Keskiviikko 26.6.2019

Virkamiehen Alko-kommentti herättää huomiota – ”Virkistävää kuinka virkamies ei viitsi edes valehdella”

Luotu: 
7.2.2018 11:31
Päivitetty: 
8.2.2018 10:26
  • Kuva: Pyynikin käsityöläispanimo Oy / Propaganda Finland Oy
    Kuva
    Pienpanimot ovat yllättyneet ulosmyyntiluvan saamisen edellytyksistä. Kuvassa käymisastia.
|

Tiedot pienpanimoiden käytännön vaikeuksista saada alkoholiuudistuksen mahdollistamia ulosmyyntilupia herättävät keskustelua.

Yleisradio raportoi asiasta tiistaina. Pienpanimoille on alkuvuodesta selvinnyt, että uuden alkoholilain mukaisen ulosmyyntiluvan saaminen ei ole läpihuutojuttu. Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintovirastolta lupaa hakeneista 15 panimosta vain neljä on saanut luvan.

Panimoyhtiö Tujulta kerrotaan Ylelle, että aluehallintovirasto edellyttää panimolta erillistä myymälätilaa – muun muassa 2,2 metriä korkeita seiniä – ja elintarvikehuoneiston rekisteröintiä luvan myöntämiseksi. Myymälän pitää olla nimenomaan erillinen tila, mutta sijaita panimon välittömässä läheisyydessä.

Ylen mukaan luvan hakemisen monimutkaisuus on yllättänyt jopa lupia myöntävät viranomaiset.

– Tämä liittyy Alkon monopoliin. Sen suojelemiseksi alkoholin myymiseltä vaaditaan tiettyjä kriteerejä, ylitarkastaja Markus Leivonen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta sanoi Ylelle. Tarkennus: Leivonen viittasi tällä kommentillaan käsityöläisoluen myymisen kriteereihin, ei panimomyymälätilan seinärakenteisiin. Lue lisää jutun alaosasta.

Ylitarkastajan kommentti on herättänyt huomiota. Muun muassa liberaalia talouspolitiikkaa ajavan ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen kommentoi asiaa Twitterissä.

– Virkistävää kuinka virkamies ei viitsi edes yrittää valehdella, että asialla olisi jotain tekemistä alkoholihaittojen vähentämisen kanssa. Kyse on puhtaasti Alkon suojelemisesta, Kiesiläinen kirjoittaa.

Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja Amos Ahola tarttuu myös aiheeseen Puheenvuoron blogissaan.

– Saattaa olla että Markus [Leivonen] saa sanomista viimeistään huomenissa, mutta haluan kuitenkin kuvitella, että kyseessä on vapaustaistelija joka on saanut tarpeekseen. Kannustan kaikkia virkamiehiä lopettamaan päättömien ohjeistusten noudattamisen ja vuotamaan ne medialle, Ahola piikittelee.

Kantansa ilmoitti myös oppositiopuolue vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö.

– Pienpanimoiden ulosmyyntiä piti alkoholilailla helpottaa. Nyt näyttää siltä, että byrokratia soveltaa lakia alkoa suojellakseen tavalla, joka polkee yrittäjyyttä ja olutkulttuurin monipuolistamista. Vain harva saanut ulosmyyntiluvan (3/15). Hallitus, nyt olisi täsmennyksen paikka, Niinistö toivoo.

Uusi Suomi ei keskiviikkona aamupäivällä tavoittanut ylitarkastaja Leivosta kommentoimaan asiaa tarkemmin.

Päivitys 8.2.: Leivonen on myöhemmin korostanut, että hänen lausuntonsa on irrotettu asiayhteydestään. Vaatimukset panimomyymälän seinärakenteista tulevat EU:n elintarvikelaista, elintarvikehygienia-asetuksesta ja valmistusverolaista. Leivosen mukaan näillä vaatimuksilla ei ole tekemistä Alkon monopolin tai sen suojelun kanssa. Sen sijaan käsityöläisoluen (ja myös tilaviinin) vähittäismyyntiluvat ovat poikkeus Alkon monopolista. Tämän vuoksi alkoholilaissa on tarkasti säännelty käsityöläisoluen määritelmä niin valmistustavan, valmistusmäärän kuin fyysisen, taloudellisen ja oikeudellisen riippumattomuuden osalta, ja myyntiluvan saaminen edellyttää kyseisen lainkohdan ehtojen täyttämistä.

- Perimmäisenä syynä alkoholilain edellä mainituille kriteereille on (kuten kaikki tiedämme) Alkon monopolin suojelu, Leivonen tarkentaa Uudelle Suomelle.

Alkoholilain kokonaisuudistuksessa on linjattu, että alkoholilain on yhä tarkoitus ”ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja ja ongelmia”, ja ”tämän vuoksi esimerkiksi Alkon vähittäismyyntimonopoli ja alkoholielinkeinojen luvanvaraisuus säilytettäisiin”. Kuitenkin alkoholin saatavuutta lisätään uudessa laissa erityisesti vähittäismyynnissä.

 

 

Lue myös: Kansanedustaja ällistyi tuoreesta Väyrys-käänteestä: ”Ainekset elokuvalle”

Juttua tarkennettu 8.2.: Virkamies Markus Leivonen kertoo viitanneensa Alko-kommentillaan käsityöläisoluen myynnin kriteereihin, ei myymälän seinärakenteisiin. Lisäksi tarkennettua tietoa Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelemistä ulosmyyntiluvista: virastossa on tällä hetkellä vireillä 11 käsityöläisoluen vähittäismyyntilupaa koskevaa hakemusta. Neljälle pienpanimolle on myönnetty käsityöläisoluen vähittäismyyntilupa tähän mennessä. Yhtään hakemusta ei ole hylätty, vaan käsittely on kesken.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sauli Lahtinen

Pieni maa voi ketterästi koe ponnistaa monenlaisia innovaatioita sekä toimia kehityksen kärjessä suunnan näyttäjänä.
Monilla tieteen aloilla elämme murroksesssa.
Harvoin laki ja vanhat moraalisäännöt ja pinttyneet uskomukset ovat totuutta edistämässä.
Byrokraatille joitain työkaluja:
Alkoholi on hermomyrkky. Aseltahydi aiheuttaa tutkitusti syöpää.
Ehdotan lopullista ratkaisua pelleilyyn..alkoholi laittomaksi!

Harri Tapani

"Alkoholi on hermomyrkky"

Aspartaami on hermomyrkky.

https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/laakari-kertoo-nain-haitalli...

" FDA, Euroopan elintarvikevirasto ja Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitävät sitä turvallisena. Aspartaamin elintarvikepakkauksissa käytettävä E-koodi on E951"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aspartaami

"Yllättävä myrkkyniksi! Näin helposti pääset eroon muurahaisista

- sokerittomien mehutiivisteiden sisältämä keinotekoinen makeutusaine, aspartaami on hermomyrkky."

http://www.iltalehti.fi/asuminen/2014050718275400_an.shtml

Harri Ikonen

No oi-voi on tämä hauskaa!
Värkätään laki kauhean metelin kera, jolla pitäisi helpottaa mm. oluen ostoa. Kauppa kehuskeli, kuinka nelos-oluen hinta putoaa 40%, kun se saa sen myyntiisä. Nyt hinta on lähes sama kuin Alkossa. Eli tuonti etelästä jatkuu samana.
Pienpanimoiden ulosmyynti saatiin lakiin, mutta jos sen toteutus on ylläkerrotun mukaista, siinäkin byroslavia osasi pilata kansanedustajien hyvää tarkoittavan asian. Eikö virkamisesten vittuilulla ole mitään rajaa?

Orvo Marjamäki

tama on sama homma kuin aikoinaan Suomea patisteltiin EU;hun. Annettiin kymmenen hyvää mitä kaikkea tulee tapahtumaan kun olemme EU ssa. Mm autot halpenevat kun niitä saa suoraan toisesta EU maasta verovapaasti ym ym. Sitten tuli Tullin byrokraatit peliin lain vastaisesti kieroilemalla homma kustiin. Tosin muutama sitkeä on jaksanut tapella ja tulli on joutunut maksamaan muutamia kymmeniä miljoonia takaisin, mutta ne jotka eivät ole jaksaneet tapella Tullin byrokraatteja vastaan ovat hävinneet rahansa. Sitten on Tulli myös keksinyt tämmöisiä selityksiä, että asiat ovat monen kohdalla vanhentuneita. Mielestäni ei ikinä. Sama on tässä pienpanimohommassa. Jotka ei jaksa tapella häviävät. Kumminkin on niin, että ei Tulli, eikä Alkon monopolia suojelevat virkamiehet voi toimia omin nokkinensa vaan takana täytyy olla valtion virkakoneisto joka suojelee näitä byrokraatteja, suojelevathan nämä byrokraatit valtion etuja!

Mikko Räsänen

Millä palkinnolla virkamiehet saadaan nuolemaan Alkon monopolin saappaita? Onko kyse vain pelkästään siitä, että suomalainen virkamies saa täyden tyydytyksen pelkästään siitä, kun pääsee kyykyttämään kansalaisia. Markus Leivonen on virkistävä poikkeus näiden kaavakeniuhottajien joukossa.

Markus Kilpijoki

"Päivitys 8.2.: Leivonen on myöhemmin korostanut, että hänen lausuntonsa on irrotettu asiayhteydestään. Vaatimukset panimomyymälän seinärakenteista tulevat EU:n elintarvikelaista, elintarvikehygienia-asetuksesta ja valmistusverolaista."
Taitaa Suomi olla ainoa, jossa pienpanimoille tämmöinen asetus on laitettu täytäntöön.