poliittista ohjausta.

Sundin mukaan aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat. Työtön tutkitusti ”virkistyy työnhakuun”, kun hänen työttömyysturvansa uhkaa heikentyä, mikä näkyy Sundin mukaan myös tilaistoista.

–Voimme olla vakuuttuneita vaikutusten etumerkistä, Sund sanoo viitaten aktiivimallin myönteisiin vaikutuksiin.

Sundin mukaan työryhmän pöydällä oli kuutisen erilaista mallia, joista valituksi tuli lopulta työttömien kannalta kaikkein lempein malli. Tätä mallia on nyt kauhisteltu alkuvuosi, vaikka Sundin mukaan se oli tarjolla olleista vaihtoehdoista paras.

–En kiistä miinuksia. Tämä ei ole kauhean solidaarinen malli, mutta tässä on kuitenkin niin paljon plussaa, että vaakakuppi kokonaisarviossa minulla kääntyy plussan puolelle.

”Lintilän toive ei kylläkään toteudu”

Sund pitää kiinni siitä, että aktiivimalli kannatti viedä läpi, vaikka siitä ei tullutkaan täydellinen. Hallitus oli linjannut, että malli pitää toteuttaa kustannusneutraalisti. Parempaan malliin olisi Sundin mukaan tarvittu työllisyysmäärärahoja aktivointitoimenpiteiden lisäämistä varten. Mallin yhteydestä on puhuttu paljon Tanskasta, missä henkilöstöresurssit ovat moninkertaiset verrattuna suomen te-palveluihin. Sundin mukaan näiltä osin malli jäi hiukan vajaaksi.

Sund kuitenkin puolustaa mallia ja pitää sitä tervetulleena. Hän uskoo, että voimaan tullut aktiivimalli puree ja tuo arviolta 8000–10 000 työllistä lisää.

Sundia harmittaa, että aktiivimallista nousseessa myrskyssä on unohdettu kokonaan muutoksen positiivinen puoli. Silti minuuspuoltakaan ei voi kiistää. Sund huomauttaa, ettei esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Ylelle antama lupaus voi toteutua. Lintilä lupasi, ettei ”kukaan, joka aktiivisesti hakee työtä ja on aktiivisesti työmarkkinoiden käytössä, tule sanktioiden piiriin”.

–Ikävä kyllä on niin, että ehkä tuo sinänsä varmasti vilpitön toive ei nyt ihan tule toteutumaan.

Sund sanoo, etteivät kaikki aktiivisetkaan pysty välttämättä täyttämään ehtoa, sillä palveluja ja työtä ei vain ole kaikille tarjolla. Hän kuitenkin painottaa, että aktiivimalli on tärkeä uudistus, vaikkakin isossa mittakaavassa pieni. Kahden vuoden aikana on syntynyt noin 100 000 uutta työpaikkaa, kun aktiivimallin osalta puhutaan noin 10 000 hengen työllisyysvaikutuksesta. Sund kuitenkin sanoo, että ”pienetkin marjat on nyt poimittava maasta”.

–Tilanne on niin vakava, että jos meillä yli 3 prosentin kasvun oloissa julkinen talous tekee edelleen alijäämää, niin onhan tässä jotain fundamenteissa pielessä, ja tämä kasvu ei jatku kauaa.

–Parin–kolmen vuoden kuluttua, kun kasvu ehtyy, jos velkataso on samalla tasolla tai jopa korkeammalla kuin nyt, kyllä on köyhille kovaa kyytiä tiedossa.

Nykyinen työllisyysaste ei hänen mukaansa riitä Suomelle alkuunkaan, eikä hallitus ole pääsemässä edes tavoiteltuun 72 prosenttiin. Edes 75 prosenttia ei Sundin mielestä välttämättä riitä.

”Työttömyysturva passivoi Suomessa liikaa”

Sundin mukaan kaikki ovat kuta kuinkin yhtä mieltä siitä, että työttömyysturva on Suomessa liian passivoiva nykyisin, mutta se, millaisia aktivointitoimenpiteitä tarvitaan, nähdään eri tavoin. Sundin mukaan isolla rahalla voisi rakentaa sellaisen systeemin, josta kukaan ei kärsi, mutta Suomella ei sellaisia rahoja ole.

Sund puuttuu etenkin opposition ja SAK:n esillä pitämään väitteeseen siitä, että aktiivimalli olisi leikannut työttömyysturvaa. Sundin mukaan malli on neutraali, sillä siitä kertyy yhtä paljon kustannuksia kuin kustannussäästöä. Syynä on se, että työttömyysturvan omavastuuaikaa lyhennettiin 7 päivästä 5 päivään, mikä parantaa lyhytaikaisen työttömyyden etuustasoa.

Sund olisi kaivannut malliin mukaan vielä karenssiremonttia, sillä hänen mukaansa Suomen karenssisysteemi on pohjoismaisittain keskimääräistä ankarampi ja toimii melko huonosti.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Harkila

Todelliset työpaikat syntyvät kannattaviin (voittoa tuottaviin!) firmoihin ei julkisen sektorin tempputyöpaikkoihin jotka lisäävät entisestään menoja! Yleissitovuus on suurin este joka estää että n. 90 % yrityksistä ei voi sopia palkoista suoraan työntekijöiden kanssa! Nämä n. 90 % kaikista Suomen yrityksistä on alle 10 hengen firmoja jotka on suljettu palkkanuvottelujen ulkopuolelle! Ei tämmöstä ole missään muualla maailmassa. Ei ihme etteivät palkkaa kun lusmuilijoistakaan ei pääse edes eroon ja ottaa ahkeraa tilalle.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus?
90 % yrityksistä ei voi sopia palkoista suoraan työntekijöiden kanssa!

-Ei vai? Miksei voi? Maailmansivun on työantaja ja työntekijä sopinut keskenään palkan kun työsopimus on tehty.
Ei siihen ennenkään ole Äitiä mukaan tarvittu että osaa esittää palkkavaatimuksensa.
Se mitä yrittäjä ,yritys taas haluaa maksaa sekään ei ole kiinni AY,ellei se mene alle sen mitä EK/SAK on sopinut alakohtaisista palkoista.
Ja ne taas on sovittu Elinkustannushintojen takia.
Pudottakaa hintojanne ja hallitus Alv pienemmäksi.
"Työmies on palkkansa ansainnut"!
Edusk.puhemies R.Uosukainen (kok) kun palkkiot nousi yli 100%.

Harri Tapani

Heh, eipä tuota Sundia vasuriksi aikanaan oikeat vasurit laskeneet, taisi tosian olla ihan jotain muuta. Siellä vasemmistossa on ollut muutenkin paljon kovin oikeistolaista porukkaa johtoasemissa jo jokusen vuosikymmenen. Hokasivat varmaan, että vasemmistoaate romuttuu totaalisesti EU:ssa, tai vasurien Patomäkikin aikoinaan osin tajusi 90-luvulla asian, mutta sitten taas höperehtii että EU:ta pitäisi muuttaa, ihan kuin se jollain vasurien voimilla onnistuisi...absurdia.

Marja-Liisa Kalkela

"Työryhmä" on varmaan lukenut perustuslain kohdan
-Yhdenvertaisuuslaki?
Mitä se sitten tarkoittaa? Sitäkö että Rikkailta ei voi leikata lapsilisiä pois koska se on yhdenvertaisuuslain vastaista?
VM-Katainen US-11

Mitä tarkoittaa työttömyysvakuutus-maksu?
Maksaa työttömyyden varalle turvaamaan elantoa?
Entä Työttömyys-turva?
Maksaa veroja sosiaali-turvaansa ,turvaa elannon työttömyyden ajaksi?

Työttömyysvakuutusmaksu
Palkansaajan työttömyys -vakuutusmaksu vuonna 2018 on 1,90 % palkasta.

23.02.2015
KL
Monelta saattoi jäädä huomaamatta julkinen keskustelu siitä, että
-kaikki palkansaajat saisivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan.
- Kaikki palkansaajat osallistuvat myös ansiosidonnaisen maksuun: työnantaja pidättää sen palkasta ja tilittää eteenpäin.

Maksat koko ikäsi työttömyysvakuutusmaksua muille, mutta sinua kohdellaan niin kuin et olisi koskaan ollut töissä.
(Mihin ne rahat menevät kun kaikki ei saa ansiosidonnaista?)
TE-palvelut
Työttömyysturva
Työttömyysturva korvaa työttömyyden aiheuttamia taloudellisia menetyksiä.

Nämä laitko ei koske työttömiä Suomen kansalaisia jotka asuu Suomessa?

Marja-Liisa Kalkela

Pääsee moni muukin maksamaan veroissaan hallituksen tempputyöllistämistä.

Kelan pääjohtaja US:lle: Aktiivimalli lisää painetta Kelan suuntaan – viimesijaisen tuen tarve kasvaa!
4.1.2018 KL
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että aktiivimalli lisää toimeentulotuen sekä asumistuen tarvetta.

Jaakko Aalto

Vaatii kyllä melkoisesti luonnetta sanoa tämän myrskyn vallitessa, että "minä tätä ehdotin". Hatunnoston arvoinen teko. Lauman mukana on helppo juosta mutta lauman tielle asettautuu vain kova kundi. Ja laumailmiöstä tässä on kyse. Löytyy pilvin piomein niitä, jotka kauuhistelevat tehtyä ehdotusta. Niitä, joilla on kunnon perustelujakin on kovin harvassa ja sellaisia, joilla on esittää kunnolla peruteltu vaihtoehto on jokseenkin mahdotonta löytää.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

Miten tuo toteutuu nyt ? esim.9e/pv aktiivitoimissa työtä sosiaaliturvaa vastaan?

STTK
Mielestämme samasta ja samanarvoisesta työstä
-tulee maksaa samaa palkkaa.
-Kyse on perusoikeudesta ja oikeudenmukaisuuden
- toteutumisesta läpi työelämän sekä vielä siirryttäessä työelämästä eläkkeellekin.
Työelämän tasa-arvo on sijoitus tulevaisuuteen,
- joka hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #46

Aika kakspiippunen juttu . Töitä pitäs saada mutta kun ei niitä työpaikkoja ole
mikäli uskomme :
30.8.2016
TS/IS
ANALYYSI "Menetetyn vuosikymmenen" jälkeen Suomessa pohditaan keinoja työllisyyden nostamiseksi. Katsaus lukuihin kuitenkin paljastaa,
-ettei todellinen syy julkisen talouden ongelmiin ole työttömyyden kasvu.

Suomen kansantalouden kokonaistuotanto ei ole kasvanut kymmeneen vuoteen, vaan se on nyt samalla tasolla kuin alkuvuonna 2006. Menossa on menetetty vuosikymmen, luonnehti entinen valtiosihteeri Raimo Sailas keväällä.

Aalto-yliopiston professorin Matti Pohjolan mukaan äkkipysähdys johtuu siitä, että edellisten kymmenen vuoden aikana
-tehdasteollisuus on supistunut neljänneksen
-eikä yksityisten palvelujen 13 prosentin kasvu ole riittänyt paikkaamaan sitä.

Silti tarvittaisiin kiireesti niitä palkallisia työpaikkoja:
Matalampi työllisyysaste merkitsee heikompaa julkista taloutta ja siksi myös heikompia julkisia palveluja tai etuuksia. Väestön ikääntyminen edellyttää kuitenkin korkeampaa työllisyysastetta.
VU

Marja-Liisa Kalkela

Ei tainnut nyt olla?
Kun piipahdin lukemassa esitystä jopa alan asiantuntijat epäili yrittäjäksi ryhtymistä ansiosidonnaista päivärahaa saavilla. 4kk Starttirahalla koska tukitoimet jää pois.Mitään tutkimusta yritystoiminnan aloittamisen elantoa tuovana siitä ei ole tehty.
Varmaa on vain se että 98% tulee seuraava yrittäjäpolvi joka on -90 luvun tapaan velkaloukussa .
Ansiosidonnaisilla voi "olla" työllistyminen joko 5000 tai enemmän.
Aika mututuntumalta on lähdetty.

Pertti Ikonen

Pieniä jyviä riittää työttömien poimittaviksi maailman tappiin asti mutta ei tuolla paljoa tilastoja heiluteta. Suomen maaperässä olisi esim. kultaa vaikka kuin paljon, mutta ilmeisesti työttömiäkään ei kannata pakottaa poimimaa sitä.

Terhi Simola

Tällä nimenomaan heilutellaan tilastoja. 18 tunnin työllä 3 kuukaudessa nouset 'työllisen' statukselle ja hallitus paukuttelee henkseleitään tilastojen avulla. Sinun elosi ei siitä ole kohentunut, varsinkaan jos et yrityksistä huolimatta ole löytänyt 18 tunnin työtä ja leikkuri paukkuu.

Marja-Liisa Kalkela

Isoja laskuja kuntien menoihin.Ei ihme että moni kunta nosti kunnallisveroa.

Ehkäisevän toimeentulotuen asiakasmäärät ovat rajussa kasvussa
23.11.2017
Kuntaliiton syys-lokakuussa toteuttaman erilliskyselyn tulosten perusteella kuntien myöntämän ehkäisevän toimeentulotuen kustannukset, asiakaskotitaloudet sekä päätösmäärät ovat valtakunnallisesti arvioiden olleet rajussa kasvussa alkuvuonna 2017.
-Nousu oli nähtävissä jo kevään ensimmäistä vuosikolmannesta koskeneen kyselyn tuloksissa, mutta oletusarvo oli, että perustoimeentulotuen ruuhkien haltuunotto olisi vähentänyt tarvetta ehkäisevälle toimeentulotuelle.

Tulosten mukaan kunnat ovat kuitenkin touko-elokuussa tehneet jopa puolitoistakertaisen määrän ehkäisevän toimeentulotuen päätöksiä verrattuna vuoden 2016 vastaavaan ajanjaksoon.
- Kustannuksissa on nähtävissä koko alkuvuoden aikana vajaan 20 prosentin kasvu vuoden 2015 tasoon nähden.

Näin peittoa jatketaan verovaroilla ja velalla kun palkallista työtä ei ole tarjolla.

Pasi Anttila

Helsingin työttömistä miltei 50% on pitkäaikaistyöttömiä. Mitenköhän sen selittäis?
Kaupungissa missä on parhat edellytykset työllistyä tai olla te toimiston tuen piirissä.

Työtön joka on jommassa kummassapäivän vuoden aikana ei tilastoidu pitkäaikaistyöttömäksi (näin ainakin omana työttömysaikanani)

Juha Virtanen

Ralf Sund :
"Tilanne on niin vakava, että jos meillä yli 3 prosentin kasvun oloissa julkinen talous tekee edelleen alijäämää"
Tähän ongelmaan on hyvät lääkkeet. Supistetaan julkista puolta, henkilöstömäärästä 20% pois ja lopuilta palkkoja alennetaan 0-20% riippuen tulotasosta kuitenkin yläpäästä isoin leikkausprosentti. Nyt syytetään Suomen ongelmista työttömiä ja pienipalkkaisia vaikka heidän vaikutus talouteen on pieni.

Jaakko Aalto

Missä ja milloin hallitus on sanonut, että velkaa on lyhennetty? Eipä ole moista väitettä sattunut minun silmääni. Valkaantumistahti toki on hidastunut, mutta vain hidastunut, ei edes pysähtynyt saati kääntynyt lyhentämisen puolelle. Vienti toki on vauhdittunut ja talouskin kasvaa, mutta vaihtotase kiikkuu siinä ja siinä. Eikä kolmen prosentin tahtia ei vielä kannata kohisevana kasvuna röyhistellä. Työttömyyskin on hellittämässä, mutta edelleen korkealla tasolla. Ilmeisesti jotakin on siis tehty oikein, kun edellisen hallituksen pahimmista tuhoista ollaan hiljalleen toipumassa, mutta tekemistä vielä riittää.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #20

on juu 127 600 ilmaistöissä,Lex-Linströmmillä siivottiin osa eläkkeelle,osa pääsi muuten eläkkeelle kun ikä jo vaikutti siihen.Iso määrä jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle , Työpaikkoja palkallisia tullut vain kourallinen.
Pientä kosmetiikkaa tilastoihin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #25

lainantarve 2018
18,1 Mrd.
Valtion lainanoton avulla maksetaan takaisin erääntyvä valtionvelka

- ja katetaan valtion budjetin mahdollinen alijäämä. Lainanoton tavoitteena on tyydyttää valtion rahoitustarve kustannustehokkaasti ja tavalla, joka mahdollistaa rahoituksen saatavuuden kaikissa olosuhteissa.
Valtionkonttori

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #29

OK. Olkoon niin sitten. Mutta miksi ne nyt tekee velkaa kun Urpilainen ei olis saanut tehdä yhtään velkaa? Perus-kepu rieku 100mrd velasta joka ylitty nyt vasta tämän hallituksen aikana?
Tuo oikeasta oli hyvä kuullakkin ettei tämä hallitus ole edes velkaa lyhentänyt.
Urpilainen lyhensi 8mrd alijäämän 6,5 Mrd .

Matti Karnaattu
Vastaus kommenttiin #30

Tekee velkaa vaikka siksi kun rahaa kylvetään toimeentulotukeen.

Se kyllä on tosiasia, että monet verot on jo tapissa (mielestäni ei kaikki, joitakin voisi hyvin nostaa), rikkailta ei voi leikata koska niille ei makseta etuisuuksia joten säästöt tapahtuu leikkaamalla tulonsiirroista.

Minusta eläkerahastoihin pitäisi voida kajota jonkin verran ja poistaa toimeentulotuki suurelta osin. Asumistuki pitäisi poistaa haja-asutusalueilta ja tarjota asutuskeskusksiin alueellisena tukena. Periaatteessa tuo aktiivimalli voisi toimia siinä työmarkkinatuessa myös, mutta siihen pitäisi saada se joku karenssisuoja estämään tulojen katkeaminen ja estämään katkeaminen myös kun vastaanottaa työtä, ja ei saisi leikata aktiivisilta vaikka rahaa ei tippuisikaan tilille.

Pasi Anttila

Ulkomaalaiset lehdet kehuu suomen tän hetkistä tilannetta. Tosin velkaa ei ole lyhennetty, sitähän otetaan lisää 3,5 mrd.

Suomen bkt kasvoi n. 3% viimevuonna, tänä vuonna noin 2,5 (arvio) . Tällaisten kasvulukujen aikana me velkaannumme silti 3-3,5 mrd € se kertoo että julkisessa taloudessa ei kaikki ole kunnossa. Julkiset menot kasvavat edelleen, julkisen sektorin palkkamenot, sosiaalietuudet kasvavat ilman indeksikorotuksiakin, huoltosuhde heikkenee, väestö vanhenee ja terveydenhoitomenot kasvavat.

Tätä listaa voisi jatkaa vielä pitkälle mutta jo tämän pitäisi kertoa jokaiselle että tulevaisuus ei näytä hyvältä, siis julkisen sektorin. Siksi jopa vasemmiston ekonomisti pyrkii herättelemään suomalaisia.

Matti Karnaattu

Velka kasvanut tänä vuonna miljardeja lisää ja raha menee johonkin eläkkeisiin, toimeentulotukiin, asumistukiin, työttömyyskorvauksiin, mamuihin ja sen semmoisiin.

Ongelmahan ei ole se aktivointi koska nyt on tosiaankin oikea hetki patistaa töihin mutta tuossa olisi pitänyt korjata ne syyt samalla miksi suomen työttömyysturva passivoi. Ihan ensimmäisenä tuo, että töiden tekeminen ei saa poista tuloja.

Aktivointia pitää myös tehdä tasapuolisesti, että kaikennäköiset sopeutumiseläkkeet, leskeneläkkeet ja vastaavat pois että tasapuolista aktivointia. Eläkeikärajan voisi nostaa suoraan 80v asti että ei työkykyisiä päästetä eläkkeelle ja sitten joku semmoinen systeemi, että eläkemaksut on korvamerkitty ja niihin joku 2000€ katto. Sitten sitä voidaan koplata eläkerahastoista rahaa myös.

Jarmo Makkonen

"Tähän ongelmaan on hyvät lääkkeet. Supistetaan julkista puolta, henkilöstömäärästä 20% pois ja lopuilta palkkoja alennetaan 0-20%"

Ralf Sundille voisi antaa lopputilin, vähentäisi sekin julkisia menoja ja työntekijät voisi valita parempia edustajia.

Juha Virtanen

Nyt STTK:n jäsenistö herätkää. Huomaatteko minkälaista elukkaa te elätätte jäsenmaksuillanne. Tähän on paras lääke irtisanoutuminen liiton jäsenyydestä jos Sund itse ei eroa. Nyt ammattiliitot ovat kulkeneet tiensä loppuun kun paljastuu näitä kaksoisrooleja jossa sovitaan hallituksen kanssa yhdessä työttömien kurittamisesta. Se myös selittänee miksi SAK:n puheenjohtaja Eloranta on vetänyt matalaa profiilia omien jäsenten kohtelusta. Sieltä se raha tulee kun juhlii Arkadianmäen veljien kanssa.

Marja-Liisa Kalkela

Suomen ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry ei ole osallistunut esityksen valmisteluun
lähde:
stm/Työttömyysturvan+aktiivimalli

JK. putoaisikohan yritys- ja maataloustuet jos EK/MTK ei huolittaisi tukien leikkauksista päättävään työryhmään?

Aika outoa ettei n. 2,2 milj.palkansaajan etua ajava ollut neuvottelupöydässä?

Marja-Liisa Kalkela

Miten se voi "herätä" kun Kikyssäkin oli vastassa:
-EK/Perheyritykset,Yrittäjät,EU,3 porvaripuolueen hallituksen enemmistö-SAK ja 2vasem.puoluetta?
YTK ei istu tupopöydissä. n.360 000 jäsenen etua ei aja kukaan
(paitsi Häkämies ja Vartiainen)

EU-KIKY-sopimus/Euro-Plus sopimus:PM Kiviniemi (kesk) maaliskuu-11
Brysseli EU-huippukokous.
VM/KL

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #53

Voisitteko hiukan parantaa lauseenrakennusta ja jäsentelyä niin noihin vois kommentoida.

Se herääminen näkyy jos siinä että ei olla vielä yleislakossa. Ralf Sundin kommenteista. Halukkuutena työelämän kehittämiseen, maltillisina palkankorotus vaatimuksina. Kyllä se siitä lähtee.Seuraava hallitus ehkä demarien vetämänä tulee lisäämään jopa paikallista sopimista.

Ilmari Jokinen

Kommunisti pettää aina. SKP ja SKDL muodostivat Vasemmistoliiton. Temppu jonka Maalaisliittokin teki muuttumalla Keskustaksi.

SA Siimes petti duunarit ja loikki aidan turvallisemmalle puolelle lihapatojen ääreen.

Saman teki tämä Sund. Nahka myytiin mainostamalla EKn tahtoa. Duunarit orjiksi.

Ilmari Jokinen

Skdl ja kommunistit muodostivat Vasemmistoliiton...sopii tarkistaa.
Haloo..Sund ei ole kansanedustaja eikä kommunistit jotka vasureita nyt äänestävät sekä puoluekoneistossa olevat kommarit.
En kirjoittanut mistään kansanedustajien jäsenkirjoista. Kun nimi puolueessa vaihtuu niin silloin vaihtuu nimi jäsenkirjoihinkin. Taitaa Kalkelakin kuulua....

Marja-Liisa Kalkela

Sitten on porvareissakin luopioita ja ne on tehnyt yhdessä diili.Porvari-hallitus kyykyttää osaltaan työttömiä:
Joten "Aktiivitoimia" on ollut ilman tätäkin Rumbaa jo kiitettävästi
487e-40%= kuukauden elantoon
ruoka-Alv14%
vaatteet -Alv 24
puhtaanapito-Alv24%
käsiapteekki lääkkeet
autolippu-alv 24%
puh.lasku-alv 24%
harrastus-alv 24%
(jos vielä on lapsia perheessä sanoisin törkeätä touhua)

Perusosaa voidaan alentaa enintään 40 %
- sen voidaan katsoa osoittavan, ettet halua ottaa vastaan työtä tai julkista työvoimapalvelua tai osallistua kuntouttavaan työtoimintaan tai kotouttamistoimenpiteisiin

-jos perusosaasi on jo alennettu enintään 20 %:lla ja sen jälkeen kieltäydyt ilman perusteltua syytä työvoimapoliittisesta toimenpiteestä .
Perusosaa voidaan alentaa samasta syystä enintään kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan.
KELA

Jussi Keskinen

Suomi ei koskaan tule maksamaan velkaansa pois. Miksi ? Koska se on yksinkertaisesti mahdotonta.

Valtioiden ottamat lainat yksityiseltä sektorilta on se vipu, joka pitää yllä velkaa joka sulkee pois vaihtoehdot.

Ilman suurta katarofia tästä ei selvitä. Ralf Sundkin olisi voinut pitää suunsa kiinni mutta on liittynyt tähän "uskovaisten" joukkoon. Tämä kaikki muistuttaa kultaisen vasikan palvontaa, johon on ryhdytty kollektiivisessa arvotyjiössä.

Mutta; globalisaatiota ei saa arvostella, se on suuri synti.

Hallitus on Vartiaisen ja Mykkäsen suulla puhunut käsittämätöntä soopaa, kuten koko ekonomisimi joka ratsastaa "yksilön holhouksesta vapautumisen" fantasmalla. Nyt juuri internetkaupan aikana olemme kietoutuneet riippuvuuteen tekijöistä joita kukaan ei kykene säätelemään, ei yksin eikä yhdessä.

Seuraamukset nykyisesta politiikasta rulevat olemaan järkyttäviä. Hybridisotimisiin.

Tuula Räikkönen

Viime vuoden toinen taloustieteen nobelisti puhui viisaita juhlapuheessaan, kun painotti, että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa pitää kuunnella muitakin tieteenaloja, ei vain ekonomisteja. Tässä lause "Sundin mukaan malli on neutraali, sillä siitä kertyy yhtä paljon kustannuksia kuin kustannussäästöä.", paljastaa, miten oikeassa nobelisti onkaan. Hyötyä ei mallista synny valtiolle, mutta haittoja syntyy kansalaisille.

Lainsäädännönhän tulisi suojata heikompaa osapuolta, ihmistä, kansalaista. Siksi jokainen malli, joka suunnitellaan ottamatta huomioon seurauksia yksittäisille kansalaisille eri tilanteissa, on aina yksiselitteisen huono. Tässä myös työttömien perheiden lasten ihmisoikeudet on jätetty huomiotta.

Helena Adel

Ai "vakava tilanne" vai? No ei se niin vakava ole etteikö voisi maksaa miljooneja yritystukia, säätää veronkiertäjille hallintorekisterilakia miljardin euron veronkiertoon vuosittain, tehdä carunat ja sotet ja nostaa hallituksen palkkakuluja sellaiset vaivaiset 22%. Mutta jos saadaan "työllistettyä" 5000 satunnaiseen puhelinmyyntityöhön ja loput "aktivoidaan" nostamaan lisää toimeentulotukea tuplaantuneen KELS-byrokratia-armeijan pyöritellessä pumaskojen kvartaaliruljanssia (Sipilän btw piti vähentää byrokratia Suomesta?), niin Suomi-talous ampaisee nousuun! Camooon...

Timo Nyman

Ottamatta kantaa sellaisiin työttömiin joita ei työ aatteellisista tai muista syistä vaan kiinnosta niin ajatellen sitä suurinta joukkoa joka on jäänyt työn ulkopuolelle niin ajattelen seuraavasti: Jokainen joka löytää itselleen työpaikan tavalla tai toisella on "pitkässä juoksussa" vähemmän kiinnostunut nimikkeestä jonka aikana Hän työllistyi. Hän muistaa aina sen vuoden jolloin palasi aktiiviseen työhön. Voi olla että jossain on joskus sellainen yhteiskunta joka ei työtä arvosta mutta nykyeläjän näkökulmasta katsoen se on niin etäällä ettei siitä kannata olla huolissaan! Ei se, että saa ruokaa ja asunnon, tee ihmistä onnelliseksi jos ei itse ole tehnyt mitään sen eteen!

Juha Häkkinen

Hyvä, että löytyy yks rohkea mies tunnustamaan.

Mallissa on vikansa, mutta jotakin on kuitenkin tehtävä ja yritettävä. TT-turvan leikkaus on varsin pieni prosenteissa, mutta näyttää olevan niitä suurempi politiikassa. #niskalaukaus

Eikö mallia voisi kehittää niin, että erilainen oma todistettu aktiivisuus voitaisiin ottaa paremmin huomioon? Samoin edelleen pitäisi purkaa vähä vähältä erilaisia raja-aitoja ja muureja niin, että pienenkin työpätkän vastaanottaminen a) estäisi 4,6 %:n leikkauksen b) ei aiheuttaisi lainkaan tt-turvan maksubyrokratian ongelmia ja C) toisi hippusen enemmän rahaa käteen työttömälle, mutta ei välttämättä valtiolle.

Mitä tarkoitan C:llä: Sitä että pienistä tt-turvan ohella saaduista lisätuloista pitäisi rohkeammin jättää verot kokonaan perimättä. Useimmilla työttömillä kaikki tulo menee kulutukseen, joten tuokin raha pyörittäisi kansantaloutta ja vähentäisi työttömyyden ongelmia henkilötasolla.

Mikko Kangasoja

No ei ole. Eikä ole eräässä toisessakaan mielessä näköjään "niin vakava": aktiivimallin pitää olla kustannusneutraali, eli ei saa maksaa mitään. Eli niin vakava tilanne ei ole, että rahaa haluttaisiin peliin laittaa lainkaan.

Höpöhöpö-juttuja taas. Pistä ekonomisti asialle ja saat kustannusleikkurin, kun piti saada ruohonleikkuri.

Marja-Liisa Kalkela

Budjettiin oli varattu-18työllistämi menoja paljonko?
Jos kunnille maksetaan 50e/pv per työtön on se 1000e/kk x6kk=6000e
per työllistetty. Aktiivitoimissa kunnilla 30% marraskuu-17
Niin paljonko työtön tuosta on hyötynyt? Ammattitaitoisen työttömän työpanos ilmaiseksi kunnille.
Mitä työlainsäädäntö ja perustuslaki sanoo tuosta mitä EK/SAK on sopinut ja eduskunta tehnyt laiksi?

Pekka Hovatov

Kokoomus ja Keskustapuolue haluavat luoda Suomeen paarialuokan. Ihmisryhmän, jolla on oikeuksia yhtä paljon kuin 1800-luvun maaorjalla, eli ei yhtään mitään. Nykyinen hallitus ja sen edustajat, pääministerin johdolla ovat luoneet nyt perusteet maaorjuuden palauttamiseksi Suomeen, Suomen 100-vuotis juhlan kunniaksi.Kokoomus on saanut luotua Suomeen halpatyömarkkinat ja nyt he haluavat viimeistellä saavutuksensa orjatyömarkkinoilla.

"Nykyajan orjuus on ihmisarvon paatunutta kieltämistä. Sen poistaminen on äärimmäisen vaikeaa, koska se on juurtunut syvälle taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin rakenteisiin, köyhyyteen, syrjintään, piittaamattomuuteen, perinteisiin ja ahneuteen. Uudet orjuuden kaltaiset käytännöt ovat salakavalia, ja ne kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpiin ja köyhimpiin ihmisiin. Useat orjuutetut joutuvat tekemään pakkotyötä."

- Edellinen kuulostaa aivan Kokoomuspuolueen vaalimanifestilta, eikö totta, tosin sillä erotuksella että Kokoomuslaiset pyrkivät juuri edistämään orjuutta sen eri muodoissa. Juhana Vartiainen puheineen on tästä hyvä esimerkki.

Euroopan ihmisoikeussopimus 4. artikla Orjuuden ja pakkotyönkielto:
"1.Ketään ei saa pitää orjuudessa tai orjuuden kaltaisessa pakkotyössä.
2.Ketään ei saa vaatia tekemään pakkotyötä tai muuta pakollista työtä."

YK:n ihmisoikeussopimukset

Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus
8. artikla

" Ketään ei saa pitää orjuudessa; kaikenlainen orjuus ja orjakauppa ovat kiellettyjä.
Ketään ei saa pitää maaorjuudessa.

a) Ketään ei saa vaatia suorittamaan pakkotyötä tai muuta pakollista työntekoa."

Siinä olisi pari kohtaa kansainvälisistä sopimuksista, jotka Suomi on ratifioinut, mutta rikkoo niitä kuitenkin järjestelmällisesti hallituksen ja nimenomaan Kokoomuksen toimesta.
http://www.ihmisoikeudet.net/…/orjuuden-ja-pakkotyon-kielto/

"Pakkotyö on vahvasti talouteen sitoutunut ilmiö. Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa pakkotyöllä tarkoitetaan kaikkea työtä, joka tehdään pakotettuna ja rangaistuksen uhan alla ja johon työn tekijä ei ole suostunut vapaaehtoisesti. Rangaistus voi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin oikeuksien menettämistä."

Mikko Nevanlinna

Huomio kiinnittyy julkiseen talouteen kun huomio pitäisi kiinnittää suurten yritysten verokikkailuun sekä kaikenlaisen automaation kikkailuun. Nyt valtaa pitävät ovat tehneet automaatiosta ja verosuunnittelusta itselleen rahantekoautomaatin. Työpaikkoja häviää ja automaattien ja appsien verotus ei kohtaa ihmisen tekemän työ verotusta. Huomio viedään tarkoituksella "vääriin asioihin"! Lähes kaikki länsimaat ovat velkaantuneet ja samaan aikaan suuryritykset takovat miljardeja...absurdia sekä myös tekopyhää teiltä poliitikoilta puolueeseen katsomatta. Tahallaan annetaan työpaikkojen hävitä.Mutta historia on toistanut aika ajoin että Ahneella on tietynlainen loppu!!

Mikko Nevanlinna

Huomio kiinnittyy julkiseen talouteen kun huomio pitäisi kiinnittää suurten yritysten verokikkailuun sekä kaikenlaisen automaation kikkailuun. Nyt valtaa pitävät ovat tehneet automaatiosta ja verosuunnittelusta itselleen rahantekoautomaatin. Työpaikkoja häviää ja automaattien ja appsien verotus ei kohtaa ihmisen tekemän työ verotusta. Huomio viedään tarkoituksella "vääriin asioihin"! Lähes kaikki länsimaat ovat velkaantuneet ja samaan aikaan suuryritykset takovat miljardeja...absurdia sekä myös tekopyhää teiltä poliitikoilta puolueeseen katsomatta. Tahallaan annetaan työpaikkojen hävitä.Mutta historia on toistanut aika ajoin että Ahneella on tietynlainen loppu!!

Juha Hämäläinen

En ymmärrä miksi tukirahoista ei tehdä vastikkeellisia niin että niitä vastaan voidaan teettää töitä julkishallinnossa. Töitä on määrättömästi. Kaikki työikäisen ja terveen saamat tuet nähtävä palkkana. Mutta ei palkkana siitä, ettei tee mitään kuten nykyään.

Jari Huikari

Ei työttömyysturva passivoi vaan turvan puute työtä vastaanotettaessa. Työn vastaanottamisen pitää olla aina taloudellisesti kannattavampaa kuin työttömyyden. Työstä on saatava kunnollinen palkka. "Työkokeilujen"/ilmaistöiden/"kuntouttavan työtoiminnan" yms. tilastoja parantavien temppujen käyttö on lopetettava. Luokaa palkallisia työpaikkoja. Älkää valitko niskalaukaus-vaihtoehtoa.

Jari Kaisla

Hallitus ainoastaan temppu työllistää aktiivimallillaan. Yksi työtunti viikossa tarkoittaa ettei kyseistä henkilöä voida laskea enää työttömäksi tilastoihin. Tulevan voi jo lähes nähdä ennalta, sillä pian näiden tilastotemppujen jälkeen Sipilä ja Lindström keräävät hymyssä suin irtopisteitä, kun porvarimediat uutisoivat näyttävästi "räätälöityjen" tilastojen tuloksista. Ihmisillä on näidenkin temppujen jälkeen edelleen yhtä suuri hätä kuin aiemmin ellei jopa entistä pahempi.

Vilho Kinnunen

Ralf Sundin ajattelussa oli se virhe, että sakottamalla työttömiä ei uusia työpakkoja synny, ei vaikka otettaisiin kaikki avustukset työttömiltä pois. Työpaikka syntyy vain sillä, että yrityksissä on tarve palkata työntekijöitä. Hallituksen täytyy paneutua taloudellisen toiminnan vilkastuttamiseen ja siten syntyy uusia työpaikkoja ja tarve palkata työntekijöitä. Tämä Sundin idea on todella huono.

Rauno Vänttinen

Jos ei saa töitä silloin ei pääse töihin ..vaikka leikattais koko työttömyys korvaus pois ? vain yritysten tarve palkata lisää tekijöitä työllistää ihmisiä ... eikö voitaisi leikata politikoilta elekkäite - duunarien tasolle..ja heidän palkkojaan reilusti alas päin ..vähempi määrä politiikkoja riittäisi suomeen aivan hyvin ..