Tiistai 23.7.2019

Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Luotu: 
9.1.2018 09:51
Päivitetty: 
9.1.2018 13:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työttömyyden keskimääräinen kesto nousee varsin suoraviivaisesti ikäryhmittäin, Kelan tutkija Pertti Honkanen tuo esiin blogissaan. Näin ollen nuoret, jotka työllistyvät keskimäärin iäkkäitä työttömiä nopeammin, kärsivät mallista todennäköisesti vähemmän kuin iäkkäät.
|

Kiistellyn aktiivimallin seuraukset voivat olla ristiriitaisia, kirjoittaa Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen laitoksen tutkimusblogissa. Honkanen tuo blogissaan myös esiin, kuinka aktiivimalli muuttaa työttömyysturvan entistäkin sekavammaksi kokonaisuudeksi ja lisää viranomaisten hallinnollista työtä.

Honkanen muistuttaa, että jos työttömyysturvan 4,65 prosentin alennus jää pitkäaikaiseksi tai pysyväksi – jos etuuden saaja ei aktivoidu velvoitteista huolimatta – uusi laki johtaa monilla työttömillä asumistuen ja toimeentulotuen tarpeen kasvuun.

– Ainakin tältä osin mallin vaikutuksen työnteon kannusteisiin ovat ristiriitaiset, sillä riippuvuus asumistuesta ja toimeentulotuesta vaikuttaa turhauttavasti työnhakuun etenkin pienipalkkaisissa osa-aika- ja pätkätöissä, Honkanen kirjoittaa.

– Koska valtaosa työttömyysturvan saajista − lähes kaksi kolmasosaa − on perusturvan piirissä, on hyvin todennäköistä, että myös aktiivimallista seuraavat työttömyysturvan alennukset kohdistuvat pääosin perusturvaan.

Mallissa täyden työttömyysetuuden ehto on työllistyminen pätkätöihin tai osallistuminen työllistymistä edistäviin ja tukeviin palveluihin. Honkanen kuitenkin tuo esiin, että mikäli työtön todella työllistyy, alkaa kiikkerä selvittely siitä, missä määrin on työllistytty ja tienattu ja miten tämä vaikuttaa etuuteen. Työttömyysturva on soviteltava työtulojen kanssa ”tai lopulta evättävä kokoaikaisen työn päiviltä tai ajalta, jolloin palkka ei enää mahdu sovitellun päivärahan raameihin”, Honkanen kirjoittaa.

– Kun työtön on ollut riittävän aktiivinen 65 päivän aikana tekemällä mahdollisesti osa-aikatyötä tai joitakin työpätkiä, seurauksena tästä voi olla päivärahan alentaminen, koska tällöin joudutaan noudattamaan sovitellun päivärahan sääntöjä. Tällöin otetaan tietenkin huomioon 300 euron niin sanottu suojaosa, joka on kohdistettava oikealla tavalla kuukausituloihin, Honkanen kirjoittaa.

Honkasen mukaan työttömän 300 euron suojaosaan mahtuva työ puolestaan ei välttämättä riitä täyttämään aktiivimallin vaatimuksia. Aktiivimallissa edellytetään pääsääntöisesti noin 18 tunnin työntekoa työehtosopimusten mukaisilla palkoilla 65 päivän maksujakson aikana.

Kelan lakimies on myöhemmin selventänyt, että kyse ei ole uudesta järjestelystä. Jo aiemmin päivärahan kokoa on soviteltu muiden tulojen mukaan. LUE LISÄÄ: Kela oikoo: Aktiivimalli ei rankaise työtöntä aktiivisuudesta – palkka leikkasi työttömyysturvaa jo aiemmin

– Ei ole itsestään selvää, että sovitellun päivärahan edellytyksenä oleva osa-aika- tai pätkätyö saati sitten 300 euron suojaosuuteen rajoittuva työ aina on riittävää, jotta se ”kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon” ja täyttäisi siten aktiivisuusehdon. Ainakin se on selvitettävä jokaisessa tapauksessa erikseen, Honkanen kirjoittaa.

”Alennus voi kohdistua myös soviteltuun päivärahaan – vieläpä suhteellisesti suurempana”

Tutkija Honkasen mukaan työttömyyspäivärahaan voidaan tehdä uudessa laissa määrätty alennus myös silloin, kun päiväraha ei ole muutenkaan täysi päiväraha. Lakiesityksen perusteluissa viitataan hänen mukaansa mahdollisuuteen, että 4,65 prosentin vähennys kohdistuu soviteltuun päivärahaan.

Lakiesityksessä todetaan kuitenkin, että työ ”todennäköisesti täyttää myös työllistymisedellytyksen”, jos päivärahaa sovitellaan ja siitä maksettava palkka ylittää 300 euron suojaosuuden, tutkija jatkaa.

– Jos kyse on jatkuvasta osa-aikatyöstä, näin varmaankin yleensä on, mutta lyhyempien työpätkien yhteydessä tilanne voi olla pulmallisempi. Jos työtulojen kanssa soviteltua päivärahaa aletaan maksaa sen jälkeen, kun täyteen päivärahaan on jo tehty 4,65 prosentin alennus, alennus kohdistuu myös soviteltuun päivärahaan, vieläpä suhteellisesti suurempana.

Honkasen mukaan aktiivisuusehto voi tällöin tietyissä tilanteissa olla jopa ankarampi kuin alkuperäinen ehto.

– Jos uusi 65 päivän jakso on alkanut siten, että päivärahaan on tehty 4,65 prosentin alennus, alennuksen saa keskeytettyä vain kahden viikon kokoaikaisella työllä. Tämä aktiivisuusehto on ankarampi kuin alkuperäinen ehto. Jos sitä ei täytä, alennus jatkuu seuraavan 65 päivän jakson alkuun asti, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen, hän kirjoittaa.

Uusi Suomi ei tavoittanut Honkasta kommentoimaan asiaa.

LUE MYÖS:

Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Työtön, saat pian kirjeen Kelalta – Pääjohtaja: Aktiivimallia voisi laajentaa

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Antti Rinne vastaa niskalaukaus-heitosta tyrmistyneille: ”Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa”

Ministeri Ylellä: Aktiivimalli voi muuttua jo huhtikuussa – vapaaehtoistyö mukaan?

SAK: Hallituksella valmisteilla aktiivimalli 2 – ”Toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja”

Päivitys klo 12.58.: Honkasen kommentteja täydennetty.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Kainulainen

Haistakoon huilun koko hallitus aktivointi on ok mutta sen toteuttaminen on toinen asia tätä mallia ei halua yrittäjä ei työttömät eikä iso osa siltä väliltä onnettoman räpeltäjä hallituksen umpisurkeita päätöksiä erotkaa kyllä tuolla on muita puolueita jotka osaavat tämän varmasti paremmin.

Marja-Liisa Kalkela

No mitä sen väliä on jos työttömän perheeltäkin viedään leipäraha?
Kelan keväinen 3kk toimeentulotuen odotus jo lisäsi kokemusta mitä on hallituksen tarkoittama sosiaali-TURVA kun on tuloton.
Saa ainakin perintätoimistot tuloja korkojen kera kun laskut jää maksamatta.
Perustakaa työryhmä kertomaan työttömien lapsille miksi heillä ei ole ruokaa tai ei uusia talvikenkiä kouluun.
Ja miksi heidän perhe ei saa lapsilisiä kuten koulukavereiden perheet saa.
Onko työttömien lapsetkin 0-17v työttömiä kun heitäkin rangaistaan?
Kun tukia leikataan on se myös lapsilta pois koska lapsen toimeentulotuki ilman lapsilisiä on naurettavan pieni näillä hinnoilla ja AL .

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
työttömyyspäivärahaan voidaan tehdä uudessa laissa määrätty alennus myös silloin, kun päiväraha ei ole muutenkaan täysi päiväraha.

-Siksikö isoikäpolvi teki töitä ja sosiaaliturva luotiin heidän verovaroilla kaikille että tulotonta kyykytetään ?
Tuloja saavat tulojensa päälle kaikki etuudet Kelasta?
Hävettää edes kertoa asuvansa "Hyvinvoinvaltio" Suomessa nykyään.
T:vuosimallia-47 Hallitus saisi hävetä päätöksiään.

Marja-Liisa Kalkela

Kiitos.Voi olla että tarvittaisinkin.Harmi kun tuo ikä alkaa olla este enää pyrkiä vaikuttamaan päätäjänä mihinkään.
Mutta herättelee se näinkin ihmisiä huomaamaan asioita.Ehkä teistä nuorista joku päätyisi eduskuntaan ajamaan näitä asioita.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #17

Vuonna 2013 leskeneläkettä sai 262 000 henkilöä, lapseneläkettä .
Perhe-eläkkeistä koituva eläkemeno 1,7 miljardia euroa ei ole mitätön. Summa vastaa suurin piirtein
asumiseen ja toimeentulotukeen käytettyä sosiaalimenoa.
(Köyhien/työttömien saamia tukia vastiikkeellisia )

Lapseneläkkeen tarvetta ei kiistetä, saajia on vähän ja meno verraten pieni. Mutta leskeneläkkeissä tilanne on toinen. Leskien aseman turvaamisen keinot puhuttavat ajoittain, saajia on paljon ja meno iso.
100 hyvätuloista saa 7000e leskeneläkettä?
IL-17
Päälle muut kelan etuudet mihin kulloinkin on oikeutettu.

Eikö Takuueläke jo riitä .800e/kk? Myös toimeentulotuki 487e/kk turvaa elannon.
Jokaisella nykyään on jo työeläke. Sotaleskille tarkoitettu eläkkeen tarvetta ei enää ole.

Vanhempainetuudet ovat erittäin voimakkaasti ansiosidonnaisia.
Esimerkiksi 5000 euroa kuussa tienaava insinööriäiti saa ensimmäiseltä parilta kuukaudelta äitiyspäivärahaa yli 4000 euroa kuukaudessa ja
- sitten seuraavalta 8 kuukaudelta äitiys- ja vanhempainpäivärahaa lähes 3000 euroa.
Vastaavat luvut 1700 ansaitsevalle kaupan kassalle ovat noin 1500 ja 1200.
Toimeentulotuessa edm.etuus lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta pois .

Edes Äidit ei ole yhdenvertaisia tässä yhteiskunnassa vaikka myös he hoitaa tulevia uusia veronmaksajia?

Olisiko aika uudistaa etuuksien summia ja etuuksien ehtoja niin että niitä maksettaisiin vain tukea tosiaan tarvitseville.Ei tulojen mukaan takaamaan elintasoa.
Toimeentulotuen ehdot kaikkiin etuuksiin: "Syö" ensin säästösi ja todista tiliotteilla että olet varmaan tuloton ja köyhä.

Vivian Laukka

Milloin Suomesta tuli maa, missä poliitikot säätävät lakeja Yhdysvaltojen malliin eli niistä mitään ymmärtämättä ja mahdollisimman nopeasti, ollenkaan niihin perehtymättä. Näyttää siltä, että Arkadianmäellä on laiskuus ottanut vallan, kun edustajamme ja hallitus istuu tuhansien eurojen arvoisilla hieromatuoleilla ja torkkupeittojen alla, eivätkä edes vaivaudu täysistuntoihinkaan paikalle, mutta kyllä nahkaruoska vinkuu kansan selkänahkaan aina kun Arakdianmäellä halutaan uskotella itselleen että ollaan oltu tehokkaita.

Marja-Liisa Kalkela

Kun jotkut erehty äänestämään "Työväenpuolue-persuja"-15

Paljon kritiikkiä saanut työttömien työllistämiseen suunniteltu aktiivimalli tuli voimaan vuoden vaihteesta. Hallituksessa
- mallin valmistelusta vastanneen sosiaali- ja terveysministeri
Pirkko Mattilan (ex-PS/sin.)
mukaan hallitus ei ole suunnitellut neuvotteluja mallin haasteiden takia.
Yle 9.1-18

Jani Pulkki

Olisi syytä ottaa vapaaehtoistyö mukaan aktiivisuuden osoitukseksi. Myös yhdistystoiminta, hallitusjäsenyydet, säätiöiden toiminnassa mukana oleminen, tapahtumajärjestelyt, seurakuntien kerhojen vetäminen yms mikä voidaan todistaa ja osoittaa aktiivisuutta. On väärin jos oikeasti aktiivisesti yhteiskuntaan osallistuva työtön menettää etunsa vaikka saisi palkkioitakin muttei tarpeeksi.

Marja-Liisa Kalkela

Noilla on varaa maksaa oikeata palkkaa kunkin tehtävän tekijälle.
Valtio tukee jo verovaroilla ja suurinosa noista on verottomia yleishyödyllisiä tahoja.
Talkoisiin vai rikkaat ja hyvätuloiset.
USA malliin jossa eliitti tekee hyväntekeväisyys työtä,jakaa soppaa köyhille .Kerää raha köyhille hyväntekeväisyys julilla.

Jani Pulkki

Niin, yleensä sitä jonkin korvauksen saa mutta jos se jää alle vaaditun niin leikkaa etuuksia ja taitaa olla ettei esim yhdistysten, säätiöiden etc hallituksen jäsenyyksiä lasketa mukaan muutenkaan vaikka niistä saisikin korvauksia ja käyttäisi aikaa koska eivät ole palkkatyötä vaan palkioita..

Marja-Liisa Kalkela

Toimeentulotuen taloudelliset kannustimet koettiin tärkeiksi, mutta usein riittämättömiksi ja toimimattomiksi.
Etuoikeutettu tulo on vakiintunut kymmenen vuoden
aikana lain väliaikaisuudesta huolimatta.
Se koettiin oikeudenmukaiseksi tavaksi huomioida asiakkaiden osallistuminen työhön.
-Perusosan alentaminen jakoi työntekijöiden mielipiteitä.

- Noin 40 prosenttia työntekijöistä ilmoitti alentavansa aina tai usein toimeentulotukea, kun alentamisen ehdot täyttyivät. Reilu kolmannes työntekijöistä ei ollut tehnyt yhtään päätöstä perusosan alentamisesta syyskuussa 2012.
Toimeentulotuki 2010-luvulla 6 THL – Raportti 9/2013

A)-Viimeaikainen/Toisaikainen tuki on ainoa tuki ollut jo "toisaikaisesti"
Työmarkkinatuelle pudonneelle työttömälle -94-18
Olisiko aika lopettaa vetoaminen toisaikaisuuteen ja siihen vedoten viedä muita kela-etuuksia siitä vähentävästi?
B) Kuten tuossa tuli esiin virkailija voi mielivaltaisesti leikata tukea.
Kukaan ei valvo (Sossun) nyt Kelan käsittelijöiden päätöksiä.Kuten Risikko itsekkin totesi-11.
C) Jos Stvm-tulee ohje tukien käsitelijöille:
"Aina tukea laskiessa lasketaan vähentävästi"!
Niin miten kansalaisen yhdenvertaisuus toteutuu? Entä hänen lakiin perustuva oikeus saada kansan sosiaaliturvaa.Suomen kansalaisena joka asuu vakituisesti Suomessa.
Tehnyt työtä ennen irtisanomista ,maksanut veroja/Alv24% sosiaaliturvaansa vuosia?

Jari Liedes

Minusta se kohta jossa työtön tekee tarkastelijakson aikana vain 17h töitä ja tekee sen yhden työttömyyskuukauden maksuaikana ja saa työtuloja yli300e on hauska. Työtön saa siltä kuukaudelta jo valmiiksi alennettua työttömyyskorvausta koska se on sovtilteltu työtulojen kanssan, niin sen jälkeen sitä jo alennettua korvausta rokotetaan sen aktiivimallin mukaisesti 4,65%. Niinkuin Irwini joskus lauloi. Hurraa me teemme laivoja käyttämättä aivoja!!!!!!!!!

Petri Kokko

Mitä tämmöinen jälkiviisastelu enää auttaa, hallitus on ylimielisyydessään runnonut tämän torsona syntyneen lain käytäntöön välittämättä pätkääkään asiantuntijoiden varoittelusta mitä tästä seuraa.

Niilo Mäkelä

Hallituksen toimella halutaan väki taajamiin vuokralle ja asumistuen piiriin ja lopputulos tulee olemaan yhä kalliimpi - ne vähät pätkätyöt eivät tuo elämisen mahdollisuuksia toki auttavat yrityksiä teettämään satunnaispätkätyötä joilla kasvattavat omia voittojaan.

Marja-Liisa Kalkela

Osuit naulan kantaan.Kalliiksi se tulee niille jotka nyt ovat töissä,verot tulee nousemaan.Eläkeläiset maksaa kun eläkkeitä on pakko leikata.Samoin lapsilisiä .
Muuta tapaa EI ole kuin palkallinen työ.Palkoista verot yhteikunnan ylläpitoon. Ostovoimasta pidettävä huoli koska PK-yritykset pärjääminen on kiinni kulutuksesta.P-yritykset myös työllistää eniten.
Kulutus luo uusia työpaikkoja ja tuo verotuloja valtion kirstuun.

Tapio Mäkeläinen

Kannattaa nyt kuunnella Areenasta Yle Ykkösaamun haastattelu: varatuomari, ex työmarkkinavaikuttaja Lasse Laatusen rauhallinen mutta tosiasiassa viileän tiukka analyysi aktiivimallin haasteista.
Laatusen arvio tes-tilanteesta on hyvin kuvaava myös.
Laatunen pukee sanoiksi sen minkä me taviksetkin tajutaan: ei voi olla laki sellainen että se kohtelee ihimisiä epätasa-arvoisesti ja summamutikassa.

::::::::::::::::::::::::

Se on jo 1600- luvun tuomarin ohjeessakin mutta nykyhallituksessa historiantajua taitaa esittää edellisen päivän Iltalehti.

Nyt meillä on hallitus, joka valitsi oikeusministeriksi paperityöläisen. Sellaista ei ole tapahtunut kuin Stalinin OW Kuusisen Terijoen hallituksessa. No,
sitte kävi niin kuin kävi. Tämä ei ollut Laatusen kommentti vaan minun.
Jo kesästä 2015 on hallitusta moitittu kelvottomasta lainvalmistelusta. Mitään ei ole opittu.
Laki muuttuu ennen vappua.

Marja-Liisa Kalkela

Tän varmaan tajuat kuten minä kun vedin "punaisenviivan" adressiin.
Sama verokirstu kuin työttömillä on noillakin,terveitä työikäistä ei verovaroilla makuutetta sitten ketään muutakaan.

-Kansalaisaloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamiseksi on kerännyt tiistaihin mennessä 32 531 allekirjoitusta.
IL 9.1-18
Kansalaisaloitteen ehdotuksena on poistaa kansanedustajien oikeus sopeutumiseläkkeeseen riippumatta siitä, milloin heidät on ensimmäistä kertaa valittu eduskuntaan.

Miksi vain taviksia aktivoidaan? Henkiin herännyt kansalaisaloite vaatii myös kansanedustajien sopeutumiseläkkeeseen "aktiivimallia"
Kansalaisaloitteella oli allekirjoituksia 32 531 tiistaina kello 13.20.

Pekka Hovatov

Oliko tämä yllätys jollekin, että aktiivisuus aiheuttaa tukien leikkaamisen???? Koko työttömien kyykytyslaki on keskustan, kokoomuksen ja sinisten suurta kusetusta, jonka arkkitehtina taustalla häärää nykyinen keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen ja lain hyväksyjänä on nykyinen kokoomuksen presidentti Sauli Niinistö. Taas "historia" opettaa meitä miksi Sauli Niinistöä ja Matti Vanhasta ei pidä äänestää mihinkään virkaan. Kokoomus ja keskusta kusettavat Suomenkansaa niinkuin kaikki kansalaiset olisivat ulkoilutettavia koiria.

Pekka Hovatov

Nyt tehdyt KIKY ynnä muut hallituksen tekemät "Suomenkansan riistot" on ollut luettavissa Keskustalaisen Matti Vanhasen 90-luvun alussa lanseeraaman "työreformissa". Mikään muu ei ole muuttunut kuin sen kutsumanimi. Sama asia, kuin 1930-luvulla ihmiset lukivat Hitlerin Mein Kampf:ia(Taisteluni). Siellä oli selkeästi nähtävissä ja luettavissa lähes kaikki myöhemmin tulevat hirmuteot ihmisyyttä vastaan. Sama tilanne on nyt Vanhasen "Työreformin" kanssa. Kaikki keskustan tulevat "hirmuteot" suomenkansaa vastaan on luettavissa sieltä.
Ihmisten on turha väittää myöhemmin tulevaisuudessa, ettei muka tiennyt tapahtumista. Keskusta on ajanut asiaa väkisin eteenpäin viimeiset 25-vuotta ja uskokaa, hyvät ihmiset, että paljon on paskaa vielä tulossa Suomalaisten niskaan

Pekka Hovatov

Ainoastaan Keskustalainen ja Kokoomuslainen on sitä mieltä että Matti Vanhasen "Työreformi" on parasta kaunokirjallisuutta kautta aikojen.
Nykyinen hallitus syöttää meille paskaa ja väittää sitä kaviaariksi, kuitenkin se haisee paskalta, se kuulostaa paskalta ja se maistuu paskalta, joten sen täytyy olla paskaa...

Kristiina Turunen

Kiitos, kyllä tässä nyt täytyy aktivoitua oikein olan takaa. Mittariin tulee kohta 58, rankassa raksatyössä telottu polvi odottaa tekoniveltä, olkapää romuna! Työkyvyttömyyseläkeestä on turha haaveilla, työtön kun ei voi saada sairaslomaa, niin ei voi saada sitten sairaseläkettäkään. Kyllä tässä nyt vaan täytyy aktivoitua, ettei 497e kuussa pienene entisestään!

Leena Lauren

Onhan se sanomattakin selvä, että jos työttömyyspäivärahat vähenevät leikkauksen takia, se täytetään toimeentulotukea hakiessa. Eli vaikutus on +-0. Raha siirtyy vaan toiselta momentilta toiselle. Työtön ei häviä yhtään mitään . On siinä meillä asiantuntijat tekemässä hölmöläisten hommia.

Pertti Ikonen

Olet saanut väärän kuvan suomalaisesta toimeentulotuesta. Toimeentulotukea saadakseen, on ensin syötävä pois realisoitavissa oleva omaisuus, mikä usein tarkoittaa liian arvokkaan auton myymistä ja esim. kesämökin myymistä, ennen kuin toimeentulotukea myönnetään. Lisäksi useat 60+ vuotiaat ovat kuolinpesien osakkaita, joten noissa realisoitavissa oleva omaisuus on syötävä ennen kuin toimeentulotukea voidaan myöntää. Siinä hymyt hyytyy kun eläkkeen kynnyksellä joutuu myymään kaiken omaistuunsa pois saadakseen jääkaappiin ruokaa.

Heikki T. Mälkki

Jep, kun on jo valmiiksi toimeentulotuen asiakas huolimatta työmarkkinatuen määrästä, eihän tämä muuta tilannetta mihinkään suuntaan! Työmarkkinatuki pienenee 4,65%, vastaavasti toimeentulotuki kompensoi sen !? Mitä sitte, kun on minimi niin se on minimi, lain mukaan.

Heli Herttuainen

Hain työkkärin alla olevaan yritykseen, työ Lpr ja yritys Hki! Hän vastasi Etelä-Karjalassa ei ole työtä! Keksin itse sen paikan! Mutta Markkinointityötä ei ole täällä eikä kannata iän puolesta muuttaa+ perhe! OK talo rakennettu!