Tiistai 18.6.2019

Kiinan lähettiläs vihjasi heti turistivirrasta Suomeen: ”Varmasti monet tulevat”

Luotu: 
18.1.2018 16:19
  • Kuva: Outi Järvinen
    Kuva
    Kiinan Helsingin-suurlähettiläs Chen Li.
  • Kuva: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN
    Kuva
    Pandoja kuljetettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla torstaina.

Suomeen torstaina saapuneet jättiläispandat Lumi ja Pyry tuovat uusia kiinalaisturisteja Suomeen, uskoo Kiinan Helsingin-suurlähettiläs Chen Li.

–Uskon, että pandakarhujen myötä yhä enemmän kiinalaiset alkavat kiinnittää huomiota Suomeen. Ja varmasti monet turistit alkavat tulla katsomaan, miten pandat leikkivät Suomessa, Li sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa Suomi on tunnettu jo pitkään Kiinassa tuhansien järvien maana.  Tätä nykyä tutuksi ovat tulleet myös revontulet, joulupukin kylä sekä suomalainen luonto. Lin mukaan suomalaisia pidetään Kiinassa heille ystävällisenä kansana.

Lumi ja Pyry sijoitetaan Ähtäriin rakennettuun pandataloon. Ähtäri Zoon hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) oli mukana Kiinassa hakemassa pandoja. Hän kertoo, että pandojen siirtäminen Suomeen oli valtavan mediahuomion kohteena myös Kiinassa.

Savolan puhe Dujiangyanin pandakeskuksessa välittyi noin 360 miljoonalle kiinalaiselle, eli kansanedustajan mukaan ”hieman useammalle kuin keskustan tupailloissa noin keskimäärin”.

–Tämä on heidän kansalliseläimensä ja kansallisylpeys. Sehän se on iso juttu. Kiina katsoo hyvin valikoiden, mille maille se antaa pandoja. Se on Kiinan ylin huomionosoitus jollekin maalle ja kiitos yhteistyöstä, Savola selittää kiinnostusta Uudelle Suomelle.

Lue myös: Suomen pandasopimuksesta löytyy erikoinen lisääntymispykälä – kuinka se temppu tehdään, ”pandojen äiti” Jaana Husu-Kallio?

Pandoja Helsingissä vastaanottanut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) näkeekin, että pandojen tulo on pitkäaikaisen metsäalan yhteistyön huipennus.

–Pandojen tulo on tämän metsäpolitiikan huipennus. Metsät ovat pandojen luontainen elinympäristö ja sitä kautta kiinalaiset haluavat pitää metsistään parempaa huolta ja suomalaista osaamista siinä tarvitaan, Leppä toteaa Uudelle Suomelle.

Lumi ja Pyry ovat Suomessa 15-vuotisella vuokrasopimuksella. Leppä kertoo, että sopimukseen on kirjattu kohta myös pandojen lisääntymisestä. Juhlapuheessaan suurlähettiläs Li toivoikin, että jo vuoden päästä Suomessa olisi uusia pandoja.

–Se on yksi osa sitä, miksi kiinalaiset haluavat, että pandoja on heidän tarkasti valitsemissaan maissa ja olosuhteissa, että ne lisääntyisivät, sanoo Leppä.

–Siksi halutaan kokeilla myös olosuhteita, joita meillä täällä on. On lunta ja pyryä kumpaakin, neljä selkeää vuodenaikaa, valoa eri tavalla kuin mitä Kiinassa ja niin edelleen. Jos tämä kaikki aikaansaisi sen, että lisääntyminen onnistuisi. Sitä me kaikki toivomme.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkka Ruotsalainen

Pandadiplomatiaa. Kiinan epämiellyttävät asiat pyritään unohduttamaan lahjoittamalla pandoja ja köyhille maille lainoja ja investointeja. Mikään maa ei ole täydellinen mutta vaikkapa kiinan "vapaaehtoisten" munuaisten ym. elinten kauppaaminen on oma luku sinänsä.

Harri Tapani

Onhan tuubia rajoitettu monin eri tavoin eri paikoissa. Jopa Briteissä taisi tuubi olla jonkin aikaa musiikin osalta kiinni. Popagandaankin sitä käytetään.

"Estot ja kiellot

Jotkin maat tai laitokset ovat estäneet pääsyn YouTubeen. Syynä on ollut loukkaavaksi koettu materiaali, jota YouTubesta voi katsoa. Esimerkiksi Thaimaa esti sivustolle pääsyn, koska palvelussa oli 44 sekunnin mittainen video, jonka katsottiin loukkaavan maan kuningasta. Pakistanissa meneteltiin samalla tavalla, syynä oli islamia loukkaava videomateriaali.

Yhdysvaltain asevoimien edustajat sulkivat 14. toukokuuta 2007 sotilailta pääsyn YouTubeen, Music Televisioniin ja MySpaceen. Edustajien mukaan nämä viihdeportaalit kuormittivat liikaa puolustusministeriön verkkoa. YouTuben pääjohtajan, Chad Hurleyn mukaan kyseessä saattaa olla jokin muu syy. Kielto nimittäin tuli voimaan vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain asevoimat avasi YouTubeen oman kanavansa Irakin sodan propagandalle.[32][33][34]"

"Kiistanalaisen sisällön piilotus

Elokuussa 2017 YouTube alkoi käyttäjien ilmoituksesta piilottaa videoita, joissa on ”kiistanalaista sisältöä”, mutta jotka eivät suoranaisesti riko käyttösääntöjä. YouTuben säännöissä erikseen kielletään kokonaan vihaa lietsovat videot. Piilotetuissa videoissa voi olla sisältövaroitus, niiden yhteydessä ei näytetä mainoksia tai niitä ei voi kommentoida tai tykätä eikä niille näytetä videoehdotuksia.[43][44]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/YouTube

"Kissan kehräys loukkasi YouTube:n mukaan tekijänoikeutta"

"Trumpin hallinto: köyhät eivät nettiä tarvitse – puhelimen on riitettävä"

https://www.mikrobitti.fi/2017/02/trumpin-hallinto-koyhat-eivat-nettia-t...

Harri Tapani

Tohon vois todeta tutkijan sanoin:

"Euroopan Kiina-kritiikki on tekopyhää

"Kun eurooppalaiset tulevat, he eivät sano, että haluavat tämän tai tuon sopimuksen. He sanovat: avatkaa sosiaalipalvelunne, avatkaa julkiset hankintanne ja avatkaa rahoitusmarkkinanne. Lisäksi meidän yhtiöillämme pitää olla oikeus tulla markkinoillenne ja viedä pääomamme takaisin. Tämä on eri asia kuin kiinalaisten kanssa ja tätä me emme hyväksy..."

https://www.kepa.fi/uutiset-media/uutiset/tutkija-euroopan-kiina-kritiik...

Elinten kauppaaminen, sitä tapahtuu kyllä ihan länsimaissakin, monin eri tavoin, jopa väksinkin, eli markkinat inspiroivat joitakin yksityisyrittäjiä sulkemaan silmänsä siltä mistä ne elimet tulevat, ei pitkää aikaa ole kun Amerikan uutisisissa oli juttua New Yorkin pidätyksistä, sikäläinen uskonoppinut pidätettiin kavereineen laittomasta elinkaupasta.

Pasi Anttila

Mitä meidän pitäisi sanoa Kiinalaisille? Että me ei olla missään tekemisisssä teidän kanssa ennenkuin hoidatte ihmisoikeutenne sille tasolle kun me halutaan. Bisnes ja kaikki kanssakäyminen päättyy tähän.

Näin voitais tehdä kaikkien maiden kanssa, eikö totta?

Harri Tapani

Kuten tutkija toteaa:

" Keetin mukaan pelkoja herättävä kiinalainen raha on oiva vaihtoehto eurooppalaisen avulle."

Europpa sen sijaan on uuskolonisoimassa kehitysmaita ja lähes kaikkea mitä pystyy, kuvitteellisen demokratiaviennin varjolla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuskolonialismi

Ehkä jotain pitäisikin tehdä eurooppalaisille. Ja kuten uutiset kertoivat jo aiemmin, kuinka länsimaissa jo ihaillaan Kiinaa ja Venäjääkin niiden mallia:

"Amerikkalaismediassa vilahtelee jo sellaisia mielipiteitä, että markkinatalous toimiikin paremmin kiinalaisessa kommunismissa kuin amerikkalaisessa demokratiassa (totta!). Amerikkalaiset rahapiirit osoittavat jo julkeata ihailua kiinalaista päätöksentekojärjestelmää kohtaan, koska pääomalle on herttaisen yhdentekevää, ovatko hallituksen edustajat kommunisteja vai demokraatteja. Pääasia on se, että raha saa ratkaista..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/774084#comment-774084

"Takavuosina suomalaisen rakennusyhtiön johtaja ylisti Pietaria paratiisiksi, siellä kun ei lakot isommin häirinneet..."

Timo Hietanen

Ähtärin sijaintiin liittyviä tietoja, yhdensuuntainen ajomatka suorinta
reittiä ja ajoaika muutamista "ympäröivistä" isoista kaupungeista:
Helsingistä 325 km / 3 h 50 min, Oulusta 342 km / 4 h 30 min,
Kuopiosta 245 km / 3 h 10 min, Vaasasta 157 km / + 2 h,
Tampereelta 143 km / n 2 h ja Jyväskylästä 116 km / 1 h 30 min.
Eikä ole edes järkevästi reitillä esim. Lappiin suuntautuvan matkan varrella !

Yksi Kiinan "luonnonsuojelun" ikoneita, vaikka maa on surutta samanaikaisesti
tuhonnut ja hävittänyt sukupuuttoon omasta maastaan monta kertaa harvinai-
sempia lajeja ja on norsunluukaupan ja tiikerilajien sukupuuttoon tuhoamisen
ja uhanalaisten lajien laittoman kaupan synkimpiä, jollei synkin valtio globaalisti.

Harri Tapani

"on norsunluukaupan ja..."

Norsunluukauppa tosin on Kiinassa kielletty aina nettikauppaa myöten kuten jo taannoin Helsingin sanomat kertoili. Tiikereitäkin suojellaan.

Toki toki, kaikenlaiset uskomukset ja markkinavoimat kun vaikuttavat ympäri maailmaa, syöväthän täälläkin jotkut jopa hopeaa, se kun tappaa bakteereita, tosin ihmisen suolisto tarvitsee niitä bakteereita...

Onhan homma kuitenkin Kiinassa muuttunut muutenkin parempaan suuntaan.

"Tätä nykyä Kiinan virallinen luonnonsuojelu on hyvinkin vertailukelpoisella kansainvälisellä tasolla.

Uusimman tilaston mukaan Kiinassa on 2 740 virallisesti vahvistettua luonnonsuojelualuetta, joiden yhteinen pinta-ala kattaa 1.47 miljoonaa neliökilometriä. Suojeltu ala on 14.83 prosenttia jättivaltion pinta-alasta. Osuus on kaikkien maailman valtioiden keskiarvoa korkeampi."

https://tiedebasaari.com/tag/kiinan-luonnonsuojelualueet/