Maanantai 20.5.2019

Riita perhevapaista syvenee - Timo Soinilta jyrkkä reunaehto: ”Asia on näin yksinkertainen”

Luotu: 
11.2.2018 18:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Timo Soinin mukaan perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki.
|

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)ovat ottaneet kovin sanoin kantaa perhevapaauudistukseen, jonka tilannetta hallitustrio käsittelee maanantai-iltana.

– Perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla. Asia on näin yksinkertainen. Kyse on sekä rahasta että ideologiasta, Soini linjaa blogissaan.

Perhe- ja peruspaveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi perjantaina uudistuksen keskeyttämisestä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuitenkin ilmoitti lauantaina, että hallitustrio käsittelee perhevapaauudistuksen tilannetta maanantaina illalla.

Lue myös: Juha Sipilä: ”Trio käy vielä läpi perhevapaauudistuksen tilanteen”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi ryhmän tukevan Saarikon ratkaisua. Kaikkonen totesi Ylelle, että nimenomaan kotihoidontuen leikkaus oli uudistuksessa ongelma.

– Näytti siltä, että tulee huono uudistus. Uudistus, joka vie suurimmalta osalta pienten lasten perheitä toimeentuloa, siis leikkausuudistus, emmekä pidä sellaista hyvänä uudistuksena, hän sanoi.

Sanni Grahn-Laasonen totesi sunnuntaina, ettei uudistus saa kaatua vanhanaikaisiin asenteisiin.

–Perhevapaauudistus ei saa kaatua vanhanaikaisiin asenteisiin. Kahden yön yli nukuttuani olen edelleen sitä mieltä, että tasa-arvoasioista vastaava perheministeri ei voi noin vain kaataa hallituksen tärkeintä tasa-arvouudistusta, hän tviittasi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen puolusti kotihoidontuen leikkausta voimakkaasti sunnuntaina.

– Jos halutaan, että suurempi osa naisista käy töissä eikä ole kotona, pitää leikata kotihoidontuesta ja lisätä päivähoidon resursseja. Näin saadaan aikaan haluttu muutos, ja äidin työllistyminen lisää perheiden tuloja. Kepu on valitettavasti naiset kotiin –puolue, hän tviittasi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ehdotti hallitukselle perhevapaauudistuksen parlamentaarista valmistelua sunnuntaina.

–Perhevapaauudistus on yksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisimpiä rakenteellisia uudistuksia, joka vaikuttaa perheiden arkeen, työmarkkinoihin ja eläkekertymään. Sen vaikutukset ulottuvat kauas tulevaisuuteen, yli vaalikausien. Näin tärkeän uudistuksen valmistelua ei tulisi jättää hallituspuolueiden keskinäisen kinastelun kohteeksi, hän sanoo tiedotteessaan.

Oppositio on kyseenalaistanut hallituksen toimintakyvyn perhevapaauudistuksesta nousseen riidan takia.

Lue lisää:

Hallituksen vääntö perhevapaista ihmetyttää: ”Ei hyvä heilu päätöksenteon kannalta”

Kova ryöpytys Juha Sipilän hallitukselle: ”Kauanko kansalaisten on tätä katseltava?”

Juhana Vartiainen: ”Perheiden ja naisten toimeentulo luodaan työuralla, ei naisten äidinpalkalla”

”On aika totaalisen pettynyt olo” – Tästä kaatuneessa perheuudistuksessa oli kyse

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla. Asia on näin yksinkertainen.

Kuuleppas nyt Soini.
-Sinä itse olet ollut leikkaamassa työttömien sosiaaliturvaa jo 3 vuotta.Sinä itse olet ollut jäädyttämässä eläkkeiden ja työttömien indeksikorotukset-19 asti.
- Sinä itse olet ollut leikkaamassa työttömien työttömyysturvaa 100 päivällä.
Sinä puhut itsemääräämisoikeudesta valita sosiaaliturvalla jääkö kotio? Koskeeko se myös työttömien lapsiperheitä?
Saavatko he itse päättää kumpi työttömistä vanhemmista jää kotio hoitamaan alle kouluikäisiä lapsia? Niin ettei heidän työttömyyskorvaukset ja toimeentulotuki leikkaannu?

Kun he ei edes saa kotihoidontukea,lapsilisiä,lapsiperheen muita tukia,koska ne otetaan tulona huomioon "toisaikasessa" tuessa jo-94-18 toimeentulotuessa.
Kun presidenttikin jo sanoi että kaikki lapset on tärkeitä ja yhdenvertaisia Suomessa .Niin perusteleppa miksi se ei koske kehdosta lähtien köyhien ja työttömien lapsia?
Eikö heidän vanhempansa ole yhtä tärkeitä kuin muiden vanhemmat lapsilleen?
Onko meillä varaa elättää kotiin työkykyisiä tällä hetkellä?
Vai miksi ne työttömät pakotetaan töihin vaikka he saavat vain minimituen Kelasta kuukauden elantoon ilman lapsiperheiden muita tukia.
Työttömien lapsiperheitä on n.60 000 jossa on myös alle kouluikäisiä lapsia .
Selitäppä se miksi edm. ei saa yhdenvertaisesti kotihoidontukia ym. kuten muut saa.

JK.Saako itsemääräämisoikeudella työtön valita saamaansa Kelan sosiaaliturvaan itse ehdot? Vai päättääkö ne hallitus/Stvm-valiokunta/eduskunta?

Perhe saa valita itse onko kummallakaan varaa jäädä kotio omilla rahoilla.EI verovaroilla. Niihin kun muut hankkii työllä rahat.
Ja työttömän on "ansaittava" sosiaaliturvansa ilmaistyöllä yrityksillä tai yleishyödyjärjestöillä.
Jotain rajaa sentään tulonsiirroissakin yhteisistä verovaroista.

Marja-Liisa Kalkela

Näppärä tulonsiirto .Samalla kun köyhimmiltä leikataan sosiaaliturvasta rahat tähänkö?

13 Marras 2015
Voit tehdä töitä hoitovapaalla ollessasi .

Hoitorahaan ei vaikuta tulot tai tulojen muutos, mutta jos sinulla on myös hoitolisää maksussa, täytyy tulojen muutoksesta ilmoittaa Kelaan ja hoitolisä tarkistaa.
Kela-Kerttu

Kotihoidon tuki
Kotihoidon tukeen kuuluu hoitoraha
ja hoitolisä.
Hoitoraha on:
• 338,34 e/kk yhdestä
alle 3-vuotiaasta
• 101,29 e/kk jokaisesta muusta
alle 3-vuotiaasta lapsesta
• 65,09 e/kk yli 3-vuotiaista,
alle kouluikäisistä lapsista.
Hoitolisää saa vain yhdestä lapsesta,
ja se on enintään 181,07 e/kk .
Hoitolisän määrä riippuu
vanhempien tuloista.

Mukava tukiautomaatti? Työttömän perheeltä Kela vie jopa veronpalautukset kaikki yli 50e yli menevän osan. Ei ihme koska sosiaaliturvaan on tehty kahdet eri ehdot?

Mikko Toivonen

Olen kylläkin täysin pihalla tässä asiassa, mutta loogisesti ajatellen näyttää ihan selvältä että kaiken tasa-arvon toteutumisen nimissä päivähoitoon pitäisi investoida eikä kotihoitoon.
Vain siten on mahdollista saada naiset nopeammin ja laajemmin työelämään ja sekä perhettä että yhteiskuntaa tukemaan

Ilmeisesti kepu laskee asian niin että tiloilla pitää saada tukea siihen että äiti pysyy tilalla yhteisön maksamana?

Pasi Anttila

Kristillisdemokratit haluavat että tämä uudistus toteutetaan laaajalla parlamentaarisella työllä, toisinsanoen siis kaikkien puolueiden toimesta. En kannata.

Nämä kaksi viimeistä vaalikautta ovat osoittaneet että puolueet ei yhdessä, eikä pelkkä hallituskaan saa mitään suurempia reformeja tehdyksi.

Ehdotankin että isot reformit kuten ko. reformi, Sote, työmarkkinauudistus, sosiaalitukiuudistus pitää tehdä ammattilaisten toimesta imlan puoluepolitiikkaa ja eduskunta ja hallitus vain siunaavat tehdyt uudistukset. Mielipiteen ilmaisu heille suotakoon, samoin kuin etujärjestöille mutta mitään veto.oikeustta ei.
Vain näin saadaan tässä maassa uudistuksia aikaan.

Olisiko puoluepolitiikan aika jo muutenkin ohi?

ps. myös Unionin uudistaminen suomen osalta pitää tehdä samoin, eli asiantuntijatyönä.

Vesa Partanen

Kannatan kyllä parlamentalismia ja nimenomaan edustuksellista demokratiaa ilman mitään kansanäänestyksiä. Kuitenkin tuntuu loogiselta ratkaisulta mitä esität, tällaisissa kysymyksissä, jonkilainen "virkamieshallitus".

Itsellä sydän sanoo, että perheiden pitää saada päättää itse työ- ja kotirooliensa jakamisesta mutta itse asia on hankala perustella toisin kuin esim. Vartiainen tekee.

Pasi Anttila

Kannatan myös demokratiaa mutta kyllä tämä johtajuus on niin hukassa että tuo "virkamies tai Asiantuntija hallitus" tuntuu ainoolta toimivalta tällä hetkellä.

Toinen vaihtoehto on että vaalikausia rukataan pidemmiksi. Tuntuu että hallitus ei kerkiä kunnolla edes työtänsä aloittaa kun jo pitää alkaa miettimään tulevia eduskunta vaaleja ja alkaa tämä riitely hallituskumppaneiden kanssa.

Tulisikohan esim 6 vuoden eduskuntakausilla järkevämpää politiikkaa. Varmuuden vuoksi oikeus eduskunnan hajottamiseen annettaisiin presidentille takaisin.

Vesa Partanen
Vastaus kommenttiin #14

Tuon pidemmän hallituskauden osalta olen samaa mieltä, tosin kuka ikinä onkaan oppositiossa, niin heille se ei tietenkään käy. Tuo 6 vuoden kausi toisi myös säästöjä (vaalien järjestäminen maksaa sekin) mutta suuret ja tällä hetkellä jopa pakolliset muutokset tulisivat huolellisesti valmisteltua.

Ylipäätään pitäisi hyväksyä, että päätösten jalkauttamisenkin aikana, voidaan päätöksiä vielä muuttaa ja hioa niiden yksityiskohtia, ilman huuteluita "takinkääntämisestä", yms.

Presidentin valtaoikuksia voisi niinikään kasvattaa hieman. Kuitenkin muistaen, että presidenttiys on henkilösidonnainen asia. Uutta kekkoslovakiaa en suin surminkaan haluaisi.

Etunimi Sukunimi

Kenelle tuli yllätyksenä että jos naiset menee enemmän lomilta töihin ja isät ovat enemmän kotona, niin menetetään verotuloja?
Ilmeisesti sekä hallitukselle ja oppositiolle.
Vaihteeksi perutaan taas työn tulos.
Vähän niinkuin menisi tenttiin ja neljän tunnin kohdalla kumittaisi paperin tyhjäksi.

Marja-Liisa Kalkela

Olisiko yllätys että verotuloja tulisi enemmän jos kumpikin olisi työssä?
Mukava "toimeentulotuki" kotihoidontuet+lapsilisät verovaroista.
Jopa7v putkeen?Ei tarvitse tukia vastaan ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.Eikä tarvitse osallistua 9e/pv töihin tai Aktiivimalliin 18t/3kk tukia vastaan.

Kelan verovaroista maksettava kansan sosiaaliturva on uudistettava täysin
niin että samat säännöt on kaikissa etuuksissa ja samat summat .
Puoluesta,varallisuudesta,elämäntilanteesta riippumatta.
Tehtävä on annettava alan asiantuntijoille sosiaalipuolen profesoreille.
Siltarumpu pekkarointi puolueilta pois ja Kela pois kepun näpeistä jota se on hallinut yhtäjaksoisesti -56 lähtien aina näihin päiviin asti.
Etuuksiin tuloraja ja sosiaalinen tuki vain niille ketkä sitä todella tarvitsee.

"Pidetään kaikki rattailla" sanoi Sipiläkin. Ja noinhan kaikista pidetään huolta.Tulottomista työttömistä,pienituloisista joiden ansiotulot on minimit ja eläke pieni.

Marja-Liisa Kalkela

Kyllä.
Kepu,siniset pitää vain tuloja saavien puolia kotihoidontuissa.
Köyhät niitä ei ole saanut 24 vuoteen -94 jälkeen.
Eikä köyhä toimeentulotukea saava työtön lapsiperhe voi itse päättää tuistaan eikä niiden ehdoista. Vaikka ei saakkaan kotihoidontukea eikä lapsilisiä tulojen päälle kuten muut saa.

Joidenkinhan on nuokin rahat tienattava työllä jotta verotulot riittää noihin etuuksiin.
Siinä kok on oikeassa että tarvitaan lisää veronmaksajia työelämään.

Sinikka Santanen

ja Kallelalle lisäksi: mini-miniyrittäjänä olisinm halukas maksamaan myös ko. työntekijöille alan normipalkan. Sellaisiakaan ei ole ilmaantunut. Toki mieluusti ottaisin ilmaista työvoimaa, kuten ilmoitit olevan käytössä, mutta ei sitäkään ole ilmaantunut.