Tiistai 23.7.2019

Vihreä yrittäjä esittää vaihtoehtoa aktiivimallille: ”Nämä kaksi asiaa korjaamalla autettaisiin monia”

Luotu: 
6.1.2018 11:53
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Kaisa Hernberg haluaisi selkeämmät kriteerit päätoimiselle yrittäjyydelle.
|

Vihreiden vs. puoluesihteeri, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä Kaisa Hernberg nostaa Puheenvuoron blogissaan esiin kaksi ongelmaa, joiden ratkaiseminen auttaisi hänen mukaansa työllistymistä aktiivimallia paremmin. Nämä kaksi asiaa ovat hänen mukaansa keikkatyön päivärahan maksua viivästyttävä vaikutus sekä yrittäjänä työllistymisen ongelmat.

– Nämä kaksi asiaa korjaamalla autettaisiin monia jos nyt ei ihan vakituiseen, kokopäiväiseen työsuhteeseen, niin ainakin tienaamaan edes osan elannostaan omalla työllä – ja samalla ylläpitämään työhön liittyvää osaamistaan, Hernberg sanoo.

Keikkatyön ongelma on hänen mukaansa se, että jokainen keikka keskeyttää työttömyyspäivärahan maksun.

–Kuluu usein kuukausia ennen kuin TE-toimisto saa kalkyloitua keikkatyöstä maksetun palkkion vaikutuksen työttömyyspäivärahaan, ja sillä välillä mitään rahaa ei tipu. Pitkittyneen työttömyyden vuoksi henkilöllä ei ollut enää säästöjä, joiden varassa sinnitellä arviointijakson ajan, Hernberg selvittää.

Tämä epäkohta olisi hänen mukaansa suhteellisen helppo korjata.

–Jo keikkatyötä vastaanottaessaan työntekijällä on yleensä käsitys maksettavan palkkion suuruudesta. Palkkion vaikutus päivärahan maksuun voitaisiin laskea tämän arvion perusteella. Jos palkkio alittaa 300 euron suojaosuuden, ei päivärahan maksulle tarvitse tehdä mitään. Jälkeenpäin toki pitäisi vielä tarkistaa lopullinen maksetun palkkion määrä – sen voisi tehdä samaan tapaan kuin esitäytetyn veroehdotuksen, verottajallahan joka tapauksessa on tiedot maksetuista palkkioista.

Hernberg haluaisi lisäksi selkeämmät kriteerit päätoimiselle yrittäjyydelle.

–V aikka työttomyysturvalakiin tehdyt muutokset ovat onneksi ratkaisseet monia yrittäjien työttömyyteen liittyviä epäkohtia, ongelmia on edelleen. Niistä suurin on, että keikkatyötä tekevä saatetaan TE-toimistossa määrittää päätoimiseksi yrittäjäksi, jolloin työttömyyspäivärahan maksu lakkaa kokonaan. Määrittely tehdään melko epämääräisin perustein, ja olennaista on yrittäjänä tehty työmäärä, ei suinkaan ansaittu tulo.

Yksi tapa hahmottaa asiaa olisi Hernbergin mukaan voimassa olevat sopimukset.

–Jos henkilöllä on pitkiä toimeksiantoja, joissa on pitkät irtisanomisajat, on selvää, ettei hän ole välittömästi työmarkkinoiden käytettävissä. Mutta jos työmäärä koostuu pienistä ja lyhyistä toimeksiannoista, niistä on varsin helppoa irtautua, jos sopiva kokopäivätyö osuu kohdalle.

Toinen yrittäjyyteen liittyvä ongelma on hänen mukaansa YEL-vakuutus. Nykymalli johtaa Hernbergin mielestä satunnaista keikkatyötä tekevän alivakuuttamiseen ja toimii myös kannustinloukkuna.

– Kukapa haluaisi ottaa kallista vakuutusta, jos ei ole mitään varmuutta työkeikkojen jatkuvuudesta. YEL-vakuutusta pitääkin rakentaa joustavammaksi. Ei voi olla niin, että vakuutusmaksu pitää maksaa, vaikka tuloja ei ole. YEL pitää voida tilittää samaan tapaan kuin vaikkapa keikkaluontoisesti palkatun lapsenvahdin TyEL-maksu – kertaluontoisesti ja todellisen tulon määrään perustuen. Tällainen joustavampi malli helpottaisi monen keikkatyöllistymistä.

Lue kaikki aktiivimalliin liittyvät jutut täältä!

 

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Tässä aletaan olla nyt jo oikeilla jäljillä. Tosin yksinään nämäkään muutokset eivät tilannetta ratkaise, mutta olisivat sentään askel oikeaan suntaan. Työttömällä tosiaan ei ole sitä puskurirahastoa, eikä niin ollen varaa olla saamatta rahaa jostakin, eikä siihen auta, jos sinulle sanotaan, että "lainaa" - yleensä ne hanat on jo suljettu, kun työttömyys on jatkunut pidemmän aikaa. Tämä ei ollut heitto, vaan itselleni onaikoinaan sanottu, kun vastaavasta asiasta mainitsin.

Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Jos palkkio alittaa 300 euron suojaosuuden, ei päivärahan maksulle tarvitse tehdä mitään.
Vihreät voisi tarkistaa Kelan ohjeista mitä 300e tekee työmarkkinatuelle/Toimeentulotuelle.
Saman kuin nyt kokeilu perustulo 560e/kk.
Vähennetään toimeentulotuesta.
Ja ennenkuin eduskunta poistaa tuon tuen ehdon toimeentulotuesta ei se köyhyysloukku innosta ketään tienaamaan rahaa Kelan kirstuun.
Jos se ei työttömän omaa elantoa paranna yhtään ja työn lisäksi päälle joutuu ruokkansa hakemaan leipäjonosta.

Marja-Liisa Kalkela

Niinhän tuo on tehty etenkin nille jotka on pudonnut työmarkkina -ja toimeentulotuelle.
Vähäisen ansiotulon raja on 50 e/kk.
Tämä osa tuloista ei vaikuta toimeentulotuen määrään.

Vähäisten avustusten raja on yhteensä 50 euroa yksin asuvalta
- tai 100 euroa perhettä kohden kuukaudessa.
Kela huomioi ainoastaan vähäisen avustuksen rajan yli menevän osuuden.

-Vähäisten avustusten raja koskee myös veronpalautuksia.

Esimerkki
Anni saa Kelasta perustoimeentulotukea. Hän saa syntymäpäivälahjaksi elokuussa -veljeltään 40 euroa ja
-äidiltään 50 euroa.
- Lahjojen yhteenlaskettu määrä on elokuussa 90 euroa. Tämä ylittää vähäiseksi katsottavan määrän (50 euroa).
- Näin ollen lahjoina saadusta tulosta huomioidaan 40 euroa.

Köyhänä pysyt "Toisaikaisella" toimeentulotuella -94-18

Irma Asikainen

Menettäisiköhän hallitus kasvonsa, jos se kokoaisi TV-panelin ihan vaalitenttien tapaan ja kokoaisi erilaisissa elämäntilantaissa olevia työttömiä kertomaan itselleen, miten ne asiat siellä ruohonjuuritasolla oikein menevät. Tai vielä parempi, jos läsnä olisi myös KELAn, Sossun ja TE-toimiston väkeä. Tähän käytetty aika ei varmasti menisi hukkaan sillä siitä hallitus saattaisi saada hyviäkin työkaluja näihin "suuriin suunnitelmiinsa". Samalla se kansan osa, joka on auliisti heitellyt kiviä työttömien niskaan, tietämttä oikeastaan mitään näiden ihmisten arkitodellisuudeata, saisi oikean kuvna tilanteesa. Tai no, tietysti siellä katsotaan aina asoita vääristyneestä vinkkelistsä, mutta ehkä jollain syttyisi lamppu ja hän tajuaisi asioiden oikean laidan.

Marja-Liisa Kalkela

Eipä taida uskaltaa siihen hommaan. Eikä koskaan esim.kuunnella Hurstia kun leikkauksia tehdään köyhimmiltä.
Asiantuntijat hyvällä palkalla "tietää" paremmin kuin Hursti tai Kirkon diakonissat jotka ruoka-apua jakavat ja kuulevat ihmisten huolista.

Irma Asikainen

No ne diakonissat nyt eivät tiedä yhtään mitään. Ovat vielä pahempia kuin sossun tantat. Niillänäet on vieläkin sellainen käsitys, että ihminen elää pelkällä pyhällä hengellä ja toinen yleinen otaksuma on se, että kaikki köyhät ovat juoppoja. Voisinpa kertoa muutamankin tarinan (sivusta seurasin vuosia), miten ne kyykyttävät köyhää. Eivätkä ne Hurstinkaan kommentit olleet vaikkapa nyt viime vaalien alla ihan relevantteja, joten se oikea osoite löytyy kyllä ihan sieltä kylän raitilta. Hurstikin uskoo liikasi tuohon yläkerran isäntään ja haluaa, varmasti hyvässä uskossa, paasata parannusta, mutta ne, joille Hursti jakaa ruokaa, eivät useinkaan ole niitä, joita työelämään paluu enää kiinnostaa, vaan he ovat jo siistä kelkasta pudonneet, mutta tuolla raitilla on paljon ihmisiä, joilla oikeasti on halua ja taitoakin vielä tehdä työtä ja osallistua yhteiskuntaan, mutta tämä järjestelmä estää sen heiltä tehokkaasti. Siksi ehdotin näitä KELAn ja sossun ihmisiä mukaan, että nekin kuulisivat mihin jamaan ne toilailuillaan hädänalaisia ajavat.

Irma Asikainen

Kiistelin tässä taannoin nykyisen työministerimme kanssa tämän kyseisen lehden palstalla juurikin tästä asiasta, mutta mitään järkevää vastausta en uteluihini saanut. Minulle jäi vaikutelma, että hän ei ollut asiasta edes tietonen tai sitten hän piileksi muuten vaan poliittisen liirumlaarumin takana. Ja, kun aikani vänkäsin, niin häneltäpä paloivat hihat ja niistä hänen sen jälkeen käyttämistään kielikuvista olisi voinut muutamankin pilakuvan piirtää, jos meinaan osaisin sen jalon taidon. Mutta siinäkin on varmasti se ongelma, että AY-pomo ei tiedä/välitä mitään ihmisistä, jotka eivät maksa liiton jäsenmaksua.

Marja-Liisa Kalkela

AY pomo ei osallistu ministeri-valiokunnan tekemiin päätöksiin.
-Niissä istuu ministerit jotka tekee päätöksiä kaikki yhdessä.
Elinkeino-Työministeriössä on myös elinkeinoministeri, työministerin kanssa.
Sos,terv. ministeriö päättää työttömien tuet yhdessä muiden kanssa.
Eduskunta päättää enemmistöllä.
Työministeri tuo vain eduskunnalle sen mitä valiokunnat on päättänyt laista. Läpi se menee hallituspuolueiden enemmistöllä.
Yksi ministeri ei yksin päätä mistään.
Ei Lindströmmi,ei Berner eikä kukaan muukaan ministeri.

Liiton maksuista päättää Stvm ja EK koska nuo maksaa suurimman osan ansiosidonnaisista.
Ja ilmeisesti ei halua maksaa kaikille ,vaikka jokainen siitä maksaakin palkastaan.
Ei se AY ja SAK eduskunnassa mitään päätä. Ansiosidonnaiset päivärahat on hallituksen ja Ek hyppysissä.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #12

Kuuleppas Kallkela, minä en oikein tiedä kannataisiko sinulle edes vastata, kun sinä vastaat ihan eri asiaan, mistä minä puhun, mutta tämän kerran vielä. Kun puhun työministeri "Linstörmistä" ja heitän hänen AY-taustansa kehiin, niin siänä jankutat SAKn osallistumisesta hallituksen istuntoon (siis noin pyöreästi ja kun tässä nyt ei näistä hemmetin ansiosidonnaisista puhuta koko jutussa mitään, vaan tässä nyt yritetään puhua siitä, miten työtön jää ilman palkka, jos hän ottaa vastaan pätkätyötä, koska päivärahojen maksatus katkeaa ja hänen täytyy hakea taas uudelleen päivärahoja ja tämän hakemuksen käsittely kestää pitkään ja sen ajan työtön saa "järsiä raplinkia seinästä". Ja siitä asiasta "Linstörm" ei omien sanojensa mukaan ollut samaa mieltä. Miten minun pitää tämä vääntää, että ymmärät? Ja, kun puhun tästä debatista, niin en suikaan pidä sitä minään virallisena neuvostona, enkä koe sitä institutiona, joka antaa neuvoja näille sinun kovasti arvostamillesi menistereille, vaan ajattelin, että olisi hyvä nostaa kissa pöydälle ja pohtia asiaa eri näkökulmista, mutta saman pöydän ääressä. Siinä olisi hyvä käydä läpi näitä työllistymisen esteitä ja ongelmia tämän pitkäaikaistyöttömyyden ympärillä. Sinusta ehkä tuntuu, etten tiedä, miten tämä systeemi toimii, kun en (läträä) noiden lukujen ja nimien kanssa, mutta minusta ne ovat jokseenkin toisarvoisia tässä tapauksessa, kun niillä ei mikään asia ratkea, vaan siihen tarvitaan srategia, jonka pohjalle voidaan luoda/rakentaa sitten yksistyiskohtainen suunnitelma, jolla voisimme ekä vähän tehdä kaikille helpommaksi tätä monimutkaista , nykyisellään toimimatonta järjestelmää.
En tiedä menikö tämä perille, mutta seuraava vaihe on sitten rautalanka ja se on täällä vähän niin kuin vaikeamman puoleinen juttu.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #14

Lindström ministerinä ensimmäisen kerran.
-Taustalla häärii jokko asiantuntija avustajia ja Työministeriön virkamiehiä .Hallitusohjelma sitoo kädet ja hallitusohjelman pomonahan oli Sipilä Kepu ja kokoomus.
Ennen lakeja esitykset kiertää lausuntakierroksella eri kohteissa.Siinä ei paljon auta Ay taustaisen laborantin oma mielipide kyykyttämisestä.eikä oma mielipide ex-palkansaajana.

Pekka Hovatov

Vastustakaa Keskustan ja Kokoomuksen ajamaa maaorjuutta Suomessa!!!!
Käykää ihmiset allekirjoittamassa molemmat aloitteet, mikäli ette ole sitä vielä tehnyt.

Työttömien "kyykytyslain" kumoaminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistaminen. Motivoidaan kaikki äänestäjät yhdessä, eduskunnasta pudonneita kansanedustajia hakemaan töitä.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2588

Eija Luostarinen

Kiitos Kaisa, itellä hyvä esimerkki tästä työttömyyskorvauksen viipymisestä. Torstaina soitettiin että olis kaksi viikkoa sairaslomansijaisuutta, perjantai aamuna pitäs aloittaa. Onneks tarkastin YTK-kassalta ja siellä sanottiin että jos meen perjantaina töihin, se tarkottaa sitä että perjantaista pitää olla palkkatodistus ja kun palkka maksetaan kuunlopussa niinpä oisin saanut lähettää hakemuksen kassaan vasta helmikuun alussa. Nyt olin itsekäs ja sanoin että tulen töihin vasta maanantaina, jotta korvauksen maksu ei viivästy. Tuntui tosi pahalta tehdä niin kun tietää miten paljon olis töitä, mutta nyt voin laittaa korvaushakemuksen tänään.

Tapio Mäkeläinen

Viidakko on niin mutkikas, ettei sitä hallitse varmaan kuin muutamat koko ajan asiaa puurtavat. Samoin se pieni joukko, joka oikeasti käyttää systeemiä hyväkseen. Olin kerran todistamassa työhöni liittyvässä jutussa. Jouduin kollegan kanssa odottamaan pitkään Salmisaaressa. Siinä vieressä oli isohko ryhmä , joka pohti näitä systeemejä ja myös Allanin tuomioiden lykkäämistä, valituksia, yhdistämistä ja sen sellaista.
Olimme huuli pyöreänä siitä tietomäärästä mikä joukolla oli.
Tuo on rikollista ja sitä ei pidä yleistää. Mutta mitä monimutkaisempaa mallia pukkaa niin aina löytyy nikkareita , joille avautuu pelin paikka. Niitä sitten taksitolpan topit jakaa ja joku uuno lähtee pitkälle meneviin johtopäätöksiin asioiden oikeasta laidasta.
Epäilen uusien mallien tuovan lisää härdelliä ja olisiko kannattavampaa käyttää resursseja ohjaukseen kuin valvontaan.
Setä-Lenin tosin sanoi , että vapaus hyvä, valvonta parempi. Hieman tuntuu, että Setä on suosiossa kalvinistisessa hallinnossamme. Väijyminen ei tosin tuo yhtään uutta työpaikkaa.

Irma Asikainen

Puskaradio toimii siinä porukassa, mutta tiedättekö, että siinä ruletissa on pakko osata säännöt, jos aikoo jotenkin tulla toimeen. Yksikin väärä liike, niin olet pari kuukautta vailla minkäänlaista toimeentuloa.
En tietty hyväksy tätä toista puolta asiassa, eli rikollisten puuhia, mutta se rikollisuuksin on alati yleistyvä kansantauti siinä porukassa, kun tarpeeksi ottaa pannuun, niin aletaan miettiä, miten siihen leivän päälle saisi muutakin kuin ylähuulen ja väkisinkin herää kysymys, että miksi hitossa noudatta lakia, kun yhteikunta kusettaa sen minkä ehtii. Nämä sossun, Kelan ja TE-toimiston kerberokset toimivat, niin kuin kaikki olisi pois heidän omasta pussistaan ja vedättävät ihmisiä sen minkä ehtivät.
Nuo leipäjonot ovat parhaita tiedon levittäjiä. Jos on joku ongelma systeemin kanssa, niin sisellä on aina joku, joka tietää tai tietää aikakin jonkun, joka teitää. Siellä kun ei ihmisillä ole juuri muuta kuin keiplotella jollain konstilla päivästä toiseen. Ei ole varaa harrastaa, ei ole varaa matkustaa, eikä ole varaa muuhun, kun elämän kurjuudesta valittamiseen. Leipäjono on myös paikka, jossa viimeistään tunnet itsesi kurjaksi, vaikka et sinne mennessäsi ihan niin kurjaksi tuntisikaan. Siellä vaihtavat halpa rööki ja halpa viina omistajaa, siellä tiedetään trokarit ja siellä tiedetään kuka on putsannut kenetkin. Jos tietoa kaipaatte, niin kannattaa vierailla ja kurssin oppimäärä on muutaman kerran jälkeen taattu. Varsinkin, jos vähänkin olet itse aktiivinen. Kaikenlisäksi ne tiedot ovat yleensä ajan tasalla ja pitävät kaikin puolin paikkansa, sillä vielä aamupäivästä jengi ei ole ehtinyt huuhdella aivojaan kokonaan housun lahkesta alas.