Tiistai 18.6.2019

Professori SAK:n ja Juha Sipilän kiistelystä: ”Kiky-peruste ei vaikuta todelliselta”

Luotu: 
31.1.2018 20:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arkistokuvassa neuvottelemassa yhteiskuntasopimuksesta eli kiky-sopimuksen edeltäjästä SAK:n väen kanssa maaliskuussa 2016.
  • Näin hallitusohjelman ehdollisista lisäleikkauksista kerrottiin hallitusohjelman 2015 esittelymateriaaleissa.
|

Hallitus ja SAK tappelevat parhaillaan siitä, rikkooko työttömyysturvan aktiivimalli hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen solmimaa kikyä eli kilpailukykysopimusta. Työoikeuden professori Seppo Koskisen mielestä SAK:n perustelu aktiivimallin vastustamiselle ei näytä todelliselta.

SAK on väittänyt, että aktiivimalli on kiky-sopimuksen vastainen. Keskusjärjestön näkemyksen taustalla on hallitusohjelman kirjaus ehdollisista lisäleikkauksista, Uusi Suomi uutisoi tänään keskiviikkona. Hallitusohjelmaa esitellessään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti hallituksen jättävän tekemättä nämä 1,5 miljardin euron leikkaukset, jos yhteiskuntasopimus eli sittemmin kilpailukykysopimus syntyisi.

Mainittuun ehdollisten lisäleikkausten listaan sisältyi 120 miljoonan euron leikkaus työttömyysturvaan. SAK katsoo, että kun kiky-sopimus on syntynyt, ei työttömyysturvaa siis tulisi leikata. Kilpailukykysopimus edellyttää, että hallitus luopuu laatimastaan ehdollisesta leikkauspaketista.

Aktiivimalli kyllä leikkaa työttömyysturvaa, mutta ei kaikilta työttömiltä eikä mainitun 120 miljoonan euron edestä. Tämän takia hallituksessa katsotaan, että ”tämä kokonaisuus ei todellakaan ole leikkaus, eikä myöskään aktiivimalli itsessään, joka useimpien tapauksessa ei ole sitä”. Pääministeri Sipilä kiisti tänään tiukasti, että aktiivimalli olisi millään tapaa kiky-sopimuksen vastainen.

Myös Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen katsoo, että työttömyysturvan leikkaus tarkoittaa tyypillisesti säästötoimenpidettä, joka leikkaa kaikilta.

–Jos heikennettäisiin esimerkiksi päivärahaa kaikkien osalta tai jos sanottaisiin, että karenssit tulisivat aina tietyissä tapauksissa kaikille, se on leikkaus, Koskinen tarkentaa Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa leikkauksessa ei voi olla kyse siitä, että joidenkin kohdalla tulos on positiivinen ja joidenkin kohdalla negatiivinen, kuten aktiivimallissa on. Aktiivimallissa työttömyysturvan leikkautumisen voi estää osoittamalla riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työllisyyspalveluissa. Koskinen huomauttaa, että aktiivimallista saattaa koitua myös lisäkustannuksia, jos työvoimapalveluihin joudutaan palkkaamaan lisää henkilöstöä.

Koskisen mukaan on vaikea nähdä, että sillä, mitä osapuolet ovat kikyssä sopineet, olisi tarkoitettu aktiivimallin tyyppistä leikkausta. Todennäköisempää on, että tarkoitettiin perinteistä työttömyysturvan leikkausta, vaikkakaan ulkopuoliset eivät voi todella tietää, mitä neuvotteluissa on tarkasti sovittu. Se on vain mukana olleiden osapuolten tiedossa.

SAK:n protestin kiky-peruste on siis heikolla pohjalla?

–Ulkopuolisen näkökulmasta kiky-peruste ei vaikuta todelliselta, Koskinen vastaa.

Koskinen huomauttaa, että aktiivimallia ei todennäköisesti ollut edes olemassa silloin, kun kikystä sovittiin, joten varsinainen aktiivimalli tuskin oli esillä neuvottelupöydässä tai missään listoissa, joita kikyä varten laadittiin. Niinpä siitä on hankala puhua kikyn vastaisena.

Koskisen mielestä aktiivimalli on ”työttömyysturvassa tosi pieni juttu” ja karenssit paljon isompi asia. Jos hallitus loisi uusia karensseja, ne olisivat Koskisen mielestä paljon todennäköisemmin kiky-sopimuksen vastaisia.

Hallitus valmistelee parhaillaan omatoimisen työnhaun mallia, josta odotetaan valmista esitystä tänä vuonna. Luonnoksen perusteella työttömille olisi tulossa uusi velvoite, joka tuo työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

LUE MYÖS:

Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys” – Aktiivimalli-riitelyssä on kyse tästä

Sampo Terho syyttää nyt SDP:tä lakoista: ”Johti aktiivimallin vastaista operaatiota”

Antti Rinne Sipilän ja Terhon epäilyistä: ”Taitavat peitellä huonoa omatuntoa”

Kansanedustaja tyrmää Teollisuusliiton lakkopuheet: ”Uskomatonta – pyhittää työpaikkakiusaamisen”

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Ei ole sivuseikka Sak:lle vaan tämän koko mielenilmauksen tärkein syy. Ja se syy on murenemassa.

Toivottavasti ette laita kovin suurta toivoa tähän mielenilmaukseen tai muutenkaan äy-liikkeen tukeen joka jo nyt on hajonnut kun Akava ja Sttk ei halunneet mukaan.

Myöskään demarien lupaukseen aktiivimallin kumoamiseksi eduskuntavaalivoiton (erittäin epätod.näköisen) jälkeen ei kannata antaa sen suurempaa arvoa koska demarit ei ole yksin menossa hllituksessn. Siellä tulee istumaan kokoomus ja Petteri Orpo myös (toivottavasti myös Elina Lepomäki) eikä demarit ole asiassa niin tosissaan että tekisivät aktiivimallista hallituskysymystä.

Marja-Liisa Kalkela

Miksi ex-palkansaajan,veronmaksajan,työttömän pitäisi tehdä ilmaistyötä sosiaaliturvaansa vastaan?

* Ansiopäivärahan saajan keskimääräinen palkka ennen työttömyyttä
on noin 2 500 euroa kuukaudessa.
Ansiosidonnainen -16 1 625 € -54 €
ennakkopidätysprosenttia korotetaan vähintään 25 %:iin ansiopäivärahaa maksettaessa.
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry
1.1.2018 - Jos ansiosidonnaisen päivärahasi verotuksessa käytetään palkkaverokorttia, veroa pidätetään aina vähintään 25 %, vaikka korttiin merkitty veroprosenttisi olisi tätä pienempi.

Peruspäiväraha on 20x 32,40 € vuonna 2017
vero 20% /Kela

Työttömyysturvan verotus palkkatuloa kireämpää
Yle
Työttömyysetuuksien verotus on tällä hetkellä huomattavasti palkkatulojen verotusta kireämpää, koska työttömät eivät ole oikeutettuja vastaaviin vähennyksiin. Työttömyysetuuksien ja palkkojen verotuksen välinen ero on kasvanut, kun työnteon kannustavuutta on pyritty lisäämään kasvattamalla työtulovähennystä.

JK.Eurothan menee 100% yrityksille kulutuksessa ja ALV 14%-24% valtiolle joka ikisestä työttömyyskorvauksesta.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #22

Kuten sanoin tuolla jossain muussa keskustelussa että tuosta ilmaistyöstä ollaan samaa mieltä. Sitä ei pitäisi joutua kenenkään tekemään, ei 9:llä eurolla eikä ilmaiseksi. työstä, oli se sitten harjoittelua tms. pitää saada palkka.

Marja-Liisa Kalkela

Lopettakaa ruikutus, työnantajat!

Lopettakaa se ruikutus! Näin kuuluu Turun yliopiston työoikeuden professorin Seppo Koskisen viesti niille työnantajille, jotka valittavat suomalaisten työmarkkinoiden jäykkyyttä ja liian korkeaa irtisanomissuojaa.

Sutta ja sekundaa, haukkua ja parkua
Melkein yhtä tuliset terveiset Seppo Koskinen lähettää hallituksen suuntaan. Kritiikki kohdistuu lainvalmistelun tasoon, johon myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka kiinnitti alkuvuodesta huomiota. Siinä missä tämä kritisoi lainvalmistelua yleensä, on Koskisen tähtäimessä hänen leipälajinsa, työoikeus.

– Sipilän hallituksella on vähän samanlainen henki kuin Donald Trumpilla: jotain pitäisi saada äkkiä aikaiseksi, ja sitten kun yrittää, tulee sutta ja sekundaa, haukkua ja parkua.

Koskinen painottaa, että tämä on leimallista nimenomaan nykyhallituksen työskentelylle.
21.3-17
Motiivi-lehti

Jk.Viisaita sanoja .

Kalle Kaskinen

KIKY peruste mureni. Aktiivisuus Rinteen malliin. SDP Rinne laittaisi pitkäaikaistyöttömille työvelvoitteen seitsemän kuukauden työttömyyden jälkeen. Rinne on 2015 antamansa lupauksen takana. Vaihdettaisiko torilla puheenaihetta.

Pekka Perälä

tuollahan se on lopussa,jos aktiivimallia ei peruta,annetaan pirulle pikkusormi se vie koko käden,eli kiristyksiä luvassa .
Hallitus valmistelee parhaillaan omatoimisen työnhaun mallia, josta odotetaan valmista esitystä tänä vuonna. Luonnoksen perusteella työttömille olisi tulossa uusi velvoite, joka tuo työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Aina ei voi olla toisen elätettävänä!

Tarkoitatko Kansan- sosiaaliturvasta elätettävänä kaikki 5milj kansalaista?
Onko nuo kaikki työssä ja maksaa veroja sosiaaliturvaansa?
Kelan kaikki-etuudet,tuet,lisät,vähennykset,eläkkeet on samaa kansan sosiaaliturvaa .Jota saa vauvasta-vaariin kaikki Suomen kansalaiset.
Rahat siihen kerätään kuntien ja valtion keräämillä veroilla,siis kansan rahoja.
Työtön maksoi joka tilistä työssä ollessaan veroja siihen.Maksaa nytkin työttömyysturvastaan veroja 20%-24% toiseen kertaan+Alv 24%.

Ne ei ole keneltäkään pois koska jokainen saa kelasta etuuksia kaikki mihin kulloinkin on oikeutettu.Lapsilisistä-vanhuuden ajan korvauksista lähtien.

Kukaan ei elätä ketään koska rahat on kansan rahoja. Ei valtion,Ei hallituksen,Ei työssäkäyvien .

Siinä missä pääomatuloja,ansiotuloja saavat saa Kela-etuudet tulojensa päälle,työtön saa kuukauden elantoon tukensa koska tuloja ei ole työttömyyden takia.
Työttömyys ei tee hänestä eroa muista kansalaisista eikä poista hänen oikeuttaan perustuslain mukaan saamasta Kansan sosiaaliturvaa.

Se olisi hyvä jokaisen 5,4 milj.kansalaisen "Sossupummin" Kelan rahoista hyvä muistaa.
(vaikkapa silloin kun saa:
Kela-vähennyksen lääkäri,hammaslääkäri,lääkelaskuihinsa tai nostaa Nordean seinästä 12x vuodessa 17vuoden ajan per lapsi lapsilisiä
yhdelle n.24 000e/17v) Ilman työvelvoitetta.

Arto Nurmi

Aika ristiriitaista: "Aktiivimalli kyllä leikkaa työttömyysturvaa, mutta ei kaikilta työttömiltä eikä mainitun 120 miljoonan euron edestä. "

Jos tuollainen ei ole leikkaus niin mikä se sitten on, lisäsatsaus vai? Professori itse tuntuisi nyt kuitenkin keksivän eri perusteita kiertää varsinainen todellisuus kuten "tyypillisesti".

Pekka Perälä

joskus on mentävä töihinkin.mitä hittoa tuo oli, kyllä tuo velvollisuus koskee jokaista työtöntä työnhakijaa ei vain pitkäaikaistyöttömiä, ja en ole mistään löytänyt miten tuo leikkaus tehdään ,ollaanko ensin 3kk normaali päivärahalla ja kun ei täyty velvollisuus peritäänkö nuo 3kk maksetuista rahoista jälkikäteen 4kk päivärahasta eli noin 100euroa,ja taas 3kk jakso ja sitte taas otetaan 100euroa seuraavasta. turha sanoa laittakaa säästöön,muutenki viimesenviikon joutuu lainarahalla ruokaa hakemaan.

Jorma Nordlin

On käytännössä työttömyysturvan leikkaus, koska työttömistä tuskin suurin osa tulee täyttämään aktiivimallin ehtoja. Sipilän väittäessä ettei se sitä ole, niin väite perustuu aktiivimallin toimimiseen. Sipilä jo kovisteli työnantajia aktiivimallin toteuttamiseen haukkumalla heidät etukäteen lampaiksi, jos eivät lähde mukaan.

Työnantajat nyt ratkaisevat muodostuuko mallista työttömyysturvan leikkaus, vaiko ei.

HE 124/2017:

- -"Useissa lausunnoissa katsottiin, että aktiivimallin ulottaminen työmarkkinatuen saajiin tarkoittaa käytännössä etuuden tason automaattista leikkaamista, jopa pysyvästi mutta vähintäänkin pitkäaikaisesti. Lisäksi monissa lausunnoissa katsottiin, että työllistymismahdollisuuksien alueellisten erojen vuoksi malli kohtelee asuinpaikan perusteella epätasaarvoisesti työttömyysetuuden saajia. Lausunnoissa katsottiin myös, että ammattialakohtaiset mahdollisuudet työllistyä lyhytkestoisesti vaihtelevat niin suuresti, että myös tästä erosta syntyy epätasaarvoa työttömyysetuuden saajien kesken. Tältä osin alkuperäisen esityksen muuttamista ei pidetty sen työllisyyden lisäämistä koskevaa tavoitetta tukevana."- -

Lähde: Finlex.fi

https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170124

Pekka Perälä

kyllä nuita säästöjä olis voinut muualta hakea kuin vähäosaisilta, viimeseen 5vuoteen ei ole työttömyyspäiväraha noussut senttiäkään päin vastoin pienentynyt muutamalla sentillä päivä, sama 20% verotus kokoajan, paljon on hinnat ruoka,vuokrat,terveysmaksut nousseet tuona 5v aikana. mihin ne säästöt käytetään koskaan ei ole muka rahaa mihinkään,nythän on suomentalous jo parantunut eikö se pitäs riittää,ahneella paskanen loppu

Pekka Perälä

perustas valtio ja kunnat itse niitä työpaikkoja mutta ei kun tehdään toisin päin yksityistettään ja lakkautetaan kaikki, vastuu työpaikoista siirretty yksityisille yrityksille,jatkuvasti yit neuvotteluja missä milloinkin ja porukkaa pihalle.

Kenneth Ainetdin

Kyllä ole sinäkin Perälä ihme ukko! Itse olen 4 lapsen yksinhuoltajan pahnan pohjimmainen. Keskikoulun kävin vielä päiväkouluna, mutta ainaisen rahapulan vuoksi menin iltalukioon ja päivätöinä olin SYP:n tsupparina. Tämä tapahtui kun olin 16v.

Parin vuoden kuluttua kun täytin 18, ryhdyin jakamaan lehtiä opiskelujeni ohella (15 vuotta yhtäjaksoisesti). Kun valmistuin, niin lopetin lehdenjaon ja siirryin toimistohommiin. Nykyisin ole yksityisyrittäjä enkä ole ollut päivääkään työttömänä.

En voi ymmärtää tätä ininää ja vinkumista. Töitä on jos niitä viitsii tehdä!!!!!!!!!!!!!!!

Marja-Liisa Kalkela

Bravoo.
-Ottakaa oppia kaikki 600 000 työtöntä.
Noin työttömyys "häviää" kuin taikaiskusta.
Aivan kuten U.Leppäsen aikoinaan vuodessa poistama työttömyys. Noin helppoa se on kas kun sitä ei ole hoksattu jo -93 kun edellinen jätti työttömyys laman jälkeen.

Lotto voittokin tekee saman jos osuu kohdalle ,tai mukava perintö.

JK.Oliko kertomuksesi Lehman-laman aikainen -08-15 tapahtunut?
Vai Microsoftin,Nokian,Postin,Anttilan ym. jätti irtisanomisen aikoihin?
Jos töitä "on" niin miksi niitä ilmaiseksi tekee nyt n.400 000?
Miksi 18t/3kk pätkätöitä tarjotaan yli 300 000 vakituista työtä vailla oleville leikkausten uhalla?

Pekka Perälä

Töitä on jos niitä viitsii tehdä!!!!!!!!!!!!!!!. Kyllä se turha yli 50v joka saattaa olla vielä sairauden takia rajoitteinen ottamaan ihan mitä vain työtä vastaan hakea mihinkään työpaikkaan,no hakea voi mutta tietää mikä vastaus.lääkärit ei kuitenkaan katso sairautta riittävänä B-lausuntoon.mistä on sellanen käsitys että työttömät ei tee mitään,eiköhän jokaisella työttömällä ole CV-netit,rekisterissä vuokrafirmoihin jne: yhdestäkään nuista ei tule mitään ehdotusta edes minne vois käydä itseään tarjoamassa, ainut vaihtoehto on perustaa se oma yritys ,sekö tuo toimeentulon ja pah ,tiukalle menee että saa edes toimitilojen vuokran maksettua.

Gun-May Arffman

Onneksi olkoon Kenneth. Sinulle on elämä hymyillyt. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Omaan napaan tuijottaminen ei tuo ymmärrystä toisten ihmisten arjesta. On onnettomuus Suomelle, että hallituksessakin istuu nyt näitä omaan napaan tuijottajia, jotka eivät hahmota kokonaisuutta.

Mauri Gardin

Oleellista on, että SAK ja sen tukijalat SDP ja VAS on ottanut johtavan poliittisen roolin. He johdattavat mieluummin työttömät mielenosoituksiin kuin töihin. SAK tarvitsee uusia jäseniä, SDP ja VAS pitävät "vaalikarjansa". Perheiden arki vaikeutuu.Hävytöntä!

Pekka Perälä

Miksi jokin yritys palkkais työttömän vaikka viikoksi hätäaputöihin kun he saavat vastaavan ammattitaidon omaavan henkilön ilmaiseksi työvoimakoulutussa olevista työharjoitteluun.Toki yrittäjä saa työharjoittelussa olevalle palkkaa maksaa jos haluaa,mutta työttömälle hänen tulee maksaa sellanen tuntipalkka että se on hyväksyttävä raha mitä aktiivimalli hyväksyttävästi edellyttää.