Perjantai 19.7.2019

Talousprofessori Virén Huhtasaaren gradusta: ”Samanlaisia viittauksia löytyy tuhansista opinnäytetöistä”

Luotu: 
19.1.2018 14:47
Päivitetty: 
19.1.2018 17:44
  • Kuva: Sami Halinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Professori Matti Virén arvioi blogissaan, että perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren viittausongelmat eivät ole poikkeuksellisia. Maahanmuuttokriittistä ajattelua itsekin blogissaan esittänyt professori on tehnyt yhteistyötä perussuomalaisten Suomen Perusta -ajatuspajan kanssa.
|

Taloustieteen professori Matti Virénin mukaan presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren (ps.) gradusta esiin nostetut ongelmat edustavat valitettavan tyypillisiä virheitä opinnäytetöissä. Gradusta on esitetty plagiointisyytöksiä, mutta professori Virén uskoo, että tällaiset virheet selittyvät pääosin suomalaisten yliopistojen virheellisillä ohjeistuksilla.

Virén kertoo seuranneensa Huhtasaaren tapauksen käsittelyä hämmentyneenä.

– Graduja ja muita opinnäytetöitä tarkastaessa törmää jatkuvasti ongelmallisiin viittauksiin – joskus tosin myös suoranaiseen plagiointiin (jälkimmäiseen tosin ehkä vain kerran vuodessa). Hämmentävää nyt käytävä keskustelu onkin lähinnä siksi, että samanlaisia viittauksia, joita nyt ruoditaan, löytyy tuhansista graduista eri oppilaitoksissa, Turun yliopistossa työskentelevä Virén kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Olisin valmis uskomaan, että suuri syy ongelmallisiin viittauksiin on niissä ohjeissa, joita aikanaan on jaettu opiskelijoille. Ainakin yhteiskuntatieteissä ohjeet ovat olleet huonoja, jopa vääriä, jos mittapuuna pitää tieteellistä julkaisukäytäntöä.

Huhtasaaren gradusta on löydetty kappaleita, jotka vaikuttavat kopioidun sanasta sanaan aiemmista suomalaisteksteistä. Kappaleiden perässä on lähdeviite, mutta se ei viittaa suomalaisiin opinnäytteisiin eikä välttämättä samaan lähteeseen, johon alkuperäinen suomalaisteksti viittasi. Lue tarkemmin: Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Virénin mukaan opiskelijoiden virheelliset ohjeistukset ovat johtaneet siihen, että ”vieläkin tuskastuttavan usein törmää teksteihin, joissa kappaleen lopussa on vain sulkumerkeissä viite tyyliin (Kylmäposki-Ruutana1999, s. 2)”.

– Mistään ei ilmene, tarkoittaako tämä sulkulause sitä, että teksti on suoraa sitaatti, lähestulkoon suora sitaatti (sanoja muutettu), samansisältöinen tulkinta asiasta vai viite siitä, että asiaa on käsitelty viitatussa julkaisussa. Tai jotain ihan muuta, professori harmittelee.

Epäselvää viittaustapaa on Virénin mukaan karsittu muun muassa taloustieteen alalta.

– Mutta palataan vielä Huhtasaareen. Jos näitä lähdeviittausjuttuja (tai jopa plagiointia) ruvetaan ruotimaan, niin kohtuulista olisi, että ne tehtäisiin samalla tavalla kaikkien julkisuuden henkilöiden osalta – jos siihen nyt suurta tarvetta on. Vaalikampanjan alusviikko ei varmaankaan ole oikea aika siihen työhön, professori katsoo.

Jyväskylän yliopisto on käynnistänyt esiselvityksen Huhtasaaren pro gradu -työstä plagiointiväitteiden vuoksi.

Lue myös: Laura Huhtasaaren gradu saatetaan seuloa tietokoneohjelmalla – yliopiston selvitys venymässä yli vaalipäivän

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Huhtasaaran kannatus on johtanut mustamaalaukseen tiettyjen tahojen suunnalta - itse grdulla ei ole mitään merkitystä sillä se on aikanaan hyväksytty. Periaatteessa kaikkien ehdokkaiden menneisyydestä hakemalla löytyy jotakin kielteistä.

Jan Rintala

Turhaa on pyristely ihmisten pään kääntämiseksi, minä ainakin äänestän Lauraa, vaikka joku todistaisi Lauran kopioineen koko gradunsa. Tämä siksi, ettei pahat tahot saa tahtoaan lävitse. Tämä kohu jo osoittaa sen, että ihmisten kuuluu äänestää Lauraa, kun hän ei kuulu tähän "rottalaumaan", mikä häntä vainoaa.

Risto Jääskeläinen

Prof. Virenillä oikea näkökulma asiaan. Eihän ole aivan oikein, että vain mahdolliset Huhtasaaren gradun puuttellisuudet tongitaan, vaan kyllä se pitäisi vähintäänkin suhteuttaa aikansa keskitasoon.
Tässä siis on ajankohtakin huomioitava. Onhan eräs menneisyyden väärä profeettakin saanut puolustajat vetoamaan siihen, että hän ei ollut rikollinen silloisen lain mukaan, vaikka olisikin nykylain puitteissa.

Tapio Meriluoto

Paljon nolompaa on se, että Uusi Suomi ylipäätäänkin hurahti lähtemään tähän kohuun mukaan näin suurella innolla.

Uutisankan julkaisemnen ei koskaan tee lehden maineelle hyvää, ja vieläkin kyseenalaisemmaksi asia muuttuu, mikäli sen taustalta löytyy jotain poliittista tai kaupallista tarkoitushakuisuutta. Ja juuri tästähän on nyt kyse.

Ehkäpä mielenkiintoisinta koko asiassa on kuitenkin havainto siitä, millaista kipuilua tämän kohun kuivuminen kokoon aiheuttaa Huhtasaaren poliittisten vastustajien leirissä: kun professoritasolta huomautetaan, että Huhtasaaren gradu on laadittu juuri niiden ohjeiden mukaisesti, joita Jyväskylän yliopistossa opiskelijoille tuohon aikaan annettiin, moni rupeaa jo moittimaan näitä professorejakin siitä, että ovat puuttuneet asiaan.

Julkisuuteen levinneen väärän tiedon oikaisemista ei siis saisi tehdä, jos poliittisesti "väärä" taho hyötyy tästä oikaisusta!

Pasi Salmi

Plagiointi ja huonosti viitatut ja lainatut lauseet ovat pääosin ns. psedotieteiden ongelmia eli humanististen tieteiden ongelmia. Luonnontieteissä hyvin harvoin näin menetellään. Näin meille opetettiin jo 1990-luvulla. Ei kukaan luonnontieteilijä lainaa lauseita esim. evoluutiotutkimuksessa Darwinin Lajien synnystä vaan viittaa. siihen julkaisuna. Ja näin olen itsekin menetellyt. Kuten oma proffani aikooinaan totesi: akateeminen ihminen on hlö, joka osaa etsiä ja analysoida olemassa olevasta tiedosta uutta tietoa vähintäänkin omalla äidinkielellään suullisesti ja kirjallisesti.

Timjoh Ken

Onko Suomessa mielipiteen vapaus? Riippumatta siitä kannataako Persujen näkemyksiä, on heillä oikeus esittää mielipiteensä eikä silloin Kirsi Heikelin (YLE) häiriköinti tai graduvihjailu kuulu asiaan. Mikäli on suvaitseva, tulisi olla oikeasti suvaitseva eikä määrittää suvaitsevuutta oman näkemyksen perusteella.

Krisse Vuorinen

Kuis olis Viren tarkastella Paavo Väyrysen väitöskirjaa, jossa useimmat lähdeviittet nojaavat Brundlandin komission muistioon, joka ei ole tieteellisti todistettu lähdeaineisto, vaan komission muistio! 'Tukisukkien käyttö yhteiskunnallisesti ristiriitaisissa tilanteissa' poikisi epäilemättä paljon lähdeaineistoa. Paljon muutakin on kyseisessä teelmässä moitittavaa, mutta lienee teidän akateemisten juttu.

Tapio Meriluoto

Myös uudempia - ja yhteiskunnallisesti paljon tärkeämpiä - esimerkkejä löytyy tältä saralta.

Esimerkiksi Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) julkaisuissa on hyvin tavallista, että viitataan lähteisiin jotka ovat täysin ei-tieteellisiä. Esimerkiksi vuoden 2007 raportin lähdeviitteistä peräti 30 % viittasi tällaiseen lähteeseen.

Tästä huolimatta nämä IPCC:n raportit on meillä Suomessa tapana mediaväen keskuudessa hyväksyä jonkinlaisena absoluuttisena totuutena - vai pitäisikö sanoa että jumalallisena totuutena - jota ei saa vähäisimmässäkään määrin epäillä eikä kyseenalaistaa.

Jaakko Karki

Professori Matti Viren puhuu taas asiaa.
Sitäpaitsi, opiskelijan pro gradu tutkielma on vain maisterin tutkinnon opinnäyte, se ei ole mikään olemassaolevaan tietoa lisäävä väitöskirja, jossa argumentit pitää olla paikallaan, omaperäisiä ja asiallisilla lähdeviitauksilla tai siteeratuilla lainauksilla varustettu.

Jouko Kauppinen

Aikataulu ihmetyttää, miten se sattui tulemaan esille juuri pahimpaan aikaan. Onko Huhtasaari syytön vai syyllinen, se vaikuttaa kielteisesti vaalitulokseen, oli sitten lopputulos mikä tahansa. Eikö olisi voitu asia selvittää aikaisemmin, silloin jos on syyllinen, niin olisi ollut oikein että äänestäjät sen tietäisivät, mutta jos ei, se olisi tuonut Huhtasaaren samalle lähtöviivalle toisten ehdokkaiden kanssa.

Milli Maja

Eikös Niinistön juristin papereissakin ollut jotain häikkää. Katainen taisi väärentää paperinsa. Jos ruvettaisiin penkomaan jokaisen akateemisen poliitikon graduja, samanlaisia kuin Lauralla löytyisi lähes jokaisella. Täysin naurettavaa touhua tämä mustamaalaus.