Maanantai 20.5.2019

Ylijohtaja: Irakilaisen kuolintapaus ei ole ainoa – Suomen käännyttämiä kuollut aiemminkin palattuaan

Luotu: 
12.2.2018 17:08
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Irakilaispoliisi tuhoisan itsemurhaiskun tapahtumapaikalla Bagdadissa tammikuussa 2018.
|

Sisäministeriön mukaan tänään puhuttanut Alin kuolemantapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Ylen tietojen mukaan irakilainen Ali kuoli hetimiten Suomesta pois käännyttämisensä jälkeen. Maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoo Uudelle Suomelle, että aiemminkin on sattunut vastaavaa.

Suomesta turvapaikkaa hakenut irakilainen Ali oli Ylen tietojen mukaan tapettu kolme viikkoa palautuksensa jälkeen Bagdadissa. Mies oli palannut vapaaehtoisesti kotimaahansa sen jälkeen, kun oli saanut sekä Maahanmuuttovirastosta että oikeusasteista hakemukseensa kielteisen päätöksen.

Vuorion mukaan laki kieltää palauttamisen tilanteeseen, jossa henkilö voi joutua surmatuksi tai muun epäinhimillisen kohtelun uhriksi. Vuorio kuitenkin huomauttaa, että tällaisen yksittäistapauksen taustoja ei pysty varmistamaan. Hän huomauttaa, että Suomen viranomaiset eivät voi eivätkä saa seurata turvapaikanhakijoiden liikkeitä Suomen ulkopuolella. Suomen viranomaisilla ei Vuorion mukaan ole toimivaltaa lähteä selvittämään asiaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Vuorion mukaan päätöksenteossa tärkeintä on ”tutkia uhat ja vainon vaarat”. Lopullisen päätöksen jälkeen tuomioistuin tekee vielä oman harkintansa valitustapauksissa. Vuorio sanoo, ettei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen, mutta luonnehtii sitä ikäväksi ja valitettavaksi. Mitään jatkotoimenpiteitä se ei kuitenkaan Vuorion mukaan aiheuta. Hän muistuttaa, että Migri ja tuomioistuin ovat tehneet asiassa oman harkintansa.

Vuorion mukaan turvapaikkapäätösten laadunvalvonta toteutuu Suomessa riippumattoman tuomioistuimen kautta, joka käsittelee valitukset ja arvioi kokonaisuudet. Yksittäiseen päätöksentekoon ohjaus- tai valvontavelvollisuus ei ulotu, ellei sitten ministeriön tietoon saateta kantelun kautta, että turvapaikanhakijan puhuttelutilanteessa olisi menetelty täysin väärin: ei ole hankittu kaikkea tietoa tapausta varten tai muuten taattu oikeuksia menettelyssä täydellisesti.

”Vastaavaa tapahtunut silloin tällöin”

Vuorio toimi aiemmin Maahanmuuttoviraston ylijohtajana yhdeksän vuotta. Hän sanoo, että Ylen tänään uutisoima tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Vastaavia on tapahtunut Vuorion mukaan silloin tällöin. Tarkkoja lukumääriä on hänen mukaansa ”mahdoton sanoa”, mutta joitakin on vuosien saatossa tullut viraston tietoon. Koskaan ne eivät ole johtaneet Vuorion mukaan minkäänlaisiin jatkotoimenpiteisiin.

Kaikille tapauksille on Vuorion mukaan yhteistä se, ettei Suomessa ole tarkkaa tietoa siitä, miten palautetun elämä on kotimaassa sujunut ja millaisissa olosuhteissa.

–Se jää aina tavallaan hämärään, koska emme pääse sinne selvittämään, eikä se ole meidän intressissäkään.

Ylen uutisoimassa tapauksessa Irakissa kuolleen miehen tytär odottaa Suomessa palautusta kahden lapsensa kera. Tytär tuli Suomeen 19-vuotiaana vuonna 2015 ja on sen jälkeen mennyt Ylen mukaan naimisiin Suomessa asuvan irakilaismiehen kanssa. Heille on syntynyt Suomessa puolitoistavuotias ja puolivuotias lapsi. Tytär ihmettelee Ylelle, miksi perhe erotetaan.

Vuorio luottaa suomalaiseen järjestelmään ja uskoo, ettei näissä tapauksissa ole rikottu pakolaisoikeuden sääntöjä tai oikeusturvaa. Hän korostaa kuitenkin, ettei tiedä yksittäistapausten taustoja, eikä niitä kommentoi.

Vuorio uskoo, että Migri on arvioinut perheen tilannetta kokonaisuutena ja esimerkiksi sitä, onko naisella sukua ja sukulaisia kotimaassa. Vuorion mukaan lapset eivät ole este palauttamiselle, jos perhe pystyy elämään kotimaassaan.

–Suomessa syntyminen ei aiheuta palautuskieltomenettelyä. Suomessa syntynyt lapsi ei saa suoraan Suomen kansalaisuutta suinkaan tällaisessa tapauksessa.

Lue tarkemmin: Yle: ”Lahjomaton poliisi” ei saanut turvapaikkaa Suomesta – ammuttiin heti kadulle Irakissa

Lue myös: Migri Suomesta käännytetyn irakilaisen kuolemasta: ”Inhimillisesti äärimmäisen valitettava tapaus”

Vuorio: Suomi ei ole tiukempi kuin muut

Vuorio huomauttaa, että Suomen maahanmuuttopolitiikka noudattelee eurooppalaista linjaa. Hänen mukaansa komissio korostaa kaiken aikaa, että palautukset on saatava kaikissa jäsenmaissa toimimaan tehokkaasti ja esimerkiksi Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan palautetaan ihmisiä kaikkialta Euroopasta. 

–Suomessa ei maahanmuuttopolitiikka ole yhtään sen tiukempaa kuin muuallakaan Euroopassa. Siihen minä nyt sentään olen perehtynyt aika pitkän ajan kuluessa.

–Tämä on harhaa, että Suomessa olisi joltakin osin tiukempi maahanmuuttopolitiikka kuin muualla.

Suomessa on puhuttu perheenyhdistämislinjan tiukentumisesta noin vuosi sitten. Vuorion mukaan tämäkään linja ei todellisuudessa tiukentunut merkittävästi, mikä selviää tilastoista. Kansainvälisen suojelun perusteella perheenyhdistämistä hakeneiden määrä kasvoi viime vuonna 58 prosenttia Vuorion mukaan.

–Ei tämä uudistus ole estänyt millään lailla tätä prosessia. Päinvastoin määrät ovat koko ajan kasvussa, eli suurimmat uudistukset tehtiin jo ei edellisen, vaan sitä edellisen hallituksen aikana. Tämä oli aika pieni, kosmeettinen muutos.

Vuorio kuitenkin huomauttaa, että Ylen tänään uutisoimassa tapauksessa ei ole kyse perheenyhdistämisestä, vaan turvapaikkamenettelyyn liittyvästä asiasta.

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä annetaan Suomessa tällä hetkellä eniten irakilaisille. Ylen mukaan syksyllä 2015 irakilaisista 15 prosenttia sai kielteisen päätöksen, kun kesään 2016 mennessä osuus oli noussut jo 90 prosenttiin. Vuorion mukaan taustalla on ennen kaikkea se, että Migri otti täysimääräisesti käyttöön ulkomaalaislakiin jo aiemmin kirjatun sisäisen paon tulkinnan. Sen mukaan maahan voidaan palauttaa, jos palautettu voi siirtyä maan sisällä asumaan turvallisesti muualle.

Vuorion mukaan lakia oli muutettu Suomessa jo aiemmin, mutta muutos otettiin täysimääräisesti käyttöön vasta, kun Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa alettiin soveltaa samaa tulkintaa. Osin myös tulijaprofiili voi Vuorion mukaan vaikuttaa päätöksiin. Meille on tullut paljon etenkin nuoria miehiä.

Irakin palautussopimus puuttuu

Vuorion mukaan kaikilla mailla Euroopassa on samat ongelmat Irakin suhteen. Suomi yrittää yhä sopia Irakin kanssa vastaavista palautusjärjestelyistä kuin Afganistanin kanssa, mutta toistaiseksi tuloksetta. Irak on kieltäytynyt ottamasta vastaan pakkopalautuksia.

–Vapaaehtoinen paluu toimii oikeinkin hyvin sinne ja käsittääkseni sinne myös pakkopalautetaan koko ajan, mutta ei sellaisia suurempia määriä chartereilla niin kuin Afganistaniin, Vuorio sanoo palautuslentoihin viitaten.

Vuorio ei osaa sanoa, kuinka lähellä sopimus Irakin kanssa on ja se riippuu monista seikoista. Vuorion mukaan kuitenkin komissiokin on lähtenyt kehittämään vuoropuhelua Irakin kanssa ja ottanee jossain vaiheessa esiin maan velvollisuuden ottaa omia kansalaisiaan vastaan. 

Vuorio ei pidä nykytilannetta ainakaan vielä kovin suurena ongelmana, sillä paperittomien määrä ei ole kasvanut siinä määrin kuin alkujaan odotettiin, eikä näy esimerkiksi hätämajoituksessa vielä.

Vapaaehtoisesti lähteviä tuetaan muun muassa rahallisesti sisäministeriön ja siirtolaisjärjestö IOM:n vapaaehtoiseksi paluuksi nimitetyn menettelyn kautta. Vapaaehtoista palaajaa tuetaan enimmillään 1500 eurolla.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Aaltonen

Mielestäni tällaisiin hevosmiesten uutistoimiston uutisiin viranomaiset eivät saisi kommentoida ollenkaan. Uutinen voi olla täydellinen ankka, vrt. lelusalakuljettaja. Kommentit vasta sitten kun po. maan viranomaiset ovat asian vahvistaneet.

Markus Vuorivirta

No sehän tarkoittaa, että Irakissa tilanne on jo oikein hyvä. Sielä on sitten jo ilmeisesti luotettava kuolinviranomaisten toimintakin. On joku kirjoittanut jo tuonkin lapun, virallisen kuolintodistuksen. Nyt ei muuta kuin loputkin pojat täältä jumppapatjoilta sinne rakentelemaan omaa maatansa... Kuollahan voi ihan täällä Suomessakin. Mutta nyt ISIKsen kukistumisen jälkeen IRAK tarvitsee ihan joka käsiparin omistaan sinne rakentelemaan omaa yhteiskuntaansa.

Daniel Ravén

Muuten saattaisin pitää luotettavanakin, mutta tässä on pari ongelmaa: Irakin tiedetään olevan hyvin korruptoitunut maa ja käytännössä kaikki mahdolliset asiakirjat syntymätodistuksista korkeakouludiplomeiden kautta aina kuolintodistuksiin ovat ostettavissa. Tämä tiedetään ja tämän ongelman kanssa eri maiden maahanmuuttoviranomaiset ovat kamppailleet vuosikausia; raportteja ongelmasta löytyy UNHCR:ltäkin:

"The UNHCR representative wrote that 'Mredy Souk' in the vicinity of Sadr City in Baghdad is notorious for being the center from where one can obtain fraudulent documents".

Mikä olisi sitten tässä tapauksessa motiivi? Tietysti tyttären kielteisen turvapaikkapäätöksen kääntäminen myönteiseksi. TV:ssähän Alin kuolintodistusta esitteli juuri hänen tyttärensä - totta kai asiakirja oli hänelle heti toimitettu pelkän suruviestin sijaan.

Helena Adel

Pöyristyttävää suhtautumista kansainvälisiin ihmisoikeussipimuksiin ja ihmiselämiin byrokraatilta! "Collateral damage, sori." >:-( Haluaisiko nyt kenties omakätisesti "palauttaa" loputkin perheestä lapsineen pommien alle vai antaako likaiset tehtävät muille? Kaiken omatunnon ja moraalin kuolemaa edustaa tokaisu, että "on sattunut ennenkin" ikäänkuin perusteluna tälle tapaukselle. Tällaisesta viranomaisaineksesta kasvoivatkin natsien keskitysleirit: nekin viranomaiset vain noudattivat lakia. Lainaan erään kirjoittajan blogia, koska on hyvin kiteyttänyt sen, mikä on parhaillaan meneillään Suomi-valtiossa:

"Suomi ei myöntänyt irakilaiselle miehelle turvapaikkaa, ja mies surmattiin Irakissa pian paluunsa jälkeen, kertoo Yle. Välittömästi alkoi käsien peseminen, kun sekä Migri että poliitikot kieltäytyivät ottamasta mitään vastuuta tapahtuneesta.

Migri pitää tapahtunutta inhimillisesti äärimmäisen valitettavana, mutta sanoo vain noudatteensa voimassaolevaa lakia, jonka poliitikot ovat säätäneet. Sori siitä. Tuore sisäministeri Kai Mykkänen pitää tapahtunutta surullisena ja traagisena, mutta ei voi poliitikkona ottaa kantaa viranomaisten ja tuomioistuinten yksittäistapauksessa tekemiin päätöksiin. Sori siitä. Kukaan ei ota vastuuta, vaan kaikki pallottelevat sitä toisilleen. Viranomaiset ovat vain noudattaneet lakia, ja poliitikot eivät voi ottaa kantaa siihen, miten viranomaiset heidän säätämiään lakeja soveltavat.

Muistellaanpa vähän miten tähän on tultu. Sipilän hallitus lakkasi noudattamasta yhdenvertaisuutta lain edessä kesällä 2016. Silloin tulivat voimaan lakimuutokset, joilla rajoitettiin turvapaikanhakijoiden oikeutta saada lakiapua turvapaikkahaastattelussa ja lyhenettiin heidän valitusaikaansa kielteisestä päätöksestä...

Saman vuoden joulukuussa neljän ministerin työryhmä päätti käynnistää viranomaiskoneiston kielteisen päätöksen saaneiden etsimiseksi ja palauttamiseksi. Migrille annettiin ohjeet, joista jopa Gestapo ja Stasi olisivat ylpeitä, ja samalla muokattiin suomen kieltä uusiksi...

Nyt kukaan ei ota vastuuta mistään. Viranomaiset ja tuomioistuimet noudattivat lakia ja käskyjä. Missähän olen kuullut tuon puolustuksen aikaisemmin?

Kaikki vastuunpakoilijat ovat juridisesti oikeassa, mutta moraalisesti suossa kaulaansa myöten. Poliitikot säätävät lait, joita viranomaisten ja tuomioistuinten on noudatettava. Kun lain orjallinen noudattaminen johtaa kuolemaan, niin hälytyskellojen pitäisi soida koko yhteiskunnassa.

Ranskassa hälytyskello on jo soinut, sillä siellä tuomioistuin kieltäytyi palauttamasta irakilaista turvapaikanhakijaa Dublin-sopimuksen mukaisesti Suomeen...

Sama vastuuta pakoileva Sipilän hallitus on vastuussa työttömyysturvan aktiivimallin kehittämisestä, ja se sunnittelee parasta aikaa työnhaun aktiivimallia. Jo hyväksytyn aktiivimallin tiedetään varmasti johtavan kohtuuttomuuksiin, mutta silti sitä on noudatettava... Laki on laki ja käsky on käsky.

Muistakaa, että mikä voidaan tehdä yhdelle, voidaan tehdä kenelle tahansa. Sori siitä, mutta laki on laki, eivätkä poliitikot vastaa siitä, miten viranomaiset lakia noudattavat."

Kimmo Tallqvist

Mitä vastuuta Suomen pitäisi ottaa ?
Mieshän palasi vapaaehtoisesti,ehkä tuetun paluun Max 1500 € taskussa.
Pakkopalautukset vauhdilla käyntiin ja Eurooppaan palaavat terroristi,lasten ja naisten raiskaaja murhaaja Daesh vierastaistelijat tuomiolle ja vankilaan.
Pöyristyttävää että hallitukset eivät suojele omanmaan kansalaisiaan terrori-iskuilta ja väkivallalta.

Veijo Murtomäki

Tällaista Suomea on jo pakko hävetä! Kaikki eri medioista saadut tiedot vahvistavat, että Irakin turvallisuustilanne eikä myöskään Afganistanin ole parantunut, mutta meillä vedotaan laillisuuteen. Keskitysleirien työntekijätkin tekivät vain velvollisuutensa ja noudattivat lakeja. Käsittämätöntä turvapaikkapolitiikkaa!

Kimmo Tallqvist

Pakko hävetä näin lepsua turvapaikkapolitiikkaa jossa tuntemattomat muukalaiset vain kävelevät rajan yli täysihoitoon.
Ei ole turvallisuustilanne parantunut mutta ei suuressa osassa paluu maista myöskään huonontunut.
Pakolaisjärjestöt auttavat paluumuuttajia paikan päällä.
Sadat onnenonkijat palasivat tuetun vapaaehtoisen paluun ohjelmalla merkkifarkut,fyrkat ja iPhone taskussa kun Sipilän kartanoa ei löytynyt eikä vaaleita blondeja ja Pohjolan eldoradoa.
He eivät ole valittaneet mitään.
Bagdadilainen taksikuski lensi jopa omilla rahoillaan takaisin kun ruoka oli pahaa,ilmasto kylmä ja ihmiset epäystävällisiä
Käsittämätöntä turvapaikkapolitiikkaa kun pakkopalautuksia ei saada tehostettua.

Daniel Tättilä

Eikö nämä ihmiset jotka anto kielteisen päätöksen pitäisi laittaa syyteseen ainakin tapausta.. Ei näin voi toimia edes Suomessa. Jos suomalainen tapettaisiin näin niin heti vaadittaisiin jonkun pää vadille.. Suomen viranomaiset on kykenemöttömäniä työhön jonka ne on saanut.. Iso palkka. Mut työtä ei osata tehdä.. Ikävää.

Seppo Simonen

Irakin armeija on menettänyt tuhansia sotilaitaan kaatuneina ja aimmin uutisten mukaan Mosulissa teloitettiin satoja Irakin armeijan sotilaita Isisin valtaan tullessa.
Emme tiedä mitä todella on tapahtunut, oudolta tuntuu ettei miljoonien ihmisten kaupunkiin voi kadota.
Minä soisin nyt tämän vapaehtousesti palanneen tyttärelle lapsineen inhimillisistä syistä turvapaikan Suomeen.

Kimmo Tallqvist

Minä en suoralta kädeltä soisi.
Suomesta palasi lähtömaihin turvapaikanhakijoita v.2016 vapaaehtoisesti 2113 henkilöä ja vuonna 2017 syyskuuhun mennessä 1034 henkilöä joista 79 % palasi Irakiin.
US 21.09.2017
Mistään massakuolemista ei ole raportoitu ja palaajista huolehtii aluksi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.
Tämän yksittäisen itkuvirsitarinan puolustajat luulevat kai yltiösuvakki sinisilmillään että palautettavat kylmästi vain viskotaan johonkin Bagdadin kadulle omillaan ammuttaviksi.
Hui ja hai.
1500 € paluurahan lisäksi voi vapaaehtoinen palaaja saada lisäksi hyödyketukea 2500 €.
IOM ylläpitää vastaanottokeskuksia palaajille ja Saksasta vapaaehtoisesti palaa kymmeniä tuhansia joten yksittäisen palaajan sinänsä traaginen kohtalo on kuitenkin syytä pitää omassa kontekstissa eikä tehdä yleistyksiä ja jakaa yleistä tunnesääliä palautettaville ilman faktoja antaen ymmärtää että Suomi muka toimisi palautusasiassa jotenkin raadollisesti.
Tuhannet ovat palanneet onnistuneesti ilman mitään kuoleman vaaraa ja vieläpä vapaaehtoisesti !

Kimmo Tallqvist
Vastaus kommenttiin #25

Lopputulemana vähemmän eurooppaan yrittämään palaavia Daesh raiskarimurhaajakiduttajia eli riskihenkilöitä joita silotellusti valtamedia kutsuu vierastaistelijoiksi.
Mikä muka taistelija on avuttomien siviilien murhaaja.

Timo Hietanen

Kuinka monta EU-kansalaista on kuollut, loukkaantunut, raiskattu tai
joukkoraiskattu näiden mm. irakilaisten kultamunien toimesta ?

Missä Yle ja Amnesty valittelemassa "omien lapsien" kärsimyksistä ja
tragedioista,. joihin ovat syyllistyneet kutsumattomat vierailijat ?

Pentti Westerholm

Median tietojen mukaan tapetttu henkilö oli paljastanut lain vastasia toimia Irakissa.Tämähän kertoo sen ,että rikollinen toiminta maassa on sallitumpaa kuin lain mukainen.Irakin valtion on vastuussa näiden henkilöiden suojelusta.Ihmettelen miksi Suomelta vaaditaan sitä.YK ja EU olisi se taho joka näistä suojelutouhuista täytyisi vastata. Pakotteita lisää Irakille jos ei lakia noudateta.

Juha Koponen

..on väärin, että Irakissa ja "muslimi maailmassa" on vallalla hurmosmurhaaminen. On täysin käsittämättömän väärin, että Suomi ja EU salli muslimi ukkojen kansainvaelluksen. Kuka tietää, mikä viha esim. tätäkin uhria kohtaan on kotimaassaan ollut? Laiton maahanmuutto edistää kotimassa tapahtuvaa rikollista toimintaa; varastetaan, murhataan jne.jotta saadaan rahaa "häipyä." Ja varmasti siellä ei ole ihmismäistä asua, johan jo islam ja muslimi uskonto estää sivistyneen yhteiskunnan. Mutta se on muslimi ukkojen oma valinta. He eivät osaa elää täällä länsimaisilla eli kristittyjen pelinsäännöillä. On älytöntä sallia maahanmuuttoa lähi-idästä ja Afganistanista...

Esa Paloniemi

Palautettujen turvallisuus ei ole Suomen viranomaisten vastuulla. Suomi ei takaa edes suomalaisten turvallisuutta Suomessa, joten miten sitten ulkomaalaisten turvallisuuden ulkomailla?

Vaatimus, että Suomi takaa ulkomaalaisten turvallisuuden ulkomailla mutta ei suomalaisten turvallisuutta Suomessa, asettaa suomalaiset ja ulkomaalaiset eriarvoiseen asemaan.