Tiistai 18.6.2019

Tärkeiden satamien lakko uhkaa iskeä ”karulla tavalla vientiin” – Työnantaja: Jopa 70 000€ tienaavat työehtoshoppailevat

Luotu: 
17.1.2018 08:44
  • Kuva: Alma Talent / Pekka Fali
    Kuva
    Lakko koskisi tärkeimpiä Suomen länsirannikon satamia Raahea ja Poria lukuun ottamatta. Kuvassa Oulun satama.
|

Viisi tärkeää länsirannikon satamaa uhkaa mennä lakkoon tammikuun lopulla, kertoo Talouselämä. Suomen Merimiesunioni (SMU) ja Auto- ja Kuljetustyöntekijäliitto AKT ovat jättäneet lakkovaroituksen satamia edustavalle Avaintyönantajat Avainta ry:lle.

Avaintan mukaan SMU ja AKT pyrkivät saamaan oman työehtosopimuksen. Lakko koskisi Oulun, Kokkolan, Rauman, Naantalin ja Turun satamia.

Tällä hetkellä kyseisissä satamissa sovelletaan kaikkiin työntekijöihin Avaintan työehtosopimusta riippumatta siitä, mihin työntekijäliittoon työntekijä kuuluu.

Avaintan mukaan liitot järjestävät jäseninään olevia torninosturinkuljettajia ja satamavalvojia koskevan lakon maanantaina 29.1. kello 6 alkaen vauhdittaakseen työehtosopimusneuvotteluita. Työtaistelun kestoa ei rajattu. Liitot ilmoittivat, että mikäli työnantaja teettää tavalla tai toisella työtaistelun alaista työtä, ne ovat valmiina tukitoimiin.

Lakkoon osallistuvia työntekijöitä olisi arvioiden mukaan 20–45. Jos lakko aloitetaan, satamien toiminta käytännössä lamaantuu välittömästi. Avaintan mukaan heijastevaikutukset ovat erittäin raskaat vientisektorilla toimiville yrityksille.

–Yleensä työehtosopimusshoppailusta syytetään työnantajaa. Nyt on käytännössä kysymys työntekijäpuolen shoppailusta eli siitä, että keskimäärin noin 50 000–70 000 euroa vuosiansioita saaneille henkilöille pyritään saamaan vielä jotain lisää. Tämä tapahtuisi Avaintyönantajien ja sen sopijapuolten sopimusjärjestelmä sivuuttaen. Mahdollinen työtaistelu iskisi karulla tavalla vientiin – juuri nyt, kun vienti vetää. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa merkittäviä mainehaittoja, Avaintan toimitusjohtaja Vesa Laine sanoo tiedotteessa.

–Tällä tilanteella on yhteiskunnallisesti erittäin suuri merkitys. Olemme tietysti jo selvitelleet tilannetta ja käymme lähipäivinä keskusteluja eri tahojen kanssa asian tiimoilta. Muutamien päivien päästä pystymme tarkemmin arvioimaan jatkotoimiamme. Tavoitteena on turvata ulkomaankaupan sujuvuus.

Lähde: Talouselämä

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

"Punakapina"? Oletko tietoinen että AY-liiton jäsenistö päättää lakoista?
Tiesitkö että jäseniä on joka puolueesta mitä eduskunnassa on ?
N.230 000 jotka ei äänestä vasureita.

Jos taas nuokin on pettynyt hallituksen Kiky-lupauksiin ja hypänneet demarien puolelle hallitus voi syyttää vain itseään.
-Hermostuu se porvari palkansaajakin jossain vaiheessa jos taskuilla käydään jatkuvasti.

Marja-Liisa Kalkela

#2
"Puna-kapinallisiako"?
Muutama esim.AY-liitoista:
1)-Aliupseeriliitto
2)-Ilmailualan Unioni
3)-Kaupanalan esimiesliitto

Onko kaikki MTK jäsenet kepulaisia?
Entä EK vain Kokoomuksen kannattajia?
Tutustuppa vähän SAK eri alojen AY-liittoihin ja ota punaiset klasit silmiltäsi.
esim.SAK AY-liitot linkistä.

Pasi Anttila

Veikkaan että työnantajat päästävät tämän lakoksi asti. Mainehaitta tulee ay-liikkeelle ja helpottaa työnantajien "seuraavia" suunnitelmia. Ei kansa hyvällä katso myöskään tollaisia ansioita saavien "kiristystä" ja oman eduntavoittelua jossa koko kansantalouden etu uhrataan muutaman työntekijän vaatimuksille.

Itsehän liitot kuoppaansa kaivavat.

Marja-Liisa Kalkela

Muistaakseni Sipilän ja EK puheet oli vientiyritysten mukaan palkankorotukset. Sekö vienti ei nyt sitten vedäkkään? Sekö nyt täytyy hallituksen kostaa ex-palkansaajille,työttömille Aktiivitoimilla?
Entä nyt Yritystys "lampaat" jolle Sipilä lähetti myös viestin työpaikkojen avaamisesta? (Tuskin vientiyrityksiltä löytyy pätkätöitä 6t, kk,
3kk/per työtön ajalle)
Aika outoa että puolustetaan pörssiyrityksiä?
Luulisi että puolustetaan PK-yrityksiä koska joka leikkaus työttömiltä on pois PK-yritysten kassasta.
Korvaukset kun menee 100% yrityksille,ALV valtiolle.
Euroakaan ei ehdi Panamatileille tai Nordean verottomiin kuoriin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #9

lainaus:
Mahdollinen työtaistelu iskisi karulla tavalla vientiin – juuri nyt, kun vienti vetää. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa merkittäviä mainehaittoja,

Niin minäkin.Kuinka tärkeä se palkansaaja onkaan yritykselle .Sen huomaa vasta kun työt seisahtuu.

Marja-Liisa Kalkela

Tuleppa jo 2000 luvulle. Tuo propakanda ei enää pure kehenkään.
Kommareita voit löytää vanhainkodeista kourallisen jos peloittaa .
Nyt on työntekijätkin äänestänyt porvareita enemmistöksi eduskuntaan jo -87-18
jo 31 vuotta.
Kapina ha,ha,ha.Tehdastyöläisten ja Torpparien (useamma nyky tilallisen sukulaiset) lakko.

Pertti Vaulasvirta

Lainaus, IS / Haapala: Rahastakaan ei ole kysymys - satamanosturinkujettajat eivät totisesti kuulu palkansaajaköyhälistöön - vaan järjestöjen rajariidoista eli AKT haluaa julkisen alan JHL:ään kuuluvat kraanamiehet omiin riveihinsä.

Että silleen Suomen työmiehet tekevät vuonna 2017.

Marja-Liisa Kalkela

Kyse ei olekkaan siitä kuka tienaa eniten. Näköjään kateus suomalaisilla on syvä.Kun jopa paperimiesten ja ahtaajien palkat käy kateeksi?
Ensinnäkin ne maksaa yksityinen puoli ei veronmaksaja .Kuten julkisenpuole palkat, niin miksi kadehtia? Verot palkoista saa valtio.Mutta em.yritysten tänne maksamat verot onkin vähän niin ja näin.
SE pitäisi närästää enemmän.
Verovaroillahan yrityksille annetaan toimintamahdollisuudet täällä.
Energia
Tiet,satamat,raideliikenne,lentoliikenne
Vesi,palokunta ym.
Yritystuet työpaikkojen säilymiseksi täällä jne..

Mutta voi kun ne palkansaajien palkat .
(Tekee n.1-2 mrd loven vientiyrityksille PV jos työt seisoo.) Niipä kannattas miettiä kuinka tärkeä se palkansaaja on tehtaiden tuloksen tekijänä. Myös Sipilän ja hallituksen.
Heidän "valtakuntansa" seisahtuu jos palkansaajat tekisi lakon.

JK.Siitä vaan itse Satamaan nosturinkuljettajaksi. Helpompia hommia kai?
Onnistuisiko itseltäsi kontin nosto pakkaskeleissä niin ettei muu omaisuus satamassa tärveltyisi siinä sivussa?Tai tulisi uhreja tai tapaturmia ?

Teijo Myllylä

Onhan se miljonäärille kiusallista jos palkkaa pyytävät. 1,5% ei kenenkään ostovoimaa kohenna. Sipilä tarjoaa kohta uutta kikyä, kyllä sillä tienataan sanovat hyvät veljet...ennätyksellistä osinkokevättä ootellessa. Työväelle luu kurkuun on sopiva neuvotteluase EKlle. Ja lehdistö paheksuu kun joku pyytää lisää palkkaa....

Pasi Anttila

Kyllä vientisektorin pitäisi pysyä äärimaltillisena korotusten suhteen. Me sensijaan jotka toimimme kotimarkkinoilla joiden korotukset ei vaikuta vientiin eikä kilpilukykyyn mitään voisimme ottaa sitten isommat korotukset, kun muutenkin olemme alipalkattuja.