Maanantai 27.5.2019

Näkökulma: Väyrysen ja Sipilän riita muuttui nyt sodaksi

Luotu: 
9.2.2018 16:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen ja Juha Sipilä kuvattuna kesällä 2016.
|

Riita Paavo Väyrysen ja keskustan (lue: puheenjohtaja Juha Sipilän) välillä on mennyt rajuudessaan aivan uudelle tasolle.

Sipilän keskusta toi eilen julkisuuteen lausunnon, jonka olivat kirjoittaneet siviilioikeuden professori Heikki Halila ja korkean profiilin selvitystöistään tunnettu ministeri Lauri Tarasti.

Lausunnon ydin on kaksikon tulkinta keskustan säännöistä: Puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Näin keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuolueen perustanut Paavo Väyrynen ei olisi vaalikelpoinen puheenjohtajavaalissa Sotkamon puoluekokouksessa ensi kesäkuussa.

Hetki sitten tuli Väyrysen vastaisku. Hän nojaa asiantuntijoista oikeustieteen tohtori Kari Uotiin, jonka moni muistaa 1980- ja 1990-lukujen ei niin tarunhohtoisista tekemisistä, joista seurasi hämmentävä oikeusvyyhti.

Uotin kirjoittamassa vastineessa arvostellaan jyrkästi Halilan ja Tarastin tulkintaa keskustan säännöistä. Hänen tulkintansa mukaan Paavo Väyrynen voitaisiin valita keskustan puheenjohtajaksi.

Uoti kirjoittaa myös seuraavasti viitaten Halilan ja Tarastin näkemykseen: ”Mikäli keskusta päätyy toimimaan lausunnossa esitetyn mukaisesti, seuraa siitä mahdollisuus riitauttaa relevantit puoluekokouksen päätökset ja saattaa asia Helsingin käräjäoikeuden tutkittavaksi”.

Nyt Väyrysen ja Sipilän välisessä riidassa puhutaan isoilla kirjaimilla. Se on sotaa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Eikö meillä pitkän linjan politiikan seuraajilla ole minkäänlaista kuluttajasuojaa tapaus Väyrysestä. Meille riittää Väyrynen.

Keskustan säännöt ovat selvät, ettei keskustan jäsen voi olla yhtä aikaa jäsen toisessa kilpailevassa puolueessa.

Väyrynen ulos kepusta ja kunniapujeenjohtajan nimitys samalla myös peruttava.

-----

Tapio Mäkeläinen

NIin hyvät kommentit ettei lisättävää. Näitä minun jälkeeni vedenpaisumusjuttuja välillä pukkaa.
Se korvaamaton mies testi on hyvä ja halpa: paina sormesi täyteen vesilasiin ja nosta pois.
Jos veteen jää sormen mentävä monttu olet korvaamaton.
Toimii myös n 65 leveysasteeen huideilla.

Heikki Paananen

T.M.:"täyteen vesilasiin ja nosta pois."

Ei jää monttua ei, mutta ei ole vesilasi täynnäkään enää sen jälkeen.

Tässäkin on tietysti kyse aikaskaalasta. Nosta sormi pois nanosekunnissa, niin monttu on kyllä siellä ainakin muutaman mikrosekunnin ajan.

Politiikan aikaskaalat kuvautuvat paremmin käyttäen väliaineena ihan ehtaa pa*kaa. Sormen mentävä monttu säilyy kuukausia, vuosia.

Raimo Laine

Sipiläällä menee huonosti. Kepun kannatus laskee, Suomen talous kasvaa Kepun
törttöilyistä huolimatta kansainvälisen kasvun ansiosta. Puolueessa varmaan moni ajattelee, kun ei tulosta, niin ulos.
Väyrysellä on aatteet ja toiminta hallussa sekä laaja kannatus, joka kasvaa koko ajan.

Ensio Heinonen

Tässä on mielenkiintoinen juridinen kulma, johon voi tarttua. Onko näin, että kukaan fyysinen oikeushenkilö ei ole suoraan keskusta puolueen jäsen, vaan nämä paikallisyhdistykset. Ja, että paikallisyhdistyksissä on omat säännöt, jotka keskusta puolue on hyväksynyt, ottaessaan yhdistyksen jäseneksi. Entäs se seikka, että tämän kansallispuolueen säännöt eivät ole ristiriidassa keskusta puolueen sääntöjen. Käydäänkö tämä keskustan tuleva verilöyly veronmaksajien rahoilla. Kaatukohan tässä rytäkässä vielä hallitus, joka lienee myös yksi tavoite.

Matti Elo

Kyllä näin on. Ihan normaalit poliittisen yhdistyksen rekisteröidyt säännöt. Perussuomalaisilla taas puolueella voi olla henkilöjäseniä ja se on todella epävarma tapa hallita puoluekokoukseen tulevia, koska puuttuvat ne seulat, mitä normaaleilla vanhoilla puolueilla on rakennettu, siltä varalta, että joku kaappaa kokouksen enemmistön itselleen.
Muilla kun yhdistykset ja piirit karsivat helppoheikkiedustajat pois puoluekokouksesta!

Kristiina Ilmarinen

Keskusta ajaa, nykyään, kaupunkilaisten, ja keskittyneiden varakkaiden, asiaa. Nimimerkillä verorahat määrätyille.

En ota kantaa Väyryseen.

Ne jotka valtakunnassa ajavat, edes mahdollisesti, esim. maaseudun tai muiden asiaa, torpataan.

Suomen kansan taholta. Hassua.

Per-ole Stenman

Sipilän palli heilu (lue jakkara) Sipilä vetä niin oikesto politiikka kuin vaan kehta ja voi emme suomessa tarvitse politiikkoja joka vaan täyttä oma lompakkoja verorahoilla eikä välitä kannssan hyvinvoinnista yhtäkäs mitän vaan kattso omia etuja että voidan rikastua enempi ja enempi voi tätä ahneus joka vallitse hallituksessa se tule viemän suomi turmion.

Juhani Vinberg

ovatko uoti ja väyrynen sielunveljiä. onkohan molempien moraaln taso tuollainen, etteivät selvät säännöt kelpaa,vaan pitää etsiä porsaareikiä ja tulkita asioita oman mielensä mukaisesti. väyry on ollut säätämässä lakeja uoti juristina etsimässä porsaanreikiä.ei ole minkään sortin luottamusta kumapaankaan.

Risto Mäkinen

Paavo oli aikanaan ollessaan työvoimaministeri 1976-77 aikaansaapa ja fiksu mies. Vielä 1980 luvun alussa kun sparrasi paljon Nokian pääjohtaja Kari Kairamon kanssa oli tavoitteet kohdallaan. Sai paljon tietoa teollisuuden toiminta edellytyksistä ja myös energiantarpeesta. Ymmärsi myös ydinvoiman välttämättömyyden teollisuudelle. Kairamon kuoleman jälkeen ei ilmeisesti löytynyt luotettavaa sparraavaa ja Paavo jäi tyhjän päälle. Löysi EU meppien joukosta Sir Goldsmithin, joka oli myös yksinäinen maailmanparantaja. Lordin kirja Trap, Paavon suomentamana nimellä Ansa, oli sen jälkeen Paavon visio. Sen jälkeistä Paavoa en tunne. En ajatuksia, en tavoitteita. Nyt näyttää olevan Sipilän suuntaan ajatus: Kiusaa se pienikin kiusa. Kovasti hiertää miestä kun Sipilä ei ottanut ministeriksi. Muistissa on kun Paavo jäi pois Ahon hallituksesta mutta Aho ottikin Paavon yllätykseksi Heikki Haaviston ministeriksi, joka vei terveytensä vaarantaen EU-neuvottelut päätökseen.

Aune Mänttäri

Kiiskilä Päivikki
9.2.2018 17:23
Puhutaan nyt vaikka naisten kesken, sanoitte:
"Paavo lomalle Krimille nyt. Ja sitten eläkepäivien viettoon. Ei enää voi eikä tarvitse elää kuin -70 luvulla."
Seurasin Paavo Väyrysen henkistä-ja fyysistä latautumista presidentinvaalien aikana mm. 04. 02 Kouvolassa Honkasissa. Hän oli pitänyt syksystä 2017alkaen hyvin intensiivisesti tilaisuuksia "Kansalaisten kohtaamiseksi" EU-parlamenttitehtäviensä ohella. Hän saapui hymyilevänä 4. neljänteen tilaisuuteen samana päivänä Kouvolassa. Hän tervehti kaikkia ihmisiä saliin johtavassa aulassan ja kirjoitteli nimiä mukienostajille, taisipa juoda kupillisen kahviakin jonka jälkeen hän pyysi sitten ihmisiä jotka olivat vielä salin aulassa siirtymään salin puolelle, sanoen "lähdettäisiinkö täystä saliin", odotellessaan salissa tilaisuuden alkamisaikaa hän itse asetteli vielä videokameraa ja äänentoisto laitteita.
Tilaisuus alkoi ( katsokaa tilaisuus Ju- Tubesta 04.02.2018)
Minä seurasin kokouksen kulkua. koko tilaisuus jäi mieleeni siitä asti kun Paavo Väyrynen astui ulkoa ovesta sisään ja lähti tilaisuuden jälkeen samasta ovesta ulos.

Voin vakuuttaa, Paavo Väyrynen on ilmeisesti saavuttanut- saanut syntymälahjana, korkeimman energian käytön salaisuudet, hän näyttää hallitsevan kehossaan ja henkisellä tasollaan hän on näkemykseni mukaan, ilmiö, johon sarjaan ei ole tungosta, ainakaan Suomen kaltaisessa maassa peruskoulutettuja- korkeammannankaan asteen koulutettujen joukosta. Paavo Väyrynen on, Luonnonlahjakkuus.

Viikkokausia hän oli pitänyt 3-5 tilaisuutta päivässä, mutta hän ei ollut väsynyt. Hän oli selväsanainen, hyväntuulinen, hän ei mollannut ketään hän kertoi asioista faktat ja nähtävänä olevat seuraukset ja sen mitenkä hänen mielestään olisi tullut toimia ja sen mitä siitä olisi seurannut.

Paavo Väyrysellä oli- on- kauaskantoinen visio ja "tie kartta" maamme palauttamiseksi takaisin sivistysvaltioiden kärkiryhmään ja maailmanlaajuisesta ihmiskuntapolitiikassa joka olisi välttämätöntä ihmisoikeuksien tunnustamisessa kaikille ihmisille.

!970 luku oli hyvän kehityksen aikaa jolloin Suomessa pyrittiin luomaan lainsäädäntöä kaikkien Suomen kansalaisten, yritystoiminnan, koko-ma- laajuisen kaikinpuolisen kehityksen toteuttamiseksi.
Tuolloin hyväksyttiin masut elinkeinojen harjoittajia koskevat sosiaaliset oikeudet ja mm. vielä näihinpäiviin ulottunut maailman paras Kansanterveyslaki v.1972 jota oli valmisteltu jo vuosia.
Mainittujen lakien hyväksymiseksi Sorsan hallitus kyykytti Kepua ( Maalaisliittoa) jolloin LAKKOOIKEUS säädettiin perustuslakia vahvemmaksi ja virkoihin/ toimiin henkilöitä valittaessa normi perusteksi "muutoin sopiva" ( oma käsityskantani mukaan se oli tarkoitettu poliittisten valintojen tekemiseksi) ja SAAVUTETTU- etu tuli lainsäädäntään.

V. 1970 alkaen Paavo Väyrynen 23 vuotias pohjoisen poika tultuaan valituksi kansanedustajaksi on ollut näihin asti yhteiskunnallisena palvelijanamme!

Hyvä Sisko!
Voitaisiinko tutustua johtavien suomalaisten politiikkojen tekemisiin- kompurointeihin 50 vuoden ajalta niin huomaisimme kuinka " Suuren Timantin arvoinen ihminen on joukossamme" Paavo Väyrynen "

Tunnustetaan hänen suuri työnsä- arvonsa hänen elinaikanaan, Kiitos
Otetaan asiat asioina, sillä puoluevalta on siirtynyt rahanvallan tienajaksi, Paavolla on tahtoa, tietoa, kykyä ja viisautta johtaa meidän yhteiskuntaa ja laajemminkin auttaa koko ihmiskuntaa.