Torstai 25.4.2019

Asiantuntijat keskustalle: Säännöissä Väyrysen mentävä porsaanreikä

Luotu: 
8.2.2018 12:13
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
|

Keskustan tulisi tarkentaa sääntöjään puheenjohtajaehdokkaiden vaalikelpoisuudesta, arvioivat yksityisoikeuden asiantuntijat professori Heikki Halila ja ministeri Lauri Tarasti puolueen pyytämässä lausunnossa.

Keskusta pyysi lausunnon selvittääkseen, voiko puolueen kunniapuheenjohtaja, kansalaispuolueen perustajajäseniin lukeutuva Paavo Väyrynen pyrkiä puolueen puheenjohtajaksi ensi kesän puoluekokouksessa. Vaikka Väyrynen ei nykyisellään sovi ehdokkaaksi, kuten puolue tänään ilmoitti, koska hän on myös kansalaispuolueen jäsen, huomauttavat Halila ja Tarasti, että säännöissä on porsaanreikä.

–Nykyisten sääntöjen mukaan on mahdollista, että Keskustan puheenjohtajaksi valitaan henkilö, joka on juuri ennen puoluekokousta eronnut muun puolueen jäsenyydestä, he kirjoittavat lausunnossaan.

He kuitenkin katsovat, ettei tällainen keinotekoinen menettely ole hyväksyttävää ja siksi keskustan sääntöihin tulisi sisällyttää ”tarkempia määräyksiä vaalikelpoisuudesta”.

– Tämän mukaisesti voitaisiin puolueen sääntöjen 9 pykälään ottaa lisäys, jonka mukaan puolueen puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, joka on vaalia edeltäneen 12 kuukauden aikana ollut muun puolueen jäsen, Halila ja Tarasti ehdottavat keskustalle.

Puolueen sääntömuutokset voi vahvistaa vain keskustan puoluekokous. Sääntöjen muutoksesta on ilmoitettava myös puoluekokouskutsussa.

Lue lisää: Keskusta linjasi Paavo Väyrysen ulos: ”Ei ole vaalikelpoinen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Hautala

Menipä saivarteluksi, kuinka kauanhan Sipilä oli aktiivinen Keskustan jäsen ennen ehdokkuuttaan eduskuntavaaleihin vuonna... Puheenjohtaja kilpa ensi kesänä olisi reilu päätös/tilaisuus pitkäaikaselle haastajalle ja samalla se olisi aktivoinut kaikin puolin Keskustan jäseniä ja äänestäjiä kokoamaan puolueen rivejä alhaalta ylöspäin eikä päinvastoin, niin kuin nyt on käymässä.

Onhan nuita vaihtoehtoja itse kullakin, kun on aika...

Irja Röntynen

Taisto Hautala: En ole minkään puolueen jäsen, mutta en muista, että Sipilän pääministeriksi valinnasta olisi syntynyt minkäänlaista epäselvyyttä. Sipilän keskustalaisuus voidaan tietysti jälkikäteen tarkistaa! Vai aiotko kyseenalaistaa hänen kelpoisuutensa taannehtivasti?

Pentti Hotti

Yhdistys toimii sen hyväksymien sääntöjen mukaisesti. Niin kuin lausunnossa todetaan, säännöt ovat puutteelliset ja niitä pitäisi korjata ja täsmentää, kuka voi olla ehdolla puheenjohtajaksi. Säännöt hyväksyy puoluekokous, joten ennen kesäkuuta ei tapahdu mitään sillä rintamalla. Lisäksi säännöt eivät tule voimaan sillä siunaamalla hetkellä kun ne on hyväksytty, vaan sen jälkeen kun ne on tarkistettu.
Tämän mukaisesti voitaisiin puolueen sääntöjen 9 pykälään ottaa lisäys, jonka mukaan puolueen puheenjohtajaksi ei voida valita henkilöä, joka on vaalia edeltäneen 12 kuukauden aikana ollut muun puolueen jäsen, Halila ja Tarasti ehdottavat keskustalle.

Puolueen sääntömuutokset voi vahvistaa vain keskustan puoluekokous. Sääntöjen muutoksesta on ilmoitettava myös puoluekokouskutsussa.

Peter Albäck

Kyllä Siplä taas sortuu tyhmiin tekoihin. Olen aina sanonnut että Sipilä on hyvä mies mutta hän tulee vielä kaatumaan siihen että hänellä on väärät ja patatyhmät avustajat. Väyrynen on aivan oikeassa siinä että ainoastaan puoluekokous ja siinä toimiva menettelyvaliokunta voi todeta Väyrysen vaalikelpoisuuden. Keskustan puoluesääntöjen mukaan jokainen keskustajäsen saa osallitua puheenjohtajisto vaaleihin. Väyrynen on todistettavasti keskustan jäsen ja hän on luultavasti maksanut jäsenmaksunsa, silloin hän on todistettavasti vaalikelpoinen Keskustan järjestämissä vaalitilaisuuksissa. Menettelyvaliokunta pitää seurata Suomen lakia ja perustuslain, kun elin kokoontuu, poliittisia päätöksia ei saa tehdä. Perustuslaki määrää 13 § Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.
Menettelyvaliokunta ei voi estää Väyrysen osallistumasta puoluejohtaja kisaan eikä rajoittaa hänen perustuslaillisia oikeuksiaan kuulua erilaisiin yhdistyksiin. Se mitä minua suututtaa on se tosiasia että Ovaska ja Sipilä nyt kierosti tulkitsee Keskustan puoluesääntöjä niin kun piru lukee raamattua. Muistamme kaikki hyvin että heille molemmille oli aivan laillista että Anne Berneri valittiin keskustaministeriksi vaikka hän ei ollut Keskustan jäsen ja tämä valinta selvästi rikkoi puolueen säännöt, ja he ovat hiljaa myös hyväksyneet että Berner on ilmoittanut että hän eroaa Keskustata kun ministeripesti loppuu. Paavo Väyrysen kohdalla niin tämä ei nyt sitten herrojen mielestä ei kävis missään nimessä päinsä. Valitettavasti Sipilä vatuloi nyt niin härskisti että Suomen Keskusta tulee varmuudella hajoamaan samalla lailla kun Perussuomalaiset kahteen puolueeseen. Väyrysen johtama maalaisliittolaisten äärikeskustalainen Kansalaispuolue ja Sipilän johtama uus-liberaalien ja city-liberaalien Keskusta. Ehkä tämä on meille suomalaisille ainut oikea ratkaisu.