Torstai 17.1.2019

”Hallitus ei saa antaa kävellä itsensä yli” – Suomi on saamassa lisäpaikan europarlamenttiin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2018 12:05
Päivitetty: 
12.1.2018 12:35
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Suomi saattaa saada lisäedustajan Euroopan parlamenttiin.
|

Euroopan parlamentin kokoonpano muuttuu Britannian brexitin astuessa voimaan. Suomelle tämä on parlamentin ehdotuksen mukaan tuomassa yhden lisämepin, tiedottaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.).

Britannian poistuessa EU:sta poistuvat myös sen 73 meppiä europarlamentista. Europarlamentin ehdotuksessa Suomen meppimäärä nousisi nykyisestä 13 edustajasta 14 edustajaan.

Kumpula-Natrin mukaan osa jäsenmaista saisi ehdotuksessa lisää paikkoja, osalla määrä pysyisi samana. Samalla meppien kokonaismäärä vähenisi 51:llä siten, että meppejä olisi jatkossa yhteensä 700.

– 51 paikan kohtalo on vielä avoin. Voi olla, että ne jätetään mahdollisille tuleville jäsenmaille, Kumpula-Natri sanoo tiedottessaan.

Uusi järjestys olisi voimassa vaalikausille 2019–2024 ”siitä alkaen, kun Yhdistyneen kuningaskunnan unionista eroamisesta tulee oikeudellisesti pätevä”. Suomalaismeppien määrä kasvaisi siis vuoden 2019 vaaleissa.

Parlamentin perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasiain (AFCO) valiokunnan esityksestä äänestettäneen helmikuun täysistunnossa. Tämän jälkeen asia siirtyy jäsenmaille, ja Eurooppa-neuvosto käsitellee asian maaliskuussa.

– Suomen pitää olla neuvostossa hereillä ja puolustaa lisäpaikkaa. Jos me parlamentista saamme läpi ehdotuksen lisäpaikasta, Suomen hallitus ei saa antaa kävellä itsensä yli, kannustaa Kumpula-Natri tiedotteessaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Toden totta. Hyvä alku olisi yksinkertaisesti puolittaa nykyinen meppien määrä. Mepit ovat erittäin kalliita ja tulokset olemattomia. Siksi niin vähän heitä kuin mahdollista. Myös Suomessa eduskunnan määrän voisi puolittaa ja poistaa samalla kiintiöpaikat.

Jaakko Karki

EUn byrokratia on aivan liian suuri ja kallis. Nyt kun suuri nettomaksaja Britannia lähtee, rationaalisin ja EUn veronmaksajien etuja ajava vastaus on siinä että sekä siviilibyrokratiaa että MEPpejä vähennetään vakavasti.