Torstai 20.6.2019

Johanna Korhonen kirkon selvityspäätöksestä: Sittenhän tiedetään onko syytä tehdä rikosilmoitus

Luotu: 
11.1.2018 18:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Johanna Korhonen

Helsingin piispa Teemu Laajasalon rahankäyttöä selvittänyt Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen on tyytyväinen Helsingin seurakuntayhtymän päätökseen teettää ulkopuolinen selvitys seurakuntien talousasioista.

Hän arvioi, että selvitys voi äärimmillään johtaa rikostutkintaan. Demokraatti-lehden mukaan Laajasalon rahankäytöstä on tehty tutkintapyyntö Helsingin poliisille. Korhonen ei ota kantaa siihen, tulisiko Laajasalo hyllyttää virastaan seurakuntayhtymän selvityksen ajaksi.

–Ulkopuolinen selvittäjä pystyy tarkastelemaan aineistoa myös siitä näkökulmasta, että onko siitä syytä tehdä rikosilmoituksia tai ei. Sittenhän tämä tiedetään, kun kaikki on läpikäyty huolellisesti ja luotettavaksi tunnetun tahon toimesta, Korhonen sanoo.

Helsingin seurakuntayhtymä kertoi teettävänsä selvityksen rahankäytöstä ja tarkastusprosesseista ulkopuolisella toimijalla. Yhtymänjohtaja Juha Rintamäki sanoo, että ”kaikki myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt” tutkitaan.

Korhonen on aiemmin vaatinut Laajasalolta vastausta 40 kysymykseen tämän taloudenpidosta. Kysymyksistä ensimmäiset 20 koskevat hänen yritystoimintaansa ja seuraavat 20 tämän toimintaperiaatteita ja Helsingin seurakuntayhtymän myöntämän luottokortin käyttöä.

Laajasalo on myöntänyt, että luottokortin käytössä on ollut virheitä. Merkittävä määrä, Korhosen laskelmien mukaan 28 prosenttia, luottokorttikuiteista puuttuu, minkä lisäksi muutkin selitteet ovat olleet puutteellisia. Joukossa on muun muassa runsaasti ravintolalaskuja, Flow-festivaalien lippu ja yöpyminen savonlinnalaisessa hotellisviitissä.

–Sieltä voidaan nyt siirtää kaikkein selkeimmät tapaukset tälle ulkopuoliselle asiantuntijaryhmälle ja ratkoa ne perin pohjin. Ei toki haittaa, jos hän itse vastaisi näihin heti, Korhonen toteaa.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja kuitenkin korostaa, että 40 kysymyksen joukossa on runsaasti myös sellaisia kysymyksiä, joihin selvitys ei ota kantaa. Näitä ovat juuri Laajasalon yritystoimintaa koskevat ensimmäiset 20 kysymystä.

–Ne eivät mitenkään liity seurakuntayhtymään ja ovat vielä selvittämättä kaikki. Ehdotukseni erityistilintarkastuksesta on edelleen voimassa, jotta hän erityistilintarkastajansa kanssa pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin.

–Sitten meillä on vielä tämä keskustelu etiikasta, eli onko sopivaa laskuttaa samaan aikaan kirkkoa yrityksensä kautta ja nostaa kuukausipalkkaa kirkosta. Se pitäisi käydä kirkossa laajemminkin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Kinnunen

Kumma, ettei Askolan ja Mäkisen kortin vingutteluja ole selvitetty. Askolakin on saanut ryypätä kaksin käsin firman piikkiin ilman, että siihen on puututtu, kuten oheisesta jutusta selviää. Varmaan nuo olisi samalla hyvä selvittää, kun selvitellään Laajasalon rahankäyttöä. Ilmeisesti tuossa on jotain semmoista meininkiä, että samaan porukkaan kuuluvia suojellaan ja vain eri leiriin kuuluvien väärinkäytöksiin puututaan. Askolakin on sen näköinen, että menisi spurgusta, kun virka-asun vaihtaisi tuulipukuun tms. Naamasta näkyy, että on alkoholi maistunut, ilmeisesti pääosin on ryypätty firman piikkiin. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801112200660776_u0.shtml?_ga=2.567304...

Sakari Saarilahti

Johanna Korhosen ehdokas Helsingin piispaksi oli tunnetusti Jaana Hallamaa, joka ei tullut valituksi. Korhosen motiiveja on myös epäilty:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005519909.html

Edellinenkin kantelu, sopivasti ajoittuen vaalien alle sivusi myös piispaksi valittua Teemu Laajasaloa:

"Häntä ei epäilty itse teosta vaan kaverin neuvojen antamisesta epäillylle. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, kaverin neuvominen muuttuu rikoskumppanuudeksi vasta jos annetut neuvot ovat luonteeltaan rikollisia. Samoin ilmeni, että kantelun taustalla oli toisen piispaehdokkaan näkyviä tukijoita. Ajoitus alkoi näyttää harkitulta."

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/paakirjoitus-hairintaa

Ja lopuksi Johanna Korhosen vastine edelliseen kanteluun:

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/vastine-kirkko-ja-kaupungin-journalism...

Pertti Aaltonen

Yleensä yhteisön sisällä selvitetään tällaiset epäselvyydet, eikä niitä tuoda ensimmäiseksi lehtien palstoille. Siis voi kysyä, mikä on Korhosen motiivi, kuka hyötyy rahallisesti tai muuten, ja onko kertomus (asian käsittely) johdonmukainen?

Jossain epäselvyyksien määräksi kerrottiin n. 2600 euroa. Koko summalle voi löytyä kuitit ja hyväksynnät. Varmaan tuo konsultin tekemä selvitys maksaa moninkertaisesti tuon summan. Seurakunnan menoissa tuo on häviävän pieni summa. Näinhän se on, että kaikki juoksevat senttien perässä, mutta kukaan ei osaa kiinnittää huomiota miljooniin. Turhalta tuntuu myös poliisin voimavarojen käyttö, kun "oikeita" rikoksiakaan ei ehditä selvittää.

Asiat tulisi erottaa omiksi ryhmikseen, luottokortin käyttö ja oman yhtiön tilanne. Nyt yritetään ympätä niitä yhteen samaan pakettiin. Tällä saadaan asiaa paisuteltua.

Tässä on aikaisemmin kiinnitetty huomiota kirkon henkilökunnan rahan ja alkoholin käyttöön. Muistaakseni jossain vaiheessa lehdissä oli kerrottu, että joku seurakunnan ryhmä oli matkalla Pietariin ja matkalla junassa jo aamulla otettiin terävät.

Työnantajan (seurakunnan, kirkon) tulee kohdella työntekijöitään (virkamiehiä) tasapuolisesti. Kun rahojen ja alkoholinkäyttöön ei ole ennenkään puututtu, niin sitä ei nytkään voi kohdistaa yhteen kirkkoherraan. Ehkä korkeintaan huomautus, jos aihetta on. Tästä eteenpäin on sitten oma lukunsa, kun annetaan selvät ohjeet.

Mitä sitten tulee tuohon uskonnolliseen puoleen, niin siihen en ota kantaa. Mielestäni kyseessä on jonkinlainen ajojahti toisarvoislla perusteilla. Seuraavissa seurakuntavaaleissa ihmisten tulee välttää riidanhaluisten ihmisten valintaa hallintoelimiin. Populisti ei ole aina paras.

Perttu Salmi

Erittäin tärkeää on tutkia Laajasalon sotkut. Jos kolmannes kuiteista puuttuu, uskottavaa selitystä ei ole.
Kaksoispalkkaus ( yritys/palkollinen)
haiskahtaa tietoiselta petokselta..
Montakohan eroo kirkosta Laajasalon toimien vuoksi ?

Pentti Westerholm

No luottoorttiostoksista ei kuittia tarvitse .ostot näkyvät tilitiedoista .Sieltä on helppo selvittä ,mitä,mistä,milloin on ostettu.Syytä tietenkin tutkia onko jotain ostettu vastoin kirkon asettamaa ohjesääntöä.Ei kuitenkaan hutkita ennen kuin tutkitaan.