Tiistai 19.2.2019

Yle: ”Lahjomaton poliisi” ei saanut turvapaikkaa Suomesta – ammuttiin heti kadulle Irakissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.2.2018 09:15
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Maahanmuuttoviraston linja irakilaisten turvapaikkojen suhteen kiristyi huomattavasti alle vuodessa.
|

Suomesta käännytetty turvapaikanhakija tapettiin vain viikkoja paluunsa jälkeen Irakissa, uutisoi Yle. Ylen tietojen mukaan tuntemattomat miehet ampuivat Alin.

Ylen tietojen mukaan Maahanmuuttovirasto oli antanut Alille käännytyspäätöksen, jonka oikeus vahvisti. Bagdadilaisen sairaalan kuolintodistuksen mukaan Ali kuoli kolmeen ampumahaavaan päässä ja vartalossa. Bagdadin poliisin keräämien silminnäkijähavaintojen mukaan rekisterikilvettömästä lava-autosta oli avattu tuli sunnuntaina 17. joulukuuta kadulla.

Myös Alin tytär Noor on saanut käännytyspäätöksen ja odottaa paluutaan Suomessa pienine lapsineen. Noor tuli Suomeen 19-vuotiaana vuonna 2015 ja on sen jälkeen mennyt naimisiin Suomessa asuvan irakilaismiehen kanssa. Heillä on puolitoistavuotias ja puolivuotias lapsi. Noor ihmettelee, miksi perhe erotetaan ja hänet lähtetään Irakiin Suomessa syntyneiden lasten kanssa.

– Miten voisin palata tyttöjen kanssa, kun tilanne on niin vaarallinen? En minä itseni puolesta pelkää vaan tyttöjen puolesta. He ovat vain lapsia, Noor sanoo Ylelle

Tyttären mukaan isä oli Irakissa vain muutaman päivän ennen kuolemaansa, eikä hän ehtinyt puhua tyttärelleen enää paluunsa jälkeen. Noor kuuli kuolemasta muutama päivä tapauksen jälkeen isoisältään, joka oli löytänyt poikansa ruumiin Bagdadin al-Tibbin sairaalasta.

Ali oli aiemmin kertonut Ylelle olevansa lahjomaton poliisi, joka tutki työkseen ihmisoikeuksien toteutumista ja korruptiota. Alin mukaan sellaisesta työstä sai varmasti ongelmia. Ylen tietojen mukaan Ali palasi vapaaehtoisesti saatuaan kielteisen päätöksen.

Noor-tytär on varma, että tappajat ovat sama taho kuin se, joita isä 2,5 vuotta sitten pakeni, vaikka Ylen saamista papereista tekijä tai motiivi eivät selviä.

– Isä oli ahdistunut ja uupunut. Hän oli suunniltaan huolesta, aivan ymmällään. Hän pelkäsi joutuvansa heti palattuaan ongelmiin tai tapetuksi, Noor sanoo Ylelle.

Maahanmuuttovirasto on antanut viimeisen kahden vuoden sisällä 11 000 kielteistä turvapaikkapäätöstä irakilaisille, kun yhteensä kielteisiä päätöksiä on annettu 18 000. Irakilaislinja on tiukentunut merkittävästi. Syksyllä 2015 irakilaisista 15 prosenttia sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, kun kesään 2016 mennessä irakilaisten kielteisten päätösten osuus oli noussut 90 prosenttiin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Ulkopuolinen ja puolueeton taho voisi tutkia myös isän väitteen poikansa kuolemasta. Jos poika voi hyvin ja ostanut vaan paperilla tekosyitä tyttärelleen eräässä kovin korruptoituneessa maassa, niin tytär seuraavalla lennolla takaisin ja ei valituslupaa.

Hitto, kun näistä "Facebook-tarinoista" julkaistaan vaan yhden osapuolen täysin värittynyt kertomus. YLE eturintamassa edistäsmässä maahanmuuttajien asiaa, vaikka pitäisi olla sitoutumaton media.

Jouko Kuisma

Asiassa on paljon epäselvää. Tytär sanoo että isä ammuttiin pari päivää paluun jälkeen , YLE sanoo muutamia viikkoja. En usko että olisi palautettu jos olisi ollut edes joku todiste että miehen tarina on totta. En väitä mitään mutta vuoden Mosulissa asuneena tunnen jonkun verran sikäläisten ihmisten tapoja ja onhan niistä kokemusta täälläkin kun paljon on väkeä tullut. Esim. ikä yleensä valehdellaan , nimi valehdellaan niin miksei tarinaakin valehdella ? Nyt joku tutkiva toimittaja selvittämään oliko ko. mies todellakin korruptiota vastaan taistellut poliisi. Yhtä hyvin on voinut olla jonkun luokan rikollinen tai oli velkaa joillekin ja siksi pakeni.

Mika Hämeenniemi

Tämmösellä uutisoinnilla on vaan tarkoitus vaikuttaa kielteisten tuvapaikkahakemusten määrään eli täysin tarkoitushakuista propaganda shittiä yleltä..montakö myönteisen päätöksen saaneita on ammuttu tukholman ja malmön kaduille?? Halutaako ihmiset tosiaan tämän ruotsi mallin tännekkin..ovet auki politiikalla se kyllä onnistuu

Harri Salonen

Kommentoin juuri samaa ensimmäisiin kommentteihin ja nyt vasta huomasin tämän. Olet täysin oikeassa. YLE on viime aikoina kunnostautunut mm. julkaisemalla tarinan maahanmuuttajasta, joka asuu toisen maahanmuuttajan kanssa suomalaisnaisen kodissa. On nainut tämän suomalaisnaisen, mutta niin myös on naisen Irakissa. Lapsiakin on - muualla. Ja kaikki nämä negatiiviset asiat unohtui mainita tai sitten tehdä se faktantarkistus..

Pertti Vaulasvirta

Tämä ikävä tapaus voi olla alkua vastaavanlaisille uutisille. Tuleeko rajat-kiinni-ihmisille silloin hyvä mieli:"ei ne mitään apua tarvitse".
Suomi ei voi olla maa joka suhtautuu ihmisten hätään käpertymällä muuriensa sisään pelkäämään.
Suomen on oltava esimerkkimaa inhimillisestä suhtautumisesta apua tarvitseviin ihmisiin, tulkoon he sitten mistä päin tahansa.

Jyrki Tikkakoski

Oikeasti apua tarvitsevia on hyvä auttaakin, mutta Suomeen tulleessa tphakija tulvassa vain joka viidennellä paperit kunnossa. Se oli todella vähän! Liian vähän.
Voihan olla joku juniori kenellä ei mitään henkilöllisyys paperia oikeasti löydy, mutta jokaisella aikuisella ne pitää olla kunnossa. Jokainen ulkomailla käynyt tietää kuinka tärkeät henkilötodistukset ovat, niitä ei hukata.
Suomi voisi olla maa missä käytetään järkeä, kuten tänä päivänä niin moni muukin maa euroopassa. Kun tulijat tutkitaan tarkemmin ja vasta henkilöllisyyden varmistuessa päästetään vapaana liikkumaan, niin se ei ole mitään käpertymistä vaan viisasta turvallisuuden varmistamista.
Tämänkin "lahjomattoman poliisin" tarina kuulostaa todella erikoiselta ja yleensä sellaiset tarinat eivät paikkaansa pidäkään.
Miksi hänet ammuttiin? Siksikö ettei ota lahjuksia vastaan? Ei ainakaan enää ota, mutta ei se ainakaan ampumisen syyltä kuulosta. Yhtä varmaa on kun sanoo kyseessä olevan rikollisten välien selvittely.
Miksi ei hän mennyt turvalliselle alueelle jos tiesi olevansa vaarassa?
Kysymyksiä löytyy vaikka kuinka, mutta täältä suomesta käsin kun vastauksia ei voi tietää, niin pitää luottaa vain eri oikeusasteissa tehtyihin oikeisiin ratkaisuihin ja palautus oli perusteltua.

Harri Pehrsson

Miksi tämä YLE:n uutinen olisi yhtään sen luotettavampi, kuin muutkaan YLE:n uutiset ? Toisaalta, jos fiktiivistä tarinaa halutaan ylläpitää; niin voihan "Ali" olla joidenkin toisten rikollisten lahjoma tai itsekin kriminaali. Ihan soopaa, niin kuin koko turvapaikkashoppailu tuhansien kilometrien päässä kriisialueista.

Jorma Kinnunen

Turussakin voi satunnainen ihminen saada islamistin puukosta. Voi olla ihan sattuma, että yksi palautetuista on kuollut ammuskelussa, eikä välttämättä liity henkilön väitettyyn ammattiin. Jos henkilö olisi kuollut tuolla liikenneonnettomuudessa, niin sekin olisi varmaan ollut migrin vika joidenkin mielestä.

Timo Hietanen

Paljonko enemmän turvapaikanhakijat ovat tappaneet Euroopassa
asuvia Ranskan, Brittien tai Pohjoismaiden kansalaisia kiitoksena
hoivasta ? Elämästä ei vain selviä hengissä. Voin tulla lasikaapissa
kasvatetun ja kultalusikka suussa syntyneen Vihreän maailman-
halaajan yliajamaksi Eiran suojatiellä. Mikä islamilainen maa on
ylipäänsä turvallinen kenellekään tänä päivänä - ei mikään.

Vesa Peltola

Ikävää, jos joku ammutaan. Maailmassa suurin osa valtioista on katuturvallisuudeltaan Suomea heikompia, muttei näistä maista tulevia ihmisiä voida tänne sillä perusteella ottaa. Kun maastamme on vuosien varrella tuhansin poistettu ihmisiä varmasti siinä joukossa on jonkun muunkin elämä päättynyt murheellisesti. Niin olisi voinut ja lienee käynyt Suomeenkin jääneille. Esimerkiksi Meksikosta voisi iso joukko huumejengeihin kytkeytyneitä ihmisiä pyytää turvapaikkaa sillä perusteella, että heillä on pelko joutua ammutuksi kotimaassaan. Turvapaikkapolitiikka on ollut Suomessa aiemmin löperöä. Pelkästään alueellinen levottomuus tai heikot elinolosuhteet ovat riittäneet turvapaikan saantiin. Suurin osa somaleista esimerkiksi on saapunut näin.

En myöskään ymmärrä turvapaikkaprosessissa olevien ihmisten halua hankkia lapsia epävarmassa elämäntilanteessa. Tämä vaikuttaa todella vastuuttomalta tai sitten tarkoitushakuiselta. Onko taustalla ajatus, kun hakijalla on pieniä lapsia, niin sitten häntä lapsineen ei voida palauttaa oli perusteet miten olemattomat hyvänsä. Lasten hankintaa ei tästä syystä pitäisi ottaa palauttamista harkittaessa lainkaan huomioon. En itse tiedä miten viranomaiset todellisuudessa menettelevät.

Kari Ilmarinen

Uutisoinnin objektiivisuus tosiaan kaukana ideaalisesta. Ei mainintaa miksi perheenlisäykseen pitää ryhtyä kun turvapaikka-asian käsittely on kesken, ei mainintaa mahdollisesta "matkanjärjestäjän" perintäyrityksestä (nythän jää sijoitus takaisinmaksamatta kun turvapaikkaa etuisuuksineen ei tullut). Tyypilliseksi käynyttä valtamedian tarkoitushakuista uutispalvelua.

Jarkko Kainulainen

Ei voida elättää kaikkia jonnekin on vedetyävä rajat vai otetaanko kaikki tänne elätettäväksi kuka maksaa ei yhteiskunta rakenteet kestä misdään maassa järjetöntä maahanmuuttoa suomessa jo liitokset natisee kun ei pystytä auttamaan omiakaan kansalaisia.

Timo Hietanen

Kuka voi vielä viime vuosien islamilaisten valheiden moniosaamisen jälkeen
uskoa juttuja näiden turvapaikkasirkuksen kultamunien hautomisesta ja
hellimisestä ? Yle, Hesari ja Vihervassarit uskovat tuhannen ja yhden yön
islamilaisiin satuihin.

Jorma Kinnunen

Huvittava tuo otsikon "lahjomaton poliisi". Lainausmerkkejä kun monesti käytetään ivallisessa mielessä/osoittamaan, että asia on juuri päinvastoin. Esim. tiskillä oli "tuoretta" kalaa, joka tarkoittaa että kala oli pilaantunutta. Eli tarkoittaako otsikko että kyseessä oli korruptoitunut poliisi :-)

Timo Hietanen

Tässä on islamilaisen kertoma "totuus" kontra vääräuskoisen hyväuskoisuus
koetuksella. Tarinaa ja epämääräisiä faktoja, uhriutumista ja syyllistämistä.
Ja se syyllinen on lopulta aina suomalainen, kun islamilaista taktista ajatuksen-
juoksua yrittää seurata. Yle on ottanut maahanmuuttoviranomaisten roolin.

Juhani Vinberg

irakissa irakilaiset ampuvat irakilaisen miehen, asian selvittely kuuluu irakin viranomaisisille eikä suomalaisten, joilla ei ole tooimivaltaairakissa. tuollamuutenkin ammuskellaanm ihmisiä ja räjäytellään pommejs on hylsyn saanut, niin lakien mjukaan migrin ja oikeuslaitoksen ihmiset ovat menetelleet, eikä siihen mutosta saada, millään turvapaikkamenetetelyllä. muutosta saada,tytar kertomansa mukaan naimisissa irakillaisen mehen kanssa, joka asuu saksassa, mikä estää vaimoa muuttamaan saksaan

Paavilainen Kyösti

Tämän tarinan uskottavuus on tyypillistä Ylen tasoa - pukinsorkka törröttää, kuten tavallista. Enpä olisi hämmästynyt, jos tämä "Ali" ilmaantuu taas maahamme jollain muulla identiteetillä. Vihreät ja muu vasemmisto tarvitsevat migrantteja äänestäjikseen ja samalla edistämään yhteiskuntajärjestelmäme nakertamista marxilaisten perustavoitteiden mukaisesti.

Irma Asikainen

Olen itse seurannut Baghdadissa kun "kerjäläiset vaihtavat vuoroa" basaarissa ja sen jälkeen lakkasin uskomasta "joulupukkiin". Tapasin aina heittää näille säälittäville "vanhuksille" muutaman lantin ja surin suureen ääneen heidän kohtaloaan, kunnes englanatilainen ystsäväni vei minut kerran katsomaan tätä vuoronvaihtoa.
Seurasimme, miten vanha, hyvin sairaan näköinen (hyvin maskeerattu) nainen surkutteli kohtaloaan basaarin sisäänkäynnin tuntumassa ja pian paikalle tupsahti nuori, kaunis nainen, joka kaivoi sässynöistään yhtä rääsyiset kamppeet, pukeutui niihin ja jatkoi voivottelua, tämän ensimmäisen riisuessa omat ryysynsä, joiden alta paljastui samoin nuori kaunis nainen. Siihen loppuin minun säälini ja samalla menetin uskoni hyvän tekemiseen.
Nämä "uutiset" lasken ihan samaan kastiin, ja toivon hartaasti, etteivät nämä meidän kukkahttutätimme taas haksahda tämän selkeän propagandan uhriksi ja ala laatia lakiluonnosta karkotusten estämiseksi.