Maanantai 15.7.2019

Antti Rinne vaatii Juha Sipilältä vastausta: Aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen?

Luotu: 
19.1.2018 17:53
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Vaatimuksen takana on MustRead-sivuston haastattelu, jossa työministeri Jari Lindström (sin.) puhuu työmarkkinoiden rakenteiden muuttamisesta.

Artikkelin mukaan Suomessa on edessä keskustelu ”työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta”. Tämä ei kuitenkaan MustReadin haastattelussa ole suoraan Lindströmin suussa, vaan toimittajan tekstiä. Lindström sen sijaan sanoo:

– Jos haluamme liki 80 prosentin työllisyysasteen, se ei onnistu näillä rakenteilla. Haluammeko me, että mahdollisimman moni on mukana työelämässä jollakin panoksella? On paljon työttömyyttä, mutta ei kykyä maksaa riittävää hintaa työpanoksesta, pitääkö valtion tulla tässä mukaan? Lindström kyselee.

Rinne tarttuu haastatteluun.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessaan perjantaina.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Totta.
Nyt on näytettävä uskaltaako pääministeri puuttua EK ja SAK yhdessä sopimaan sopimukseen jonka molemmat osapuolet on hyväksynyt ja allekirjoittanut.
Ja etenkin kun yksityisenpuolen palkat maksaa yritykset ,ei valtio kuten julkisenpuolen palkat.

Mikko Toivonen

Meikäläisellä jo tukevasti eläkkeellä olevalla ei ole mitään muuta intressiä tähänkään asiaan kuin kansakunnan parhaaksi ymmärrettävä etu.

Kun vertailee suomalaisten työehtotapoja ja käytäntöjä maailman tasoisiin (siis niistä koostettuun keskimääräiseen oikeaan) niin on ilmiselvää, että työmarkkinamme tarvitsevat vielä rajua uudistusta kaikissa rakenteissa kuten yleissitovuuden ja irtisanomisturvan ja määrän suhteen. Monet korvaukset on pohdittava uusiksi ja pienemmiksi. Siis jo tehdyt kiky toimet olivat todelliseen tarpeeseen vain nimellisraapaisu.

Tätä kaikkea ei tietenkään voida ulosmitata tavallisen työntekijän selkänahasta vaan siihen on suuremmalla osuudella osallistuttava virkamiesten ja puhtaan palkkajohdon ainakin kaikissa lakisääteistä toimintaa harjoittavissa laitoksissa sekä yhtiöissä joissa on Valtion omistusta.

Valtion on lisäksi tehtävä sellaisia toimia joilla voidaan esittää vaatimuksi työn perässä muuttamisesta siedettävällä palkallakin. Sellaisen pääelementti on halpojen yhteisön hallitsemien vuokra asuntojen tuottaminen sinne missä on kasvupotentiaalia.

Esimerkisi Helsinkiin noin 100000 uutta pienempää Heka hintaista vuokra asuntoa lähiömittakaavassa kolmen vuoden sisällä. Muualle samassa suhteessa asukaslukuun taajamissa. Yleismallina siis.

Hallitus voisi myös pudotuttaa elintarvikkeiden hinnan keskieurooppalaiselle tasolle. Samoin polttoainehinnat ja verot.

Hallituksen pitäisi lopettaa silkka tuhlaaminen sellaisiin kuin tuulivoima, energiatuet bio eli kepuvoimaan ja täyteen sotesuteen ja maakuntahallintoon

Timjoh Ken

Erikoista tuossa SAK / EK:n sopparissa on se, että nämä veijarit sopivat myös niiden puolesta, jotka eivät kuulu ko liittoihin. Samalla ei haluta ymmärtää PK-yritysten ja EK:on kuluvien suurten yritysten eroa ja voimavaroja. Viimekädessä kyse on siitä, onko ihmisillä työtä vai eikö ole. Mitä pienempi yritys, sitä varmemmin yrittäjä hoitaa byrokratiaa iltatyönä kun työntekijät ovat lähteneet kotiin.

Marja-Liisa Kalkela

Tietysti se olisi mukavaa polkea palkkoja ja käyttää halpatyövoimaa .Palkan erotuksenhan maksaa nytkin veronmaksajat asumis -ja toimeentulotukena.
Vielä kun yrittäjien sosiaaliturvamaksujakin siirrettiin palkansaajien maksettavaksi n.yli 800milj/vuodessa -15.
Veronmaksajat kun maksaa vielä yrittäjien eläkkeitäkin 100milj/vuodessa.

Metkaa on se että juuri nuo palkansaajat on PK-yritysten ylläpitäjiä,kulutuksessa. Täytyisi pudottaa hinnat myös vastaamaan palkkoja jotta ostovoima säilyisi.
Vientiähän ei PK-yrityksillä ole tulonlähteenä.

Timjoh Ken

"Tietysti se olisi mukavaa polkea palkkoja ja käyttää halpatyövoimaa." Nurjamielistä ajattelua tuo. Kyse on enemmänkin siitä, että PK ja jopa mikroyritykset joutuvat samaan byrokratiamyllytykseen kuin isot EK:ssa jäseninä olevat yritykset. Asiaa voi lähestyä siten, kuinka suuri osuus liikevaihdosta uppoaa byrokratian vaateisiin. Ymmärtääkseni kyse on myös siitä, että annetaanko pienten yritysten kasvaa suuriksi myös työllistävässä mielessä vai tukahdutetaanko ne. Kun kansalainen kaapo liittyy yhdistykseen x, hän kiltisti maksaa jäsenmaksunsa omatoimisesti. Miksi yrityksen pitää huolehtia ay-maksujen tilityksistä, varsinkin kun jokainen työssäkäyvä maksaa aika tukun laskuja ihan itse joka kuukausi. Lopuksi vielä, mikäli yrityksellä menee hyvin menee todennäköisesti työntekijälläkin hyvin. Mikäli yrityksellä menee huonosti, istuu työntekijä lomautettuna tai kortistossa. Mutta tuohan ei oo mittään.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #10

Täytyy alkaa tehdä itse nyrkkipajassa työt niin tulos on 100% itselle.
Se on noita ammatinvalintojen omia valintoja. Aina voi alkaa palkansaajaksi.Jää ylipitkät päivät ja riskit pois .Jos nimittäin sitä rahaa ei tulekkaan niin paljoa että on mukavampi olla "yrittäjä" kuin palkansaaja.

Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö !
-Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla.
-Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.
Talous23.1.2011
Tilastokeskuksen tiedot piirtävät karua kuvaa suomalaisen pienyrittäjän tilanteesta. Etenkin yksinäisyrittäjien tilanne on heikko.
-Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle.

Tilastokeskuksesta kerrotaan, että suuria muutoksia tulotilastoissa ei ole tapahtunut ja esimerkiksi yksinäisyrittäjien asema ei ole parantunut.
Lama toi yrittäjät sosiaalitoimistoon
Talouden taantuma toi yrittäjiä
-myös toimeentulotukijonoon.
2000 luvulla :Kepu 3 kautta,kok 1 kauden. 16 vuotta.

JK.
"Miksi yrityksen pitää huolehtia ay-maksujen tilityksistä"
Siksi kun rahat ei mene AY vaan Kelan kirstuun josta työttömyyskorvaukset maksetaan.
Yritysten perimä työttömyysvakuutusmaksu on katsos eduskunnan päätös työttömyyden varalle.

Teuvo Valkonen

Miten olisi Kaukoidän tai muiden n.s. kolmansien maiden työntekijöiden työehtojen soveltaminen meidänkin "patalaiskoille" duunareille? Vertaan vaan nykyistä olotilaani. On se varmaan ollut valtava taloudellinen rasite työnantajilleni, kun heiltä saaduista tienesteistäni olen nyt eläkeläisenä päässyt nauttimaan luxus elintasosta mukavine asuntoineen ja terveellisine aterioineen ? Verrattuna yllä mainittujen maiden ammattiveljiini.

Harri Tapani

"Miten olisi Kaukoidän tai muiden n.s. kolmansien maiden työntekijöiden työehtojen soveltaminen meidänkin "patalaiskoille" duunareille?"

Johan meitä on ulkomailta Aasian suunnalta opastettu tuohon malliin :P

"Viesti Euroopalle: ”Tehän olette köyhiä”

–Aasiassa me elämme varojemme mukaan. Eli jos olemme köyhiä, elämme köyhästi. Uskon, että Eurooppa voisi ottaa tässä oppia Aasialta.[...]

Tämä tarkoittaisi samalla sitä, että ”ylipalkatut ja tehottomat” työntekijät joutuisivat joustamaan eduistaan..."

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/119995-viesti-euroopalle-%E2%80%9Dteha...

Tuomas Sikander

Yrittäjälle nahkatukkien valtiopalkinto ja veronmaksajilta mahdolliset orjapalkat.
Nämä Karpaattien nerothan jossain vaiheessa sanoivat olevansa jonkinlainen uuden ajan työväenliike, kertoen vihervassareiden liittoineen olevan jo vanhanaikaisia.
Pitkälle on lattiatason teollisuustyöntekijä persujen pakolaisilloista varvustanut.
No, hänet on nyt punnittu ja kevyeksi havaittu.
._.

Timjoh Ken

"Täytyy alkaa tehdä itse nyrkkipajassa työt niin tulos on 100% itselle." Turhaa on tätä keskustelua jatkaa kun ymmärrys noin on. Toki myönnän rajallisuuteni kun en ymmärrä miksi työttömällä on parempi olla lomautettuna tai pitkäaikaistyöttömän kuin työllisenä. Onko niin, että tietyt piirit laskelmoivat saavansa vaaleissa kurjalliston äänet ja siksi yritystoimintaa on aikanaan hankaloitettu.

Jk. KELA saa maksuja useasta tuutista, joten ei ole sinällään estettä, että jokainen tilittää maksunsa ihan itse (vrt. esim jälkivero) Ai jaa, mehän elämme tietoyhteiskunnassa joten..!. Kun vielä jäsenmaksujen vähenyskelpoisuus verotuksessa poistetaan ollaan taas hieman paremmalla tiellä.

Marja-Liisa Kalkela

"pitkäaikaistyöttömän kuin työllisenä"

-Johtuisiko se siitä että palkanmaksuhalukkuus on hävinnyt ja nyt saa halpuutettuna työvoimaa 9e/t verovaroista ja juuri pitkäaikaistyöttömistä+yritykselle työllistämistukea?

lainaus:
Kun vielä jäsenmaksujen vähenyskelpoisuus verotuksessa poistetaan ollaan taas hieman paremmalla tiellä.
Samaa mieltä.Siis kaikilta.
Yrittäjiltä,MTK,EK,puolueilta myös.
Vielä kun verottomat säätiöt saataisiin verolle esim.Eri SRK,SPR ym. ,yleishyödyllisiltä järjestöiltä poistettaisiin verottomuus ja pääomatuloista olisi myös maksettava kunnallisveroa. Olisi kestävyysvaje/verovaje pois ja velanotto vähenisi.

Marja-Liisa Kalkela

# 19
lainaus:
"Täytyy alkaa tehdä itse nyrkkipajassa työt niin tulos on 100% itselle." Turhaa on tätä keskustelua jatkaa kun ymmärrys noin on.

Voisiko ajatella niin että PK-yritykset jotka on alihankkijoita tekisi työt ilmaiseksi työn tilaajille?
Eikö? Miksi ei?
Olisiko se palkansaajakin "alihankkija" joka tarjoaa työpanoksensa sitä tarvitsevalle yritykselle,maksua vastaan?
Palkansaajan "yritys" on sen oma perhe ja oma talous. Jota varten sen on saatava työstä tuloja elantoaan varten.
Vai Kommunistimaissa valtio maksaa palkat mutta se myös omistaa itse yritykset.