Keskiviikko 19.6.2019

Lohelan syrjäytys on lähtölaukaus – Eduskunnassa käynnistyy valtaruletti

Luotu: 
1.2.2018 08:12
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksessa ja Sdp:ssä pyörähtää maanantaina valtaruletti, kun uuden istuntokauden aluksi sinisten puhemies Maria Lohela työnnetään syrjään.
|

Sisäministeri Paula Risikon ilmoittautuminen eduskunnan puhemieskilpaan mutkisti kokoomuksen nimityskuvioita keskiviikkona. Parlamentin ykkösvirkaa tavoittelee nyt neljä kokoomuksen edustajaa, Risikon lisäksi Ilkka Kanerva, Anne-Mari Virolainen ja Arto Satonen. Puolueen johto joutunee miettimään asiaa maanantaiaamuna pidettävään eduskuntaryhmän kokoukseen asti.

Maanantaina iltapäivällä eduskunnassa pyörähtää valtaruletti, koska sinisten ryhmää edustavan Maria Lohelan tilalle puhemieheksi valitaan puolueiden tekemän sopimuksen mukaan kokoomuksen edustaja ja toiseksi varapuhemieheksi sosiaalidemokraatti. Puhemiehistö on oltava selvillä ennen tiistaita, jolloin pidetään valtiopäivien avajaiset. 

Sinisten ryhmää edustava Lohela joutuu väistymään, koska hänet valittiin paikalle perussuomalaisten edustajana 2015, jolloin puolue oli vielä eduskunnan toiseksi suurin. Perussuomalaiset kuitenkin hajosi kesällä 2017, eikä siitä irtautuneen sinisen ryhmän koko oikeuta enää puhemiehistön jäsenyyteen. 

Valtion protokollassa puhemies on heti presidentistä seuraava eli valtakunnan toiseksi tärkein henkilö. Puhemiehen paikkaan sisältyy myös merkittävä rahapalkkio. Kansanedustajan normaalin 6 407 euron korvauksen sijaan puhemies saa 11 792 euroa.  Varapuhemiehille maksetaan 9 830 euroa kuukaudessa. Puhemiehistön palkkiot ovat suuremmat kuin ministerinpalkkio, joka on 9 103 euroa kuussa. 

Kokoomuksen ryhmässä täsmälliset voimasuhteet eivät ole vielä selvillä, mutta kannatusta puhemieheksi saavat puoluelähteiden mukaan Risikko, Kanerva ja Virolainen. Viime valtiopäivillä toisena varapuhemiehenä toimineen Satosen asema on heikompi, joten hän joutunee siirtymään syrjään, mahdollisesti jonkun valiokunnan puheenjohtajaksi.

Halukkaita enemmän kuin paikkoja 

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja eduskuntaryhmän johtajan Kalle Jokisen edessä on mutkikas valinta, koska puhemiesnimitys johtaa todennäköisesti toiseen nimityskierrokseen. 

Jos puhemieheksi valitaan Risikko, häneltä vapautuu ministerinsalkku, jonka todennäköisesti saa Virolainen. Hänellä on kokemusta sekä sopiva ikä ja sukupuoli: kokoomuksen ministeriryhmään jäisi muuten vain yksi nainen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. 

Jos Virolainen valitaan, häneltä vapautuu EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan puheenjohtajuus. Siihen tehtävään on kokoomuksessa istutettu kokenutta Satosta tai Jukka Kopraa. Myös puolueen oikeistosiiven suosikki Elina Lepomäki saa kannatusta. 

Jos valinta kohdistuu Kanervaan, kokoomuksen on löydettävä hänelle seuraaja puolustusvaliokunnan puheenjohtajaksi. Siinä tehtävässä olisi keväällä johdettava muun muassa kiisteltyjen tiedustelulakien käsittelyä. Satonen sopisi tähänkin, mutta pyrkijöitä on muitakin, muun muassa Kopra ja Timo Heinonen. Jos Orpo ja Jokinen haluavat suosia naista, käytettävissä olisi myös valiokunnan varajäsen, maanpuolustusasioille omistautunut Sofia Vikman. 

Halukkaita on joka tapauksessa enemmän kuin paikkoja, ja kokoomuksen kisassa jakojäännöksen osa voi jäädä Satoselle. Hän oli Alexander Stubbin puheenjohtajakaudella kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, jonka Orpo siirsi sivuun eduskunnan varapuhemieheksi noustuaan itse puolueen johtoon. Suuren valiokunnan puheenjohtajuus voisi olla Satoselle riittävän vahva paikka, joka ei näyttäisi arvon alennukselta. 

Vallankäyttömahdollisuuksien lisäksi valiokuntien johtoon houkuttelee rahapalkkio: Suuren valiokunnan puheenjohtajalle maksetaan 1 188 euroa ja puolustusvaliokunnan johtajalle 720 euroa kansanedustajan palkkion lisäksi.

Haatainen nousee 

Toisen varapuhemiehen paikka siirtyy sopimuksen mukaan Sdp:lle, ja puoluettaan juuri presidenttiehdokkaana palvelleen Tuula Haataisen valintaa voi pitää melkein varmana sen jälkeen kun hän ilmoitti olevansa käytettävissä. Tämäkin asia ratkeaa lopullisesti maanantaiaamuna - Haatainen suostuu, jos ryhmä hänet haluaa. 

Osa demareista pitää kuitenkin Haataista niin pätevänä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, että hänen olisi parempi jatkaa sote-uudistuksen käsittelyä loppuun asti. Siinä tapauksessa toiseksi varapuhemieheksi voisi nousta Susanna Huovinen. Hän kelvannee ryhmälle myös sote-valiokunnan johtajaksi. Muita ehdokkaita Haataiselta perityvään sote-valiokunnan johtotehtävään ovat ex-ministeri Sirpa Paatero ja valiokunnan jäsen Kristiina Salonen. 

Sdp:ssä puhuttavat myös ryhmän puheenjohtajiston valinnat. Keväällä 2016 äitiysvapaalle jääneen Kristiina Salosen tilalle ryhmän varapuheenjohtajaksi nousi Suna Kymäläinen, jonka osa demareista haluaisi vaihtaa takaisin Saloseen. 

Vähimmällä päänvaivalla maanantain nimitysruletista selviää keskustan eduskuntaryhmä, koska ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen on ilmoittanut jatkavansa. Keskustaryhmässä vapautuu kuitenkin yksi varapuheenjohtajan paikka, koska Elsi Katainen siirtyy Hannu Takkulan tilalle Euroopan parlamenttiin helmi-maaliskuun vaihteessa. Takkula siirtyy Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseneksi. 

Keskustan ryhmässä tapahtuu keväällä kuitenkin yksi isompi muutos, kun Mikko Kärnä joutuu luovuttamaan paikkansa europarlamentista palaavalle Paavo Väyryselle. Väyrynen ei tosin jatka keskustassa, vaan aikoo perustaa oman kansalaispuolueensa eduskuntaryhmän.

Lue myös:

Lehdet: Paula Risikko ja Tuula Haatainen valmiita puhemiehistöön

Näkökulma: Ilkka Kanervasta puhemies? Tuli iso este

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Syrjäytys? Eikö demokratia enää kelpaa Uudelle Suomellekaan?

Otsikoinnin ymmärtäisi, jos kyse olisi jostain taustapelistä jossa istuvalla puhemiehellä olisi ollut vielä mahdollisuus jatkaa, mutta taustaklikit junailisivat puheenjohtajan vaihdon kulisseissa.

Ilkka Repo

En voi muuta kuin iloita Maria Lohelan ulosheitosta. Pidin Mariasta, kun hän oli vielä suoraselkäinen perussuomalainen. Maria asuu naapurikunnassa ja on suosittu siellä. Lähti kuitenkin typeryyttään Soinin kelkkaan hillotolpan perässä ja nyt saa sitä, mitä teollaan ansaitseekin. Toivon, että Mariaa ei otettaisi enää takaisin perussuomalaisiin, vaikka polvillaan pyytäisi. Marian ura oli tässä.

Heikki Eertola

Olen surullinen Lohelan puolesta, puolue taustastaan huolimatta hoitanut valtakunnan toiseksi kovinta "pestiään" mallikkaasti. Ehkäpä löytyy "palkkiovirka" Pätevälle nuorelle naiselle, jonka on ansainnut. Valtiomies tasoa ! Harva täällä kommentoiva ymmärtää puhemiehen arvoa !

Kaarlo Erjala

Maria Lohela on hoitanut Eduskunnan puhemiehen tehtävät todella mallikkaasti. Jos valtapoliittiset käytännöt ovat kuitenkin este hänen valinnalleen, niin mielestäni Anne-Mari Virolainen olisi hyvä vaihtoehto uudeksi puhemieheksi.

Henri Järvi

Kirjoitus on oiva kuvaus siitä mitä eduskunnassa oikeastaan käytännössä tehdään. Se on juonittelu paikka ja pesä joka pyörii pullistuneiden egojen vallanhalun ympärillä. Kansalaisilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä koko tuon rappiollisen toiminnan kanssa ja sen legimitointi kannattaisi lopettaa. Tuo porukka kokee olevansa olemassa vain kun peli pyörii. Säälittävää porukkaa.