Keskiviikko 22.5.2019

Vaalikonkari: ”Juha Sipilä ja Antti Rinne joutuvat miettimään omaa asemaansa”

Luotu: 
28.1.2018 23:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tuula Haataisen ja Matti Vanhasen heikko vaalitulos pakottaa puoluejohtajat Antti Rinteen ja Juha Sipilän miettimään omaa asemaansa, katsoo Ylen pitkäaikainen politiikan toimittaja ja vaaliasiantuntija Tarmo Ropponen.
|

Juha Sipilällä ja Antti Rinteellä on nyt kova miettimisen paikka, kommentoi Yleisradion pitkäaikainen politiikan toimittaja ja vaalilähetysten vakiokasvo Tarmo Ropponen Uudelle Suomelle presidentinvaalien tulosta.

Sipilän johtaman pääministeripuolue keskustan ehdokas, ex-pääministeri Matti Vanhanen jäi vaaleissa 4,1 prosenttiin äänistä. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n Tuula Haatainen pärjäsi vielä kehnommin jääden 3,3 prosenttiin.

Ropposen mielestä tämä tarkoittaa sitä, että myös puoluejohtajat Rinne ja Sipilä ”joutuvat miettimään omaa asemaansa ja puolueensa asemaa”.

– Vaikka puoluejohtajat sanovat, että tämä on henkilövaali eikä tässä ole sen kummallisempaa, niin kyllä minä sanon, että SDP:n Antti Rinteellä ja keskustan Juha Sipilällä on kova miettimisen paikka. Heidän alta karkaa väkeä, lähinnä nyt Niinistön taakse, Tarmo Ropponen pohtii.

– Seuraavissa eduskuntavaaleissa kumpikin herra, jos ovat näillä paikoillaan, on kovan paikan edessä. Eivät he voi vastuutaan välttää sanomalla, että tämä on vain henkilövaali, jolla ei ole puoluepoliittista merkitystä.

Juha Sipilä tokaisi aiemmin tammikuussa radiohaastattelussa, että Vanhasen tulos presidentinvaaleissa voi vaikuttaa myös hänen kentältä saamaansa tukeen keskustan kenttäväen piirissä. Sunnuntaina hän veti sanojaan takaisin vedoten kannustavaan palautteeseen, jota on saanut lausuntonsa jälkeen. Sen sijaan keskustan kunniapuheenjohtaja, kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen totesi, että hänen Vanhasta selvästi korkeampi äänisaaliinsa on viesti keskustapuolueelle.

– Minä toivon, että vihdoin keskustan johdossa ruvettaisiin miettimään, mitä puolueen pitäisi tehdä. Puolueen kannatushan on suorastaan romahtanut ja poliittista linjaa pitäisi korjata, Väyrynen sanoi.

”Seuraavissa eduskuntavaaleissa kumpikin herra, jos ovat näillä paikoillaan, on kovan paikan edessä”

Samaan aikaan Aamulehti kertoo, että Väyrysen presidenttiehdokkuuden taustalla voi olla suunnitelma Sipilän haastamisesta keskustan puoluekokouksessa tulevana kesänä. Puoluekokouksen valitseman puheenjohtajan johdolla käydään eduskuntavaalit keväällä 2019.

Lue myös:

Väyrynen rökittämässä Matti Vanhasen – keskustan puoluetoimistolla vaietaan

Paavo Väyrynen myönsi heti: Toista kierrosta ei tule

Juha Sipilä kytköksestään Matti Vanhasen tulokseen: Sain palauteryöpyn – vaalitulos ei saa vaikuttaa

Jos keskusta ja SDP ovat presidentinvaalin häviäjiä, on vaalissa helppo nähdä ainakin kaksi voittajaa. Istuvan presidentin Sauli Niinistön ylivoimaiselle vaalivoitolle Tarmo Ropposella on hyvin yksinkertainen selitys: Niinistö on hoitanut tehtävänsä hyvin.

– Tässä kansainvälisessä tilanteessa, joka on epävarma lähellä ja kaukana, haetaan jatkuvuutta ja ollaan tyytyväisiä siihen, että Niinistö on hoitanut hyvin, jopa erittäin hyvin tonttinsa ulko- ja turvallisuuspolitiikan johdossa. Suomalaiset kaipaavat nyt turvallista, vakaata ja varmaa johtajaa, jolta odotetaan myös sisäpolitiikan puolella tekoja ja kannanottoja.

Toinen voittaja on perussuomalaisten Laura Huhtasaari – ensimmäisen kauden kansanedustaja – joka sijoittui kolmanneksi Niinistön ja Pekka Haaviston (vihr.) jälkeen. Huhtasaari sai 6,9 prosenttia äänistä voittaen Paavo Väyrysen.

– Huhtasaari on positiivinen yllätys, kun ajatellaan miten kokematon hän on ja miten vaikeassa tilanteessa perussuomalaiset oli Sinisten lähdettyä puolueesta pois. Siinä mielessä Huhtasaari pärjäsi hyvin ja se, että hän voitti Väyrysen, joka samoilla apajilla liikkuu, ja sai noin seitsemän prosenttia äänistä, on hyvä saavutus.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Ari Alsio
Ari Alsio
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Sipilä on niin kiero luikero, että hakee sen porsaanreiän, vaikka mistä. Huokaisen syvään helpotuksesta, kun tuo körmy saadaan joskus kammettua tuolta ulos. Pn mennyt maku sekä Keskustaan, että Kokoomukseen tämän vaalikauden aikana, eikä niinkään päätöksenteon kannalta, vaan ihan puhtaasti hekilökysymysten takia.

Veikko Mäkitalo

Kaksi piirua-vasemmalle Rinne todisti tyhmyytensä kommentoidessa toimittajalle vaalitulosta. Ei sitten viitsinyt etukäteen laatia meriselitystä väistämättömästä katastrofista feministinen ulkopolitiikkka keihäänkärkenä vaaleihin joutununeen Haataisen rökäletappiosta. Melkein luulisi, että odotti laskentatuloksia Afrikan uurnista , joita ei ollutkaan reaalimaailmassa.

Arvo Tammela

Irma Asikainen, kertokaa ihmeessä perustelunne julkisesti lausumallenne " Sipilä on niin kiero lokero, että hakee porsaanreiän vaikka mistä. Ellette siihen pysty, kannattaa katsoa peiliin ja katsoa kuvaa. Mikäli sieltä näkyy Sipilän kuva voitte onnitella itseänne rehellisyydestänne.

Pentti Westerholm

Näin ajattelin vaalitulosta.Keskustan ja SDP kannatajat olivat sitä mieltä,että Niinistö on paras ja sillä siisti.VIhreät,RKP,Vasemmisto ja PerusS äänestivät lähinnä omiaan.Väyrynen sai ääniä Keskustasta ja PerusS kannattajilta.Tulevat eduskuntavaalit ovat sitten uusi tilanne .Mutta,kuitenkin SDP ja Keskustalla on kova urakka kuroa rakoa umpeen.Pääministerin paikka on tiukassa,taistella täytyy,kun kansa päättää.

Risto Salonen

Voi vaalitulos olla näpäytys myös ay-johtoiselle demaripuolueelle, vaikka tuleen heitettiinkin vain kolmosketjulaisia naisia, kun ei miehistä ollut vastuuta kantamaan.
Hyvä vaalikampanja. Taisi olla ensimmäinen kerta Mannerheimin jälkeen, kun aidosti valittiin presidentti eikä puolue- (eikä NL-)ehdokas.

Teijo Myllylä

Palkansaajissa ei kikyn myötä ole juuri kavereita miljonääri sipilälle, eikä myöskään vanhusten puolue demareille. Kansalaisten ostovoima ei kiinnosta valtaa pitäviä, yritysten osingot ja veronkierron ystävien hyysääminen sitäkin enemmän, hallintorekisterit ja vakuutuskuoret ovat poikaa. Koskahan alkaa vaalipropakanda? Ei varmaan siihen kauaa mene. Jo on eläkeläisillä ja duunareilla taas ystäviä, ja kaikki ovat työväenpuolueita. Nyt näyttää siltä että pari olisi yöväenpuolueita.