Perjantai 24.5.2019

SAK-pomo hehkuttaa mielenilmausta: ”Nyt on tori varattu”

Luotu: 
17.1.2018 15:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Työmarkkinajärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo viestipalvelu Twitterissä, että järjestö on nyt varannut Senaatintorin omaa mielenilmaustaan varten.

SAK ilmoitti maanantaina järjestävänsä helmikuussa poliittisen mielenilmauksen niin kutsututun aktiivimallin perumiseksi.

LUE MYÖS: ”Hallituksen peruttava aktiivimalli” – SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen

Aktiivimalli leikkaa työttömyysetuuksia 4,65 prosenttia, mikäli työtön ei osoita kolmen kuukauden aikana riittävästi aktiivisuutta tekemällä työtä tai osallistumalla työllisyyttä edistäviin palveluihin. SAK on kritisoinut mallia ja katsoo, että se sisältää runsaasti ongelmia.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Samaa mieltä Joni. Omahyväiset liittojohtajat kumartaa molempiin suuntiin. Nyt on kyseessä koko jäsenistö, työssäkäyvät ja työttömät. Kaikki maksavat jäsenmaksuja. Mitä hyötyä on työmarkkinajärjestöistä jäsenilleen jos ei saa vastinetta rahoilleen? Aktiivimalli on niin kova toimi ja suora leikkaus työttömyysturvaan, että ei riitä pelkkä esiintyminen torilla! Sopimusrikkomus Kikysopimukseen ja perusturvaan.

Petri Kokko

Hyvä että edes tämmöinen mielenilmaus järjestetään vaikka tuskin se päättäjien päätä mihinkään kääntää, melko ponnetonta on kansalaisten sapelinkalistelu. Järeämmät toimet, kuten vaikka yleislakko olisi kyllä ollut paikallaan

Harri Tapani

Ei ole vasureista tai liitoista enään tälläiseen...

"Nyt itsestään selviltä tuntuvat uudistukset, kuten työttömyysvakuutus, viisipäiväinen työviikko ja työeläkejärjestelmä pantiin silloin alulle.
Mutta ilman kansalaisten joukkoliikettä se ei olisi onnistunut. Kerta toisensa jälkeen työläiset osoittivat joukkovoimaansa kaupunkien kaduilla ja eduskuntatalon edustalla..."

Kuten vasemmistolehden toimittaja aikanaan artikkelin väänsi ja totesi, että

"Lässyvasemmistosta ei ole vaihtoehdoksi "

https://www.uusisuomi.fi/comment/772209#comment-772209

Pasi Anttila

Ei ay-liike lakkoile työttömien vuoksi. Tähän mielenilmaukseenkin osallistuu vaan Sak, kun Akava ja Sttk jäävät siitä pois. Eikä Sak halua vaarantaa liittojensa tes-neuvotteluja.

Jos huomasitte aikoo Akt sulkea suomen satamia lakolla muutaman hyväpalkkasen työntekijän etujen vuoksi mutta ei työttömien etujen vuoksi. Eikö tän pitäisi kertoa kaikille missä ay-liikkeen prioriteetit on. Ne on työssäkäyvien etujen puolustuksessa.
Joten unohtakaa koko tori ja jäkää kotiin.

Jari von Behr

Suomi on rakennettu yhteistyöllä. Orjuus käsitteenä ei ole enään suomalaista yhteiskuntaa. Sisällissotamme oli sangen murheellinen yhtälö, josta molemmat osapuolet käsrsivät ja heidän sukulaisensa kärsii edelleen. Nyt olisi syytä yrittää edes lukea ja ymmärtää ihmisten postauksia. Analysoida, harkita ja rakentaa oma näkemys aiheista. Tässä tapauksessa ay on ollut vuosisadan aikana hyvä vastine. Suomen itsenäinen kukin hallituskin ollut hyvä vastine. Oppositiot kulloinkin mös. Me tarvitsemme vastakkaisia ajtuksia. Muutoin olisimme diktaaturisessa valtakunnassa. Suomen hallitus ei pitänyt sopimustaan ay-liikkeille. He uskoivat sokeana hallituksen lupaukseen. Syntyi kiky. Pienipalkkaiset menettivät lomiansa ja palkkaansa. Vastaanottivat lisää työaikaa. Tätä ei voi uudelleen maalta erillaiseksi. Se vain on fakta. Nyt työttömille laitettiin talousmiinus. Koska työnantajat eivät töihin ota. Koska työtön ei pääse töihin, jolla elättää itsensä. Minusta olisi rehellistä tunnustaa tosiasiat. Tosiasia on myös se, ettei ammattiyhdistysten kyky puolustaa jäseniään ja työttömiään ole kuin haamu. Elämme kahtiajakoista Suomea. Mutta tunnustakaahan nyt faktat. Kannantan mielenosoitusta.

Pasi Anttila

Tosiasia on että suomessa on sellainenkin kuin toimeentulotuki. Tämä tuki todennäköisesti kompensoi työttömän mahdollisen työttömyyskorvaus aleneman.

Ja tosiasia on että ay-liike ei taistele työttömien puolesta. Satamat ollaan valmiit sulkeman muutamanavainhenkilön etujen vuoksi, niinkuin nyt tehdään.

Ay-liikkeen prioriteetti on työssäkäyvät, ei työttömät.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
suomessa on sellainenkin kuin toimeentulotuki
On ja ollut pitkään -94-18 Suurimman osan työttömien ainoana tukena.Etkö sitä tiennyt? Se on se "toisaikainentuki",josta on vähennetty muut Kelan-etuudet.Jonka saannin ehto on 9e/pv ilmaistyötä toimeentulotukea vastaan.
Siihen tukeen tehtiin-94 se kuuluisa "kannustinloukkukin". Esim. jos perutulokokeilu osui kohdalle se perutulo vähennetään toimeentulotuesta.KutenTiilikaisen 300e. Vain 50e saa pitää esim.veronpalautuksesta,ylimenevän osan Kela vie tuloja saavien etuuksiin.
(Montakohan euroa kilahti viimevuonna työttömien veronpalautuksista Kelan kirstuun?) Siitäkin huolimatta että työtön oli työssä ollessaan maksanut veroja itselleen työmarkkinatukea työttömyyden varalle ja työmarkkinatuesta otettiin taas veroa 20%.
Nälkä tekee nöyräksi ja 40% tuen leikkaus vielä nöyremmäksi.
JK.Ansiosidonnaiselta ,putoaa työmarkkinatuelle=toimeentulotuelle.
Ennen 500pv jälkeen ,nyt 300pv-400pv jälkeen-15

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #40

Tässä "aktiivimallin" mallia...

"Tiina teki työtä 4 euron tuntipalkalla - Liian pieni palkka ei kelvannut aktiivimalliin

Aktiivimalli voikin aiheuttaa irtisanoutumisia.

Vartiainen kehotti

Tiina halusi kertoa kokemuksistaan, jotta muut työnhakijat eivät haksahda työhön, joka ei kuitenkaan täytä aktiivimallin vaatimuksia.

- Juhana Vartiainen sanoi, että menkää puhelinmyyntiin. Työnantaja sanoi, että kyllä työ käy aktiivimallin piiriin, vaikka ei käynytkään. Kannattaa selvittää asia ensimmäiseksi, Tiina sanoo..."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801172200674224_u0.shtml

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #52

Vielä tähän hyvä huomio:

"Työn loppuminen kehittyneistä yhteiskunnista on liian iso haaste niin numeerisia totuuksiaan ja tulkintojaan pyöritteleville kurkunleikkaajaekonomisteille kuin poliitikoille, joiden ammattitaito hupenee suggestiivisten kannatuspuheiden pitämiseen.

Yksi käyrä noiden kahden rinnalle voitaisiin lisätä -- se miltei viivotinsuora viiva, joka esittää valtakunnassa vuosittain tehtyjen työtuntien määrää. 90-luvun laman jälkeen se viiva todellakin näyttää totaalista työn kuolemaa."

http://juhanikahelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249389-suomesta-puuttuu-ps...

Myös itse blogi on lukemisen arvoinen.

Risto Salonen

Hyvä, että päästetään vähän paineita pois. Toimintapäivän jälkeen koittaa kuitenkin arki eikä mikään ole muuttunut.
SAK ja EK voisivat asian tiimoilta istua alas ja miettiä, mikä mättää ja tehdä asialle jotain.
Kai Sipilä kuuntelisi ja voisi jopa toteuttaa järkeviä ehdotuksia.
Ettei vaan molemmat järjestöt olisi salaa tyytyväisiä status quohun.

Pasi Anttila

Teoidän kannattaa muistaa noita Rinteen ja Andersonin lupauksia kunnellessannne että niissä hallituksissa on muitakin puolueita. Kokoomus tulee jokatapauksessa oleen kolmen suurimman joukossa eikä salli vasemmiston tehdä mitään muutoksia aktiivimalliin. Uskokaa jo että se on ja pysyy.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Teoidän kannattaa muistaa noita Rinteen ja Andersonin lupauksia kunnellessannne että niissä hallituksissa on muitakin puolueita.

Kuten Kataisen hallituksessa 4 porvaripuoluetta.
Vasurit sai silti n.150 000 kotitalouden toimeentulotukeen 100e ja 150e korotukset.
Ensimmäisen kerran -94 jälkeen kun porvaripuoluee oli sitä ennen vastustanut korotuksia.
Eikä pidä unohtaa sitä että porvaripuolueet vaati-11 Alv 25% mutta Urpilainen suostui vain 24%.
25% Alv olisi ollut kaikesta kulutuksest-11-18 ajalta iso määrä euroja pois lompakosta.

Jairi Palonen

Olen kuunnellut yli 20 vuotta poliitikkojen ay-pomojen huutoa työllistämisen helpottamisesta ja yrittäjäksi ryhtymisen helpottamisesta, ja kuinkahan on siinä ajassa käynyt? Aivan.

Kun olin 15 , hain töitä sähköfirmasta seuraavalla tavalla: kävelin konttoriin ja kysyin töitä. Pääsin juoksupojaksi siltä seisomalta siitä sähköasentajaksi 43v-työuraa Enää tuo ei onnistu. Pitää olla työturvallisuuskurssitodistus, tulityöpätevyystodistus, sejatämä todistus, tämätuokurssi todistus jnejne. Poliitikkomme ja byrokraattimme ovat tehneet kaikkensa ettei kukaan vaan pääsisi töihin siltä seisomalta. Ja tämä koskee alaa kuin alaa. Siivoajallakin pitää olla ammatillinen koulutustodistus ja pian myös myrkyllisten pesuaineiden vuoksi jokin turvallisuusalan koulutus..

Jari von Behr

Kyse mun mielestäni ei ole työttömyydestä, siitäkään, onko palkkatyöstään tai yrittäjyydestä syrjäytetty pois perusturvasta. Kyse mun milelestä on suomalaisen yhteiskunnan kyvstä huolehtia heikonpiosaisista silloin, kun tarve on suurin. Siitä, että huolehditaan yrittäjistä, palkansajista, työttömistä, vanhuksista, kaikista. Ilman, että lyömme jokun kansalaisryhmän vihanpuheen alle. Ilman että heitä rangaistaisiin vallitsevasta taloudellisesta olosuhteesta. Kyse minusta on perustuslaista. Siitä, että jokaiselle meille kuuluu oikeus elää, yrittää, tehdä öitä ja elää ilm,an syyllistämistä jos on työtön tai eäkeläinen, opiskelija. Minusta perustuslakimme kertoo, että jokaisella on jo synyessään oikeus saada elää ilman kiusantekoa, perusturva elämiseen on taattu vaikka olisi työtön. Minusta olisi syytä jokaisen edes yrittää ymmärtää vastakkaista näkemystä. Varsinkin kansanedustajien, saatika ministereiden ilman harhapuheita.

Pasi Anttila

" Minusta olisi syytä jokaisen edes yrittää ymmärtää vastakkaista näkemystä. Varsinkin kansanedustajien, saatika ministereiden ilman harhapuheita"

Ihan uteliaisuuttani tiedustelen, ymmärrättekö te hallituksen aktiivimallia ja sen perusteluita vai koskeeko tää konsensus ajattelu vain toista osapuolta.

Antti Harkila
Vastaus kommenttiin #34

Suomessa on liian vähän osingonmaksukykyisiä pk-yrityksIä. Noin 90 % yrityksistä ei saa edes neuvotella palkoista työntekijöidensä kanssa. Miten ihmeessä Eduskunta voisi järjestää muita kuin julkisen sektorin tempputöitä velkarahalla! Yli 10 henkeä työllistäviä yrityksiä on vain n. 10 % kaikista! Kuka vielä ihmettelee etteivät palkkaa ketään töihin?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #39

Sipilä neuvotteli jo puolestasi ja muiden puolesta.Maksatte Kelan kautta kuntien ja järjestöjen ilmaistöiden palkat. esim.Eläke ja lapsilisien indeksikorotusten jäädyttämisellä ja terv.palv. 27% korotuksella + esim.kiinteistöverojen korotuksella.
Loppuu yritysten eläkkeiden maksu heti kun palkoista ei enää tule veroja niiden maksamiseen. Nyt n.1mrd/vuodessa jo.
Eikö se helpota yhtään työllistämistä?
Loppuu kuluttajat PK-yrityksiltä kun hallitus vain leikkaa heiltä.
Noin 600 000 kotitalouden kulutus on pois PK-yrittäjien kassasta. Voi Aktiivitoimet odottaa hyvinkin myös yrittäjiä kuten -90 luvulla kun 65 000 PK-yrityksellä meni laudat oviin työttömyyden ja leikkausten takia.
(Se oli niitä miinus puolia mitä monikaan ei tule ajatelleeksi,ilmaistöistä)

Antti Harkila
Vastaus kommenttiin #34

Suomessa on liian vähän osingonmaksukykyisiä pk-yrityksIä. Noin 90 % yrityksistä ei saa edes neuvotella palkoista työntekijöidensä kanssa. Miten ihmeessä Eduskunta voisi järjestää muita kuin julkisen sektorin tempputöitä velkarahalla! Yli 10 henkeä työllistäviä yrityksiä on vain n. 10 % kaikista! Kuka vielä ihmettelee etteivät palkkaa ketään töihin?
Mikä korrelaatio suurilla osingoilla ja työttömyydestä on?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #42

Se että osakkeenomistajat on ahneita.Aina vain suuripia tuottoja rahoilleen.Henkilöstökulujen vähentämisellä nousee niin tuotot kuin osakkeiden arvokin.
Globaalin markkinatalouden varjopuolia yhteiskunnan kannalta.
Yritykset ei enää kanna yhteskuntavastuuta kuten ennen. Ei edes yritystukiensakkaan takia.

Ilmari Jokinen

Laman iskiessä yrittäjät kuitenkin tuhotaan ja pankit pelastetaan.
Näinhän kävi 90 luvun lamassa.
Kokoomus hehkuttaa alkamaan yrittäjäksi. Yrittäjä taas ei halua lisää kilpailijoita omaan asiakaskuntaansa. Myynti ja katteet putoavat ja jopa koko yrityskin tuhoutuu.
Siltikin nämä ääliöt äänestävät kokoomusta.

Jari von Behr

Osapuolilla on eri näkemyksiä. Myös minulla. Mutta ellen yrittäisi ymmärtää vastakkaista näkökulmaa, tuskin hekään pääsisivät ymmärtämään heikonman osapuolen näkemyksiä. Pääsin esikoulusta ala-asteelle, kansakouluun aikonaan. On minustakin ikävää taantua kun lueskelen nykyisiä valtaapitäviä. Mutta. kaiketi maailma kehittyy, hitaasti, josku turhaannnutvan hitaasti ja idiottimaisewstikin, mutta maailma on.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #17

Uutiset kertoo, että "Suomalaiset tyhmentyneet vuodesta 1997 lähtien" Eli kymmenkunta vuiotta siitä kun kokoomus hallitukseen pääsi....

https://yle.fi/uutiset/3-7790833

Toki tuolla "Vapaan koulutuksen tukisäätiöllä" saattaa olla osuutta asiaan ainakin jonkin verran.

"Vapaan koulutuksen tukisäätiön keskeisimpiä tavoitteita olivat uusien kouluneuvostojen lakkauttaminen, yhteiskuntatiedon opetuksen vähentäminen ja peruskoulutuksen huomion siirtäminen kansalaiskasvatuksesta elinkeinoelämälle hyödyllisten aineiden eli niin sanottujen tieto- ja taitoaineiden opetukseen. Kouludemokratia oli säätiön mielestä yksiselitteisesti haitallista. Säätiössä sovittiin, että sen toiminnasta ei puhuta ulkopuolisille. Tämä mahdollisti sen, että mukaan pyydetyt poliitikot ja virkamiehet uskalsivat tulla mukaan toimintaan ilman paljastumisen vaaraa.

Säätiön merkitys koulutuspolitiikassa alkoi kasvaa 1980-luvulla, ja se saikin tavoitteitaan läpi useissa tuntijakouudistuksissa. Yhteiskuntatiedon opetus myöhäistettiin peruskoulun yhdeksänteen luokkaan ja kouluneuvostot lakkautettiin. Tulosvastuu-ajattelumallia haluttiin soveltaa myös peruskoulussa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaan_koulutuksen_tukis%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6

Pasi Anttila

Voisit ajatella vaikka näin: Miten ääliöitä vasemmistopuolueet on kun ihmiset mieluummin äänestää kokoomusta joka teidän puheitten mukaan on täynnä pahaa joka vaan pelastaa pankit veronmaksajien rahoilla, kyykyttää työtöntä, ryöstää tikkkarinkin lapsen suusta, ja silti ihmiset vaan heitä äänestää eikä vasemmistoo.

Eiköhän tämä kerroi kaiken vasemmistosta, eikä niinkään kokoomuksesta.

Harri Tapani

Amerikoissa tuota tutkittiin hiukka enemmänkin, kuten tuo edellä linkitetty kirja kertoo, tulos oli että se melko pienoituloinen duunaripunaniskajenkkiporukka kannatti ja oli yhtä mieltä sikäläisen vasemmiston tavoitteista, mutta äänesteli kuitenkin itseään ja tavoitteitaan vastaan ja äänesteli siis sikäläistä oikeistoa. Sama meno ilmeisesti Suomessakin.

Suosittelen lukemaan kirjan, kirjan kirjoittaja käväisi täällä Uudessa Suomessakin tekisemassa melkoisen kommentoidun blogin samalla seuraten blogistien ajatusmaailmaa ja juttuja.

Marja-Liisa Kalkela

Mite se on onnistunut hallituksilta -07-18?Rahaa on palanut jos jonkin näköisiin palkkioihin kun on tuumattu miten 400 000 työtöntä saadaan
80 000 avoimeen työpaikkaan työllistetyä.
On Satakomiteaa on Vartiaista ja Sipilää ,on jos jonkin näköistä asiantuntijaa ollut joista yksikään ei ole päiväkään tehnyt palkkatyötä oikeassa duunissa.

Kun helpoin tapa on myöntää:Yritykset ei tarvitse tällä hetkellä lisää työvoimaa. Eikä ne väkisinkään ota rasitetta henkilökuluista jos niiden talous ei sitä salli. Pitäs nyt porvaripuolueiden edes alkeellisimmat yritysten asiat tietää.

Jari Kaisla

On hienoa, että kansa viitsii viimeinkin ryhtyä osoittamaan mieltä myös Suomessakin. Muualla Euroopassa osoitetaan mieltä paljon pienemmistäkin asioista. Suomessa on poliittinen suvaitsevaisuus varmasti maailman korkeinta tasoa kun tarkastellaan mielenosoitusten määrää suhteessa typeriin kansanedustajien tekemiin päätöksiin. Meidän poliitikot ovat jo tottuneet sellaiseen menettelyyn, että voivat tehdä mitä vain ja kähmiä miten paljon ehtivät eikä kukaan nosta siitä meteliä.

Pasi Anttila

SAK-pomo hehkuttaa mielenilmausta: ”Nyt on tori varattu”

Suomessa kuolee vanhuksia kotiinsa kun kotihoito ei toimi liian pienten ja mitättömien resurssien takia mutta onko Sak/ay-liike koskaan varannut toria osoittaakseen mieltään heidän puolesta.

Pasi Anttila

Et huomannut pointtia. Onko tässä maassa kukaan valmis mieltänsä osoittamaan vanhuspalveluiden vuoksi? Tää ei sinänsä olekkaan ay-liikeen asia mutta yhteiskunnassa ylipäänsä ei ole tahoa joka voimakkaasti nostaisi esiin tän epäkohdan, tai ei se mikään epäkohta ole vaan heitteillejättö.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #36

Tuhannentaalan paikka sinulle.Pistäppä Adressi vanhustenhoidon puolesta ja hallituksen toimia vastaan.
Muuten niistä on vastanut:
Hyssälä (kesk)-07-10
Rehula (kesk)-10-11
Risikko (kok)-11-14
Räty (kok)-14-15
Mäntylä (Ps)-15-16
Mattila (ps/sin)-16-

Ottasko Räty mielellään Terveystalon vanhustenhoitoon lailla määrättyjä käsipareja ? Vai olisiko se rasite "Attendojen" tuotoille,osakkeenomistajilta?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #37

Tuskinpa minä olisin oikea ihminen tuon adressin alkuunpanijaksi, kiitos vaan ehdotuksesta. Mutta tuon asian puolesta jo voisin torille mennä mieltäni osoittamaan.

Unohdit mainita tuossa listassasi Katasien hallituksen peruspalveluministerin jolle yleensä kuuluu vanhustnhuolto asiat.

Marja-Liisa Kalkela

# 29
Kertoilivat tuolla nää asiantuntijat että SOTE on jaossa 7 mrd potti "Pörriäisille"! Liikeniskö siitä hyvinvointivaltion rakentajille hyvä hoito vanhuuden ajaksi ikäihmisille?
Rakentaneet maata,maksanut sota-velat,maksanut KOP ja SYP riskiluottoja,-70-90 laman laskut. Kasvattanut liudan uusia veronmaksajia.
Ei pitäisi olla vaikeata maksaa takaisin sen minkä he ovat maksaneet aikoinaan.

Harri Tapani

"Suomessa kuolee vanhuksia kotiinsa kun kotihoito ei toimi liian pienten ja mitättömien resurssien takia..."

Jep, kokoomus oikeistokavereineen tahtoo viedä ne resurssit. Sairaanhoitajien ammattiliitto TEHY taaas on sekin ollut kokoomusjohtoinen vuosikaudet ja siksi suomalaisia hoItajia onkin mennyt ympäri maailma niin Ruotsiin kuin Norjaankin ja toki kauemmaskin, kunnollisten palkkojen ja säällisten työolosuhteiden perässä.

Tänne sitten on sairaaloiden hoitaja/jne. pulaan haettu kokoomusmallilla ulkomailta huonosti suomea puhuvia ja ymmärtäviä tilalle lähes kehitysmaista jotka toki tarvitsisisvat omat alan osaajansa ihan itsekin.

Jairi Palonen

Tuloerot johtuvat siitä, että kapitalismissa tulonjaosta päätetään yrityksissä. Vaikka tuottavuus kasvaa ja toiminta on kannattavaa ei tämä tarkoita millään muotoa sitä, että tuloksesta annettaisiin työntekijöille yhtään enempää. Mitään pakkoa siihen ei ole niin kauan kuin työntekijöistä ei tarvitse kilpailla.

Verotuksella ei voida tätä velkaantumista sekä tuloeroa ratkaista, koska ansioverotuksessa ollaan jo kohtuus ylitetty ja pääomatulojen sekä yritysten voittojen verotusta ei voida korottaa pääomien kadon aiheellisessa pelossa. Pääoma liikkuu sutjakasti maasta toiseen, työvoima ei. Siksi tuloerot pakostakin kasvavat.
Ongelmaa pahentaa automaatio, joka vapauttaa pääoman, yhä enemmän työntekijöistä yksityiseltä sektorilta.Tilannetta ei helpoksi tee julkisen sektorin palkan korotusvaatimukset.

Markkinatalous ja kapitalismi eivät olekaan sama asia kuten yleisesti luullaan. Vain kapitalismi antaa tuotoksen vapaan jakopäätöksen pelkästään pääoman edustajille. Markkinatalous ei sitä edellytä. Se ei ota kantaa voitonjakoon yrityksissä mitenkään.