Keskiviikko 26.6.2019

Plagiointiväite: Näin yliopisto syynää Laura Huhtasaaren gradua

Luotu: 
17.1.2018 15:26
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Kansanedustaja ja perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari on puolueen presidenttiehdokas. Arkistokuva.
|

Miten Jyväskylän yliopisto tarkalleen ottaen on tarttunut presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) graduun plagiointisyytösten jälkeen? Johtava lakimies Sanna Anttilainen selventää tilanteen Uudelle Suomelle.

Yliopisto tarttui asiaan Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiaisen syytettyä Huhtasaarta plagioinnista Puheenvuoro-blogissaan. Blogin perusteella näyttää siltä, että tiettyjä Huhtasaaren pro gradun kappaleita olisi kopioitu vanhemmista suomalaisista opinnäytetöistä joko sanasta sanaan tai lähes. Lue tarkemmin: Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Anttilainen korostaa Uudelle Suomelle, että kyseessä on vasta pohjaselvitys, jonka perusteella rehtori päättää, onko varsinaisen esiselvityksen käynnistämiselle perusteet. Asiassa noudatetaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita. Se on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijaelin, joka muun muassa edistää hyvää tieteellistä käytäntöä ja ennaltaehkäisee tutkimusvilppiä.

Pohjaselvityksen tekijäksi on Anttilaisen mukaan nimetty henkilö, joka vastaa Jyväskylän yliopiston tutkimuseettisistä asioista. Hän muun muassa perehtyy Huhtasaaren graduun ja esitettyihin väitteisiin.

Vielä pohjaselvitysvaiheessa yliopisto ei käytä apuna tietokoneohjelmaa, jonka läpi gradut nykyään ajetaan plagiaattien varalta. Sen sijaan varsinaisessa esiselvitysvaiheessa tunnistusjärjestelmää yleensä Anttilaisen mukaan käytetään. Huhtasaaren gradu valmistui vuonna 2003, jolloin ohjelma ei vielä ollut yliopiston käytössä. Paljastusblogin kirjoittanut Tiainen on kertonut löytäneensä epäilyttävät kohdat ohjelman avulla.

Yliopisto ei ole toistaiseksi kuullut asiassa Huhtasaarta. Anttilaisen mukaan kuuleminen ei ole pakollista ennen kuin vasta esiselvitysvaiheessa. Jos esiselvitys päätetään aloittaa, siitä ilmoitetaan epäillylle viipymättä.

–Useimmiten asiaan tulee ratkaisu esiselvitysvaiheessa, mutta joskus mennään vielä varsinaiseen selvitykseen, Anttilainen kertoo prosessista Uudelle Suomelle.

Esiselvitys on yleensä yliopiston sisäinen selvitys, jossa järjestetään tarvittaessa asiantuntijakuulemisia epäillyn kuulemisen lisäksi. Varsinaisen selvityksen tekisi ulkopuolisista asiantuntijoista nimetty ryhmä, jolta edellytetään asianomaisen tieteenalan ja juridiikan tuntemusta.

Anttilainen ei halua tässä vaiheessa arvioida, kuinka vakavia Huhtasaarta kohtaan esitetyt syytökset ovat. Hänen mukaansa yliopisto haluaa edetä asiassa nopealla aikataululla ja rehtorin päätöstä siitä, käynnistetäänkö esiselvitys, toivotaan jo tällä viikolla, mutta viimeistään ensi viikolla. Näin ollen päätös saataisiin ennen presidentinvaalien ensimmäistä vaalipäivää, joka on ensi viikon sunnuntai.

Jos rehtorin päätöksestä on eri mieltä, siitä voi pyytää lausuntoa TENK:lta.

Anttilaisen mukaan tutkimuseettiset selvityspyynnöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Jyväskylän yliopiston osalta tapauksia kertyy vuositasolla alle viisi.

–Määrät eivät ole suuria, mutta trendi on nouseva. Tiedeyhteisön itsesääntely ja halukkuus tehdä ilmoituksia on vahvistunut.

TENK:lla on kokonaiskäsitys Suomen tilanteesta, sillä korkeakouluilla on velvollisuus ilmoittaa sille vilppiepäilyistä. Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof kertoi Uudelle Suomelle eilen, että varsinaisia vilppejä todetaan Suomessa alle 10 vuodessa. 

Plagiointi ei ole Suomessa rikos, vaan sanktiona on maineen menetys. Spoofin mukaan muutamissa tapauksissa maisteri on menettänyt tutkintonsa hyvin räikeän vilpin takia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Ilaskivi

Niin tai näin, niin asia pitää nopeasti selvittää ja kertoa tulos ennen vaaleja, mieluimmiten ennakkoäänestyksen aikana. Syytöksellä kun on vahvasti vaaleihin vaikuttamisen maku. Ja onhan Suomessa muistini mukaan joskus ammoisina aikoina ehdokas pudonnut ennen vaaleja esitetyn syytöksen johdosta, mikä syytös sittemmin osoitettiin perättömäksi.

Seppo Järvinen

Oli miten oli, Huhtasaari ei ole ensimmäinen, joka plagioi (lähteitä mainitsematta) pro gradu - lopputyöhönsä suoraan tai - rivien väliin kätkettynä muiden ajatuksia. Se on selvää, että tällaisella tekeleellä on turha yrittää edes lisuria. Gradun kirjoittaminen on myös kypsyyskoe asianomaisen rehelisyydestä. Ihmettelen, eikö gradun tarkastajaja hasitanut palaneen käryä. Tervetuloa tekemään poliittisia lehmänkauppoja. Aika härskiä meininkiä. Samainen henkilö kun tuntuu kovasti ratsastavan myös uskonnoillisilla premisseillä.

Tapio Meriluoto

Jospa nyt jätettäisiin tällainen tarkoitushakuinen politikointi pois.

Tähän asiaanhan on jo saatu professoritason lausunto. Siinä todetaan Huhtasaaren työn olevan laadittu juuri sillä tavoin kuin Jyväskylän yliopistossa opiskelijat tuohon aikaan ohjeistettiin toimimaan. Mitään väärää tai sopimatonta ei ole siis tapahtunut.

Kyseessä on pelkkä ala-arvoinen vaalitemppu, johon Laura Huhtasaaren poliittiset vastuistajat ovat nyt turvautuneet. Ajankohtakin on tarkoin harkittu: juuri sopivasti pari viikkoa ennen vaaleja!

Tomi Solakivi

"Ihmettelen, eikö gradun tarkastajaja hasitanut palaneen käryä."

Ihailtavaa uskoa yliopistojen työntekijöiden kykyyn. Yliopistojen opettajillahan on kaikki maailmassa julkaistu materiaali jokaista yksittäistä virkettä myöten kristallinkirkkaana mielessään, joten on päivänselvää, että yksittäisten virkkeiden virheelliset lähdeviitteet on poliittisella lehmänkaupalla päästetty läpi. Olihan tässäkin tapauksessa kyse sentään niinkin vaikutusvaltaisesta tekijästä, kuin hiukan päälle parikymppisestä opiskelijasta, joka hiukan toistakymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen päätyy kansanedustajaksi.

Tai sitten Järvinen ymmärtää graduprosesseista yhtä paljon kuin sika satelliitista.

Kyuu Eturautti

Tämä on klassista someajan "oikeutta". Ensin syyllistetään, sitten joskus myöhemmin ehkä todistetaan oikeaksi tai vääräksi. Nykyään ihmiset eivät halua oikeutta, vaan kenttäoikeutta.

Tärkeä asia selvitettäväksi mutta kieltämättä ajoitus, kohde, syytteen epämääräisyys ja tapa jolla asiaa lähdettiin ajamaan antavat syytä epäillä taustalla olevan muutakin.

Presidenttiehdokkaista ja ministereistä joka viimeinen puolustaa oikeusvaltiota - paperilla. He epäilemättä niin tekevätkin pitkälti, de jure.

Vaan entäpä suojelu someoikeudelta?

Gun-May Arffman

Olisiko myös syytä tuoda sen henkilön taustat julki, kuka tämän asian on lobannut julkisuuteen nyt tänä tiettynä ajankohtana ja tutkia myöskin hänen motiivinsa. Tämä haisee vahvasti mustamaalaukselta ilman perustetta. Samalla voitaisiin tutkia kaikkien ehdokkaiden gradut, sieltä vuosienkin takaa, jotta tulee kaikki läpivalaistua.

Niilo Mäkelä

Vaalipeliä. Aikanaan hyväksytty gradu ei liity mitenkään käynnissä olevaan vaaliin.
Periaatteessa kaikissa graduissa on osa poimittua - muutamia lukeneena en arvostaisi niitä kovinkaan korkealle.
Saattaa kohu muuten lisätä kannatusta vaikka haluttaisiin päinvastoin.

Tapio Meriluoto

Niinpä niin. Jos joku ei kykene tunnistamaan näin ilmiselvää vaalitemppua, mieleen kyllä väistämättä hiipii kysymys siitä, mikä tällaisen henkilön ymmärryksen taso yhteiskunnallisista asioista ylipäätäänkään on...

Jotain kertoo jo sekin, että Ylen uutistoimituksessakin on ymmärretty olla lähtemättä mukaan tähän vedätykseen - vaikka normaalistihan Yle on sangen innokkaasti ollut lyömässä perussuomalaisia aina kun jotain aihetta vähänkin ilmenee.

Petri Hämäläinen

Vaikuttaa selvästi vastaavalta tapahtumasarjalta missä Marine LePeniä syytettiin juurikin Ranskan presidentinvaalien aikaan youtube-videon forwardaamisen (!) perusteella.

Ja onhan meillä Yhdysvalloissakin presidentti jonka Venäjä-yhteyksiä on nyt tutkittu tuloksetta erityiskomitean voimin syyskuusta 2016 (!) lähtien.

Mervi Eskelinen

On kaukaa haettua ja aiheetonta mustamaalausta. Laura Huhtasaari on valmistunut v. 2004 ja Tiainen on nostanut muutaman kappaleen esille, jossa samoja sanoja. Juu, hyvä on, että tutkitaan...taas. Tämä gradu on tarkastettu jo taannoin ja se riittää suurimmalle osalle meistä suomalaisista. Tämä jonnin joutava saivartelu on poliittista peliä, joka ei johda mihinkääm. Laura ei menetä tutkintoaan, Laura ei menetä ehdokkuutta, Laura ei menetä mitään.

Marko Lehtinen

Vähän realismia tähän touhuun: plagiontisyyte tai ei, Laura Huhtasaari ei tule pärjäämään näissä vaaleissa. Hänellä ei ole mitään mahdollisuuksia toiselle kierrokselle, vaikka sellainen järjestettäisiinkin. Eli ennen kuin aletaan kehittelemään suuria salaliittoteoriota, on hyvä muistaa että tämä kohu ei estä Huhtasaarta pääsemästä presidentiksi.